0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Adókedvezmények az energiahatékonyság növelő beruházásokhoz

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerint adókedvezmény vehető igénybe az energiahatékonysági célokat szolgáló eszközberuházás megvalósítása és üzemeltetése esetén. Az adókedvezmény 6 adóévben érvényesíthető legfeljebb a számított adó 70 százalékáig.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény [Tao. tv.] 22/E. §-a értelmében adókedvezmény vehető igénybe az energiahatékonysági célokat szolgáló eszközberuházás megvalósítása és üzemeltetése esetén.

Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásnak, az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény szerinti energiahatékonyság növekedését eredményező beruházás minősül, amely révén a végsőenergia-fogyasztás csökkenését eredményező energiamegtakarításra kerül sor – olvasható a NAV tájékoztatójában.

Mennyi kedvezmény igényelhető?

Az adókedvezmény 6 adóévben érvényesíthető legfeljebb a számított adó 70 százalékáig.

Az adókedvezmény mértéke nem haladhatja meg beruházásonként, a beruházáshoz igényelt összes állami támogatással együttesen, jelenértéken a beruházás elszámolható költsége 30 százalékának megfelelő mértéket, de legfeljebb a 15 millió eurónak megfelelő forintösszeget. A támogatási intenzitás a kisvállalkozások esetén 20 százalékponttal, középvállalkozások esetében 10 százalékponttal növelhető, azaz a támogatás mértéke 50, illetve 40 százalék lehet.

Milyen esetben érvényesíthető?

Az adókedvezmény a 2016. november 26-át követően megkezdett, energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásokra tekintettel érvényesíthető [Tao. tv. 29/A. § (44) bekezdés].

A teljes tájékoztató itt olvasható.

Forrás: nak.hu