0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Ismét bővült a Xylella EU-s gazdanövény-listája

Július végén az Európai Bizottság (EB) újabb nyolc fajjal bővítette a Xylella fastidiosa baktérium gazdanövényeinek Európai Uniós listáját, köztük olyan elterjedt növényekkel, mint a szőlő, a szilva vagy az angol levendula. Az új EU-s listán immár 73 gazdanövényfaj szerepel. Azt egyelőre még nem tudni, hogy az EU tagállamok az újonnan listázott fajok kereskedelmét mikortól ellenőrzik.

Az újonnan listázott fajok a júdásfa (Cercis siliquastrum), a borzas zanót (Cytisus villosus), a füge (Ficus carica), a keskenylevelű kőris (Fraxinus angustifolia), az angol levendula (Lavandula x intermedia), a szilva (Prunus domestica), a gyepűrózsa (Rosa canina), szőlő (Vitis vinifera).

A rózsa esetében a floribunda faj lekerült a listáról, helyére a gyepűrózsa lépett.

Az EB 2015/2417 Végrehajtási Rendeletének 1 (b) cikkelye alapján 2015 decembere óta immár kilencedik alkalommal bővítette a listát, a mostani előtt utoljára januárban. Azt egyelőre még nem tudni, hogy az EU tagállamok az újonnan listázott fajok kereskedelmét mikortól ellenőrzik.

Az EU-s lista így immár 73 gazdanövény-fajt tartalmaz, világszerte azonban ennél jóval több faj fogékony a Xylella fastidiosa valamelyik alfajának fertőzésére, amelyek az EU-s listán (még) nem szerepelnek.

Forrás: hortipoint.nl