Back to top

Hungarikum Falu a Szigeten

A jelenleg zajló Szigeten is bemutatkoznak a hungarikumok, hiszen a fesztiválon Hungarikum Falut is meglátogathatnak az érdeklődők. Mára a több mint ezer nemzeti értéktár több mint hétezer nemzeti értéket tart nyilván.

A cél, hogy a fesztiválra érkező nagyszámú külföldi vendégnek ne csupán a buli emléke maradjon meg, hanem megismerkedjenek a magyarság értékeivel, a hungarikumokkal is – jelentette ki a Hungarikum Faluban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért, és hungarikumokért felelős államtitkára hozzátette: ezáltal bemutatják az érdeklődőknek mindazokat az értékeket, amelyekkel Magyarország hozzájárult a világ gazdagításához, a látogatók megismerkedhetnek a népi kultúrával, a táncházmódszerrel, a nemzeti karakterjegyekkel, valamint a világörökségi helyszínekkel is.

Ennek érdekében két sátorban adnak információt a fesztivál ideje alatt az érdeklődök számára a hungarikumokról és a nemzeti értékekről. A szervezők ezen felül kisfilmek vetítésével és interaktív, valamint logikai játékokkal is készültek.

vnemeth.jpg

V. Németh Zsolt a Szigeten
V. Németh Zsolt a Szigeten
Fotó: B. L.

Mára a nemzeti értéktárak összeállítása, és a hungarikumok ápolása Kárpát-medencei szintű mozgalommá vált, több mint ezer értéktárral, amelyek több mint hétezer nemzeti értéket tartanak nyilván – mondta el Szakáli István Loránd, a tárca helyettes államtitkára az eseményen. A politikus elmondta: a hungarikumokról szóló törvény 2012-ben azért született, hogy a magyar értékek fennmaradjanak.

A helyettes államtitkár a Hungarikum Bizottság munkájáról is beszámolt: a szervezet idén négy kiemelt területen írt ki pályázatot 223 millió forint értékben a civil szervezetek részére, részben értékeket megőrző fesztiválok megrendezésének támogatására, vagy népi mesterségek szakmai képzésekkel történő továbbadásának támogatására.

Magyarország élen jár a nemzeti értékek megőrzésében, a népművészet újraélesztésének idehaza jelentős hagyományai vannak - jelentette ki Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója a rendezvényen. Ennek különböző irányai a népviseleti díszítőelemekre épülő divat, a népi építészet vagy a zene – tette hozzá.

Forrás: 
magyarmezogazadasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ismét bővült a hungarikumok köre

A Hungarikum Bizottság keddi döntése értelmében a hungarikum gyűjteményébe került a magyar gulyásleves, a pálos rend és a hollóházi porcelán - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A Magyar Értéktár a csíksomlyói pünkösdi búcsúval, a magyar népmesék rajzfilmsorozattal, a vert csipkével és a gemenci gímszarvassal bővült a testület döntése értelmében.

Egyre népszerűbb a Nemzeti Parki Termék védjegy

Mintegy kétszáz termelő közel ezer terméke viseli már a Nemzeti Parki Termék védjegyet, amelyet a kormány azért indított 2011-ben, hogy elismertté tegye a helyi termékeket – hangzott el a Nemzeti Parki Termék Körút ötödik állomásán, a Győr-Moson-Sopron megyei Sarródon, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatósági központjában.

Gazdaságfejlesztésnél is fontosak a hungarikumok

Amikor gazdaságfejlesztésről beszélünk, nagyon fontos, hogy az adott közösségek, települések, amelyek a jövőbe tekintenek, és fejlesztési stratégiát készítek, tudatában legyenek annak, melyek azok az értékek, erősségek, melyekkel gazdálkodhatnak – mondta el Szakáli István Loránd, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a Hévízen megtartott Hungarikum Konferencián.

Miből készül? A kosár

Sorozatunkban a teljesség igénye nélkül a botanikus szemével szeretnénk bemutatni, hogy milyen érdekesek és értékesek növényi eredetű kézműves tárgyaink. A kosár egyike ezeknek, és jól példázza, hogy az ember milyen leleményesen válogat a környezetében föllelhető növényekből e mindennapos tárgy elkészítésénél. Nemcsak az emberi tárgykultúra legősibb, de legsokrétűbb és legváltozatosabb terméke is.

Jövőre 1,2 milliárd jut tanyafejlesztésre

Tanyafejlesztésre 2010-2018 között összesen 16,3 milliárd forintot szánt a kormány, az idén az FM-nél 800 millió forintos keretre lehetett pályázni. Jövőre 50 százalékkal nő a támogatási forrás. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hangsúlyozta ez a pályázati lehetőség egyedülálló hazánkban, amellyel egy fontos nemzeti értéket, örökséget, a hungarikummá nyilvánított tanyákat támogatják.

Ősi halászfortélyok a Mura mentén

Hajdanán a Mura-parti ember napi étke volt a hal. A víz közelsége és halbősége tálcán kínálta a fogás lehetőségét, ami seregnyi ötletet szült a halak becserkészésére és megfogására. Ma is vannak még, akik őrzik a hagyományt, és gyakorolják e módszereket.

FM: a sokféleség adja a Duna régió erejét

A környezetvédelem a tartós, kiegyensúlyozott fejlődést segíti - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a Duna régió stratégia idei éves fórumát. Idén Magyarország az együttműködés soros elnöke és rendezi az éves fórumot. A szeminárium programja jelentős részben a vízzel, a vízkezeléssel foglalkozik.

Mudi lett a legszebb magyar kutya

Az Ebtenyésztők és Hobbi Kutyások Dél-alföldi Egyesületének szervezésében rendezték meg a CAC Nemzeti Kutyakiállítást a Szeged melletti Algyőn vasárnap. Az ünnepélyes díjátadón Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a verseny győzteseit. A legszebb magyar kutyafajta díját András Balázs Attila berettyóújfalui tenyésztő mudija nyerte el.

Tündérkert Budakeszin

Alig néhány éve, 2011-ben csatlakozott a Pilisi Parkerdő Zrt. az országos tündérkert mozgalomhoz. A Budakeszi Erdészetnél létrehozott gyümölcsös alapját a Kárpát-medencei oltványok adták, amit 2013-ban a Zsámbéki-medence őshonos gyümölcsfáival egészítettek ki.

Székelygyümölcs az OMÉK-on

A székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány a székely zöldség és gyümölcstermelők friss és feldolgozott termékeinek egész sorát vonultatta föl a 78. OMÉK-on, a Kárpát-medencei közösségi standon. Az idén 25 éves alapítvány egyik projektje a Székelygyümölcs Program, amely 2009-ben indult székelyföldi gyümölcs tájfajták összegyűjtésével és termesztésbe vonásával.