Back to top

Szántóverseny és veterán gépek bemutatója Jászkiséren

Augusztus 12-én, szombaton hagyományőrző szántóversenyt és veterán gépbemutatót rendeznek Jászkiséren. Régi hagyománya van ennek a versengésnek Magyarországon. Az első igazi versenyszántást 1866-ban Enyingen szervezték, míg az első világversenyre 1953-ban Kanadában került sor, amelynek magyar résztvevői is voltak.

A szántóversenyek szervezése nem öncélú tevékenység: gazdaságos és természetbarát mezőgazdasági termelés minőségi szántás nélkül nem létezhet. Jászkiséren 1993-ban rendezték az első szántóversenyt, itt volt Magyarországon az első váltvaforgató szántóverseny is.

Az idén ismét izgalmas, változatos programokkal várják a szervezők a látogatókat. A rendezvény reggel 7-től az erőgépek gyülekezőjével indul, majd 8 órától a város főutcáján keresztül ünnepélyes felvonulással hajt ki a közel harminc gép, a hozzájuk kapcsolt ekékkel a  „versenyhelyszínre” . A járművek nagyság és kor szerint követik majd egymást, elől a legöregebb, legkisebb vezeti a sort, és a legmodernebbek zárják majd a menetet.

Fotó: Kerepesi Katalin

A versenyt az eke konstrukciója és nagysága szerint öt kategóriában hirdették meg. Külön-külön indulnak a 2-3, illetve a 4 vagy több testű ágyszántó és váltvaforgató ekékkel dolgozók, ötödik kategóriába pedig a veterán gépekkel szántókat sorolták. A nyitóbarázda kiszántására egy-egy gépegység 20 percet kap, a munkájukat pedig a Magyar Szántóverseny Szövetség két bírája  minősíti. Ők fogják a végső sorrendet is felállítani. A versenyszántás végső összegzése a következő szempontok szerint dől el: a nyitóbarázda minősége, az összevetés tökéletessége, a növényi maradványok alátakarása, a szántás minősége, a záróbarázda tökéletessége, az összbenyomás, egyenesség (4 részben értékelve), az ekeleeresztés és kiemelés pontossága. A verseny előtt sorsolással eldöntött területek szántására összesen három órát kapnak a résztvevők.

Fotó: Kerepesi Katalin

A szántóversenyt a városhoz legközelebb eső szántóterületen rendezik, ami főúton jól megközelíthető. A tízhektáros területen sok egyéb látványosság, rendezvény várja még a látogatókat. Lesznek talajművelési, termék- és erőgépbemutatók, és legalább hatvan veterán gépet állítanak majd ki. A közönségből, aki szeretne, kipróbálhatja, milyen is egy traktort vezetni. A gyerekeket állatsimogató és ugrálóvár várja, és természetesen lesz zene, tánc, evés-ivás, vagyis minden, ami széppé, szórakoztatóvá és tartalmassá tehet egy napot. Érdekessége a rendezvénynek, hogy a szervezést két fivér végzi: Farkas László, akinek egy jelenős mezőgépgyűjteménye van, és az öccse Gábor, aki magyar szántóbajnok.

 

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Júniusban Siófok ad otthont az Országos Borversenynek

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2018. június első felében ismét megrendezi az XXXIX.Országos Borversenyt, amely a magyar borászatok legfőbb hazai versenyének számít. A nevezési díjak összegét 2018-ban nem kívánják emelni, és marad az eddigi kedvezményes nevezési lehetőség is.

Triplájára emel egyes bírságokat a GVH

A jövőben jóval magasabb bírságokkal számolhatnak a vállalkozások a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által indított versenyfelügyeleti eljárások esetén. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a GVH számos olyan lehetőséget kínál a vállalkozásoknak, amelyekkel hatékonyan csökkenthető a bírságkitettség.

Március közepéig lehet jelentkezni a K&H agrárösztöndíjára

Idén is indul a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat. A magyarországi agrárképzést folytató egyetemek és főiskolák alap, mester és PhD képzésben részt vevő hallgatóitól olyan pályamunkákat vár a bank, amelyek az ágazat versenyképességének növelésére és digitalizációjára kínálnak megoldást. 2018. március 18-ig lehet jelentkezni.

Fedezd fel az örökséged!

Idén is folytatódik a középiskolások online erdőismereti versenye. A Fedezd fel az örökséged! vetélkedőt az Országos Erdészeti Egyesület hirdette meg, az online megmérettetésre a 9-12. osztályos középiskolások háromfős csoportjainak a jelentkezés várják február 25-ig a fedezdfel@oee.hu címen.

A fűszerpaprika magolajtól az online platformig

Speciális élelmiszerigényt kielégítő termékektől a vendéglátóipari vállalkozások mindennapjait megkönnyítő online alkalmazásokig bezárólag számos újítást díjaztak a SIRHA Budapest 2018 innovációs versenyén. Habár az egyes kategóriák még foghíjasak, innovációban nem volt hiány.

Jubileumi verseny a madarak és fák napja jegyében

A madarak és fák napja alkalmából országos versenyt hirdet általános iskolai felső tagozatos tanulók számára a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A Nemzeti Vágtától Ománig jutott az ifjú zsoké

Útlevele sem volt az újkígyósi zsokéjelöltnek, amikor felkérték az ománi versenyre. Gyorsított eljárásban végül napok alatt elkészült az okmány, így Makoviczki Ákos kiutazhatott az arab telivérek világsorozatára, a HH Sheikh Mansoor Festivalra, ahol harmadik helyezett lett az apprentice (zsokéjelölt) versenyben.

Elismerték a méhész anyuka kemény munkáját

Egy kétgyermekes gyulai anyuka, Mikóné Hirth Beáta édesköményes mézét választották az ország legjobbjának a 10. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon. Beáta példája jól mutatja, hogy ha valaki nagyon akar valamit, bármit elérhet. A díjat ugyanis úgy nyerte el, hogy a méhészkedéssel csak néhány éve ismerkedett meg, és külföldön dolgozó férje távollétében rengeteg feladat szakadt a nyakába.

A leginnovatívabb női gazdálkodókat keresik

Pályázatot írt ki a Copa, hogy népszerűsítse a női gazdálkodók vidéki térségekben betöltött fontos szerepét és azonosítsa a női gazdálkodók bizonyos kritériumoknak megfelelő innovatív tevékenységeit.

Egy pécsi "tüke" sikerei

Azt ugyan már tudtuk, hogy a pécsi Colonus Borház a Portugieser du Monde 2017-es versenyén, Portugieser alapú házasítások kategóriában, Pécsi Cuvée 2016-os borával Champion díjat nyert, ám közelebbi ismerkedésre csak most tudtunk sort keríteni. Jobbágy Kornél, a vinotékásból lett borász mesélt a borkészítési filozófiájáról a Magyar Sommelier Szövetség tagjainak.