0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egyéni szerződéskötés, de közös alku

Villamos energia beszerzési tendert indít a tagoknak az agrárkamara. A cél egy olyan nagyobb felhasználói csoport létrehozása, ami már kellő súlyt, piacot jelent az energia kereskedők mércéjével is ahhoz, hogy jelentősebb árengedményt kapjanak a tagok. De hogy működne mindez a gyakorlatban?

 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai villamos energia beszerzésével kapcsolatos közös tendert indít 2017 őszén. A kezdeményezés célja, hogy a kamarai tagok számára alacsonyabb villamos energia árak és kedvezőbb szerződéses feltételek alakuljanak ki jelenlegi egyéni villamos energia beszerzéseikhez viszonyítva. A minél előnyösebb közös beszerzést a kamarai tagok körében végzett, a villamosenergia-fogyasztási szokásokkal és igényekkel, valamint az új kereskedelmi szerződések feltételeire vonatkozó preferenciákkal kapcsolatos felmérés előzi meg a tenderrel érintett energiamennyiségek és a kialakítandó szerződéses feltételek pontos meghatározása céljából.

 

A tender elsődlegesen a következő évben energiakereskedőjüknek még nem elköteleződött, közepes- és nagy villamosenergia-fogyasztókra fókuszál, azonban a jövő évre már leszerződött tagoknak is érdemes a felmérésben részt venniük, mivel így az általuk elért villamosenergia árakkal összehasonlítható, „benchmark” szintű visszajelzést kaphatnak a NAK által kiírt tenderen kialakult energiaárakról. Az országos szintű adatbekérés az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult villamos energia felhasználó kamarai tagok esetében a NAK portál felületén történik, ezzel párhuzamosan – az élelmiszeripari cégek esetében a felmérés támogatására – az élelmiszeripari referens hálózat bevonására is sor kerül. Az online felület várhatóan augusztus 14-től lesz elérhető és augusztus 31-ig áll majd nyitva a kamara tagjai számára.

 

A beérkezett energetikai adatokból a NAK energetikai adatbázist hoz létre, amely alapján megtörténik az egyes, különböző fogyasztási szokásokkal és szerződéses feltételekkel rendelkező villamos energia fogyasztók szegmentálása, valamint – piacfelmérési célzattal – az ezekre vonatkozó előzetes árajánlatok kereskedőktől történő bekérése, illetve a tenderfelhívás részleteinek kialakítása, végezetül a tender kiírása. A tenderen legjobb feltételeket biztosító, nyertes energiakereskedővel a tenderen résztvevő kamarai tagok egyénileg szerződnek, azonban az új kereskedelmi szerződések megkötésében jogi segítséget is nyújt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

 

Forrás: nak.hu