0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mentőöv a károsult gazdáknak

Újabb ingyenhitellel próbál segíteni a fagy, illetve a jégesők miatt nehéz helyzetbe került gazdálkodókon a Földművelésügyi Minisztérium. Az érintettek december végéig igényelhetik a hektáronkénti egymillió forintos folyószámlahitelt.

Újabb mankót kapnak a téli, valamint a tavaszi fagykárokkal, illetve jégveréssel érintett településeken gazdálkodók. A Földművelésügyi Minisztérium ugyanis december végéig százszázalékos kamat-, kezességidíj- és költségtámogatást nyújt a fagy- vagy jégkárt szenvedett településen gazdálkodó kertészettel, illetve szőlészettel-borászattal foglalkozó termelők, termelői szerveződések részére.

A kamattámogatott Agrár Széchenyi-kártya Folyószámlahitel összege hektáronként legfeljebb egymillió forint lehet. Nagy István, a tárca miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára lapunknak elmondta: a tárca nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a forgóeszközhitel-konstrukciókhoz kapcsolódóan kiemelt támogatásban részesítse a kedvezőtlen időjárási jelenségek miatt károsult termelőket, ahogyan a piaci zavarok miatt nehéz helyzetbe került ágazatokban is ezzel az eszközzel segíti a vállalkozások finanszírozását.

A jég- és fagykárral érintett ültetvények után a korábbi években is támogatott hitelt vehettek igénybe a termelők. Az első alkalommal a 2015 májusában keletkezett károk után élhettek a lehetőséggel a termelők. Az ingyenhitelt 2016. június 30-ig összesen 919 vállalkozás vette igénybe, a kihelyezett összeg elérte a 6,5 milliárd forintot.

A lehetőség a múlt évben károsult gazdák előtt is nyitva volt, a 2017. június 30-i határidőig mintegy 528 termelő, összesen 2,6 milliárd forinthoz jutott hozzá. A kihelyezett hitelösszeg nagyságát tekintve Szabolcs-Szatmár-Bereg megye áll az első helyen, több mint egymilliárd forinttal. Ez a teljes összeg csaknem negyven százalékát teszi ki.

2016. október 13-tól a kedvezőtlen piaci körülményekkel sújtott tejhasznú tehén-, illetve sertéstartással foglalkozó kis- és középvállalkozások is élhettek az ingyenhitel lehetőségével. A 100 százalékos kamat-, kezességidíj- és költségtámogatást a 2017. június 30-ig megkötött, illetve hatályba lépett hitelszerződésekre vonatkozik. Nagy István szerint a határidőig összesen 137 vállalkozás mintegy hárommilliárd forint értékben részesült kiemelt támogatásban. Az említett összeg 58,4 százalékát a tejhasznú tehenek tartásával, míg 41,6 százalékát a sertéstartással foglalkozó kis- és középvállalkozások kapták meg.

Az államtitkár szerint az elmúlt években folyamatosan nőtt az Agrár Széchenyi-kártya népszerűsége. A konstrukció 2011. évi indulásától 2017. június végéig 6924 darab hitelszerződést kötöttek meg, a kihelyezett hitelösszeg megközelítette az 57,5 milliárd forintot.

A 2012–2016-os időszakban évente átlagosan 79 százalékkal nőtt az indulás óta megkötött szerződések száma és 93 százalékkal emelkedett a hitelek összege. Az átlagos hitelösszeg a 2012. évi 6 millió forintról 2016-ra több mint 8 millió forintra nőtt, az idei évben létrejött ügyletek alapján egy agrárvállalkozás átlagosan 9,7 millió forintot igényelt. A hitelfelvevők nagyobb része, mintegy 70 százaléka egyéni gazdálkodó, vagyis az ügyfelek között többségben vannak a családi gazdaságok és az őstermelők. E gazdák a 57,5 milliárd forint teljes kihelyezett hitelösszegből több mint 40 milliárd forint hitelhez jutottak.

A növekvő érdeklődés oka, hogy egyre kedvezőbb feltételek mellett igényelhetik a gazdák az Agrár Széchenyi-kártyát. A szaktárca módosításának köszönhetően a folyószámlahitel maximuma 50 millió forintról 100 millió forintra nő, a lezárt üzleti évvel nem rendelkező fiatal mezőgazdasági termelők pedig 25 millió forint hitelt igényelhetnek a korábbi 15 millió forinttal szemben.

A tárgyi biztosíték nélkül felvehető hitel összege 25 millió forintról 50 millió forintra emelkedik.

Forrás: Magyar Idők