Back to top

Népszerű a jótékony célú búzagyűjtés

Idén hetedik alkalommal mozgatja meg a gazdálkodókat a jótékonysági célú Magyarok Kenyere program, a megőrölt liszt mennyisége a várakozások szerint meghaladja majd a 600 tonnát az idén. A Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek.

Az esztergomi ökumenikus búzaszenteléssel indult el idén a Magyarok Kenyere program április 29-én. A kezdeményezést 2011-ben Korinek László jogászprofesszor indította, mára behálózta az egész Kárpát-medencét, és Kárpátalján is teljes körű ismertség övezi.

buzaszentelo1.jpg

Fotó: MTI

A kedvezményezettek idén is a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által vezetett erdélyi Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a kárpátaljai Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthon, az Oltalom Karitatív Egyesület, valamint a Pécsi Jótékony Nőegylet lesznek. Mellettük a megyei kamarák által kiválasztott segélyszervezeteknek is jut az adományokból, tavaly közel 150-en részesültek a felajánlásokból, amelyet továbbadhattak a rászorulóknak.

A Magyarok Kenyere program támogatottsága évről évre növekszik, a kezdeti, 2011-es 10 tonna után 2015-ben már 440, 2016-ban pedig már 515 tonna adománybúza gyűlt össze. 

Idén az első búzagyűjtő napot Szarvason a XX. Arató- és Kárpát-medencei Nemzetiségi Napon rendezték meg július 8-án. A Békés megyei programon a szarvasi és környékbeli gazdák felajánlásaként 10 zsák malmi búza átadásával indult a kárpát-medencei program. 

buzagyujto_ocsa_02_-nak.jpg

Búzagyűjtés Ócsán.
Fotó: NAK
Kunszálláson, a Júlia Malom területén július 14-én tartották a Bács-Kiskun megyei búzagyűjtő napot. A gazdákon kívül a rendezvényen részt vettek a Máltai Szeretetszolgálat megyei képviselői, valamint kárpátaljai vendéggyerekek is.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei búzagyűjtő nap július 15-én, Kisújszálláson volt. Ezen az alkalmon kérték fel a jövő évi Magyarok Kenyere program házigazdájának Abádszalók városát

Sombereken, Baranya megyében július 28-án 142 adományozótól 42 tonna búza gyűlt össze. A Pest

somberek1_mti.jpg

Sombereki búzagyűjtő nap.
Fotó: MTI
megyei Ócsán július 29-én 11 tonna adományt gyűjtöttek, itt képviseltette magát a MAGOSZ és az Ócsai Gazdakör is. Augusztus 2-án tartották a borsodi búzagyűjtő napot Hercegkúton, a Világörökség részét képező Gombos-hegyi Pincesor adott otthont az ünnepségnek.

A nagy népszerűségnek örvendő búzagyűjtő napot minden megyében megtartották, Veszprémben Nemesvámoson, Fejérben Enyingen, Komárom-Esztergom megyében Nagyigmándon, Csongrádban Hódmezővásárhelyen, a hajdúsági Sárrétudvarin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Apagyon, a Tolna megyei Nagyszokolyon, a Vas megyei Vépen és a zalai Zalaszentgróton.

Augusztus 13-án délután tartják az Összeöntés Ünnepét a Veszprém megyei Nemeshanyban, a Csizmadia Vízimalomban. A rendezvényen összeöntik majd a magyarországi megyékből és a határon túli magyarlakta településekről származó búzát, és a megőrlés után elkészült lisztből sütik majd az idei Magyarok Kenyerét. A Kenyérünnep augusztus 20-án, Pécsett lesz. A megmaradt lisztet pedig a nehéz sorsú gyermekeket segítő alapítványoknak ajánlják fel. Az idei liszt mennyisége a várakozások szerint meghaladja majd a 600 tonnát. Az adományozási napot majd szeptember 20-án, a Gyermekek Világnapján tartják. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főszervezésében megvalósuló kezdeményezés rövidesen bekerül a Magyar Értéktárba és a hungarikummá nyilvánítása is folyamatban van.

nak_mksite_slide01_2017.jpg

Fotó: magyarokkenyere.hu

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősz, alma, almakampány...

Ismét együtt dolgozik az almafogyasztás élénkítésén a Földművelésügyi Minisztérium, az Agrármarketing Centrum, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és öt áruházlánc. Az Auchan, a CBA, a METRO, a SPAR és a Tesco üzleteiben október 20-tól november 18-ig lehet kóstolni, megismerni a hazai almafajtákat.

Átadták a harmadik szolgáltató központot

Átadták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) harmadik, gödöllői szolgáltatóközpontját. A kamara elnöke szerint ezek a központok – melyekből még az idén továbbiakat adnak át a tervek szerint – lehetővé teszik, hogy egy helyen sokféle információt, például katasztrófavédelmi, pénzügyi szolgáltatói vagy inputanyag-előállítóiakat biztosítsanak a gazdálkodóknak.

Egyhangúlag módosították a Pozsonyi Nyilatkozatot

Már nyolc tagállam agrárkamarái és gazdaszervezetei támogatják a Pozsonyi Nyilatkozatot, amiben a régió országai kinyilvánítják, hogy a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában mely elemeit tartanák meg a jelenleginek, illetve milyen reformokat tartanak elfogadhatónak.

„November 3-án újra Magosz”

Komolyan veszi, és alapvetően jó érzésekkel néz a kamarai választások elé Győrffy Balázs elnök, a Magosz elnökjelöltje, aki az ország egyik legjelentősebb köztestületének tartja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát. Nem ért egyet azokkal a kritikákkal, amikkel illetik tevékenységüket, de mint mondja, ilyen a demokrácia: éppen ezért állítottak listát mások is.

Jól fizet a halal élelmiszer

A modern élelmiszerfeldolgozás viszonyaira is alkalmazhatók a muszlim vallásos előírások, a halal szabályainak betartása pedig új, fizetőképes piacokat nyithat meg a gyártók előtt – hangzott el a NAK húsiparról szóló rendezvényén kedden.

Még van mit javítani az agrárszakmák presztízsén

Nagyon kevés középiskolás választja az agrár-élelmiszergazdasághoz kötődő szakképzéseket. Közben a munkáltatóknak égető szükségük van szakképzett emberekre, a NAK és az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérése szerint főleg húsfeldolgozókra, állatgondozókra, állattenyésztőkre, pékekre, sütőipari szakmunkásokra, mezőgazdasági gépkezelőkre és gépszerelőkre van kereslet.

Hol tart a jégkárelhárító rendszer kiépítése?

Jövő tavasztól vége a pusztító erejű jégesőknek – ígérik a szakemberek. Az országos jégkárelhárító rendszer kiépítéséért és üzemeltetéséért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felel, a szakemberek már a startvonalon állnak, hogy megkezdhessék a mintegy kétmilliárd forintos beruházás munkálatait. Terveik szerint 2018. május elsejétől üzemszerűen működik majd a rendszer.

A Magosz szerint az agrárium jövője a tét a választásokon

Az egész agrárium jövője múlik a novemberi 3-i kamarai választásokon: a tagok szavazataikkal nemcsak a köztestület felépítéséről és működéséről, hanem a hazai agrár-élelmiszer gazdaság egészének jövőjéről hozhatnak döntést - idézi a szerdai Magyar Idők Jakab Istvánt, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnökét.

Egyetlen támogatás se vesszen el

A falugazdász-hálózat az agrárgazdasági kamara védőernyője alatt egyfajta köldökzsinórrá vált a gazdák és az uniós intézményrendszer között. A termelők napi szinten támaszkodnak a falugazdászok munkájára. Együttműködésük a jövőben még eredményesebbé válhat, hiszen a hiánypótlási kötelezettségekről ezután a falugazdászok is értesítést kapnak. Így még időben segíthetnek.

Régi-új, de jól használható megoldás a szennyvíziszap

Környezettudatos kezeléssel nem csak a hulladékkezelési gondjaink oldódnak meg, de egy kedvező tulajdonságokkal rendelkező tápanyag-utánpótló anyagot is kapunk - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által a szennyvíziszap mezőgazdasági hasznosítása témakörében szervezett, ismeretterjesztő és -bővítő célú előadássorozatának győri állomásán.