0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Olyan horgászparadicsomot alkotnának, ahol az anya megszoptathatja gyermekét

Nem akármilyen horgászparadicsomot álmodtak meg a szajoliak: a horgászhelyek kialakítása mellett még játszótérépítésben, pelenkázó kialakításában és főzőhelyek létesítésében is gondolkodnak. Így lesz a Holt-Tisza partja igazán családbarát.

A légy sem zümmög, a víz sem fodrozódik a délelőtti időszakban. Mégsem lehet azt mondani, hogy egy, csak egyetlen legény van talpon a vidéken. A Szajoli-Holt-Tisza partján több horgász is üldögél, a hőség sem üldözi el őket.

„Itt vagyok télen-nyáron, fagyban és forróságban is”

– bólogat az egyébként szolnoki Takács József, aki azt mondja, érdemes ide kijönni: a tó gyönyörű, ráadásul hal is van. Nem véletlenül alakítottak itt ki versenypályákat. Amikor arról kérdezzük, hogyan jut el ide, elmondja, hogy autóval, de nem egyszerűen.

– Esős időben dagonyázik, szárazban porol, fagyban csúszkál. A szociális helyiségek léte is hagy kívánnivalót maga után. Szóval, volna mit fejleszteni a környéken – állítja József.

Ezt Nagy Margit, a Tisza Horgászegyesület munkatársa is megerősíti: sárban a gátra alig lehet felmenni autóval, a megközelítése a horgászhelyeknek igen nehézkes. Egyébként pedig több száz horgász jár le a tóhoz, nem csak Szajolból. Az eladott napijegyek száma évről évre több.

Egyre többen töltik a Szajoli-Holt-Tisza partján a szabadidejüket – és nem csak helybeliek.

– Régi kérésük a horgászoknak az infrastruktúra fejlesztése – fűzi hozzá Szöllősi József polgármester.

– Ezért gondoltunk arra, hogy a térség egyik legfejlettebb horgászparadicsomává fejlesztjük a miénket. Tervünk persze csak akkor válhat valóra, ha egy erre kiírt pályázaton 60 millió forintot nyerünk horgászhelyek kialakítására.

– A pályázatot már megírtuk, azt befogadták, bízunk a pozitív elbírálásban. Mivel a településen két horgászegyesület is működik több ezer taggal, ez a beruházás az egyik legnépszerűbb fejlesztésünk lenne – vélekedik a polgármester.

Ismerik a kéréseket

Kiderül, nem akármilyen horgászterület lesz a szajoli: szilárd burkolatú úton lehet majd megközelíteni a kedvelt horgászhelyeket, azaz csapadékos időben is lehet majd a gáton közlekedni, akár autóval is. Az út mellett természetesen parkolóhelyeket is kialakítanak, és még a mozgássérültekre is gondoltak.

– A szociális­ helyiséget pedig úgy építik meg, hogy abban még pelenkázó is legyen, tapasztalatok szerint ugyanis egyre több család szeretne ily’ módon pihenni a Holt-Tisza partján – meséli Nagy Margit, aki jól ismeri a részleteket.

A két horgászegyesület vezetőségét ugyanis bevonták a tervek elkészítésébe, mondván, mégiscsak ők ismerik legjobban az igényeket.

Játszótér és bográcsozó is lesz

– Nem pusztán horgászhelyeket alakítunk ki, annál sokkal több lesz: egy közösségi teret hoznánk létre – mondja Szöllősi József polgármester.

– Azt tapasztaltuk, ha apa lemegy horgászni, sok esetben viszi magával az egész családot, akik azonban nem horgásznak és nem is szeretnének.

– Nekik alakítunk ki főzőhelyeket, a gyerekeknek pedig játszóteret.

„A legkisebbeknek olyan szociális helyiséget építünk, ahol az édesanya megszoptathatja és tisztába is teheti a csöppségeket¨

– Azt szeretnénk, ha korosztálytól függetlenül mindenki megtalálná itt elfoglaltságát. Ha nem nyerünk a pályázaton, a fejlesztéseket akkor is elkezdjük, csak lassabban. Legelőször az utat aszfaltoznánk le – teszi hozzá.

Forrás: szoljon.hu