0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Készül az új regula a vadon termett gomba árusításhoz is

A termesztett gombák mellett nemsokára a vadon termő fajokat kedvelő vásárlók is megbizonyosodhatnak a piacon kínált áru eredetéről és a minőségéről is. Erre vonatkozóan ugyanis rendeletmódosítást készített elő a Földművelésügyi Minisztérium. Szakellenőri vélemény és felhasználási útmutató is társul majd az áru mellé.

A kormány honlapjára felkerült javaslat szerint a vadon termett gombák csak akkor kerülhetnek forgalomba, ha átestek egy szakértő által végzett minősítési eljáráson.

A gombaminősítési igazolást pedig, amelyeket szakképzett ellenőrök állítanak ki, a piacokon kínált portéka mellett jól látható módon kell elhelyezniük a kereskedőknek.

Így a vásárlók biztosak lehetnek abban, hogy a kiszemelt gombát bizalommal elfogyaszthatják. Az említett igazolással a piacok mellett a vendéglátóhelyeknek is rendelkezniük kell, amennyiben vadon termett gombából készült fogást tűznek az étlapjukra.

A fogyasztók javát szolgálja az a tervezett intézkedés is, miszerint a gombaminősítési igazoláson és a termékkísérő dokumentumon az adott fajra jellemző felhasználási ajánlásokat is kötelező lesz feltüntetni.

A felhasználási feltételt jól látható módon, az előrecsomagolt gomba csomagolásán kell elhelyezni, a nem előrecsomagolt formában árusított gomba esetén pedig az eladás helyén kell feltüntetni azt. Az említett javaslat tételesen felsorolja az egyes gombafajokat, s azt, hogy mely részük árusítható.

Sárga gévagombából például csak a fával érintkező rész kivágása után kerülhetnek piacra a fiatal, puha példányok. Ez a gombafaj 20 perces hőkezelés után fogyasztható. A mezei szegfűgombából kizárólag a gomba kalapját kínálhatják az árusok, ahogyan az őzlábgombának is csak ezen része kerülhet forgalomba. A pöfetegek pedig csak addig kerülhetnek piacra, amíg a termőtest belseje hófehér. Védett gombákat sem árulni, sem fogyasztani nem lehet, ezeket a szakellenőrnek gondosan ki kell válogatnia a begyűjtött tételekből.

A tervezet arról is rendelkezik, hogy gombakeveréket és feldolgozott gombát kizárólag csomagolva lehet a piacra vinni. A keverék megnevezésében pedig csak akkor használható egy fajta neve, ha az aránya a csomagoláson belül meghaladja az ötven százalékot.

Forrás: Magyar Idők