Back to top

Szántóverseny és veterán gépek bemutatója Jászkiséren

Augusztus 12-én, szombaton hagyományőrző szántóversenyt és veterán gépbemutatót rendeznek Jászkiséren. Régi hagyománya van ennek a versengésnek Magyarországon. Az első igazi versenyszántást 1866-ban Enyingen szervezték, míg az első világversenyre 1953-ban Kanadában került sor, amelynek magyar résztvevői is voltak.

A szántóversenyek szervezése nem öncélú tevékenység: gazdaságos és természetbarát mezőgazdasági termelés minőségi szántás nélkül nem létezhet. Jászkiséren 1993-ban rendezték az első szántóversenyt, itt volt Magyarországon az első váltvaforgató szántóverseny is.

Az idén ismét izgalmas, változatos programokkal várják a szervezők a látogatókat. A rendezvény reggel 7-től az erőgépek gyülekezőjével indul, majd 8 órától a város főutcáján keresztül ünnepélyes felvonulással hajt ki a közel harminc gép, a hozzájuk kapcsolt ekékkel a  „versenyhelyszínre” . A járművek nagyság és kor szerint követik majd egymást, elől a legöregebb, legkisebb vezeti a sort, és a legmodernebbek zárják majd a menetet.

veterangep_1.jpg

Fotó: Kerepesi Katalin

A versenyt az eke konstrukciója és nagysága szerint öt kategóriában hirdették meg. Külön-külön indulnak a 2-3, illetve a 4 vagy több testű ágyszántó és váltvaforgató ekékkel dolgozók, ötödik kategóriába pedig a veterán gépekkel szántókat sorolták. A nyitóbarázda kiszántására egy-egy gépegység 20 percet kap, a munkájukat pedig a Magyar Szántóverseny Szövetség két bírája  minősíti. Ők fogják a végső sorrendet is felállítani. A versenyszántás végső összegzése a következő szempontok szerint dől el: a nyitóbarázda minősége, az összevetés tökéletessége, a növényi maradványok alátakarása, a szántás minősége, a záróbarázda tökéletessége, az összbenyomás, egyenesség (4 részben értékelve), az ekeleeresztés és kiemelés pontossága. A verseny előtt sorsolással eldöntött területek szántására összesen három órát kapnak a résztvevők.

szantoverseny_2.jpg

Fotó: Kerepesi Katalin

A szántóversenyt a városhoz legközelebb eső szántóterületen rendezik, ami főúton jól megközelíthető. A tízhektáros területen sok egyéb látványosság, rendezvény várja még a látogatókat. Lesznek talajművelési, termék- és erőgépbemutatók, és legalább hatvan veterán gépet állítanak majd ki. A közönségből, aki szeretne, kipróbálhatja, milyen is egy traktort vezetni. A gyerekeket állatsimogató és ugrálóvár várja, és természetesen lesz zene, tánc, evés-ivás, vagyis minden, ami széppé, szórakoztatóvá és tartalmassá tehet egy napot. Érdekessége a rendezvénynek, hogy a szervezést két fivér végzi: Farkas László, akinek egy jelenős mezőgépgyűjteménye van, és az öccse Gábor, aki magyar szántóbajnok.

 

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazadasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jubileumi NYÍRERDŐ Futás a Nagyerdőn

Szombaton rendezték a jubileumi, 20. NYÍRERDŐ Futást, a Debreceni Nagyerdőn. Az igazi őszi időben lebonyolított rendezvényen több mint kétszázan álltak rajthoz. Az alsó tagozatosok 1500, a felsősök 2000 méteres távon mérhették össze gyorsaságukat, a 2017 méteres NYÍRERDŐ Futáson pedig bárki elindulhatott.

Global Chefs Challenge - Magyarok a világdöntőn

A Magyarországot képviselő felnőtt szakács és cukrász csapat is továbbjutott a World Association of Chefs' Societies (WACS) versenyének malajziai világdöntőjébe a hétvégi prágai selejtezőn nyújtott teljesítménye alapján - közölte a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség hétfőn.

Erős mezőny, nehéz pályák

A 2017-es Európa-bajnokságon az Ullevi arénában, telt ház előtt dőlt el az egyéni érmek sorsa. A riói olimpia egyéni ezüstérmese, Peder Fredricson hibátlannal várta H&M All Innel a mindent eldöntő utolsó pályát, ahol egy verőhibával és egy időtúllépéssel, összesen 5,00 hibaponttal végzett. A hazai közönség nagy örömére aranyéremmel a nyakában hőssé vált.

Magyar diadal Lipicán

Egyéniben Hölle Martin győzött a szlovéniai Lipicán rendezett kettesfogathajtó-világbajnokságon, míg a Lázár Vilmossal és Lázár Zoltánnal kiegészülő magyar csapat sorozatban harmadszor lett első.

Ki tud szebbet 8 óra alatt? - ifjú kertépítők versenye

Az OMÉK kertészeti kiállításának otthont adó D pavilon mögötti szabad területen ifjú kertépítők mérték össze a tudásukat a kiállítás első napján. A kiírásnak megfelelően 8 óra alatt, 4 x 4 méteres területen kellett kertet létrehozniuk.

Csemő lovasa nyerte a jubileumi Nemzeti Vágtát

Mindkét nap telt házzal zajlott a tizedik Nemzeti Vágta a budapesti Hősök terén. A magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lovasverseny idén is több száz települést mozgatott meg. 16 magyarországi és négy határon túli Elővágta eredménye alapján derült ki, hogy kik képviselhetik településeiket a Kárpát-medence legnagyobb modern kori lovas ünnepén.

A siker titka a folyamatos fejlesztés

A Szatmári cégcsoport sikerének titka a folyamatos fejlesztésben rejlik - mondta Tóth-Kása Attila, a Szatmári Malom Kft. ügyvezető igazgatója Jászberényben.

Kisorsolták a X. Nemzeti Vágta nemzetközi futamának lovait

A Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokon csütörtökön kisorsolták a hétvégi Nemzeti Vágta OMÉK2017 nemzetközi futamának pályabeosztását, az induló 12 csapat versenyzői pedig szintén sorsolás útján kapták meg lovaikat.

Világbajnok lovakat avattak Mezőhegyesen

Mezőhegyesen vasárnap (szeptember 10-én) a kombinált hajtással befejeződött a III. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága. 7 nemzet – Ausztria, Görögország, Lengyelország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Magyarország – 41 öt, -hat és hétéves lova állt starthoz, közülük 22 jutott a döntőig.

Javuló formák – 25 ló a vasárnapi döntőben

Az 5-6-7 éves lovak a díjhajtó program döntőjében találkoztak. Sajnos a magyar színekben induló lovak nélkül; 11 startoló lovunk közül egyetlen egy sem jutott a legjobbak közé. Több mint figyelmeztető!