0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Spanyolország újabb 20 ezer tonna gyümölcsöt von ki a piacról

Az Európai Bizottság elfogadta a spanyol kormány kérvényét, így közel 20.000 tonnányi őszibarackot és nektarint vonhatnak vissza a kereskedelemből a túltermelés miatt.

Az intézkedés végrehajtása az elkövetkező napokban várható – derül ki a spanyol mezőgazdaságért, élelmiszerekért, halgazdaságért és környezetvédelemért felelős minisztérium közleményéből, miután az Európai Bizottság egy brüsszeli szakmai értekezleten jóváhagyta a visszahívást. A spanyol mezőgazdasági minisztérium augusztus 28-ára, hétfőre hívta össze a szektor képviselőit, hogy tájékoztassa őket a végrehajtásról. A közlemény szerint Isabel García Tejerina mezőgazdasági miniszter aktívan és személyesen is részt vett az elmúlt hetek egyeztetéseiben.

A minisztérium számításai szerint ezzel együtt idén már elérheti a 40 ezer tonnát a piacról kivont gyümölcsök mennyisége, miután a nyáron már körülbelül 21.000 tonnát hívtak vissza.

Az intézkedés célja, hogy a túltermelés – és az orosz embargó hatása – miatti többlet kivonásával normalizálják a piaci árakat.

A 19.550 tonna őszibarack és nektarin feldolgozás után gyümölcsléként kerül az élelmiszerbankokhoz, amelyek a szegények közt osztják majd szét. A korábban kivont 21 ezer tonnából 18 ezer tonna került a légyártásba, a fennmaradó 3000 pedig frissgyümölcsként jutott el az élelmiszerbankokhoz.

Strukturális probléma

„A barack szektor strukturális problémákkal küzd a túltermelés miatt, ami 2014 óta minden nyáron megismétlődik, de már az orosz piac bezárása előtt is jelen volt” – jelentette ki a minisztérium, hozzátéve, hogy a helyzet 2017-re súlyosbodott.

A baracktermő vidékek mind bőséges terméssel rendelkeztek ebben a szezonban, de néhány esetben ez értékesítési problémákat okozott.

A szektor problémáinak strukturális jellege miatt a minisztérium egy munkacsoport felállítását tervezi őszre, mely közép és hosszú távú intézkedésekkel segíti a kereslet-kínálat közötti egyensúly helyreállítását.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy a rendkívüli intézkedések Brüsszellel való elfogadtatásában kulcsszerepet játszottak a spanyol kormány korábban megtett lépései.

Ilyen intézkedés volt, hogy Spanyolország elfogadta a kivont gyümölcsök és zöldségek utáni (39 százalék az őszibarack és 41 százalék a nektarinok után) támogatás növelését, illetve hogy az élelmiszerbankoknak szánt adományok egy részéből gyümölcslé készül. Valamint egy olyan kampányt is támogat, ami a barackfélék nyári fogyasztását ösztönzi.

Forrás: Euractiv.com