Back to top

Szántóverseny és veterán gépek bemutatója Jászkiséren

Augusztus 12-én, szombaton hagyományőrző szántóversenyt és veterán gépbemutatót rendeznek Jászkiséren. Régi hagyománya van ennek a versengésnek Magyarországon. Az első igazi versenyszántást 1866-ban Enyingen szervezték, míg az első világversenyre 1953-ban Kanadában került sor, amelynek magyar résztvevői is voltak.

A szántóversenyek szervezése nem öncélú tevékenység: gazdaságos és természetbarát mezőgazdasági termelés minőségi szántás nélkül nem létezhet. Jászkiséren 1993-ban rendezték az első szántóversenyt, itt volt Magyarországon az első váltvaforgató szántóverseny is.

Az idén ismét izgalmas, változatos programokkal várják a szervezők a látogatókat. A rendezvény reggel 7-től az erőgépek gyülekezőjével indul, majd 8 órától a város főutcáján keresztül ünnepélyes felvonulással hajt ki a közel harminc gép, a hozzájuk kapcsolt ekékkel a  „versenyhelyszínre” . A járművek nagyság és kor szerint követik majd egymást, elől a legöregebb, legkisebb vezeti a sort, és a legmodernebbek zárják majd a menetet.

veterangep_1.jpg

Fotó: Kerepesi Katalin

A versenyt az eke konstrukciója és nagysága szerint öt kategóriában hirdették meg. Külön-külön indulnak a 2-3, illetve a 4 vagy több testű ágyszántó és váltvaforgató ekékkel dolgozók, ötödik kategóriába pedig a veterán gépekkel szántókat sorolták. A nyitóbarázda kiszántására egy-egy gépegység 20 percet kap, a munkájukat pedig a Magyar Szántóverseny Szövetség két bírája  minősíti. Ők fogják a végső sorrendet is felállítani. A versenyszántás végső összegzése a következő szempontok szerint dől el: a nyitóbarázda minősége, az összevetés tökéletessége, a növényi maradványok alátakarása, a szántás minősége, a záróbarázda tökéletessége, az összbenyomás, egyenesség (4 részben értékelve), az ekeleeresztés és kiemelés pontossága. A verseny előtt sorsolással eldöntött területek szántására összesen három órát kapnak a résztvevők.

szantoverseny_2.jpg

Fotó: Kerepesi Katalin

A szántóversenyt a városhoz legközelebb eső szántóterületen rendezik, ami főúton jól megközelíthető. A tízhektáros területen sok egyéb látványosság, rendezvény várja még a látogatókat. Lesznek talajművelési, termék- és erőgépbemutatók, és legalább hatvan veterán gépet állítanak majd ki. A közönségből, aki szeretne, kipróbálhatja, milyen is egy traktort vezetni. A gyerekeket állatsimogató és ugrálóvár várja, és természetesen lesz zene, tánc, evés-ivás, vagyis minden, ami széppé, szórakoztatóvá és tartalmassá tehet egy napot. Érdekessége a rendezvénynek, hogy a szervezést két fivér végzi: Farkas László, akinek egy jelenős mezőgépgyűjteménye van, és az öccse Gábor, aki magyar szántóbajnok.

 

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazadasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tenyészszemle Füzesgyarmaton

Az utóbbi hónapok a kiállítások, tenyészszemlék időszaka volt, s ezen események között az egyik legkiemelkedőbb kétségkívül a Füzesgyarmaton Galambos János, Varga István és családjaik, barátaik jóvoltából megrendezett kisbéri félvér, nóniusz és magyar félvér tenyészszemle volt.

Elkötelezetten a borkultúra mellett

Negyedszázados sikeres múltról és sok előttünk álló feladatról számolt be Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke, a szervezet jubileumi közgyűlésén. Bemutatták az Év Bortermelője díj jelöltjeit is.

Bence Balázs bronzérmes lett a madridi világkupán

Sikeresen megőrizte pozícióját a kaposvári lovastornász a madridi Lovastorna Világkupán.

Ments meg egy kertet!

A Ments meg egy kertet! program idei díjait a Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskolában Budapesten osztották ki. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) fenntartásában működő valamennyi szakiskola egy, esetleg több gondozásba vett kerttel vett részt a versenyben.

November végéig lehet jelentkezni a középiskolás mezőgazdasági versenyre

Az Ujhelyi Imre Mezőgazdasági Emlékverseny célja: A mezőgazdasági iránt érdeklődő tanulók olyan típusú megmérettetése, amely ötvözi a modern mezőgazdasági technológiák és a hagyományos gazdálkodási módok ismeretét. Egyben a verseny emléket állít Ujhelyi Imre kiemelkedő, példaértékű munkásságának.

Magyar bor a világ élvonalában

A világ borszaksajtójának egyik vezető magazinja, a Wine Enthusiast top 100-as listáján a Dereszla Pincészet 2009-es évjáratú ötputtonyos aszúbora a 20. helyezést érte el.

Veszprém és Lajoskomárom a legvirágosabbak

Több mint 300 település közül Veszprém és Lajoskomárom nyerte idén a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját, így ők képviselik Magyarországot jövőre az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén, az Entente Florale Europe megmérettetésen.

Öt világbajnok ül bakra az Arénában decemberben

December első hétvégéjén az Arénában rendezik meg a FEI Fogathajtó Világkupát, melyen a Dobrovitzék mellett öt korábbi világbajnok hajtó is indul: Ijsbrand Chardon, Koos de Ronde, Bram Chardon, Jérôme Voutaz és Benjamin Aillaud.

Mágnás visszatért

Ráadásul nem is akárhogy, hanem magabiztos győzelemmel a St. Legerben, a legjobb hároméveseket megelőzve. Ezzel idén továbbra sem talált legyőzőre. Mostani nyerésével újra megmutatta, hogy az évközi sérülése ellenére még mindig ő az évjárat legjobbja. Mögötte két Derbyt nyert telivér, Eminens és a szerb Rosenfire osztozott a helyezéseken.

Pályázat az Erdő legjobb szobrászainak

Az Erdőmentők Alapítvány fafaragó pályázatot hirdet, az Erdő legjobb szobrászainak - tudatja közleményében a szervezet. A részvételi szándékot minden pályázónak november 30-ig kell jeleznie. A műveknek 2018. március 31-ig kell elkészülniük.