0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Új mézkirálynőt választottak Jászberényben

Balla Nóra személyében új mézkirálynőt választottak szombaton, augusztus 5-én a XXX. Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó keretében Jászberényben. Az egy évre szóló „fenséges” személy a korábbi esztendőben a II. udvarhölgy szerepét töltötte be, s az a ritka eset fordult elő, hogy újra jelentkezett a megmérettetésre.

Noha a külső megjelenés sem mellékes, de mégsem szépségkirálynő választásról van szó. A szakértő zsűri a jelöltek méhészeti ismereteiről, valamint a magyar mézeknek a hazai fogyasztók körében való népszerűsítési elképzeléseiről is tájékozódik.

A 2017/2018-as időszakban az alábbi hármasfogat tagjai lesznek a magyar méz fogyasztásának nagykövetei: Balla Nóra (Zámoly) mézkirálynő, Barizs Adrienn (Budapest) I. udvarhölgy és Lesti Kitti (Tápiószecső) II. udvarhölgy. Az esemény látogatói is szavazhattak, a közönség szavazatot Márton Lilla, Jászberény királynőjelöltje nyerte.

A jubileumi jászberényi mézvásáron megalakult a Jászsági Mézlovagrend is. A 18 fél térdre ereszkedett lovagot – akik között hölgyek is akadnak – vállaikat lovagi karddal megérintve Rozmann Gréta, korábbi mézkirálynő avatta fel. A sorrendben 16. magyar mézlovagrend nagymestere Molnár György, aki egyben a Jászsági Méhész Egyesület elnöke is. Neki és a népes szervezőgárdának köszönhetően a mézvásár ezúttal is jól szervezetten zajlott, a rekord melegnek köszönhető „forró hangulat” ellenére.

 

Néhány méhésztől érdeklődtünk miért jöttek, s hogyan érzik magukat?

Major Péter (Debrecen): – Két éve kezdtem méhészkedni, 16 méhcsaládom van. Először veszek részt a rendezvényen, nagyon tetszik, s bizony észen kell lennem, ha mindent látni szeretnék. Vándorlok a méheimmel, repcére-akácra és napraforgóra. Termés-eredményem? A vándorlás sorrendjében: gyenge-közepes-jó. Szaporítottam, fejlesztem az állományt, tetszik a méhészkedés.

Király Jenő (Budapest): – Méheimet kétmilliónyi ember veszi körül Budapesten. A pesti oldalon tartom 14 méhcsaládomat egy háztetőn. Senki sem tud róluk az ott lakók közül, nem zavarják a világváros lakóit –, ám hasznos munkát végeznek a belváros fáinak, virágainak megporzásával. Nincs fajtamézem, mindig vegyes virágmézet pergetek. Illetve olykor még azt sem, de idén háromszor is kipergettem a kereteket. Ilyen jó évem még nem volt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu