0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megjött a gazdák kedve a traktorvásárláshoz

Rekordot döntött az év első felében a hazai mezőgéppiac. Az előző évek visszafogott forgalma után beindultak az eladások, erő- és munkagépekből is több fogyott a korábbinál. Az agrárcégek 40 százalékkal többet, összesen 76,6 milliárd forintot költöttek erre a célra. Alkatrészeket emellett 23,5 milliárd forintért vásároltak a gazdálkodók.

Megfordult a trend a hazai mezőgéppiacon: míg az elmúlt időszakban visszafogott forgalmat mutatott a statisztika, az év első felében jelentősen javult az erő- és munkagépek értékesítése Magyarországon. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) statisztikája szerint az idei első hat hónapban mind a mezőgazdaságigép-, mind az alkatrész-értékesítésben rekordforgalmat bonyolítottak a gyártók és forgalmazók.

A gazdaságok összesen mintegy 76,6 milliárd forintért vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2017 első fél évében, amely 40 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az agrárcégek emellett mintegy 23,5 milliárd forintot költöttek alkatrészek beszerzésére. Ez 19 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest.

A statisztika szerint jelentősen bővült a traktor- és kombájnértékesítés.

A gazdálkodók összesen 1387 traktort vásároltak az első fél évben.

Bár a legnagyobb számban kisebb teljesítményű erőgépeket vettek az agrárcégek, jelentősen, csaknem 43 százalékkal nőtt a 261 lóerő feletti traktorok iránti kereslet is. A gabonakombájnokból 222 darab talált gazdára Magyarországon. Az erőgépek mellett a munkagépekből is több fogyott az idén.

A legnagyobb kereslet a különböző talajművelő gépek iránt mutatkozott.

A júliu­sig eladott 2374 talajművelő gép közel 50 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának eladásait. Tápanyag-kijuttató gépekből 23 százalékkal, vetőgépekből 39 százalékkal vásároltak többet, mint egy évvel korábban, növényvédő gépekből pedig 22 százalékkal több talált gazdára ezen időszak alatt, mint az előző év azonos periódusában.

A bálázók és a rendkezelő gépek értékesítése is nőtt, előbbiből 85 százalékkal emelkedett az eladott mennyiség. A mezőgazdasági célú szállító járművekből 56 százalékkal nőtt az eladás. Új mezőgazdasági pótkocsikból 74 százalékkal többet, összesen 457 darabot értékesítettek a hazai forgalmazók, ami a szállító járművek 61 százalékát tette ki.

Egyetlen kategóriában estek vissza az eladások: a szálastakarmány-betakarító gépekből kevesebb fogyott, mint egy évvel korábban.

A növekedéshez minden bizonnyal az európai uniós támogatások is nagyban hozzájárultak. Mára számos pályázatban született döntés. A vidékfejlesztési pályázatok közül a különböző eszközbeszerzést célzó támogatások a legnépszerűbb kiírások között voltak. A bővülés minden bizonnyal az év második felében is folytatódhat, így az évet rekordforgalommal zárhatják a mezőgépek gyártásával és értékesítésével foglalkozó vállalkozások.

Forrás: Magyar Idők