Back to top

Népszerű a jótékony célú búzagyűjtés

Idén hetedik alkalommal mozgatja meg a gazdálkodókat a jótékonysági célú Magyarok Kenyere program, a megőrölt liszt mennyisége a várakozások szerint meghaladja majd a 600 tonnát az idén. A Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek.

Az esztergomi ökumenikus búzaszenteléssel indult el idén a Magyarok Kenyere program április 29-én. A kezdeményezést 2011-ben Korinek László jogászprofesszor indította, mára behálózta az egész Kárpát-medencét, és Kárpátalján is teljes körű ismertség övezi.

Fotó: MTI

A kedvezményezettek idén is a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által vezetett erdélyi Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a kárpátaljai Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthon, az Oltalom Karitatív Egyesület, valamint a Pécsi Jótékony Nőegylet lesznek. Mellettük a megyei kamarák által kiválasztott segélyszervezeteknek is jut az adományokból, tavaly közel 150-en részesültek a felajánlásokból, amelyet továbbadhattak a rászorulóknak.

A Magyarok Kenyere program támogatottsága évről évre növekszik, a kezdeti, 2011-es 10 tonna után 2015-ben már 440, 2016-ban pedig már 515 tonna adománybúza gyűlt össze. 

Idén az első búzagyűjtő napot Szarvason a XX. Arató- és Kárpát-medencei Nemzetiségi Napon rendezték meg július 8-án. A Békés megyei programon a szarvasi és környékbeli gazdák felajánlásaként 10 zsák malmi búza átadásával indult a kárpát-medencei program. 

Búzagyűjtés Ócsán.
Fotó: NAK
Kunszálláson, a Júlia Malom területén július 14-én tartották a Bács-Kiskun megyei búzagyűjtő napot. A gazdákon kívül a rendezvényen részt vettek a Máltai Szeretetszolgálat megyei képviselői, valamint kárpátaljai vendéggyerekek is.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei búzagyűjtő nap július 15-én, Kisújszálláson volt. Ezen az alkalmon kérték fel a jövő évi Magyarok Kenyere program házigazdájának Abádszalók városát

Sombereken, Baranya megyében július 28-án 142 adományozótól 42 tonna búza gyűlt össze. A Pest

Sombereki búzagyűjtő nap.
Fotó: MTI
megyei Ócsán július 29-én 11 tonna adományt gyűjtöttek, itt képviseltette magát a MAGOSZ és az Ócsai Gazdakör is. Augusztus 2-án tartották a borsodi búzagyűjtő napot Hercegkúton, a Világörökség részét képező Gombos-hegyi Pincesor adott otthont az ünnepségnek.

A nagy népszerűségnek örvendő búzagyűjtő napot minden megyében megtartották, Veszprémben Nemesvámoson, Fejérben Enyingen, Komárom-Esztergom megyében Nagyigmándon, Csongrádban Hódmezővásárhelyen, a hajdúsági Sárrétudvarin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Apagyon, a Tolna megyei Nagyszokolyon, a Vas megyei Vépen és a zalai Zalaszentgróton.

Augusztus 13-án délután tartják az Összeöntés Ünnepét a Veszprém megyei Nemeshanyban, a Csizmadia Vízimalomban. A rendezvényen összeöntik majd a magyarországi megyékből és a határon túli magyarlakta településekről származó búzát, és a megőrlés után elkészült lisztből sütik majd az idei Magyarok Kenyerét. A Kenyérünnep augusztus 20-án, Pécsett lesz. A megmaradt lisztet pedig a nehéz sorsú gyermekeket segítő alapítványoknak ajánlják fel. Az idei liszt mennyisége a várakozások szerint meghaladja majd a 600 tonnát. Az adományozási napot majd szeptember 20-án, a Gyermekek Világnapján tartják. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főszervezésében megvalósuló kezdeményezés rövidesen bekerül a Magyar Értéktárba és a hungarikummá nyilvánítása is folyamatban van.

Fotó: magyarokkenyere.hu

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Négy alföldi megye növelné leginkább az öntözött területeit

Lezárult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által koordinált vízigény-felmérés: a közel 40 ezer válaszadó a jelenlegi terület többszörösén, 377 ezer hektáron öntözne. Négy alföldi megye növelné leginkább a vízpótlással művelt területeit.

A díszkertészeken is múlik az agrárium jövője

A kertészeti szakma csak úgy érvényesítheti eredményesen érdekeit, ha érdemi javaslatokat és konkrét megoldásokat tesz le a kormány asztalára. Ezt immár a Magyar Díszkertészek Szövetségének küldöttein keresztül a Magyar Agrárgazdasági Kamarában a díszkertészek a korábbinál hangsúlyosabban tehetik meg - mondta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a zöld szakma közös bükfürdői konferenciáján.

Március közepéig várja a földgázigényeket a kamara a közös beszerzéshez

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai számára vezetékes földgázbeszerzéssel kapcsolatos tendert indít. A tagi igények megismeréséhez, a pályázati feltételeinek kialakításához energetikai felmérés is kezdődött.

Stratégiai együttműködést kötött az agrárkamara és a MÉDOSZ

A vidék megtartó erejének növelése érdekében stratégiai együttműködést kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripai és Vízügyi Dolgozók Szakszervezetével (MÉDOSZ).

Csökkent a halálos munkabalesetek száma az agráriumban

Több mint 30 százalékkal csökkent tavaly a munkahelyi tragédiák száma az agráriumban. Az eredményességre tekintettel az NGM munkavédelmi kampánya idén is folytatódik.

Áremelkedés a gabonapiacon

Kedvezően indult az év a szántóföldi növénytermesztők szempontjából, a búza és a kukorica ára is felfelé ível a hazai és a világpiacon egyaránt. A korábbi nagy kedvencnek számító repcemag ugyanakkor veszített értékéből, a visszaesés a bőséges idei terméskilátásoknak tudható be.

Nem támogatjuk a Latin-Amerikával tervezett uniós szabadkereskedelmet

Több mint hétmilliárd eurós kárt okozhat az Európai Unió mezőgazdaságának a Mercosur-csoporttal kötendő szabadkereskedelmi egyezmény. A megállapodást több tagállam, köztük hazánk is ellenzi. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint minimálisra kellene csökkenteni a Dél-Amerikából érkező cukor-, baromfi-, etanol- és rizsimportot.

Európai mintaként szolgál a magyar falugazdász-hálózat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai 2014 óta közel 1000 milliárd forintnyi forrás lehívásához segítették hozzá a gazdálkodókat. A 650 fős országos kamarai falugazdász-hálózat személyes segítségére az idei egységes kérelmek beadásánál is számíthatnak a gazdák – hangzott el a NAK megújult mezőcsáti falugazdász-irodájának február 2-i átadásán.

FM: a mezőgazdaság sikere az alkalmazkodáson múlik

A magyar mezőgazdaság sikere azon múlik, hogy tud-e élni a digitalizációval, milyen gyorsan alkalmazza a legkorszerűbb számítástechnikai eljárásokat és a precíziós gazdálkodást - szögezte le a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára egy szakmai tanácskozáson.

Új NAK-központ Karcagon

Az ország hatodik NAK Szolgáltató Központját nyitotta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken Karcagon. A falugazdászi körzetközponttal közös épületben működve többek közt tájékoztatási, tanácsadási szolgáltatásokat is biztosítanak a karcagi, és környékbeli termelőknek. A szervezők célja, hogy emellett egyfajta közösségi központtá is váljon a gazdák számára az új létesítmény.