0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Zsugorodó holland virágkertészetek

A holland üvegházi kertészetek mérete 8960 hektárra zsugorodott, ezzel a valaha jegyzett legalacsonyabb szintre csökkent a méretük, adta hírül a Floraldaily internetes hírportál. A kertészeti ágazaton belül szinte kizárólag a dísznövénykultúrák területe csökkent, tavaly pontosan 300 hektárral, így már csak 3520 hektáron állítanak elő dísznövényeket.

A CBS (Holland Központi Statisztikai Hivatal) jelentése szerint a dísznövénykultúrákon belül főképp a vágottvirág-kultúrák felelősek a csökkenésért. A cserepes és balkonnövény kultúrák termesztőfelülete ugyancsak csökken, de sokkal kisebb ütemben, mint a vágottvirágoké.

Tovább boncolgatva a témát, a vágott krizantém területe csökkent leginkább, egy év alatt 50 hektárral zsugorodott a termőterület. Orchideákat és rózsákat 30 hektárral kisebb területen termesztenek idén mint tavaly. Még nagyobb aggodalomra ad okot, hogy az „egyéb” kategóriába sorolt virágok termőterülete negyedével csökkent, ami sajnos a választék változatosságának rovására megy.

 A növényházi zöldségkultúráknál „rózsásabb” a helyzet: ott a 2010-11-es rekordszintet érték el az idén. A zöldségkultúrák zöme a termőterület tekintetében stabilnak tekinthető: a padlizsán termőterülete 10, a paprikáé pedig 20 hektárral csökkent, ugyanakkor az uborkáé 20, a paradicsomé pedig 30 hektárral nőtt. Szamócát mintegy 400 hektáron termesztenek, amiből 330 hektár üvegházi és 70 hektár fóliaalagút.

A csökkenő területek azonban nem minden esetben jelentenek csökkenő virág- vagy termésmennyiségeket. A rendkívül korszerű, hatékony termesztés-technológiáknak köszönhetően sokkal hatékonyabban használják ki a rendelkezésre álló felületeiket a kertészetek. Ezen kívül a kevesebb nagy kertészet hatékonyabban termel, mint az ugyanakkora összterületű több, kisebb vállalkozás, ami ugyancsak megfigyelhető jelenség Hollandiában. A többszintes termesztés sem utópia már, többek között az orchidea-termesztésben honosodott meg.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu