0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Így kell felgyorsítani a kifizetéseket Lázár János szerint

Tömegével indulhat el a kertészeti beruházások megvalósítása, a Miniszterelnökség a minap 27,66 milliárd forintot ítélt oda a nyertes pályázóknak. A tárca és az államkincstár is több körben ellenőrzi, hogy a pályázati dokumentációban szereplő költségek megfelelnek-e a piaci áraknak. Lázár János tanácsokat adott a forráslehívás meggyorsítására is.

Újabb vidékfejlesztési pályázatok sorsáról döntött a Miniszterelnökség. Ezúttal a kertészeti támogatások kerültek terítékre, az irányító hatóság első körben összesen 27,66 milliárd forintot ítélt oda a nyertes pályázóknak.

Az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárság tájékoztatása szerint most az ültetvénytelepítést, illetve a gomba- és hűtőházak, valamint az üveg- és fóliaházak létesítését, korszerűsítését támogató felhívásokra első körben beérkezett kérelmeket bírálták el. Ennek keretében összesen 366 nyertest hirdettek.

Az ültetvénytelepítést támogató felhíváson első körben 154 kérelem nyert összesen 4,24 milliárd forintot. A gomba- és hűtőházak létesítésére és korszerűsítésére beérkezett kérelmek közül 98 részesült pozitív elbírálásban, összesen 7,76 milliárd forint értékben.

Az üveg- és fóliaházak esetében 114 kérelem összesen 15,66 milliárd forint támogatásban részesülhet a beruházások megvalósításához. A kertészet fejlesztésére a Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési programban több mint 86 milliárd forintot különített el. A pályázatok elbírálása folyamatos, az eredményről ősszel kapnak értesítést az érintettek.

A beruházások ütemezését minden pályázó maga tervezi meg, ám annak érdekében, hogy a fejlesztések időben megvalósuljanak, a közbeszerzések lefolytatására – ahol erre szükség van – hat hónapos határidőt szabott az irányító hatóság.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter képviselői kérdésre adott írásbeli válasza szerint a folyamat így időben kontrollálható, és látható, hogy kellő ütemezésben haladnak-e a projektek. E határidő elmulasztása jelzés a támogatói intézményrendszer felé, hogy az adott beruházás megvalósítása még nem kezdődött meg.

A tárcavezető szerint a pályázóknak lehetőségük van arra, hogy a támogatói döntés előtt elindítsák a közbeszerzést, így az átlagosnál gyorsabban lefolytatható az eljárás. – A támogatottak közbeszerzései jellemzően nemzeti eljárásrendben lefolytathatók, néhány héten belül szerződést is köthetnek – jegyezte meg a miniszter.

Mielőtt döntenének egy pályázat sorsáról, a támogatási kérelmek többkörös ellenőrzésen esnek át. Az elbírálás során nagy súlyt fektetnek arra is, hogy kiszűrjék az esetleges túlárazásokat. Lázár János válaszából az is kiderült:

a verseny biztosítása érdekében, valamint a piaci ár alátámasztása miatt a pályázati dokumentációnak három ajánlatot kell tartalmaznia.

Ez az elvárás minden uniós pénzből megvalósítandó beruházásra érvényes, a vidékfejlesztési programban emellett építési referenciaköltség-adatbázis is működik. Az Építési normagyűjteményben rendelkezésre álló adatok és a támogatási kérelemben szereplő költségek összhangját az informatikai rendszer és az államkincstár munkatársai is vizsgálják.

Az adatbázisok az érvényes ­piaci árakhoz igazodva félévente frissülnek, így a költségek egy többéves beruházás esetén is reálisak lehetnek.

A túlárazást segíti elkerülni az is, hogy a kifizetést megelőzően, ha változott a projekt műszaki-szakmai tartalma, újabb vizsgálatot indít a hatóság, adott esetben a kedvezményezettnek újra három független árajánlatot kell benyújtania.

A Miniszterelnökség arra biztatja az érintetteket, hogy a nyertes pályázatok elszámolása során elsőként a közbeszerzéssel nem érintett projektelemeket, valamint – ha erre mód van – a közbeszerzési eljárás költségét számolják el.

Forrás: Magyar Idők