Back to top

Ne veszítsük el kellemes búgó hangját se!

A makói magasszálló keringő a szegedi magasszálló keringő egy helyi változata, amelyet Makó városában és annak közvetlen környezetében tenyésztettek ki. A fajta jellegzetességeit 1930-ban a Modern Tenyésztők Lapjának 5-6. számában írták le először.

A lap szerint a Makó-vidéki Galamb, Baromfi és Házinyúl Tenyésztők Egyesületének „Standard megállapító bizottsága” 1930. március 5-én ülést tartott, amikor is a makói magasszálló keringő fajtajellegét terjesztette elő jóváhagyásra.

makoi_magasszallo_keringo.png

Fotó: Kistermelők Lapja

A bizottság előadásában szó esett „hátas” galambokról és egyszínűekről: vörös, fehér, kék, fekete és sárga színekben. A bizottság kiemelte a fajta kellemes hangját, és leírták, hogy „A makói törzstenyésztők különös nagy gonddal vezetik a továbbtenyésztésben a fajta hangjának (búgásának) megrögzítését, hogy a kellemes szép hangok megmaradjanak, mert ez jellemzi legjobban a fajt.” A fajta bírálati szempontjaiban leírták, hogy a fajta „tökéletes hangja mint egyik fő kellék, külön bírálódik”.

A „standard megállapító bizottság” tagjai bizonyára megérdemlik, hogy neveiket is leírjuk: Nagy József elnök, Fejes Pál jegyző, Kiss József alelnök, Kadlecz Béla, Böjti András, Borka Ferenc és Tamás János bizottsági tagok. A Kisállattenyésztők Lapjában a „makói magaskeringők” ismertetésére Sarkadi János tollából 1934-ben került sor.

A Makói Magasszálló Keringő Fajtaklubot 2003-ban élesztette újjá egy maréknyi lelkes makói galambász, akik kis létszámuk ellenére annál nagyobb szeretettel tenyésztik e fajtát. Céljuk ezeknek a madaraknak minél tökéletesebb nemesítése és a fajta fennmaradásának biztosítása. A fajta tökéletes hangjáról mint egyik fő kellékéről a mai standard sajnos már nem rendelkezik.

A Kistermelők Lapja következő számában részletesen olvashatunk a témáról Dr. Zsolnay Miklós tollából.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sok évszázados múlt, jelenkori népszerűség

A magyar óriásgalamb a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségének címerállata, s akit kicsit is érdekelnek a galambok, ismeri a fajtát. Azt viszont kevesen tudják, hogy milyen sokszínű, évszázados múltja van ezeknek a hozzávetőlegesen fél méter hosszú góliátoknak.

Fácánszerű tyúkfajta a Távol-Keletről

A jokohama keveset és kicsit tojik, a kakasok súlya 1,75-2 kg, a tyúkoké 1-1,5 kilogramm. Előnyük viszont, hogy jól és könnyen kotlanak, illetve nevelnek. A kakasok hosszú faroktollaik miatt különleges elhelyezést igényelnek.

Egy könnyen tenyészthető madárritkaság

A bali seregély ára – ritkaságához mérten – nem is horribilis, párjáért általában 1000-1200 eurót kérnek. Ám sokáig úgy tűnt, hogy e csodálatos, fehér színű, kék szemgyűrűjű, kackiás bóbitát viselő madárnak búcsút kell intenünk.

Az olasz máltai

A máltai egy igazi olasz galamb, ha neve alapján azt is hihetnénk, hogy Málta szigetéről származik. Már 1603-ban egy Aldrovandi nevű szakíró megemlíti ezt az akkor már nagy múlttal rendelkező galambfajtát. A XXI. század Magyarországán szinte nincs olyan jelentősebb galambkiállítás, melyen ezek a különleges megjelenésű tollasok ne képviseltetnék magukat.

Tollgombóc

A törpe kokinok kétségkívül két lábon járó tollgombócnak látszanak, s úgy tűnik, népszerűségük már több mint egy évszázada töretlen kontinensünkön. Az utóbbi években soha nem látott szín- és rajzváltozatú példányai jelentek meg a magyar gazdák portáin is.

A csinos florentini galamb

Nem egy galambfajta népszerűségét kiváló hústermelő képességének, mások elegáns megjelenésüknek, vagy éppen igen jó ellenálló képességüknek köszönhetik. Az utóbbi években nálunk is szép számban kezdenek foglalkozni a galambászok olyan fajtákkal, melyek az esztétikai élmény mellett gazdasági hasznot is hajtanak, ilyen a magyar galambászok között egyre jobban terjedő florentini galamb.

A nyugalom megtestesítője a törpe wyandotte

A törpe wyandotte egy igazi amerikai fajta, hiszen kialakulása az USA-ban történt, s innen jutott el Európába a XIX. század végén. Mára igazi globalizált fajta lett, s az állomány egységesülni látszik.

Tyúktarka galambunk szép is, hasznos is

Mind többen vállalkoznak manapság tyúktarka galambok tenyésztésére. E faj nemcsak díszgalambként, hanem gazdasági célból is kitűnően hasznosítható. A fajta kialakulásának helye lényegében az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területe, ezért az I. világháborút követően komoly vita forrása lett, hogy mely nemzet mondhatja magáénak ezt a dekoratív fajtát.

A világ egyik legkisebb törpetyúkja az antwerpeni szakállas

Az utóbbi időben különösen nagy divatja van a díszbaromfitartásnak. Ma már hazánkban is széles a kínálat törpefajtákból, nem kell külföldre menni egy-egy igazi törpetyúkocskáért, -kakasért. Az egyik legkeresettebb fajta az antwerpeni szakállas törpetyúk.

A selymek törpéje Hollandiából

Nem egy házityúkfajtából a nemesítés során kihalt a kotlási ösztön, így tavasszal, nyár elején igen keresettekké válnak azok a fajták, melyekre rá lehet bízni más fajták vagy más madárfajok tojásait is. A törpe selyemtyúk is kiváló erre a feladatra.