Back to top

Népszerű a jótékony célú búzagyűjtés

Idén hetedik alkalommal mozgatja meg a gazdálkodókat a jótékonysági célú Magyarok Kenyere program, a megőrölt liszt mennyisége a várakozások szerint meghaladja majd a 600 tonnát az idén. A Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek.

Az esztergomi ökumenikus búzaszenteléssel indult el idén a Magyarok Kenyere program április 29-én. A kezdeményezést 2011-ben Korinek László jogászprofesszor indította, mára behálózta az egész Kárpát-medencét, és Kárpátalján is teljes körű ismertség övezi.

Fotó: MTI

A kedvezményezettek idén is a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által vezetett erdélyi Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a kárpátaljai Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthon, az Oltalom Karitatív Egyesület, valamint a Pécsi Jótékony Nőegylet lesznek. Mellettük a megyei kamarák által kiválasztott segélyszervezeteknek is jut az adományokból, tavaly közel 150-en részesültek a felajánlásokból, amelyet továbbadhattak a rászorulóknak.

A Magyarok Kenyere program támogatottsága évről évre növekszik, a kezdeti, 2011-es 10 tonna után 2015-ben már 440, 2016-ban pedig már 515 tonna adománybúza gyűlt össze. 

Idén az első búzagyűjtő napot Szarvason a XX. Arató- és Kárpát-medencei Nemzetiségi Napon rendezték meg július 8-án. A Békés megyei programon a szarvasi és környékbeli gazdák felajánlásaként 10 zsák malmi búza átadásával indult a kárpát-medencei program. 

Búzagyűjtés Ócsán.
Fotó: NAK
Kunszálláson, a Júlia Malom területén július 14-én tartották a Bács-Kiskun megyei búzagyűjtő napot. A gazdákon kívül a rendezvényen részt vettek a Máltai Szeretetszolgálat megyei képviselői, valamint kárpátaljai vendéggyerekek is.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei búzagyűjtő nap július 15-én, Kisújszálláson volt. Ezen az alkalmon kérték fel a jövő évi Magyarok Kenyere program házigazdájának Abádszalók városát

Sombereken, Baranya megyében július 28-án 142 adományozótól 42 tonna búza gyűlt össze. A Pest

Sombereki búzagyűjtő nap.
Fotó: MTI
megyei Ócsán július 29-én 11 tonna adományt gyűjtöttek, itt képviseltette magát a MAGOSZ és az Ócsai Gazdakör is. Augusztus 2-án tartották a borsodi búzagyűjtő napot Hercegkúton, a Világörökség részét képező Gombos-hegyi Pincesor adott otthont az ünnepségnek.

A nagy népszerűségnek örvendő búzagyűjtő napot minden megyében megtartották, Veszprémben Nemesvámoson, Fejérben Enyingen, Komárom-Esztergom megyében Nagyigmándon, Csongrádban Hódmezővásárhelyen, a hajdúsági Sárrétudvarin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Apagyon, a Tolna megyei Nagyszokolyon, a Vas megyei Vépen és a zalai Zalaszentgróton.

Augusztus 13-án délután tartják az Összeöntés Ünnepét a Veszprém megyei Nemeshanyban, a Csizmadia Vízimalomban. A rendezvényen összeöntik majd a magyarországi megyékből és a határon túli magyarlakta településekről származó búzát, és a megőrlés után elkészült lisztből sütik majd az idei Magyarok Kenyerét. A Kenyérünnep augusztus 20-án, Pécsett lesz. A megmaradt lisztet pedig a nehéz sorsú gyermekeket segítő alapítványoknak ajánlják fel. Az idei liszt mennyisége a várakozások szerint meghaladja majd a 600 tonnát. Az adományozási napot majd szeptember 20-án, a Gyermekek Világnapján tartják. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főszervezésében megvalósuló kezdeményezés rövidesen bekerül a Magyar Értéktárba és a hungarikummá nyilvánítása is folyamatban van.

Fotó: magyarokkenyere.hu

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősszel ismét lesz szántóföldi gépbemutató

Szeptember 20-21-én Mezőhegyesre hívják a szántóföldi gazdálkodókat a gépforgalmazók és az agrárkamara. Kétnapos szabadtéri rendezvényükön a mezőgépek legszélesebb kínálata lesz látható, amelyeket munka közben akár ki is próbálhatnak az érdeklődők.

Gyengébb forint, nagyobb bevétel

Az elmúlt hetekben több alkalommal is 330 forint felett járt az euró árfolyama. A nyaralni indulóknak ez nem jó hír, ám a gazdáknak akár pluszbevételt is hozhat az átváltási arány változása. Igaz-e ez - kérdeztük Vancsura Józseftől, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnökétől.

Tápióbicskén gyűjtötték a búzát a Magyarok kenyeréhez

Megyei búzagyűjtő napot tartottak a Pest megyei Tápióbicskén a Magyarok kenyere program keretében hazai és határokon túli magyar gyermekeket segítő szervezetek támogatására.

Szélsőséges időjárás tett be az orosz búzának

A tavalyinál jóval kevesebb lesz az idei orosz búzatermés az orosz mezőgazdasági minisztérium és az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint is.

Aranyat ér idén a repce

A befejezéséhez közeledik a betakarítás Tolna megyében. A repcével már végeztek a termelők, az őszi búzából még a vetett terület egyharmadán áll lábon a gabona. A gazdálkodók tapasztalata szerint a mennyiség elmarad a tavalyitól, de a minőséggel elégedettek.

Versenyképes a magyar hal?

Az agráripar képviselőivel telt meg a bajai turisztikai központ július 11-én. A vendégek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezete által megtartott szakmai nap alkalmából látogattak el a városba. A konferencián elhangzó előadások során a résztvevők tájékoztatást kaptak a hazai hal- és vadgazdálkodást érintő fejlesztésekről és jövőbeli tervekről.

Növelnék a hazai almafogyasztást

A korábbi években az alma felvásárlási ára igen hullámvasútszerű tendenciát mutatott, nem kevés fejtörést okozva ezzel a megyei gazdálkodóknak. Azért, hogy az árak hosszabb távon kiegyenlítettebbé váljanak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyeztetésre hívta az ágazat résztvevőit.

Nem sajnálják a búzát a rászorulóktól a gazdák

A Békés megyei gazdák idén is kitesznek magukért, csak Kondoroson eddig közel tíz tonna búzát ajánlottak fel.

Búza aratása Zalában: a hektáronkénti átlaghozam 4,8 tonna

Az őszi búza 12 százalékát aratták le, az 5 ezer hektáron termelt őszi árpa betakarítás pedig már befejeződött - közölte Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Már a dinnyepiac sem a régi

Új fogyasztói igények jelentek meg a dinnyepiacon, a régebben ismert 8-10 kilós görögdinnyék helyett egyre inkább a kisebb, „fridzsiderdinnyéket” keresik a vevők, valamint népszerűek a magnélküli és sárgahúsú fajták is.