0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Áremelkedés és fahiány jellemzi a tűzifa-piacot

Az előző hideg volt a tél miatt több fát kellett felhasználni, mint általában, ami miatt csökkentek a készletek. Emiatt jelenleg drágábban lehet kapni tűzifát legálisan. A készlethiány miatt megjelentek az illegális árusok is.

Tavaly 2600-2700 forint volt egy mázsa akácfa beszerzési ára a fakitermelőknél, most 4000 forint. A vegyes és a keményfa (tölgy, bükk, gyertyán) olcsóbb, de annak is felment az ára, és hiány van abból is. Tavaly 2200 forintba került mázsája, most 3000-be Budapest környékén. A fővárosban még rosszabb a helyzet – magyarázta a Kossuth Rádiónak nyilatkozó János, aki már 35 éve hord fát teherautóval, így kellő rálátással rendelkezik a piacra tapasztalatai révén. Elmondta azt is, korábban szokás volt, hogy legkésőbb augusztusban megvették az emberek a jövő évi tüzelőt, de ma már nem tehetik meg. Sokan már a friss vágást is megveszik, akinek pedig van gáza, már számolgatja, melyikkel lenne olcsóbb a fűtés.

– Az áremelkedés és a fahiány több okra vezethető vissza. Tavaly év végén, az idei év elején kemény, hideg volt a tél, több fát kellett felhasználni, mint általában, ami miatt csökkentek a készletek, vagy teljesen ki is ürültek a kamrák. Az előző év végén már külföldről is be kellett hozni tüzelőt, hogy fedezni lehessen az igényeket. A friss tapasztalatok miatt pedig most egy kicsivel több fát szeretnének venni az emberek, ami növeli a keresletet, ezáltal az árakat is – fejtette ki Reinicz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. műszaki igazgatósági főmérnöke a Napközben című műsorban.

A szakember szerint, ha valaki a magas árakat és a készlethiányt úgy akarja kikerülni, hogy illegális árusoktól vásárol, akkor azzal nagyon sok mindent kockáztat. Elsősorban azt, hogy nem azt a mennyiséget fogja megkapni, mint amennyit ígérnek neki.

– Ezen felül sok esetben minőségi problémák is előfordulnak: nem olyan az összetétel, mint egy legális árustól származónál, vékonyabb, rosszabb állapotú a fa. Utólag pedig ezeknél az eladóknál gyakorlatilag lehetetlen a reklamálás – hívta fel a figyelmet Reinicz Gábor.

Az elmúlt egy-két évben egyébként számos olyan rendelkezés lépett hatályba, ami visszaszorította az illegális fakereskedelmet. Ez azt is eredményezte, hogy azok a vevők is megjelentek a piacon, akik korábban esetleg nem kontrollált forrásból szerezték be a tűzifát, ami szintén emelte a keresletet. A szakember úgy látja, ha esetleg bizonytalanok lennénk, hamar kideríthető, hogy legális faanyagot vásárolunk-e: számlát, szállítójegyet vagy mérlegjegyet kell hozzá kérni, azzal nehéz visszaélni.

Forrás: nak.hu