0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Több ezer mezőgépész hiányzik az országból

Hazánkban ugyanis évente több mint 4 ezerrel kevesebb mezőgépész végez, mint amennyire a szakmának szüksége lenne.

Drifterek, veterán és high-tech traktorok, oldtimerek és ügyességi pályák várták a hétvégén a látogatókat a Hódmezőrület 2.0-n, az ország legegyedibb összetételű autós és gépész találkozóján. A rendezvény egyike a Legyél te is mezőgépész! kampányhoz kapcsolódó eseményeknek; célja, hogy a mezőgazdaság izgalmas oldalát bemutatva bevonzza a technika iránt érdeklődő fiatalokat, és ez által biztosítsa a mezőgépész utánpótlást.

Biztos megélhetést és rengeteg lehetőséget kínál – itthon mégis égető hiány van jól képzett mezőgépészekből. Míg évente kb. 700 diák végez a szakiskolákban és a felsőoktatási intézményekben együttvéve a mezőgépész területen, ennek csaknem tízszeresére, 4800 gépészre lenne szüksége a szakmának. A Legyél te is mezőgépész! kampány egyedi, fiatalokat célzó eseményekkel küzd a hiány ellen, és arra törekszik, hogy a mezőgazdaság izgalmas oldalát mutassa be a technikai újdonságokra fogékony fiataloknak.

Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár idén tavasszal méltatta a hétvégi Hódmezőrülethez hasonló eseményeket, és a kampányt, amelynek hatására tavaly 10-15%-kal megnövekedett a mezőgépész szakma iránt érdeklődő fiatalok száma.

Harsányi Zsolt, az esemény egyik szervezője, és a MEGFOSZ elnöke ehhez kapcsolódóan elmondta: „A Hódmezőrület érdeme, hogy az érdeklődő fiatalok minden gépet kipróbálhattak, testközelből ismerkedhettek a szakmával, mert ez fel tudja kelteni az érdeklődésüket, amelynek hatására egyre több jó képességű gyerek jelentkezik mezőgépésznek.”

Az idén másodszor megrendezett Hódmezőrület egyedi autós és gépész kiállítással, driftnappal, veterán traktorfelvonulással és Manitou ügyességi pályával is várta az érdeklődőket. A két napos rendezvény különlegessége volt, hogy a kiállított gépeket bárki kipróbálhatta, és a driftautókba is beülhettek a látogatók egy profi drifter mellé. A hétvége alatt több mint 15 ezren látogattak ki a rendezvényre, jövőre pedig további bővítésre és még több gépre lehet számítani.

További információ: www.hodmezorulet.hu

Forrás: Axiál Sajtóközlemény