Back to top

Hungarikum Falu a Szigeten

A jelenleg zajló Szigeten is bemutatkoznak a hungarikumok, hiszen a fesztiválon Hungarikum Falut is meglátogathatnak az érdeklődők. Mára a több mint ezer nemzeti értéktár több mint hétezer nemzeti értéket tart nyilván.

A cél, hogy a fesztiválra érkező nagyszámú külföldi vendégnek ne csupán a buli emléke maradjon meg, hanem megismerkedjenek a magyarság értékeivel, a hungarikumokkal is – jelentette ki a Hungarikum Faluban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért, és hungarikumokért felelős államtitkára hozzátette: ezáltal bemutatják az érdeklődőknek mindazokat az értékeket, amelyekkel Magyarország hozzájárult a világ gazdagításához, a látogatók megismerkedhetnek a népi kultúrával, a táncházmódszerrel, a nemzeti karakterjegyekkel, valamint a világörökségi helyszínekkel is.

Ennek érdekében két sátorban adnak információt a fesztivál ideje alatt az érdeklődök számára a hungarikumokról és a nemzeti értékekről. A szervezők ezen felül kisfilmek vetítésével és interaktív, valamint logikai játékokkal is készültek.

vnemeth.jpg

V. Németh Zsolt a Szigeten
V. Németh Zsolt a Szigeten
Fotó: B. L.

Mára a nemzeti értéktárak összeállítása, és a hungarikumok ápolása Kárpát-medencei szintű mozgalommá vált, több mint ezer értéktárral, amelyek több mint hétezer nemzeti értéket tartanak nyilván – mondta el Szakáli István Loránd, a tárca helyettes államtitkára az eseményen. A politikus elmondta: a hungarikumokról szóló törvény 2012-ben azért született, hogy a magyar értékek fennmaradjanak.

A helyettes államtitkár a Hungarikum Bizottság munkájáról is beszámolt: a szervezet idén négy kiemelt területen írt ki pályázatot 223 millió forint értékben a civil szervezetek részére, részben értékeket megőrző fesztiválok megrendezésének támogatására, vagy népi mesterségek szakmai képzésekkel történő továbbadásának támogatására.

Magyarország élen jár a nemzeti értékek megőrzésében, a népművészet újraélesztésének idehaza jelentős hagyományai vannak - jelentette ki Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója a rendezvényen. Ennek különböző irányai a népviseleti díszítőelemekre épülő divat, a népi építészet vagy a zene – tette hozzá.

Forrás: 
magyarmezogazadasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

FM: a sokféleség adja a Duna régió erejét

A környezetvédelem a tartós, kiegyensúlyozott fejlődést segíti - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a Duna régió stratégia idei éves fórumát. Idén Magyarország az együttműködés soros elnöke és rendezi az éves fórumot. A szeminárium programja jelentős részben a vízzel, a vízkezeléssel foglalkozik.

Mudi lett a legszebb magyar kutya

Az Ebtenyésztők és Hobbi Kutyások Dél-alföldi Egyesületének szervezésében rendezték meg a CAC Nemzeti Kutyakiállítást a Szeged melletti Algyőn vasárnap. Az ünnepélyes díjátadón Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a verseny győzteseit. A legszebb magyar kutyafajta díját András Balázs Attila berettyóújfalui tenyésztő mudija nyerte el.

Tündérkert Budakeszin

Alig néhány éve, 2011-ben csatlakozott a Pilisi Parkerdő Zrt. az országos tündérkert mozgalomhoz. A Budakeszi Erdészetnél létrehozott gyümölcsös alapját a Kárpát-medencei oltványok adták, amit 2013-ban a Zsámbéki-medence őshonos gyümölcsfáival egészítettek ki.

Székelygyümölcs az OMÉK-on

A székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány a székely zöldség és gyümölcstermelők friss és feldolgozott termékeinek egész sorát vonultatta föl a 78. OMÉK-on, a Kárpát-medencei közösségi standon. Az idén 25 éves alapítvány egyik projektje a Székelygyümölcs Program, amely 2009-ben indult székelyföldi gyümölcs tájfajták összegyűjtésével és termesztésbe vonásával.

DNS-vizsgált kutyakölykök

2018. január 1-től magyar fajtájú kölyökkutya csak DNS-vizsgálatot követően kaphat törzskönyvet - tudtuk meg az OMÉK-on megrendezett Kiemelt Genetikai Erőforrások védelme – őshonos kutyáink című konferencián. Jelentős változások lesznek a közeljövőben a magyar őshonos kutyafajták tenyésztésében, hiszen mind a kilenc fajta veszélyeztetettnek számít.

Ősi búzából sört

A rég elfeledett, ám manapság újra a reflektorfénybe kerülő alakorbúzából főz biosört egy kisvállalkozás, amely az OMÉK alkalmával kóstolással is várja az érdeklődőket.

A Kárpát-medence tanyái

A gazdálkodás színtere, egyben lakóhely is volt egykoron a tanya. A háború után, a téesz-szervezések időszakában megpecsételődött a tanyák sorsa, hiszen útban voltak a nagy táblák kialakításakor. Csupán egy részük maradt fenn.

Húsz éves lett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Az elmúlt évtizedek egyértelmű nyertese a természetvédelem, azért kell dolgozni, hogy a természet is nyertessé váljon - hangoztatta a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára szombaton a Balaton-felvidéki Nemzeti Park létrehozásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, a Salföldi majorban.

Döntöttek a harmadik zártkert megújítási pályázatról

Idén már harmadik alkalommal hirdette meg a Földművelésügyi Minisztérium a Zártkerti Revitalizációs Programot, így 34 település mintaprogramja valósulhat meg 300 millió forintos támogatásból – mondta a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a 2017. évi Zártkerti Revitalizációs Program pályázatának eredményéről tartott sajtótájékoztatón, Nagymaroson.

Díjazza az agrártárca a legszebb tanyákat

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) "Az év tanyája" díj elnyerésére pályázatot hirdetett, amelyre augusztus 31-éig lehet jelentkezni - jelentette be V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.