Back to top

Hungarikum Falu a Szigeten

A jelenleg zajló Szigeten is bemutatkoznak a hungarikumok, hiszen a fesztiválon Hungarikum Falut is meglátogathatnak az érdeklődők. Mára a több mint ezer nemzeti értéktár több mint hétezer nemzeti értéket tart nyilván.

A cél, hogy a fesztiválra érkező nagyszámú külföldi vendégnek ne csupán a buli emléke maradjon meg, hanem megismerkedjenek a magyarság értékeivel, a hungarikumokkal is – jelentette ki a Hungarikum Faluban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért, és hungarikumokért felelős államtitkára hozzátette: ezáltal bemutatják az érdeklődőknek mindazokat az értékeket, amelyekkel Magyarország hozzájárult a világ gazdagításához, a látogatók megismerkedhetnek a népi kultúrával, a táncházmódszerrel, a nemzeti karakterjegyekkel, valamint a világörökségi helyszínekkel is.

Ennek érdekében két sátorban adnak információt a fesztivál ideje alatt az érdeklődök számára a hungarikumokról és a nemzeti értékekről. A szervezők ezen felül kisfilmek vetítésével és interaktív, valamint logikai játékokkal is készültek.

vnemeth.jpg

V. Németh Zsolt a Szigeten
V. Németh Zsolt a Szigeten
Fotó: B. L.

Mára a nemzeti értéktárak összeállítása, és a hungarikumok ápolása Kárpát-medencei szintű mozgalommá vált, több mint ezer értéktárral, amelyek több mint hétezer nemzeti értéket tartanak nyilván – mondta el Szakáli István Loránd, a tárca helyettes államtitkára az eseményen. A politikus elmondta: a hungarikumokról szóló törvény 2012-ben azért született, hogy a magyar értékek fennmaradjanak.

A helyettes államtitkár a Hungarikum Bizottság munkájáról is beszámolt: a szervezet idén négy kiemelt területen írt ki pályázatot 223 millió forint értékben a civil szervezetek részére, részben értékeket megőrző fesztiválok megrendezésének támogatására, vagy népi mesterségek szakmai képzésekkel történő továbbadásának támogatására.

Magyarország élen jár a nemzeti értékek megőrzésében, a népművészet újraélesztésének idehaza jelentős hagyományai vannak - jelentette ki Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója a rendezvényen. Ennek különböző irányai a népviseleti díszítőelemekre épülő divat, a népi építészet vagy a zene – tette hozzá.

Forrás: 
magyarmezogazadasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Díjazza az agrártárca a legszebb tanyákat

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) "Az év tanyája" díj elnyerésére pályázatot hirdetett, amelyre augusztus 31-éig lehet jelentkezni - jelentette be V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

Arattak, csépeltek lelkesen az olaszfai határban

Learattak egy rozstáblát Olaszfa határában, méghozzá kézi erővel, sok lelkes amatőr közreműködésével. Zsúptető lesz a rozsszalmából, a mezőgazdasági munka élménye pedig felejthetetlen minden korosztálynak.

Hungarikumot a hungarikum boltból

A hungarikumok a magyarság legmegbecsültebb értékeit jelenítik meg - mondta a földművelésügyi miniszter Budapesten, a Vajdahunyad várban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum területén lévő Anonymus kávéház és hungarikum bolt megnyitóján.

A nemzeti értékek és hungarikumok népszerűsítését segíti az FM pályázata

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének támogatására nyílt pályázatot hirdet 223 millió forint keretösszeggel - közölte az agrártárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Állami kutyatenyészetekben védenék a hungarikum fajtákat

A nemzeti kutyafajták állami génbanki fenntartási programjának keretében olyan állami tenyészetek létrehozása a cél, amelyek lehetővé teszik a fajták egykori hasznosításának megfelelő pásztor-, terelő- és vadászkutya tulajdonságaik megőrzését, fejlesztését és hosszú távú, funkcionális tenyésztését - közölte V. Németh Zsolt, az FM hungarikumokért felelős államtitkára.

Az állattartás hagyományait mutatják be Zalaegerszegen a Göcseji Falumúzeumban

Az egykori állatvásárok hangulatát, a paraszti világ állattartó hagyományait idézik meg a Nálatok laknak-e állatok? című rendezvényen, szombaton és vasárnap a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban.

Magnóliák és japáncseresznyék Jeliben

Mostantól már nemcsak májusban, havasszépe- és azáleavirágzás idején érdemes ellátogatni a Jeli Arborétumba. Áprilisban nyíló magnólia- és japáncseresznye-gyűjteménnyel gazdagodott az 1920-as évek elején gróf Ambrózy-Migazzi István által alapított nagy hírű arborétum, amelyet a természetjáró turistaidény megnyitóján, május elején mutattak be először a nagyközönségnek.