Back to top

Egymilliárdot spórolnak a gazdák az ingyenes őstermelői igazolvánnyal

Egymilliárd forintot hagyott az agráriumban az őstermelői igazolványok ingyenessé tétele - mondta a Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke pénteken Hajdúböszörményben a VI. Hajdúsági Expo és Traktorhúzó Európa Kupa sajtótájékoztatóján.

Jól képzett szakemberek nélkül nincs biztos jövő és perspektíva az agráriumban - mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Hajdúböszörményben a VI. Hajdúsági Expo és Traktorhúzó Európa Kupa sajtótájékoztatóján. Augusztus 31-ig az ország 62 mezőgazdasági szakképző középiskolájában pótfelvételit hirdettek meg – hívta fel a figyelmet Nagy István az MTI beszámolója szerint.

Várják a felsőfokú oktatási intézményekbe felvételt nem nyert fiatalokat is technikusi képzésre. Azok számára, akik szakirányú középiskolában végeztek, egy év a képzés, míg az általános gimnáziumokban végzetteknek két év. Azok pedig, akik megszerzik a képesítést és szakirányú felsőfokú intézménybe jelentkeznek, 32 többletpontot szereznek. Az államtitkár az idei aratásról szólva úgy fogalmazott: a számvetés és hálaadás ideje jött el, hiszen az ország kenyere - 958 ezer hektáron 5,2 millió tonna búza - megtermett. Hozzátette: nagy eltérések vannak azonban a mennyiséget és a minőséget illetően az egyes területeken.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a sajtótájékoztatón egyebek közt arról beszélt, hogy egymilliárd forint maradt a gazdák zsebében azzal, hogy ingyenessé tették az őstermelői igazolványok kiadását. Elmondta azt is, hogy a jégesőkár enyhítésére 50 milliárd forintig állnak a gazdák megsegítésére, miközben a NAK tagdíjbevétele ötmilliárd forint.  Az ősszel esedékes kamarai választásokról szólva az országos elnök elmondta: eddig a MOSZ - Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége - és a Magosz - Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége - jelentkezett be jelöltállítási listával.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Hajdúsági Expo agrárfórumán kifejtette: a vidékfejlesztési program pályázatai gyorsítópályán vannak, hiszen a kormány meghozta a döntéseket a legfontosabb területeken. Megjegyezte, hogy több az igény, mint a rendelkezésre álló keretösszeg. Az 1300 milliárd forintos összegből 670 milliárd forintról született eddig döntés. A keret több mint felét beruházásra költötték.

Elmondta azt is, hogy az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) program eredetileg 40 milliárd forintos keretösszegét 68 milliárdra emelték júniusban, a beérkezett 4400 kérelemből 3900 pályázat nyert. A tejágazatban 506 nyertes pályázat volt, 56 milliárd forint megítélt támogatással - részletezte Kis Miklós Zsolt. Hozzátette, hogy a nyár végére az összes pályázatban megszületik a döntés.

boszormeny_02_.jpg

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet
Fotó: nak.hu

Az expo keretében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Juh és Kecske Terméktanács az ágazat versenyképességének és hatékonyságának növelése, valamint a magasabb jövedelem elérése érdekében. 

 

Forrás: 
nak.hu/MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jó hír a gazdáknak

Elkezdődik a gazdák értesítése a Vidékfejlesztési program pályázati döntéseiről, jövő márciusig a több százmilliárd forintnyi mezőgazdasági beruházási pályázat odaítéléséről kapják meg a tájékoztatást az érintettek – mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a 26. debreceni Farmer Expó csütörtöki megnyitóján.

Folyamatosak a döntések a vidékfejlesztési pályázatokról

A Vidékfejlesztési Program 1300 milliárd forintos keretéből 670 milliárd forintról született eddig döntés, és a Miniszterelnökség a legfontosabb, beruházási típusú pályázatok esetében is meghozza a következő hetekben a támogatói döntéseket - mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára Hajdúböszörményben, a VI. Hajdúsági Expo agrárfórumán.

Összevegyítették a Kárpát-medence búzáját

A Magyarok kenyere programban már több mint 500 tonna búza gyűlt össze az ország valamennyi megyéjéből és a határon túlról - jelentette be Korinek László, a program elindítója a Veszprém megyei Nemeshanyban, ahol vasárnap összeöntötték az ünnepi kenyérhez a felajánlott gabonát.

Összefogással az európai vidékért

Az európai vidék ügye egyre inkább közép-európai ügy a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint.

Továbbra is kiemelt partner Oroszország Magyarország mezőgazdasága számára

A mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködés helyzetéről és a jövőbeni együttműködés lehetőségeiről tárgyalt Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese, valamint Jelena Asztrahanceva az Oroszországi Föderáció Mezőgazdasági Minisztériumának miniszterhelyettese Moszkvában július 3-án.

Termőföldjeink védelméért összefogásra és tudásra van szükség

Globális, komoly problémával állunk szembe – kezdte Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az FM és a Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete által életre hívott fórum eredményeiről beszámolva. A szakmai kerekasztal beszélgetésen szakértők - elméleti és gyakorlati szakemberek vették számba, mit tehetünk termőterületeink megóvásáért.

Hortobágyi Lovasnapok: Debrecen is a szervezők között

Települési együttműködésekkel fejlesztik a Debrecen központú turisztikai desztinációt a jövőben, aminek első próbája lesz az idei Hortobágyi Lovasnapok programsorozata - közölte Debrecen turisztikáért is felelős alpolgármestere kedden sajtótájékoztatón a Hortobágy-mátai lovaspályán, ahol ebből az alkalomból meghajtották a híres nóniusz kancaménest.

Fajtaújdonságok versenye Hollandiában

Már javában zajlanak az augusztus 23. és 26. között Hollandiában, Boskoopban megrendezett Plantarium kiállítás előkészületei. Európa legrangosabb, díszfaiskolai kiállításán idén is meghirdetik az újdonságok versenyét. A kiállító nemesítő cégek 37 fajtát neveztek be a megmérettetésre. Néhány figyelemre méltó újdonságot mutatunk be a széles választékból.

Miniszterelnökség: nyár végére elbírálják a főbb pályázatokat

Valamennyi vidékfejlesztési pályázatot kiírták a határidőig, 68 pályázatot hirdettek meg összesen mintegy 1300 milliárd forint értékben március 31-ig - mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén. Nyár végére elbírálják a főbb pályázatokat, év végéig pedig 280-300 milliárd forint kifizetését tervezik.

A feldolgozásban rejlik a tejágazat jövője

A tejválság elmúltáról szóltak a jelenlévők a Tej Világnap ünnepi eseményén, ugyanakkor sürgető feladatként nevezték meg a feldolgozás és az összefogás erősítését.