Back to top

Szántóverseny és veterán gépek bemutatója Jászkiséren

Augusztus 12-én, szombaton hagyományőrző szántóversenyt és veterán gépbemutatót rendeznek Jászkiséren. Régi hagyománya van ennek a versengésnek Magyarországon. Az első igazi versenyszántást 1866-ban Enyingen szervezték, míg az első világversenyre 1953-ban Kanadában került sor, amelynek magyar résztvevői is voltak.

A szántóversenyek szervezése nem öncélú tevékenység: gazdaságos és természetbarát mezőgazdasági termelés minőségi szántás nélkül nem létezhet. Jászkiséren 1993-ban rendezték az első szántóversenyt, itt volt Magyarországon az első váltvaforgató szántóverseny is.

Az idén ismét izgalmas, változatos programokkal várják a szervezők a látogatókat. A rendezvény reggel 7-től az erőgépek gyülekezőjével indul, majd 8 órától a város főutcáján keresztül ünnepélyes felvonulással hajt ki a közel harminc gép, a hozzájuk kapcsolt ekékkel a  „versenyhelyszínre” . A járművek nagyság és kor szerint követik majd egymást, elől a legöregebb, legkisebb vezeti a sort, és a legmodernebbek zárják majd a menetet.

veterangep_1.jpg

Fotó: Kerepesi Katalin

A versenyt az eke konstrukciója és nagysága szerint öt kategóriában hirdették meg. Külön-külön indulnak a 2-3, illetve a 4 vagy több testű ágyszántó és váltvaforgató ekékkel dolgozók, ötödik kategóriába pedig a veterán gépekkel szántókat sorolták. A nyitóbarázda kiszántására egy-egy gépegység 20 percet kap, a munkájukat pedig a Magyar Szántóverseny Szövetség két bírája  minősíti. Ők fogják a végső sorrendet is felállítani. A versenyszántás végső összegzése a következő szempontok szerint dől el: a nyitóbarázda minősége, az összevetés tökéletessége, a növényi maradványok alátakarása, a szántás minősége, a záróbarázda tökéletessége, az összbenyomás, egyenesség (4 részben értékelve), az ekeleeresztés és kiemelés pontossága. A verseny előtt sorsolással eldöntött területek szántására összesen három órát kapnak a résztvevők.

szantoverseny_2.jpg

Fotó: Kerepesi Katalin

A szántóversenyt a városhoz legközelebb eső szántóterületen rendezik, ami főúton jól megközelíthető. A tízhektáros területen sok egyéb látványosság, rendezvény várja még a látogatókat. Lesznek talajművelési, termék- és erőgépbemutatók, és legalább hatvan veterán gépet állítanak majd ki. A közönségből, aki szeretne, kipróbálhatja, milyen is egy traktort vezetni. A gyerekeket állatsimogató és ugrálóvár várja, és természetesen lesz zene, tánc, evés-ivás, vagyis minden, ami széppé, szórakoztatóvá és tartalmassá tehet egy napot. Érdekessége a rendezvénynek, hogy a szervezést két fivér végzi: Farkas László, akinek egy jelenős mezőgépgyűjteménye van, és az öccse Gábor, aki magyar szántóbajnok.

 

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazadasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kunfakó Ünnep Kiskunfélegyházán

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal rendezték meg a kiskunfélegyházi Parkerdőben Eördögh András kezdeményezésére a kunfakó lovak kedvelőinek, tenyésztőinek és tulajdonosainak találkozóját, a Kunfakó Ünnepet. Péntek délután több mint 30 kunfakó látványos, vándormuzsikusokkal színesített felvonulásával vette kezdetét a rendezvény Kiskunfélegyháza főutcáin.

Tizenegyedik lett az EB-n Bence Balázs

Vasárnap a felnőtt döntőkkel fejeződött be az ebreichsdorfi lovastorna Európa-bajnokság.

Díjugratás a magyar tenger partján

Kedden és szerdán mér régiós versenyekkel hangoltak a balatonvilágosi Pulai Lovasparkban, hogy péntektől vasárnapig a legoptimálisabb körülményeket tudják biztosítani a tikkasztó hőségben a versenyzőknek.

Új utakon a XXII. Magyar Borok Útja Rallye

A hagyományokhoz híven, a nyár utolsó hétvégéjén, augusztus 25-én indul útjára a Rallye népes mezőnye, hogy a tervek szerint az Etyeki, Móri, Pannonhalmi és a Soproni Borvidékre is elautózzon, mi több, a Fertő-tó osztrák oldalára is látogatást tegyen.

Aachen: negyedik a kéttagú magyar csapat

A négyesfogathajtók aacheni CAIO nemzetközi fogathajtó versenyén, a magyar csapatot – Lázár Zoltán nyolcszoros világbajnokunk sajnálatos nebanicei balesete miatt – ezúttal két versenyző, Doborovitz József és ifj. Dobrovit József képviselte.

Zajlanak a kertszemlék - sokfelé megtépázta az időjárás a növényeket

A napokban zajlik a „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” verseny kertszemléjének második fordulója Nagykanizsán. Általános tapasztalat, hogy az elmúlt időszak időjárási anomáliái néhány helyen alaposan átrajzolták a kertek képét.

Rekord nevezés a mezőhegyesi fogathajtáson

Kereken három éve, hogy az I. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának rendezésével Mezőhegyes ismét felkerült Európa lovassportjának térképére. Az utóbbi évek innovatív szakmai, szellemi, anyagi, műszaki fejlesztések eredményeként a patinás intézmény azóta sorra, rendre a rangos fogathajtó versenyeknek házigazdája.

Jövő héten póni lovas Európa-bajnokság Kaposváron

Július utolsó hetében Kaposvár ad otthont a póni lovas Európa-bajnokságnak, amelyre a három olimpiai szakágban 19 ország 165 lovasát várják a szervezők.

Magyar siker egy rangos muskotály világversenyen

Magyar siker született a Muscats du Monde rangos nemzetközi muskotály borversenyen: a franciaországi megmérettetésen a mádi Holdvölgy borászat sárgamuskotálya aranyérmet kapott és bekerült a top 10-es rangsorba is - közölte a borászat csütörtökön az MTI-vel.

Közel ötezer látogatót vonzott az idei zombai lovas viadal

Megint nagy volt a hajtás a zombai pályán lebonyolított megmérettetésen: idén 28 fogat vett részt a tizennegyedik alkalommal megrendezett fogathajtóversenyen.