0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 24.

Új utakon a XXII. Magyar Borok Útja Rallye

A hagyományokhoz híven, a nyár utolsó hétvégéjén, augusztus 25-én indul útjára a Rallye népes mezőnye, hogy a tervek szerint az Etyeki, Móri, Pannonhalmi és a Soproni Borvidékre is elautózzon, mi több, a Fertő-tó osztrák oldalára is látogatást tegyen.

„Célunk, hogy a borkedvelő üzletemberekkel, közéleti személyiségekkel megismertessük hazánk szebbnél szebb tájait, pincészeteit, szem előtt tartva a közlekedésbiztonságot és a felelősségteljes alkoholfogyasztást”- hangsúlyozta Megay Róbert, a rendezvény főszervezője. A Rallye „a mindenki tegeződik” alapelvre épül, így a felhőtlen kikapcsolódás olyan üzleti kapcsolatok, barátságok kiépítését alapozza meg, amelyre a mindennapi nagyvárosi légkör nem nyújt lehetőséget. A háromnapos bortúra alatt számos szakmai kapcsolat és barátság jön létre, amit ahogyan a kitűnő borok, úgy az egymás iránti őszinte érdeklődés erősít.

 

A tájékozódásban itiner segít a csapatoknak, mely megmutatja a helyes utat a pincészetekhez, továbbá időellenőrző check point-okon is átvezet. A túrát mindvégig versenybírók szabályozzák, figyelik, ezért ha egy páros letér az útvonalról, kihagy egy ellenőrzőpontot, túl gyorsan halad, vagy túl hosszasan időzik egy állomáson, az pontlevonással jár. Az időkeretek betartása mellett a pontvesztést ügyességi játékokkal, vezetéstechnikai és borismereti feladatokkal, illetve kvíz kérdések helyes megválaszolásával lehet ellensúlyozni.

A sofőrök az „iszik vagy vezet” elv szigorú betartásával nem fogyaszthatnak alkoholt egészen addig, amíg a kijelölt napi táv teljesítése után le nem teszik a slusszkulcsot. Persze nélkülözniük nekik sem kell, hiszen a pincészetektől indulóink ajándékba kapnak egy-egy palack bort. A KRESZ szabályairól nem feledkezhet meg senki, így rendezvényünk ideje alatt résztvevőink többször számíthatnak szondáztatásra és traffipaxra. A szabályok megszegése a bírságon felül kizárást vonhat maga után a raliból.

Az esemény nívósságát mi sem bizonyítja jobban, hogy az idei esztendőben is elfogadta fővédnöki felkérésünket dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki korábban már versenyzőként is részt vett a Rallye-n – mondta Megay Róbert. Biztonsági főnökünk az előző évekhez hasonlóan Dr. Komáromi Endre, ny. rendőr ezredes, sportszakmai igazgatónk pedig Majosházi Péter, a Chronomoto Team képviseletében. Borszakmai elnökünk ez évben Mészáros Kálmán, a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának igazgatója, aki szakmai tanácsaival segíti a rendezvény előkészületeit – tette hozzá a szervező.

Minden versenyző 15000 forint értékű vouchert kap ajándékba, melyet a három napra elosztva vásárolhatnak le a számukra szimpatikus pincészetnél. Fontos kikötés, hogy a vouchereket csak az azokon feltüntetett napon lehet beváltani, legkésőbb az adott nap estéjén lehet rendelést leadni, a kuponok benyújtásával együtt; ezen felül utólagos beváltásra már nem lesz lehetőség! Amennyiben a résztvevők budapesti házhozszállítással nagyobb tételt kívánnak vásárolni, azt közvetlenül a pincészettel kell egyeztetni. 

A Magyar Borok Útja Rallye 21 éves múltjára, való tekintettel, idén is kiemelt médiafigyelemre számít az esemény. A versenyt megelőző sajtótájékoztatón borászok, együttműködő partnerek, versenyzők kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. A rendezvényt helyi és országos televíziókban, rádiókban, valamint nyomtatott és online felületeken mutatják be, mi több, ismételten elkészítik a rali hivatalos programfüzetét is.

Augusztus utolsó hétvégéjéhez közeledve részletes programtervet kapnak kézhez a versenyzők, mely a fontos időpontokon és helyszíneken kívül tippeket, ötleteket, előírásokat és a szabályzatot is tartalmazza. Augusztus 24-én, csütörtökön pedig regisztrációs napot tartanak, melyen mindenkinek – aki szeretne rajthoz állni – kötelező megjelenni, hiszen itt adják át a verseny okmányait, a rajtszámokat, autómatricákat, itinereket, itt kell aláírni a versenyzői nyilatkozatot, emellett a szervezők rövid eligazítást tartanak.

Az előző években bevezetett, nagy sikert aratott újításokat megtartják, így lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy autóban akár három fő is indulhasson. Nagyobb társaság esetén pedig egymás után lehet haladni a mezőnyben, így egymást követve érhetnek a pincészetekbe, ott a navigátorok együtt tudnak kóstolni.

Nem a győzelem, a részvétel a fontos! – hangzik az örökérvényű bölcsesség. Ez részben igaz, ugyanis ez egy „gentleman rallye”, a klasszikus értelemben vett viadallal szemben vidám örömautózás, könnyed versengés, ismerkedés, beszélgetés, bolondozás. Ugyanakkor nem vonatkoztathatunk el teljesen a ralik szellemiségétől és szabályaitól, ezért az ünnepélyes eredményhirdetésen és díjátadón hirdetik ki a verseny Abszolút Győzteseit. Ezt a díjat, s a vándorserleget az a csapat veheti át, aki a legpontosabban teljesíti az elvárásokat, azaz éppen időben ér az ellenőrző pontokhoz (a késésért, sőt a túl korai érkezésért is hibapont jár), emellett a legügyesebben szerepel a vetélkedőkön. A Fair Play díjat az a csapat kapja, aki akár önfeláldozással, (verseny) idejét, energiáját nem kímélve támogatja társait, például betolja lerobbant autójukat, kisegíti üzemanyaggal, vagy, ahogy az egyik korábbi versenyen történt, Győrfi Pál és Orodán Sándor példamutató magatartással segített egy járókelőn. 

A Kóborlók kupája a Rallye egyik legmókásabb, és – ha szabad így fogalmazni – sokak által leginkább áhított díja, azaz a rangadó tulajdonképpeni „arany málna” díja. Az a társaság viheti haza, akik bár nagyon igyekeznek, de a legtöbb hibapontot gyűjtik össze úgy, hogy egyetlen feladatot vagy állomást sem hagy ki a három nap során. Ez az egyik legkönnyebben megszereezhető díjnak tűnik, ám évről-évre mind többen szállnak harcba érte.

Létezik egy Különdíj is, melyet minden évben a felsorakozó résztvevőkhöz igazítanak. A legnagyobb presztízsnek örvendő különdíj dr. Fazekas Sándor által felajánlott serleg. Volt már példa Legjobb Női, Legjobb Újságíró, valamint Legjobb Politikus Páros különdíjra is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu