Back to top

Népszerű a jótékony célú búzagyűjtés

Idén hetedik alkalommal mozgatja meg a gazdálkodókat a jótékonysági célú Magyarok Kenyere program, a megőrölt liszt mennyisége a várakozások szerint meghaladja majd a 600 tonnát az idén. A Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek.

Az esztergomi ökumenikus búzaszenteléssel indult el idén a Magyarok Kenyere program április 29-én. A kezdeményezést 2011-ben Korinek László jogászprofesszor indította, mára behálózta az egész Kárpát-medencét, és Kárpátalján is teljes körű ismertség övezi.

buzaszentelo1.jpg

Fotó: MTI

A kedvezményezettek idén is a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által vezetett erdélyi Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a kárpátaljai Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthon, az Oltalom Karitatív Egyesület, valamint a Pécsi Jótékony Nőegylet lesznek. Mellettük a megyei kamarák által kiválasztott segélyszervezeteknek is jut az adományokból, tavaly közel 150-en részesültek a felajánlásokból, amelyet továbbadhattak a rászorulóknak.

A Magyarok Kenyere program támogatottsága évről évre növekszik, a kezdeti, 2011-es 10 tonna után 2015-ben már 440, 2016-ban pedig már 515 tonna adománybúza gyűlt össze. 

Idén az első búzagyűjtő napot Szarvason a XX. Arató- és Kárpát-medencei Nemzetiségi Napon rendezték meg július 8-án. A Békés megyei programon a szarvasi és környékbeli gazdák felajánlásaként 10 zsák malmi búza átadásával indult a kárpát-medencei program. 

buzagyujto_ocsa_02_-nak.jpg

Búzagyűjtés Ócsán.
Fotó: NAK
Kunszálláson, a Júlia Malom területén július 14-én tartották a Bács-Kiskun megyei búzagyűjtő napot. A gazdákon kívül a rendezvényen részt vettek a Máltai Szeretetszolgálat megyei képviselői, valamint kárpátaljai vendéggyerekek is.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei búzagyűjtő nap július 15-én, Kisújszálláson volt. Ezen az alkalmon kérték fel a jövő évi Magyarok Kenyere program házigazdájának Abádszalók városát

Sombereken, Baranya megyében július 28-án 142 adományozótól 42 tonna búza gyűlt össze. A Pest

somberek1_mti.jpg

Sombereki búzagyűjtő nap.
Fotó: MTI
megyei Ócsán július 29-én 11 tonna adományt gyűjtöttek, itt képviseltette magát a MAGOSZ és az Ócsai Gazdakör is. Augusztus 2-án tartották a borsodi búzagyűjtő napot Hercegkúton, a Világörökség részét képező Gombos-hegyi Pincesor adott otthont az ünnepségnek.

A nagy népszerűségnek örvendő búzagyűjtő napot minden megyében megtartották, Veszprémben Nemesvámoson, Fejérben Enyingen, Komárom-Esztergom megyében Nagyigmándon, Csongrádban Hódmezővásárhelyen, a hajdúsági Sárrétudvarin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Apagyon, a Tolna megyei Nagyszokolyon, a Vas megyei Vépen és a zalai Zalaszentgróton.

Augusztus 13-án délután tartják az Összeöntés Ünnepét a Veszprém megyei Nemeshanyban, a Csizmadia Vízimalomban. A rendezvényen összeöntik majd a magyarországi megyékből és a határon túli magyarlakta településekről származó búzát, és a megőrlés után elkészült lisztből sütik majd az idei Magyarok Kenyerét. A Kenyérünnep augusztus 20-án, Pécsett lesz. A megmaradt lisztet pedig a nehéz sorsú gyermekeket segítő alapítványoknak ajánlják fel. Az idei liszt mennyisége a várakozások szerint meghaladja majd a 600 tonnát. Az adományozási napot majd szeptember 20-án, a Gyermekek Világnapján tartják. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főszervezésében megvalósuló kezdeményezés rövidesen bekerül a Magyar Értéktárba és a hungarikummá nyilvánítása is folyamatban van.

nak_mksite_slide01_2017.jpg

Fotó: magyarokkenyere.hu

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kitölthető az energiabeszerzési tenderrel kapcsolatos kérdőív

Augusztus 14-től elérhető a kamarai tagok számára az villamosenergia-beszerzéssel kapcsolatos igényfelmérő kérdőív. A NAK majdani tenderének célja, hogy a kamarai tagok számára alacsonyabb villamosenergia-árak és kedvezőbb szerződéses feltételek alakuljanak ki.

Összevegyítették a Kárpát-medence búzáját

A Magyarok kenyere programban már több mint 500 tonna búza gyűlt össze az ország valamennyi megyéjéből és a határon túlról - jelentette be Korinek László, a program elindítója a Veszprém megyei Nemeshanyban, ahol vasárnap összeöntötték az ünnepi kenyérhez a felajánlott gabonát.

Egyéni szerződéskötés, de közös alku

Villamos energia beszerzési tendert indít a tagoknak az agrárkamara. A cél egy olyan nagyobb felhasználói csoport létrehozása, ami már kellő súlyt, piacot jelent az energia kereskedők mércéjével is ahhoz, hogy jelentősebb árengedményt kapjanak a tagok. De hogy működne mindez a gyakorlatban?

Az őszi búza már magtárakban van

Az országosan csaknem egymillió hektáron termett őszi búza már a magtárakban van - mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Magyarok Kenyere gabonájának Heves megyei begyűjtése és megszentelése alkalmából rendezett záróünnepélyen.

Budapest Fény utcai a legnépszerűbb piac

A piacok reneszánszát éljük, ma már a fiatalabb generáció körében is divatos a piacozás. Népszerűségük a közösségi oldalak megjelenésével is nő. Magyarországon a Fény Utcai Piac a közösségi média legnépszerűbb szereplője egy friss felmérés alapján.

Aszály: komoly veszélyben a takarmánynövények

A hőség, illetve az aszályos időszak rendkívüli módon hat a növénytermesztésre és az állattenyésztésre egyaránt. Előbbinél minőségbeli és mennyiségbeli romlás is előfordulhat, utóbbiban akár az állatok elhullását is okozhatja. Ezt az időjárást elsősorban a kukorica és a napraforgó szenvedi meg: előbbi jobban viseli az időjárás viszontagságait, bár a tányérok sok helyen kisebbek a szokásosnál.

Ausztriából és Kárpátaljáról is csatlakoznának a jégkármentesítő rendszerhez

Ausztriából és Kárpátaljáról is érdeklődnek a jövő tavaszra kiépülő magyar jégkármérséklő rendszer iránt – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerdán Hercegkúton, a Magyarok Kenyere program Borsod-Abaúj-Zemplén megyei búzagyűjtő napján.

Energiabeszerzési tendert indít tagjainak az agrárkamara

Villamos energia beszerzésével kapcsolatos tendert indít 2017 őszén tagjainak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a kezdeményezéssel a tagok alacsonyabb áron és kedvezőbb szerződéses feltételekkel juthatnak áramhoz - közölte a NAK.

A végénél tart az aratás Vas megyében, csökkentek a hozamok

A végéhez közeledik az aratás Vas megyében, a tartós aszály miatt a termésátlagok 15-20 százalékkal alacsonyabbak, mint az elmúlt évben - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. A megyei búzatermelési verseny résztvevőinél szinte csak étkezési minőséget arattak.

Plakátokon népszerűsíti a hazai termékeket az Agrárkamara

Óriásplakát- és city light-kampányt indít augusztus 1-ével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „Itthonról Otthonra” nevű programjával kapcsolatban. A köztéri kampány jól kapcsolódóik abba a törekvésbe, hogy egész évben edukációs jelleggel olyan látásmód-formáló üzeneteket juttasson el szórakoztató formában a fogyasztókhoz, amelyek segítik a hazai termékekbe vetett bizalom erősítését.