Back to top

Népszerű a jótékony célú búzagyűjtés

Idén hetedik alkalommal mozgatja meg a gazdálkodókat a jótékonysági célú Magyarok Kenyere program, a megőrölt liszt mennyisége a várakozások szerint meghaladja majd a 600 tonnát az idén. A Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek.

Az esztergomi ökumenikus búzaszenteléssel indult el idén a Magyarok Kenyere program április 29-én. A kezdeményezést 2011-ben Korinek László jogászprofesszor indította, mára behálózta az egész Kárpát-medencét, és Kárpátalján is teljes körű ismertség övezi.

buzaszentelo1.jpg

Fotó: MTI

A kedvezményezettek idén is a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által vezetett erdélyi Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a kárpátaljai Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthon, az Oltalom Karitatív Egyesület, valamint a Pécsi Jótékony Nőegylet lesznek. Mellettük a megyei kamarák által kiválasztott segélyszervezeteknek is jut az adományokból, tavaly közel 150-en részesültek a felajánlásokból, amelyet továbbadhattak a rászorulóknak.

A Magyarok Kenyere program támogatottsága évről évre növekszik, a kezdeti, 2011-es 10 tonna után 2015-ben már 440, 2016-ban pedig már 515 tonna adománybúza gyűlt össze. 

Idén az első búzagyűjtő napot Szarvason a XX. Arató- és Kárpát-medencei Nemzetiségi Napon rendezték meg július 8-án. A Békés megyei programon a szarvasi és környékbeli gazdák felajánlásaként 10 zsák malmi búza átadásával indult a kárpát-medencei program. 

buzagyujto_ocsa_02_-nak.jpg

Búzagyűjtés Ócsán.
Fotó: NAK
Kunszálláson, a Júlia Malom területén július 14-én tartották a Bács-Kiskun megyei búzagyűjtő napot. A gazdákon kívül a rendezvényen részt vettek a Máltai Szeretetszolgálat megyei képviselői, valamint kárpátaljai vendéggyerekek is.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei búzagyűjtő nap július 15-én, Kisújszálláson volt. Ezen az alkalmon kérték fel a jövő évi Magyarok Kenyere program házigazdájának Abádszalók városát

Sombereken, Baranya megyében július 28-án 142 adományozótól 42 tonna búza gyűlt össze. A Pest

somberek1_mti.jpg

Sombereki búzagyűjtő nap.
Fotó: MTI
megyei Ócsán július 29-én 11 tonna adományt gyűjtöttek, itt képviseltette magát a MAGOSZ és az Ócsai Gazdakör is. Augusztus 2-án tartották a borsodi búzagyűjtő napot Hercegkúton, a Világörökség részét képező Gombos-hegyi Pincesor adott otthont az ünnepségnek.

A nagy népszerűségnek örvendő búzagyűjtő napot minden megyében megtartották, Veszprémben Nemesvámoson, Fejérben Enyingen, Komárom-Esztergom megyében Nagyigmándon, Csongrádban Hódmezővásárhelyen, a hajdúsági Sárrétudvarin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Apagyon, a Tolna megyei Nagyszokolyon, a Vas megyei Vépen és a zalai Zalaszentgróton.

Augusztus 13-án délután tartják az Összeöntés Ünnepét a Veszprém megyei Nemeshanyban, a Csizmadia Vízimalomban. A rendezvényen összeöntik majd a magyarországi megyékből és a határon túli magyarlakta településekről származó búzát, és a megőrlés után elkészült lisztből sütik majd az idei Magyarok Kenyerét. A Kenyérünnep augusztus 20-án, Pécsett lesz. A megmaradt lisztet pedig a nehéz sorsú gyermekeket segítő alapítványoknak ajánlják fel. Az idei liszt mennyisége a várakozások szerint meghaladja majd a 600 tonnát. Az adományozási napot majd szeptember 20-án, a Gyermekek Világnapján tartják. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főszervezésében megvalósuló kezdeményezés rövidesen bekerül a Magyar Értéktárba és a hungarikummá nyilvánítása is folyamatban van.

nak_mksite_slide01_2017.jpg

Fotó: magyarokkenyere.hu

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fazekas: a szakképzésen is múlik a mezőgazdaság versenyképessége

A magyar mezőgazdaság versenyképessége nagy mértékben függ az ágazatban dolgozók szakképzettségétől, a szakemberhiány megoldásától, és az oktatás minőségétől - hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter Nagykátán, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közötti megállapodás aláírásán.

Készül a támogatás a viharkárosult kertészeknek

Jövedelempótló támogatást kaphatnak azok a kertészek, akiknek fóliasátrait megtépázta az őszi vihar. Az agrártárca tervei szerint a károsultak emellett Agrár Széchenyi Kártya-program keretében igényelhető, költség- és kamatmentes vis maior hitelt is felvehetnek majd. A miniszter bízik benne, hogy a jövő év elején megkaphatják az állami juttatást a kertészek.

Támogatást várnak a díszkertészek az új károsítók megfékezéséhez

Hatékonyabb termelői érdekképviseletre, tervezői, megrendelői oldalról átgondoltabb zöldfelületgazdálkodásra, szabályozói oldalról az újonnan betelepülő károkozók elleni védekezés támogatására lenne szükség a dísznövényágazat érdemi fejlődéséhez - derült ki a Magyar Díszkertészek Szövetségének országjáró tájékoztató sorozatának a Magyar Díszfaiskolások Egyesületével közös bükfürdői fórumán.

A NAK-nál is készülnek a karácsonyi cipősdoboz akcióra

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 950 ezer forint értékben adományoz élelmiszervásárlási utalványt rászoruló családok részére a karácsonyi Cipősdoboz Akció keretében. Az utalványokat a kamara vezetői már átadták a szervezőknek. Emellett a Kamara munkatársai idén is gyűjtenek cipősdobozokat, valamint önkéntesként segítenek a gyűjtőpontokon.

Ismerje meg az új megyei kamarai tisztviselőket!

A múlt héten lezajlott megyei agrárkamarai tisztújítás legfontosabb eredményét, az új elnökök nevével már a hét elején közzétette a NAK. Most az öt évre újonnan megválasztott megyei tisztviselők részletes listáját közöljük. A köztestület tisztújításának utolsó állomása az országos alakuló küldöttgyűlés lesz. Erre 2017. december 20-án kerül sor Budapesten, a Parlament Felsőházi termében.

Növekedhet a kkv-export?

Összefogás, a feldolgozás erősítése, valamint a kis- és középvállalkozások exportra ösztönzése kellene leginkább a versenyképesség átfogó javításához – hangzott el a Világgazdaság által a témában tartott konferencián Budapesten.

Bebizonyították: lehet búzát termelni napelemek alatt is

Először arattak búzát, kaszáltak lóherét a németek a kísérleti napelemmezőn. Az eredmény: burgonya, a búza és a zeller terméshozam-vesztesége 18-19 százalék között alakult, amit azonban ellensúlyoz az energiatermelésből származó bevétel. És megszületett az agrofotovoltaika, melynél a napelemek hasznosítása és termőföld termelékenyebbé tétele egyformán fontos cél.

Rossz hír az EU-nak: Oroszország búza-világhatalom lett

Alaposan megsínyli az EU búzaexportja az orosz rekordtermést. A Bloomberg hírügynökség összefoglalója azzal kezdődik, hogy amíg az orosz kivitel ötödével nőtt idén, addig EU exportja negyedével csökkent.

Megvannak a NAK megyei tisztségviselői

2017. november 23-25. között rendezték meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei alakuló küldöttgyűléseit, ahol megválasztották a megyei tisztségviselőket.

Másfél millió eurós zöldségkampány indul

Az utóbbi 15 évben a világban és az EU-ban is csökken a friss kertészeti termékek iránti kereslet - írja a Világgazdaság a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarára hivatkozva. Jövőre bővül a népszerűsítő, fogyasztásösztönző kampányba bevonható termékkör: gyakorlatilag az összes fontos hazai zöldség- és gyümölcsféle szerepet kap majd a következő 3 évben.