Back to top

Kaptárak a sziklafalon

Természetvédelmi okokból visszatelepítik az ott őshonos indiai méhfajt Kína legnagyobb, UNESCO világörökségnek minősített őserdejébe. Az intenzív mezőgazdasági tevékenység, azon belül is a növényvédőszerek használata miatt ugyanis vészesen csökkenni kezdett a méhpopuláció, és azon belül is az ugyan kevesebb mézet adó, ám szélsőségesebb időjárás mellett is dolgozó indiai méhcsaládok száma.

Kína középső részén, Hubei tartományban, Shenongija hegyvidék őserdejében furcsa kép fogadja az odalátogatót. A meredek sziklafalra 700 kaptárt helyeztek, bennük indiai méhcsaládokkal (apis cerena). Ezt a fajt természetvédelmi okokból telepítik újra. A 3253 négyzetkilométeres őserdő az UNESCO világörökség része.  

Kínának ebben a tartományában ugyanis a betelepített házi méh, nevezetesen annak is olasz fajtája a ligustica elnyomta a hazai apis ceranat.  Az általunk is ismert házi méhet, az apis melliferát, gazdasági okokból importálták Kínába még a tizenkilencedik század végén, hiszen sokkal több mézet képes összegyűjteni.

Fotó: inhabitat.com

De az indiai méh fokozatos eltűnésének fő oka talán mégis a kínai mezőgazdaság intenziv növényvédőszer-használatában keresendő. És abban, hogy a kínai kormány számos őserdei területet haszonerdővé minősített, melyeket aztán gyümölcsösökké alakítottak, ahol szabad a vegyszerek használata. Szecsuán tartomány Hanjúan megyéjében a baj még nagyobb, mert annyira lecsökkent a beporzók száma, hogy a gyümölcsösök beporzását kézzel végzik el. 

Az apis ceranára a biológiai diverzitás fenntartása miatt van szükség ebben az őserdei környezetben, és nincs köze gazdasági érdekekhez.

 

Kaptárak a sziklafalon
Fotó: chinanews

Az apis cerana előnyei környezetvédelmi szempontból jelentősek, hiszen a beporzást a vidékre jellemző szélőséges hőmérsékleti viszonyok között is képes elvégezni. Korábban indul napi útjára, és később fejezi be a munkát, alacsonyabb hőmérsékleten is kirepül, akár a 3000 méter magas hegyekben is. Az apis cerana minimális gondozást igényel: az őket gardírozó méhészek pusztán a rajokat fogják be, és néha anyát cserélnek. A mézet ezektől a méhektől ebben a régióban nem veszik el.

Másik nagy előnye a házi méhvel szemben, hogy a varroa atkát lesöpri magáról, vagy az atka a fiasításban az állandó 41 fok miatt csak elszórtan fejlődik életképessé. Egy család 10-20 000 méhecskéből áll, vagyis a mi méhcsaládjainkak harmada.

 

 

 

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal 2017/8

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sokba fog még kerülni, hogy a Hortobágy nem lát vizet

Sok éve nem tapasztalt szárazság sújtja a Hortobágyot, a gémeskutakban alacsony a vízszint, nincsenek dús legelők, a szikes tavak kiszáradnak.

A világ legszebb kertjei

Egy virágokkal teli, illatos kertnél nincs is inspirálóbb és megnyugtatóbb közeg. A világ legszebb kertjei árulkodnak a hely kultúrájáról és történelméről. Tanítanak és elvarázsolnak.

A méhcsípések dícsérete

A méhcsípéssel való gyógyítás az ősi hagyományokat köti össze a modern kor természetgyógyászatával. Alkalmazása a legyengült immunrendszert erősíti. Legyünk óvatosak, csak kiképzett szakember által felügyelt terápiában vegyünk részt. Hatékonyságának feltétele, hogy az életmódunkon és táplálkozásunkon is szükséges változtatnunk. Továbbá el kell érnünk, hogy alvásunk megfelelően pihentető legyen.

Madagaszkári állatsorsok

Amikor, mintegy 2000 évvel ezelőtt Madagaszkáron partra szálltak az első emberek, hogy meghódítsák a sziget érintetlen ősvadonát, megdöbbentő állatokkal találkoztak. Ám azóta Madagaszkár bennszülött faunája igencsak megcsappant. Sajnos nem beszélhetünk múlt időről. A folyamat nemhogy lassult vagy megállt volna, hanem inkább gyorsult.

Csomagolóanyag banánlevélből

Az ázsiai térségben nagy erőfeszítéseket tesznek a hulladék minél nagyobb arányú újraföldolgozására, illetve műanyag kiváltására. Vietnámban több szupermarketlánc csatlakozott a műanyaghulladék-csökkentési kampányhoz, és a trópusi vidékeken könnyen beszerezhető, hulladéknak számító banánlevelekbe csomagolják a zöldségféléket.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Frászt kapott a túrázó, miután kibontotta a bozótosban talált zsákot

Felkerült a legnépszerűbb internetes oldalra egy bejegyzés, amely egy több szempontból is aggályos esetet taglal. A hozzászólók dühösen és értetlenkedve adtak hangot véleményüknek az ügy kapcsán, amelyet a hatóságok is igyekszenek felgöngyölíteni.

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Nagy üzlet a feketególya-tenyésztés

A fekete gólya fenséges megjelenésével sokakat elkápráztat, nem véletlen tehát, hogy díszmadárként is megállja helyét. S mivel az utóbbi években gomba módra szaporodnak Földünkön a madárparkok, nem meglepő, hogy az irántuk való kereslet is jelentősen nőtt. Elsősorban Délkelet-Ázsia dinamikusan fejlődő országai a vásárlók, ott, ahol jelentős a turizmus.

Apró, okos és csinos madarunk: a mezei veréb

Csak egy veréb – mondják sokan lekicsinylőleg, pedig a verebek nagyon kedves, szép és okos madarak. A mezei veréb pedig a gyommagok fogyasztásával és a fiókáinak hordott rengeteg hernyóval kifejezetten hasznos.