0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Botrány a lovassportban: benyugtatózta saját csapattársának lovát egy magyar?

Egy magyar lovastársuk a göteborgi Európa-bajnokság előtt erős nyugtató injekciót adott be két díjugrató lovának – ezt állítja a magyar díjugrató-válogatott versenyzője, Hugyecz Mariann a közösségi oldalán nyilvánosságra hozott videóban.

Elképesztő vádat fogalmazott meg az egyik legeredményesebb magyar díjugrató: Hugyecz Mariann azt állítja, hogy egy csapattársa benyugtatózta a magyar válogatott két lovát, ezért nem tudtak azokkal eredményesen szerepelni a göteborgi Európa-bajnokságon.

Állítólag rajta is kapták a magyart, amint kijön a lovak boxából, utána lettek rosszul az állatok. Bizonyítani azonban ilyesmit végtelenül nehéz, ha mégis sikerülne, az nemcsak állatkínzás, hanem súlyos morális problémára utal a magyar lovassporton belül.

„Rajtakaptak” egy magyart éjszaka, majd rosszul lettek a lovak

A helyenként sírással küzdő versenyző részletesen beszél arról, hogy bármilyen sokat készült rá, Chacco Boy nevű lovával azért kellett feladni a göteborgi versenyt, mert az állat szabályosan „ellene fordult, feszült és kontrollálhatatlan volt”. „Ürességet érzek, nem dühöt, csalódást” – mondja a világranglista legjobb helyén álló Hugyecz, aki többször megismétli, érthetetlen számára, ami történt.

Elmondása szerint az Európa-bajnokság előtt két héttel, egy pozsonyi világkupa versenyen „rajtakapták az egyik csapattársunkat, hogy éjszaka kijött az egyik lovuk boxából”, majd az állat rosszul lett, ahogy másnap az ő lova is.

Úgy tudjuk, hogy a másik pórul járt lovas ifjabb Szabó Gábor volt, aki szintén indult a göteborgi megmérettetésen Timpex Bölcsész nevű lovával. Ennek az állatnak a boxából jött ki éppen a sportoló, mikor lefülelték.

Vizsgálat igazolta, hogy nyugtatószer volt

Miután a lova ilyen érthetetlen módon viselkedett, Hugyecz kénytelen volt feladni az augusztus 21-27. közt megrendezett rangos versenyt. Mostanra pedig állítása szerint megjött egy nemzetközi szervezet vizsgálata, amely alapján „nagyon erős nyugtatószert” találtak az állat szervezetében. Ez „hosszú ideig kihat a lovak idegrendszerére”, ezért nem tudott úgy szerepelni, ahogy mindenki elvárta.

Hugyecz eredménye nemcsak egyéni indulóként, de csapatban is számított, vagyis, ha ez igaz, akkor az országos Magyar Lovassportszövetség által delegált, teljes magyar válogatottal kiszúrt az elkövető.

Egy keresztnévvel utal arra, szerinte ki lehetett

A díjugrató nem nevezi meg, kiről beszél, de üzen „Lászlónak”, aki megmondta nekik előre, hogy „nem fognak mosolyogni” a göteborgi versenyen. „Neked ezzel együtt kell élned” – mondja, miközben ők mindent megtesznek, hogy „helyrehozzák a lovakat”. Az nem derül ki, hogy a csapattárs vajon miért akart volna bosszút állni Hugyeczéken, és az sem, hogy vajon tett-e jogi lépéseket a történtek miatt.

Egy névtelenséget kérő lovas forrásunk azt mondta, sajnos volt már hasonló eset, de ezt nagyon nehéz bebizonyítani. De szerinte inkább annak gyanúja szokott felmerülni, hogy az ellenfél lovának adnak be valamilyen szert. Ezért minősíthetetlennek tartja, ha valóban egy másik magyar akart ártani a bajnokságra kiállított válogatottunknak. Az anyagi kár kérdése is felmerül, hiszen szerinte ezek a díjugrató lovak sokmillió euróba is kerülhetnek, de ennek sokszorosát meg is keresik a nemzetközi versenyeken.

Fegyelmi és nyomozás is zajlik

„A Magyar Lovassport Szövetség, a szabályzataiban leírtak alapján megtette a lehetséges intézkedéseket. Augusztus 9-én sportfegyelmi vétség alapos gyanúja miatt fegyelmi eljárást indított a feltételezett elkövető ellen, az elnökség pedig augusztus 10-i határozatában felfüggesztette a versenyző nemzetközi versenyzői engedélyét” – közölte kérdésünkre az esetről a Magyar Lovassport Szövetség.

Megerősítették, hogy a díjugrató válogatott utolsó, felkészülő szereplése az Európa-Bajnokság előtt a Pozsonyban megrendezett nemzetközi díjugrató verseny volt három héttel ezelőtt, ekkor történt a Hugyecz által leírt eset. „A nagydíj versenyszámot megelőző estén szemtanú látta, hogy az egyik, hazánkat képviselő lovas, csapattársa lovának boxából jön ki. A ló tulajdonosát és lovasát azonnal értesítették, akik a helyszínre sietve a lovon levertség és rosszullét tüneteit fedezték fel. Másnapra az érintett ló és Hugyecz Mariann lova is bágyadtságot és levertséget mutatott, ezért a vasárnapi versenyszámban egyik lovas sem állt starthoz” – közölték.

Miután egyeztettek a versenybíróság elnökével, a FEI (nemzetközi szövetség) állatorvosa vérmintát vett, aminek hivatalos úton kérte a vizsgálatát, a szlovák hatóság pedig nyomozást indított az ügyben. A nemzetközi szövetség a göteborgi Európa-bajnokság után hozta nyilvánosságra a lovakból vett minta eredményeit, ami mindkét ló esetében pozitív lett – közölte a lovas szövetség. Ezért tárgyalni fogják a magyar sportolók doppingvétségének ügyét.

Az országos magyar szervezet nem tud hasonló esetről, mint írták, „a magasabb szintű nemzetközi versenyeken kamerarendszer védi a lovak biztonságát”. 

 

A díjugrató magyar csapat névsora a göteborgi versenyen:

Horváth Balázs – Zordon HSH

Hugyecz Mariann – Chacco Boy

Krucsó Szabolcs – Chacco Blue II

Szabó Gábor – Timpex Bölcsész HSH

James Wingrave –Quirosa

Forrás: hvg.hu