0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Milyen a jó lovas tábor?

Nem egy szülő szeretné a nyári szünetben, hogy gyermeke lovas táborban töltsön el néhány napot, vagy akár hetet. De az árak bizony sokakat elrettentenek. Igen változatosak a lehetőségek – milyen szempontok alapján válasszunk, ha mégis úgy döntünk, hogy mélyebben belenyúlunk a zsebünkbe?

Kapjunk értéket a pénzünkért!

A színvonalas lovas tábor mindenképp a lovak körüli munkáról, a ló legteljesebb körű megismertetéséről szól.

Elméleti tudás – gyakorlati haszon

Sajnos egyre gyakoribb napjainkban, hogy lovas táborként egyszerű napközis tábort vezetnek, melynek keretében hetente egyszer-kétszer elviszik a gyerekeket lovardába is, ahol néhány percre felülhetnek egy-egy pónira. A gyerekek így esetenként csalódottan távoznak, miközben a szülők sem azt kapják a pénzükért, amit elvárhatnának. Ha a tábor helyszíne maga a lovarda, az már eleve egyfajta biztosítékot jelenthet.

A lovas tábornak elméleti és gyakorlati tudást kell közvetítenie a résztvevők számára. Elméleti szinten egy átlagos rajtengedély- vizsgának megfelelő tematikájú anyagot kell – közérthetően, a résztvevők korát is figyelembe véve – leadniuk a szakembereknek, természetesen úgy, hogy a résztvevők érdeklődését lekösse. Ezeknek a foglalkozásoknak tehát a lovakról, illetve a lovaglásról kell szólniuk. A háziló kialakulásától kezdve a lovak mai hasznosításáig kell bővítenie a gyermekek ismereteit, de a lovak egészségmegőrzéséről, betegségeiről s a lótartás feltételeiről is legyen szó, mivel a tábor célja az is, hogy felelős állattartókat neveljünk. Egy ismert lovas egyesület egyik nyári táborában a gyerekek megtekintették egy gyógykovács munkáját, aki előadást is tartott nekik. Hónapokkal később egy lovaglás előtt, amikor egyikük a ló patáját takarította, a tábori tapasztalatok alapján felismerte, hogy baj van az állat patájával, így időben tudtak szólni a mesternek, aki hamar megoldotta a gondot. Láthatjuk tehát, hogy az elméleti tudásnak a gyakorlatban is nagy hasznát vehetjük.

A lovaglás elméleti ismereteinek oktatása során a gyerekek megfelelő tájékoztatást kapnak a lovas életről, a lovas sport lehetőségeiről. Ha a szervező egyesület egy bizonyos szakágra specializálódott, akkor lehetőség nyílik annak alaposabb megismerésére is.

Csapatépítés, személyiségfejlesztés

A gyakorlati foglalkozások során még egy rövidebb tábor esetén is alapvető elvárás, hogy a résztvevők elsajátítsák a ló megközelítésének szabályait, a lóval való közlekedést a lovardában, hogy megtanulják a ló felszerszámozásának és a futószáras bemelegítésnek alapjait is. A tapasztaltabb résztvevők a ló bemelegítésében aktívan részt vehetnek, megkönnyítve az edző munkáját.

Egy jó táborban a gyerekek különböző szakágakba belekóstolhatnak. Jó, ha az alapozás minden szakág alapjával, a lovastornával kezdődik. Ezt általában a díjlovaglás követi, majd tudásszintnek megfelelő akadálypályás lovaglásra kerül sor. Ilyenkor olyan kihívások előtt állnak a résztvevők, mint például a ponyván való átléptetés, lóról való leszállás, majd a ló körbefutása után újbóli nyeregbe pattanás, kisebb akadályokon való átléptetés, zsák húzása a ló mögött, hordókerülés, szlalomozás.

A jó lovas tábor mint sporttábor a résztvevőket egészségtudatos életmódra is neveli, ami a gyakorlatban minőségi ételek fogyasztását is jelenti.

Amennyiben egy tábor bentlakásos, az együtt eltöltött esték kiváló alkalmat nyújtanak a csapatépítésre, a tűz melletti játékoktól kezdve építő jellegű filmek közös megtekintéséig és azok megbeszéléséig sok lehetőség van az ifjak személyiségének formálására.

Egy lovas tábor kiváló lehetőséget nyújt a történelmi ismeretek bővítésére is, amikor felelevenítik, eleink számára mit is jelentett a ló a népvándorlás korától a honfoglaláson át egészen a közelmúltig. A gyerekekben túlzásoktól mentes egészséges magyarságtudat alakulhat így ki.

Napjainkban a legtöbb lovas tábor 3-5 napos. Ezek igazán akkor hatékonyak, ha a foglalkozásokon kívüli időt is tartalmasan tudják eltölteni a gyerekek, azaz ilyenkor is lovakkal kapcsolatos tevékenységeket folytathatnak: segíthetnek a lovászoknak például a legeltetésnél, a bokszok takarításában, etetésnél, itatásnál.

Mielőtt a fent említettek alapján eldöntjük, hogy mely lovas táborba íratjuk be gyermekünket, nem árt konkrétan megkérdezni, hány óra lovaglást biztosítanak a szervezők, s a vezetőknek a megfelelő szakképzettség mellett van-e pedagógiai végzettségük.

Ma már az egyesületek gyakran egymásra épülő táborokat szerveznek, azaz az alapfoktól kezdve évről évre egyre magasabb szintre juthatnak gyerekeink a nyár folyamán, miközben testileg és szellemileg is fejlődhetnek, s felejthetetlen élményekben lehet részük.

Forrás: Kistermelők Lapja