0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Alkohol előállításával képes túlélni az aranyhal oxigénhiányos vizekben

Oxigén nélkül az emberek és a legtöbb gerinces állat néhány percen belül elpusztul. Mégis, az aranyhal és annak vad rokona a kárász, napokon, sőt hónapokon át is képes létezni az jéggel borított tavak alján lévő oxigénmentes vízben.

Ez idő alatt, a hal képes az anaerob úton előállított tejsavat etanollá alakítani, ami aztán a kopoltyúin keresztül a környező vízbe diffundál és a hal így elkerüli a tejsav veszélyes mértékű felgyülemlését a testében.

Az aranyhal és a kárász izmai nem csak a szokásos fehérjesorozatokat, hanem még egy másikat is tartalmaz. Normál esetben a szokásos fehérjesorozat irányítja szénhidrátokat a sejtek mitokondriumaiba, hogy az ott lebomolva energiát szolgáltasson. A másik sorozat oxigén hiányában aktiválódik és a benne lévő mutációk miatt az anyagcsere-szubsztrátumokat a mitokondriumokon kívüli térbe irányítja, ahol azok etanollá alakulnak.

Az észak-európai élőhelyeken akár hónapokig is jéggel borított tavak oxigénmentes vizében töltött idő alatt a kárász vérében az alkoholkoncentráció akár az 50 milligramm/100 milliliter értéket is meghaladhatja, ami magasabb, mint az északi országokban a vezetésnél elfogadott véralkohol-szint. Azonban ez még mindig jobb helyzet, mint tejsavval telítődni. Az etanoltermelés miatt a kárász az egyetlen halfaj, amely ilyen zord körülmények között képes életben maradni.

Forrás: phys.org