0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nyolc éve nem termett ilyen kevés kávé

Indiában nyolc éve legkisebb kávétermést takaríthatják be a 2017/2018-as termésévben a csapadékhiányos időjárás és a kártevők elszaporodása miatt.

A dél-ázsiai ország ugyan elsősorban tealevél termesztéséről híres, de egyben a világ hatodik legnagyobb kávétermelője is.

India elsősorban a gyengébb minőségű robusta kávéfajtát termeszti, amely a gyorsan oldódó kávéporok alapanyaga. Ebből a kávéfajtából várhatóan 210 ezer tonnát takarítanak be az októberrel kezdődő termésévben, 6,4 százalékkal kevesebbet, mint a szeptember végén záródó termésévben.

A jobb minőségű alapanyagnak tartott arabica kávéfajtából az októberrel kezdődő egy évben 96 200 tonna betakarítására számítanak, ami 4,7 százalékos csökkenés.

Helyi szakértők számításai szerint az új termésévben így összességében mintegy 300 ezer tonna kávét szüretelnek Indiában, 5,3 százalékkal kevesebbet a hamarosan záródó évinél és a legkevesebbet a 2009/2010-es termésév óta.

Indiában 1670-ben kezdődött a kávétermesztés hét becsempészett kávébabbal. India kávétermésének háromnegyedét exportálja jelenleg. Az indiai kávébab legnagyobb vásárlója Olaszország, Németország és Belgium.

Forrás: MTI-Eco