0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Összefogással az európai vidékért

Az európai vidék ügye egyre inkább közép-európai ügy a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint.

Mezei Dávid Csaba erről a szentlőrinci gazdanapok pénteki megnyitóján beszélt, azt hangsúlyozva, hogy a vidék megőrzésén múlik Európa önazonosságának megtartása. A 2020 utáni európai uniós agrárfejlesztési politikára térve kifejtette: Európa vezetőinek egyre inkább más politikai célok válnak fontossá, ezek közül a migrációs válság kezelését említette első helyen. Megfogalmazása szerint „az ehhez szükséges forrásokat is a vidéktől akarják elvonni”. „A vidékfejlesztés és az agrárpolitika lesz a vesztese ennek a költségvetési huzakodásnak, alkunak” – mutatott rá. Mezei Dávid Csaba szerint ezeket a tendenciákat összefogással lehet megakadályozni. Közép-Európának a vidék megmentésében betöltött szerepére térve kijelentette: „nekünk kell erre emlékeztetnünk Európát”. Erős vidék erős mezőgazdaság nélkül nem létezhet – szögezte le.

A szervezők korábbi közlése szerint az idén rekordszámú, több mint 400 kiállító vesz részt Magyarország harmadik legnagyobb, vasárnapig tartó mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállításán és szakvásárán. A programok rendszerint mintegy 25 ezer érdeklődőt vonzanak. A vásártér 80 ezer négyzetméternyi területén megismerhetőek az agráriumban használt legújabb erő- és munkagépek, bemutatnak helyi termékeket, őshonos állatokat, és lesznek lovas rendezvények is.

A kiállítók között sok a külföldi, a legtöbben Horvátországból jöttek, de érkeztek Romániából, Bosznia-Hercegovinából, Németországból és Ausztriából is Szentlőrincre, hogy termékeiket, szolgáltatásaikat kínálják.

Pohl Marietta, a szervező Baranya Megyei Vállalkozói Központ ügyvezetője a megnyitón mondott köszöntőjében felidézte: a gazdanapokhoz ettől az évtől egy Kárpát-medencei gazdasági találkozó kapcsolódik, amelynek keretében elsőként Székelyföld kiállítói, helyi termelői mutatkoznak be, velük együtt az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége is. A megnyitón Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a magyar vallásos és népi hagyománynak a földműveléshez kötődő szokásairól szólt.

Tiffán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője Baranya megye egyedülálló mezőgazdasági adottságairól beszélt, és termékeit sorolva „a patrióta összefogás” fontosságát hangsúlyozta. A politikus egyúttal azt javasolta, hogy a gazdálkodók kössenek szövetséget a termékeiket piacra juttató kereskedőkkel, hogy egészséges magyar és baranyai termékek jussanak el a fogyasztókhoz.

Forrás: MTI-Eco