0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csak a terméskiesés biztos a kukoricapiacon

Későn jött a kukoricának és a napraforgónak a vasárnapi és hétfői eső, de legalább a kár növekedésétől megóvta a termelőket - írja keddi számában a Világgazdaság.

A száraz időjárás jót tett a kalászos gabonák augusztus elejére befejeződött aratásának, de a nyáron többször visszatérő hőség és a csapadékhiány komoly veszteségeket okozott a takarmánynövényeknél – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezt erősítette meg a Világgazdaságnak több gabonatermesztő is, akik szerint modellszámítások igazolják, hogy egy-egy hőségnap – vagyis 32 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletű csapadékmentes nap – 200 ezer tonnával csökkenti a kukoricatermést. A napraforgó valamivel jobban bírja a hőséget, de ott is megfigyelhető, hogy a tányérok kisebbek a szokásosnál.

A múlt heti forróság előtt a szakértők szerint jó állapotban volt a kukorica, de a csapadékhiány miatt már látszott akkor is, hogy a tavalyi kiemelkedő termést nem közelíti meg az idei hozam. A vízhiány hatására csökkent a növények szervesanyag-előállító képessége, ami termésveszteséget okoz. A termelők szerint van olyan kukoricaállomány, amelyen segített az eső, de ott, ahol az összes levél elszáradt, már nem jelentett semmit a hétvégi, hétfői csapadék – az a termésveszteség, amelyet az aszály eddig elvett, már nem jön vissza.

A hőség Európa más tájain is nagy károkat okozott a növénytermesztésben. Spanyolországban és Portugáliában 30 százalékos a terméskiesés, Olaszországban is aszály károsította a gabonatáblákat. Az európai helyzet annyira súlyos, hogy július közepén Portugália, Spanyolország és Belgium az Európai Bizottság rendkívüli támogatását kérte. A kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott, azt kérve, hogy valamennyi rendkívüli helyzetre – így a fagy- és jégesőkárra – is terjesszék ki. A termelők arra számítanak, hogy ha Európában a kalászos gabonák még hátralévő aratását esők nehezítik, amelyek minőségromlást is okoznak, az feljebb tornázhatja a búzaárat, ami magával viheti a kukorica – egyébként hosszabb ideje 42 ezer forint körüli – árát is.

A kereskedők óvatosabban fogalmaznak a várható terméskiesésről, és ennek az árakra gyakorolt hatásáról. Szükség lenne egy országos állapotfelmérésre és termésbecslésre, mert addig nem lehet megmondani, milyen irányba mozdul a kukoricapiac – mondta a Világgazdaságnak Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége főtitkára. A búza betakarítása előtt is arról volt szó, hogy jó, ha eléri a termés a 4,5 millió tonnát, ehhez képest 5 millió tonnát takarítottak be a gazdálkodók. Az európai termés ugyanakkor szerinte is hatással lehet az árakra, de az is befolyásoló tényező lehet, hogy a brazil termés nagyon jó, az import pedig féken tarthatja kukoricaárat, így – legalábbis a növényi alapanyag oldaláról – az állattenyésztők számára kulcskérdésnek számító takarmányárakat is.

Forrás: NAK/Világgazdaság