0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egyre több jogsértést szagolnak ki a NAV szolgálati kutyái

Az elmúlt három és fél évben több mint egymilliárd forint értékű illegális cigarettát szagoltak ki az adóhivatal szolgálati kutyái, az általuk megtalált kábítószerért szintén több száz milliót fizethettek volna a feketepiacon. Ehhez képest egy-egy eb éves élelmezési és képzési költsége negyedmillió forint körül mozog. A hatóságnál jelenleg 41 kereső- és járőrkutya teljesít szolgálatot.

Katonás rendben sorakoztak egy fából készült függőhíd különböző elemei egy magyar rendszámú teherautón egészen addig, amíg a Shine névre keresztelt szolgálati keresőkutya körbe nem járta a járművet. Az eb az egyik ponton jelzett pénzügyőr gazdájának, a fináncok erre megfúrták a faanyagot, a fúrószár pedig papír és cigaretta keverékét hozta elő.

Ez csak az egyik eset volt a közelmúltból, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) valamelyik szolgálati kutyája jogsértést akadályozott meg: Shine azon a napon százmillió forintnyi illegális cigarettát szimatolt ki.

– A NAV-nál jelenleg 41 eb teljesít szolgálatot – mondta a Magyar Idők kérdésére Leopold Róbert, a szervezet jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője. A pénzügyőr őrnagytól megtudtuk, hogy a kutyák nagyobb része német juhász, de akad közöttük labrador retriver, belga juhász, jagd terrier és patterdale terrier, miként keverékek is tagjai az állománynak.

Az átlagosan 4-5 éves állatok fele széles körű tudással rendelkezik, 22 kutya „duál képzettségű”. – Ez azt jelenti, hogy cigaretta és kábítószer keresésére is kiképezték őket – magyarázta Leopold Róbert. Rajtuk kívül 14 cigaretta- és két kábítószer-kereső kutya végez el fontos feladatokat a NAV-nál, egy négylábú cigarettakereső-járőr képzettségű, egy pedig járőrkutyának számít, egy kutya kiképzése még tart.

– A keresőebek a csomagokban elrejtett dohányáru és kábítószer felderíté­sében nyújtanak segítséget, a járőrkutya ellenben a feltételezett elkövetők feltartóztatásában játszhat fontos szerepet – jegyezte meg a pénzügyőr őrnagy. Ez annyit tesz, hogy ha a törvény módot ad testi kényszer alkalmazására, akár a járőrkutya is bevethető az érintett személy ártalmatlanításakor.
Az ebek közreműködése számokban is kifejezhető.

A cigarettakereső kutyák az elmúlt három és fél évben több mint egymilliárd forint értékű illegális dohányárura bukkantak. Idén fél év alatt 1200 alkalommal szagoltak ki jogsértő szállítmányt, ami a korábbi évek statisztikái alapján meglehetősen soknak mondható. Tavaly tizenkét hónap alatt 2100 cigarettaügyben segédkeztek a szolgálati négylábúak, 2015 egészében 1400 esetben, előtte pedig ezerben. A dohányáru mellett kábítószer is gyakran akad fenn a NAV hálóján, a kutyák szerepe itt sem mellékes.

– Minden évben több száz millió forint értékben derítenek fel a pénzügyőrök kábítószert a szolgálati kutyák segítségével – fogalmazott Leopold Róbert, majd hozzátette: pontos adatok azért nem közölhetők, mert az ilyen ügyeket a NAV átadja a rendőrségnek.

Ezek után érdekes lehet, mennyibe kerülnek a kutyák az adóhatóságnak. – A kérdés megválaszolásához több részletet is érdemes megemlíteni – mondta a szóvivő. Először is azt, hogy a szolgálati kutyákat a NAV bevetési igazgatósága képzi ki a kutyavezető-képző központban. Minden kiképzett kutyának és vezetőjének – vagyis tulajdonképpen a gazdájának – évente egyszer továbbképzésen és minősítő vizsgán kell részt vennie.

Ez fontos, szolgálatot ugyanis csak érvényes minősítéssel rendelkező kutya láthat el. Az ebek mindennapos, úgynevezett szinten tartó képzését egyébként a kutyavezetők maguk végzik, mégpedig munkaidejükben a szolgálati helyükön.

– Az is lényeges, hogy a NAV szolgálati kutyái a vezetők otthonában élnek, mindenkinél egy-egy állat – mondta Leopold Róbert, hozzátéve, hogy az állatok gondozásával a vezetőn kívül más nem foglalkozik. Itt kell megjegyezni, hogy a szolgálati kutya tartásához az adóhivatal korszerű kennelt, kutyaházat, kutyaszállító bokszot és szolgálati autót is garantál.

– Egy-egy kutyára évente átlagosan nagyjából negyedmillió forintot költ az adóhatóság, ebben az összegben benne van az eb tartásának és kötelező állatorvosi ellátásának, az oltásoknak, a gyógyszereknek a költsége is – összegzett a szóvivő.

Hozzátette: a NAV szolgálati kutyái amellett, hogy rendszeresen közreműködnek az adóhivatal országos és a helyi akcióiban, felkérések alapján gyakran részt vesznek más hatóságok razziáiban is.

Forrás: Magyar Idők