Back to top

Hungarikum Falu a Szigeten

A jelenleg zajló Szigeten is bemutatkoznak a hungarikumok, hiszen a fesztiválon Hungarikum Falut is meglátogathatnak az érdeklődők. Mára a több mint ezer nemzeti értéktár több mint hétezer nemzeti értéket tart nyilván.

A cél, hogy a fesztiválra érkező nagyszámú külföldi vendégnek ne csupán a buli emléke maradjon meg, hanem megismerkedjenek a magyarság értékeivel, a hungarikumokkal is – jelentette ki a Hungarikum Faluban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért, és hungarikumokért felelős államtitkára hozzátette: ezáltal bemutatják az érdeklődőknek mindazokat az értékeket, amelyekkel Magyarország hozzájárult a világ gazdagításához, a látogatók megismerkedhetnek a népi kultúrával, a táncházmódszerrel, a nemzeti karakterjegyekkel, valamint a világörökségi helyszínekkel is.

Ennek érdekében két sátorban adnak információt a fesztivál ideje alatt az érdeklődök számára a hungarikumokról és a nemzeti értékekről. A szervezők ezen felül kisfilmek vetítésével és interaktív, valamint logikai játékokkal is készültek.

V. Németh Zsolt a Szigeten
V. Németh Zsolt a Szigeten
Fotó: B. L.

Mára a nemzeti értéktárak összeállítása, és a hungarikumok ápolása Kárpát-medencei szintű mozgalommá vált, több mint ezer értéktárral, amelyek több mint hétezer nemzeti értéket tartanak nyilván – mondta el Szakáli István Loránd, a tárca helyettes államtitkára az eseményen. A politikus elmondta: a hungarikumokról szóló törvény 2012-ben azért született, hogy a magyar értékek fennmaradjanak.

A helyettes államtitkár a Hungarikum Bizottság munkájáról is beszámolt: a szervezet idén négy kiemelt területen írt ki pályázatot 223 millió forint értékben a civil szervezetek részére, részben értékeket megőrző fesztiválok megrendezésének támogatására, vagy népi mesterségek szakmai képzésekkel történő továbbadásának támogatására.

Magyarország élen jár a nemzeti értékek megőrzésében, a népművészet újraélesztésének idehaza jelentős hagyományai vannak - jelentette ki Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója a rendezvényen. Ennek különböző irányai a népviseleti díszítőelemekre épülő divat, a népi építészet vagy a zene – tette hozzá.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aratóünnepek országszerte

Javában tart a betakarítás az országban, így itt az ideje feleleveníteni, hogyan is arattak elődeink. A kézi aratás hagyományait számos helyen aratóünnepeken mutatják be, ahol a kaszálás és cséplés mellett ízletes falatokat is kóstolhatnak az érdeklődők.

Hungarikum lehet a szőregi rózsatő

Kezdeményezték a szőregi rózsatő hungarikummá nyilvánítását, az erről szóló dokumentumokat Rózsavölgyi József szegedi önkormányzati képviselő csütörtökön adta át az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárának.

Versengtek kaszával, kötötték a kévét

Közel félezren látogattak ki szombaton a huszonhatodik Péter–Pál-napi Aratófesztiválra, melyen olyan hagyományokat igyekeznek életben tartani, mint a rendvágás, a marokszedés vagy a kévekötés.

balekhét

Diáknak lenni a középkorban tár­sadalmi rangot jelentett, s ez volt az indítéka a diákélet kezdetén lezajló sok és változatos szertartásnak. Ennek egyik eleme a leendő balekok (pogányok) fogadása, az akadémiai-főiskolai-egye­temi létbe való bevezetése. A pogányok és Firmák első találkozása, ismerkedése az úgynevezett balekhéten történt.

A pálinka állt a középpontban: vásári nyitány a határ túloldalán

Az őrségi vásár nyitórendezvényét hagyományosan a tájegység határon túl eső részén, Kapornakon (Krplivnik) rendezik. A rendezvényen az idén a pálinkával kapcsolatos tudnivalók álltak a középpontban.

Velünk élő hagyomány: öt aratócsapat ragadott kaszát

Volt, hogy árvíz vagy belvíz miatt csak ladikokkal lehetett megközelíteni a földeket Bogyiszlón. Ezt a hagyományt is felidézték a faluban a szombati aratónapon, amikor a Holt-Dunán ladikokkal indultak a Nagyszögbe, az aratásra kijelölt búzatáblához. Öt csapat ragadott kaszát, sarlót, persze csak a hagyományos aratóreggeli elfogyasztása után.

Ma éjjel virágzik a páfrány, és itt a szerelmi varázslatok ideje is!

Számtalan kultúrában él a hiedelem, hogy a világ a sötétség és a fényesség örök küzdelmének színtere. Ennek a harcnak a győztes pillanata a nyárforduló. Az ünneplők a tűzgyújtással nem csak a nap melegét és fényét idézték fel, hanem az ártó szellemeket is távol akarták tartani ilyenkor maguktól.

Selmeci diákhagyományok: a balek-Firma kapcsolat

A. J. Krickel osztrák utazó Selmecen tett látogatása után 1831-ben a következőket írta: „…az akademikusok különös öltözéke, ezeknek joviális és sok sajátossággal átszőtt életmódja meglepi és elbódítja az érkező utast. … Ha diákéletet – a szó legszorosabb értelmében – látni akarsz, gyere ide!”

Zöldségek a Bibliából

Ugyan a Bibliában elsősorban kenyérről, gyümölcsökről és húsokról esik szó, a konyhakerti növények akkoriban is fontos tápláléknak számítottak. Elsősorban a hüvelyesek és a hagymafélék voltak elterjedtek. Előbbi a böjti időszakban fehérjeforrás volt, utóbbi pedig gyógynövényként is fontos szerepet töltött be.

Újra vár a Jeli Varázskert

Bár már április elseje óta újból látogatható a havasszépékről, azáleákról híres, a Vas megyei Kám mellett elterülő Jeli Arborétum, a hivatalos megnyitót pénteken tartották. A Jeli Varázskert páratlan növénygyűjteménye az idén nyáron virágzó hortenziákkal, hegyi babérral és kínai csillagsomokkal gazdagodott.