0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Ausztria idén gabonaimportra szorul

Történelmi mélyponton a búzatermő terület Ausztriában. A kedvezőtlen időjárás miatt elmarad a sokévi átlagtól az osztrák gabonatermés, és a belső felhasználás emelkedése következtében nő az importszükséglet.

Az osztrák gabonatermés az idén a kukoricát nem számítva 2,78 millió tonna lesz, 11 százalékkal marad el az öt évi átlagtól, és 22 százalékkal a tavalyi rekordtól – prognosztizálja az Agrarmarkt Austria (AMA) agrárszervezet.

A kukoricával együtt a termés 4,7 millió tonna körül várható, ez 8 százalékkal kevesebb az öt évi átlagnál és 18 százalékkal a 2016. évi rekordtermésnél. Az osztrák meteorológiai mérések 251 éves történetében a legmelegebb márciust és a második legmelegebb júniust jegyezték fel az idén. Ez, és a sok kánikulai nap nem kedvezett a gabonatermésnek, bár a minőség jó.

A belső fogyasztás emelkedik, ezért a nettó importigény az idén 1,4 millió tonnára is felszökhet a tavalyi 300 ezer tonnáról, attól függően, hogy milyen lesz a kukoricatermés

– mondta Günter Griesmayr, az AMA igazgatótanácsának elnöke. Ausztria főleg Magyarországról, Szlovákiából és Csehországból importál gabonát.

Az osztrák gabonaszükséglet a kukoricával együtt évi 6 millió tonna körül van. Ennek 51 százaléka takarmánygabona, 12 százaléka malmi gabona, 23 százalékát a keményítőgyártásban, 11 százalékát pedig az etanolgyártásban használják fel. Ausztriában 2017-ben a szója és a napraforgó javára 23 ezer hektárral 557 ezer hektárra, történelmi mélypontra csökkent a gabona termőterülete.

Forrás: MTI