0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A legellenállóbb rózsák

Sok kertbarát szemében még ma is érzékeny, a betegségekre fogékony növények a rózsák. Mi most bebizonyítjuk ennek az ellenkezőjét. Bemutatunk az ellenálló, évi egyetlen permetezéssel megóvható rózsák közül egy csokorra valót.

A rózsákra kidolgozott egységes minősítőrendszer létrehozásának igénye az 1950-es években, Nyugat-Németországban merült fel annak érdekében, hogy a termesztők és a vásárlók is tisztában legyenek a rózsafajták használati értékével. Wilhelm Kordesnek köszönhetően jött létre az ADR fogalma, amely a mai napig a rózsák magas minőségének védjegye.

Az ADR (Allgemeine Deutsche Rosenneuheitenprüfung – általános német rózsaújdonság-vizsgálat) a világ egyik legösszetettebb fajtavizsgálati rendszere. A költségtérítéses tesztre bejelentett fajtajelölteket három éven keresztül különböző éghajlati körülmények között, tizenegy németországi helyszínen figyelik meg. A termesztés során nem permeteznek, a növények szinte spártai körülmények között fejlődnek. A fajtákat három éven keresztül független szakértői testület értékeli, és az eredményeket minden évben konferencián vitatják meg.

Az értékelés során mindegyik fajta száz pontot kaphat a bírálóktól. A télállóság, azaz az áttelelőképesség, a növekedési erély, az illat, az öntisztulási képesség öt-öt ponttal, a bimbó- és virágforma, a virágzás tartama, a színmegtartás tíz-tíz ponttal, a fajta összbenyomása és díszítőhatása húsz ponttal, a levelek gombabetegségekkel szembeni ellenálló képessége pedig harminc ponttal értékelhető. Az értékelőrendszer kidolgozói kiemelten fontosnak tartják a fajták betegségellenállóságát (rezisztenciáját), ezért is ez kapja a legnagyobb pontszámot.

Három év vizsgálati adatait a hannoveri szövetségi fajtahivatal összesíti. Ha valamelyik rózsafajta eléri az összpontszám 80 százalékát, akkor azt fölterjesztik az ADR-minősítésre, ami azonban nem örökérvényű. Ha romlanak valamelyik fajta rezisztenciamutatói, akkor megvonják tőle az ADR-minősítést. (Például a Mildred Scheel rózsafajtáról kiderült, hogy érzékeny egy újonnan megjelent levélbetegségre, ezért visszavették a minősítését.) Eddig több mint kétezer fajtajelöltet vizsgáltak meg, közülük 178 fajta kapott ADR-minősítést.

A rózsafajták tudatos kiválasztásában segít az ADR-védjegy, hiszen az egészséges lombozatú, szép összhatású fajták egész sorát kínálja. A megfigyelt időszakban főképp a gombabetegségekkel szembeni ellenállóságot vizsgálják. Az ADR-rózsák termesztése során évenként egyszeri rovarölő szeres permetezésre szükség lehet. Az automata öntözőrendszerrel ellátott kertekben is szépek, hisz leveleik a párás körülmények ellenére sem lesznek betegek.

A Magyar Rózsatársasággal együttműködve indítottuk el rózsákról szóló sorozatunkat, amelynek most a tizenharmadik részét adjuk közre. Az önszerveződő civil társaság hét éve tevékenykedik aktívan. Kezdő és gyakorló rózsabarátokat fogad tagjai sorába, az igényesebb nemzeti kertkultúra fejlődését ösztönzi.

 

Forrás: Kertbarát Magazin