Back to top

70 éves a mesterséges termékenyítés

2017. szeptember 5.
Budapest VII. István u. 2.
Állatorvostudományi Egyetem, aula

A Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal,  mint az elmúlt évtizedek során a művi szaporítási feladatokat ellátó állattenyésztés szervezési szolgáltató és szakhatósági Intézmények jogutódja az Állatorvostudományi Egyetem feltételeket megteremtő együttműködésével az állattenyésztésben forradalmi innovációt jelentő tenyésztéstechnikai és biotechnikai módszerek  – mesterséges termékenyítés hetven éves, az embrióátültetés negyven éves  – jubileuma kapcsán 2017 szeptember 5.-én az Állatorvostudományi Egyetem Aulájában szakmai emlékülést tart.

A ló és a szarvasmarha fajban 1947-ben elindult intézményes biotechnikai eljárások ma már nélkülözhetetlenek a tenyésztési előrehaladás, a tenyésztés biztonság és az állategészségügyi kockázatok minimalizálása szempontjából. A szaporító anyagok mélyhűtéses  konzervációja megteremtette a nemzetközi tenyésztési integrációk alapjait , a szaporítóanyag donorok térben és időben történő függetlenítésével megszületett utódaiktól. A módszerek térhódítása során korábban ismeretlen szakmák, hívatások jöttek létre , mint az inszeminátor és embrióátültető ,szakszerű lelkiismeretes munkájuk  révén nagy biztonsággal kalkulálható az elvárható  szaporulat.  A mára kialakult a művi szaporítási létesítmények  által termelt szaporítóanyag minden vonatkozásban megfelel  az Uniós követelményeknek. A technológia fejlesztések döntő hányada állatorvosok nevéhez fűződik. Az emlékülés alkotó munkájuk előtt is tiszteleg.

 

Szervezők: NÉBIH Állattenyésztési igazgatóság, Dr. Péntek István, dr. Flink Ferenc

Program:

Megnyitó
Dr. Oravecz Márton elnök, 
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

10:00 Köszöntő
          A magyar állatorvosképzés múltja és jövője
          Prof. Dr. Sótonyi Péter rektor

10:30 A művi szaporítás szerepe az egészséges utódállomány létrehozásában
          Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos

11:00 Az emberiség állatifehérje ellátása a genetikai előrehaladás és a mesterséges termékenyítés tükrében
          Prof. Dr. Horn Péter akadémikus

11:30 A biotechnológia, szaporodásbiológia fegyvertára a szaporulat növelése érdekében
          Prof. Dr. Solti László akadémikus

12:00 Emlékplakettek kiosztása

12:30 Fogadás

 

A rendezvényre – a témák interdiszciplináris jellege miatt – állattenyésztők, állatorvosok, inszeminátorok, biotechnológusok jelentkezését várjuk.

Gyönyörű díszbaromfik, ritka galambok éves seregszeméje

Az ismertebb, és a hazai tenyésztésben is gyakoribb fajták kiváló példányai mellett igazi különlegességeket, ritka magyar galambfajtákat, egyéb díszbaromfifélék különleges színváltozatú egyedeit is láthattak a madárbarát érdeklődők a hétvégén a Rákosmenti Kisállattenyésztő Egyesület hagyományos éves kiállításán.

Elkapkodták a ritka gekkókat a Terra-Akván

Idén második alkalommal rendezték meg a Terra-Akva kiállítás és vásárt, a hazai akvarisztika és terrarisztika egyik legrangosabb eseményét. Szárazföldi teknősből kevesebbet, a különféle gekkókból, törpehörcsögből, egérből, patkányból, sőt, tartástechnológiai eszközökből is többet vettek Dinamikusan növekszik az ízeltlábúak kínálata is: jelentős az élő, ám preparátumnak szánt lények forgalma is.

Hatszáz macska a Lurdy Házban

Igen nagy élményben volt része azoknak a macskabarátoknak, akik november 3. hétvégéjén ellátogattak a budapesti Lurdy Házba, Közép-Európa egyik legrangosabb macskás kiállítására. Több különleges, ritkább fajtát - mint a hagyományos és kanadai szfinx, a skót lógófülű, vagy az orosz kék macska - is testközelből szemlélhettek meg az érdeklődők.

Egészséges bak

A Kistermelők Lapja szeptemberi számában a bakok kiválasztásáról írtam, arról, hogy milyennek kell lennie egy egészséges baknak, amikor belép a fedeztetési szezonba. Eszik, iszik, külső és belső élősködőktől mentes, élénk, szőre csillog, kondíciója jó. De milyen legyen ugyan ez a bak, amikor vége a fedeztetési szezonnak?

Vak tyúk is tojik tojást - sőt, még többet is!

Kutatók többször tapasztalták, hogy látó társaikhoz képest a vak csirkéknek nemcsak a reprodukciós aktivitásuk kezdődik előbb, de ciklusonként több tojást is termelnek. A kanadai Guelph Egyetem egyik munkatársa azt vizsgálja, hogy mi befolyásolja a vak madarakban ezt a jelenséget.

Napi egymillió termék készül a büki állateledel gyárban

Húszmilliárd forintos saját erős beruházással bővítette büki gyárát a Nestlé Hungária Kft., amely a fejlesztéssel Európa egyik legnagyobb állateledel gyártó központjává vált.

Látogatás a kingek birodalmában

Vokány Baranya megyében, Siklóstól északkeletre, a Villányi-hegység északi lejtője alatt fekvő takaros település. Itt él Eibel István, a méltán európai hírű kingtenyésztő, a kétszeres aranykoszorús mestertenyésztő. A tőle származó galambok fogalomnak számítanak határainkon innen és túl.

A törpe lakenfeldi tyúk tojástermelése is kiváló

A lakenfeldi tyúk eredetéről több történet is kering. Az egyik elgondolás szerint a 18. század elején Hollandiában alakult ki. A másik szerint Németországban, Vesztfáliában, a holland tenyésztéssel párhuzamosan jelent meg. Nevét a lakenfeldi szarvasmarhákról, azok színvilágához való hasonlósága okán kapta.

Tőlünk tanulják a madárvédelmet

Hazánk világviszonylatban is kiemelkedő szerepet játszik a különféle madárvédelmi eszközök fejlesztésében, különösen az áramütések és légkábelekkel való ütközések okozta elhullások csökkentésében járunk az élen - derült ki a VIII. Nemzetközi Madárvédelmi Konferencián Budapesten. Jelentős külföldi érdeklődés mutatkozott a rendezvény iránt, Európán túlról is érkeztek résztvevők.

Kisbéri félvér tenyészszemle: sikeresek Roven xx leszármazottai

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Mátészalkától délre, Fábiánházán található a térség egyik meghatározó lovas objektuma, az Ecsed Ménes. Nagyjából egy évtizeddel ezelőtt alapították a ménest, ahol a kisbéri félvér fajta tenyésztése a cél, mégpedig olyan állomány kialakítása, amely alkalmas a díjugratás magasabb szintű feladataira is.

„Antilop parfüm” a legyek ellen

A vérszívó és az álomkórt terjesztő cecelegyek Afrikában mindenfelé megtalálhatók. Egy nemzetközi kutatócsoport új elképzeléssel állt elő az álomkór elleni védekezésre.

Hazatér Mezőhegyesre a gidrán ménes

Hatvan év hányattatás után minden bizonnyal végre végleg visszatérhet a gidrán ménes Mezőhegyesre. A fajtával a XX. század történelme igencsak mostohán bánt: még 1957-ben egy akkori kormányrendelet értelmében Mezőhegyesről elhelyezték a törzsállományt Dalmandra, majd onnan Szántópusztára. Később Marócpusztára telepítették a törzsállományt.

„Gulyás” - az okos telepirányító

Szükség lenne arra, hogy a tenyésztés, a vállalatirányítás, a döntésmegalapozás egységes rendszert alkosson a mezőgazdasági vállalkozásoknál, így a húsmarhatenyésztésben is, hasonlóan bármilyen más, ipari, kereskedelmi vagy szolgáltató cégekhez – mondta el Török Márton, a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének tenyésztésvezetője, amikor bemutatta egyesületük új szakmai irányítási rendszerét.

Van-e legjobb fajta?

Az intenzív tenyésztésben is van vagy tucatnyi húsmarha fajta. Még egy olyan nagy húsmarhatenyésztő múlttal rendelkező országban is, mint Franciaország nehéz döntés a fajtaválasztás – hallottuk Damien Blanc francia tenyésztésvezetőtől.

Skóciában és Angliában is kimutatták a kéknyelv-betegség vírusát

A walesi gazdáknak is azt tanácsolják, hogy figyeljenek a kéknyelv-betegség tüneteire az állatállományaikban.

Fókuszban a sovány és a kövér nyulak

Az idei Nyúltenyésztési Tudományos Napon Kaposvárott érdekes előadásokat hallhattunk az úgynevezett sovány és kövér nyulak termelésével, szaporodásával kapcsolatos vizsgálatok témakörében mind a hazai, mind a külföldi előadóktól.

Szinte megállíthatatlan az afrikai sertéspestis

Álnok vírus, amely ugyan csak az állatok 10 százalékát betegíti meg, de olyan gyorsan öl, hogy szinte lehetetlen időben azonosítani. Évente 50-100 kilométert halad a betegség nyugat felé, idén szeptemberben már csupán 3 kilométerre járt a magyar határtól.

Színes hétköznapok a Bakonyban

Az agrármérnök és történelemtanár házaspár a semmiből kezdte a gazdálkodást Németbányán. Életformájuk lett a természetközeli állattartás, szinte minden munkát kézzel végeznek. A cél az önellátás megteremtése volt, de ma már jut egy kis felesleg a vendégeknek is. Vidéki idillről azonban szó sincs.

Miniszteri elismerés a magyar óriásnyúl tenyésztéséért

Október 23. alkalmából miniszteri elismerő oklevéllel tüntették ki a csepeli magyar óriásnyúl tenyésztőt, Csicskár Jánost. János bácsi már kora gyerekkorában vonzódott a földhöz, a mezőgazdasághoz, de az 1950-es évek légkörében esztergályosnak kellett tanulnia.

Messziről érkeztek az első embriók

Nemzetközi elismerésben részesült a Kaposvári Egyetem a Murray Grey fajta hazai meghonosítása érdekében tett innovációs és kutatás-fejlesztési tevékenységéért. A kanadai Rio Alto szervezet díját a 78. OMÉK-on vette át Borbás Zoltán kancellár. A Kaposvári Egyetem Tangazdaságába 2015-ben kerültek az első Murray Grey embriók, amelyekből öt nő- és öt hímivarú egyed született.

Tisztelet a hortobágyi pásztoroknak

A Szent Dömötör-napi behajtási ünnep és a néhány éve útjára indított darufesztivál évről évre egyre több látogatót vonz a Hortobágyra. A népszokás szerint a hideg idő beálltával a pásztorok az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre. Ezt a hagyományt elevenítette föl a Hortobágyi Nonprofit Kft. és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága a hét végén a Kilenclyukú hídnál.

Keretemelés a baromfitartó-telep korszerűsítési pályázatoknál is

A Miniszterelnökség 207 baromfitartó kérelmét támogatta, akik most 22,6 milliárd forint értékben valósíthatják meg állattartó telepük korszerűsítését. A Vidékfejlesztési Program keretében beérkezett kérelmek elbírálása folyamatos, így a támogatott projektek száma és a támogatás összege tovább növekszik majd a napokban.

Amilyen a takarmány olyan a sajt?

„Ahány szem árpát adsz a lovadnak, annyi bűnöd bocsáttatik meg” egy részlet a Koránból, a mohamedánok szent könyvéből. Vajon a kecsketartók hogy vannak ezzel? Adnak egyáltalán árpát, zabot a kecskének? Mindkét takarmány nyersrostban gazdagabb, mint a kukorica, vagyis alkalmasabb a kecskék takarmányozására. Mégis főleg kukoricát kapnak a kecskék.

Invazív teknősök hazánkban

Az invazív fajok problémaköréről nehéz objektíven nyilatkozni. Sajnos sok a témával kapcsolatos „sajtókacsa”, továbbá az ezzel kapcsolatos hivatalos intézkedések is olykor eléggé „íróasztalszagúak”. Mi lehet a megoldás?

Utalják az előleget, számolja ki mennyit várhat!

Megjelent a földművelésügyi miniszter rendelete az egyes agrártámogatások 2017. évi összegeiről. Az egységes területalapú támogatás október 16-tól kifizethető előlege hektáronként legfeljebb 32 110 forint lehet.

Tojásszövetség: növelni kell a belföldi tojásfogyasztást és az önellátottságot

Növelni kell a magyarországi tojástermelést, hogy a nagyüzemi tojás-önellátottsági szint a mostani mintegy 50 százalékról 75 százalékra emelkedjen - ezt a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség, MTTSz) alelnöke mondta a tojás világnapja alkalmából Budaörsön.

Augusztusban szinte minden drágult

Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 3,2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét, ami a növényi termékek árának 0,6 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek árának 7,4 százalékos növekedéséből tevődik össze - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Három kivételével minden megyében csökkent a sertéslétszám

A nyár eleji állatszámlálás adatai szerint országosan a legnagyobb mértékben, 7,8 százalékkal a sertésállomány fogyott – derül ki a KSH féléves tájékoztató kiadványából. Minden második megyében csökkent a juhok száma is. A szarvasmarha-állomány emelkedett.

A támogatások így nem segítik a versenyképesség javulását

Szent Mihály napja a juhászoknak a számadás, a behajtás ünnepe, ettől kezdve a karácsonyra készülnek. Nyereséges lesz-e az idei évük – kérdeztük Jávor Andrást a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökét.

Egy ritka fácánfaj hazánkban - A cabot tragopán tenyésztése

Jelenleg Ázsia himalájai területein öt tragopánfajt ismerünk. Ebből négy megtalálható európai és amerikai tenyésztőknél. A western tragopán rendkívül veszélyeztetett.

Sok nyúl, sok macska a Lurdy Házban

Lassan hagyománnyá válik, hogy a Magyar Macskamánia Egyesület macskakiállítását nyúlkiállítással együtt tartják, ahol a hazánkban fellelhető nyúlfajták legtöbbjét felvonultatják a tenyésztők. Így volt ez az október első hétvégéjén megrendezett seregszemlén is.

Kezdődnek a helyszíni ellenőrzések

Az anyatehéntartás-támogatások esetében előírás az állatok birtokon tartási kötelezettsége, valamint a kieséspótlás és a bejelentési kötelezettség is. A birtokon tartási kötelezettség időszaka hamarosan véget ér. Ehhez kapcsolódva rövidesen kezdődnek a Magyar Államkincstár helyszíni ellenőrzései.

A szépséges itáliai hasznot is hajt

A német tenyésztők felfigyeltek az Észak-Olaszországból származó livornói tyúkra, és 1870. táján tenyészteni kezdték. Ebből az állományból lett az a fajta, amit ma itáliaiként ismerünk.

Több pénz jut állatvédelemre

Jövőre 54 millió forintra emelkedik az állatvédelemre szánt összeg, amelyből szemléletformáló és ivartalanító programok indulhatnak, valamint korszerűsödhetnek a menhelyek és az ebrendészeti telepek - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán

Milliókat érő díszmadarak

Még mielőtt bárkit is fellelkesítenénk a gyászkakaduk tartására, jó tudni, hogy igen kockázatos vállalkozásról van szó, komoly gondoskodást igényel, ráadásul egy ilyen madár értéke akár több tízezer euróban is mérhető. Hazánkban állatkertben ez idáig nem tartották, így viszonylag kevés madárbarát láthatott élőben ilyen ritkaságot.

„Kutyakötelességünk” a felelős állattartás

A kormány célja, hogy a lakosság minél szélesebb körében teret nyerjen a felelős állattartás szemlélete. Az elmúlt években nagy erőfeszítéseket tettünk ennek érdekében – mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a „Kutyakötelesség” című kiadvány bemutató sajtótájékoztatóján.

Automatizálás az állattartásban

A Dairy-Dáv Kft. 1992-ben kezdte meg működését, a rendszerváltozás miatt ekkorra a Debreceni Állattenyésztő Vállalat (DÁV) már nem tudta biztosítani számukra a foglalkoztatást. Kezdetben csak fejőberendezésekkel foglalkoztak, ám az évek során folyamatosan szélesedett a kínálatuk. Ma már a kérődző állatfajok tartásához szükséges teljes vertikummal – fejés, hűtés, tartástechnológia - rendelkeznek.

Nem zsákutca a kettős hasznosítás

A kettős hasznosítású szarvasmarhafajtákat sokan egyfajta kövületnek tartják, de az elmúlt évek tejválsága bizonyította, hogy a választás lehetősége, a rugalmasság még ma is aranyat ér. Tízezer literes rekordok nincsenek közöttük, ám genetikai potenciáljukban még van tartalék: 2016-ban az ország legnagyobb termelésű magyartarka-állományában a laktációs tejtermelés átlépte a 8000 kilogrammot.

Az „American Cream Draft” - Egy különleges színű hidegvérű fajta

Az amerikai cream draft az egyetlen olyan hidegvérű lófajta, melyet az Egyesült Államokban nemesítettek ki, és még ma is létezik. Színre tenyésztett fajta: világos krém színéről könnyen felismerhető, mely egy maréknyi tenyésztő összefogásának és kitartásának köszönheti fennmaradását.

A legjobbak ünnepe

A 78. Oszágos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár szeptember 22-ei, pénteki napján adták át a tenyésztési díjakat. Az elismeréseket Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Farkas Sándor a MÁSZ elnöke adták át.

Alapos ellenőrzésekre számíthatnak a baromfitartók a közeljövőben

Nagyszabású járványvédelmi auditokra számíthatnak a közeljövőben a baromfitartók. A hatósági vizsgálatok célja a madárinfluenza megelőzése, melynek felbukkanására az őszi-téli vadmadárvonulások idején ismét nagyobb az esély.

A világhírű magyar csincsilla

Mindenekelőtt tisztázzuk: a csincsilla nem nyúl. A tévedés onnan származik, hogy van egy házinyúl fajtánk, amely szőrének színe hasonlít a csincsilláéra, de a két állatnak semmi köze egymáshoz. A csincsilla Dél-Amerikában az Andok magas kopár hegyein őshonos, és – bármily furcsa – a legnagyobb tenyésztője Magyarország.

A madárinfluenza járvány elleni védekezésben dolgozókat tüntettek ki

A madárinfluenza járvány elleni védekezésben nyújtott áldozatos munkájuk elismeréseként huszonhatan vehettek át Miniszteri Elismerő Oklevelet Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől és Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkártól a Földművelésügyi Minisztériumban rendezett ünnepségen.

Tiszavirág életűek és matuzsálemek - a hüllők élettartama

Amikor hüllőket szerzünk be, az állatok különböző igényei mellett érdemes tájékozódni azok várható élettartamáról is. Kellemetlen meglepetés érhet bennünket, ha nem tudjuk előre, hogy az állat értékének akár többszörösét kitevő felszerelést csupán két évre vásároltuk.

Kettős jubileum alkalmából rendezett emlékülést az Állatorvostudományi Egyetem és a NÉBIH

Szeptember 5-én, Budapesten emlékezett meg az Állatorvostudományi Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a haszonállatok mesterséges termékenyítésének 70 éves, valamint az embrió-átültetés 40 éves jubileumáról. Az egyetem campusán tartott emlékülésen mintegy 180 szakember tisztelgett az állattenyésztésben forradalmi változásokat jelentő biotechnikák eredményei előtt.

A Prototheca és a tőgygyulladás

A protothecák régóta ismertek a tudomány számára. Első alkalommal 1880-ban látták mikroszkóp alatt az algát. Tőgygyulladásos esetből tejmintában először 1952-ben tudta kimutatni Lerche. Sokáig nem volt komoly tőgyegészségügyi jelentősége a mikroorganizmusnak, egyike volt a sok egzotikus tőgypatogén kórokozónak, amelyek szórványos esetekben képesek tőgyfertőzést okozni.

Bivaly a kisgazdaságban

Kiváló igavonó, a teje és a húsa nagyon ízletes, amit a konyhaművészet legmagasabb szintjén is elismernek. A bivaly tenyésztése és feldolgozása jelenti a megélhetést és a jövőt a Zala megyei Pákán, ahol a fiatal családoknak emellett az is a céljuk, hogy gyerekeiket helyben tartsák, ezért a vidéki életet idejében megszerettessék velük. Nem véletlen, hogy az országnak ebben a részében van a legtöbb bivalytenyésztő.

Felértékelődő takarmánynövények

Ma még csak beszélnek róla, de az állattenyésztők, a növénytermesztők és az egészségvédők közül már sokan tudják, hogy nemsokára felértékelődik ennek a növénynek a szerepe. A lenmag a kukorica és a búza egyeduralma miatt nem kerülhetett a figyelem középpontjába, viszont az alternatív növények lassú, de fokozatos térnyerésével folyamatosan szerez magának piacot.

A pézsmarécék nem hápognak, színesek és nagy szívük van

Kisgyermekként már pézsmarécéket nevelgetett a baromfiudvarban Csókás Dávid. Komoly szervezetek tartják őt számon tenyésztőként, állatorvosnak készül a gimnazista.

A világ mudiai Nyíregyházán

Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban rendezik meg szeptember 7-10. között az I. Mudi Világtalálkozót. A rendezvényen a mudit, az egyik legritkább és legkevésbé ismert magyar pásztorkutyafajtát népszerűsítik. A szakmai világtalálkozó megnyitóján a Földművelésügyi Minisztérium nevében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a megjelenteket.

Van-e még zárt piac?

Augusztus végén visszanyerte madárinfluenza-mentes besorolását Magyarország. Ezután harmadik országokba is indulhatnak szállítmányok, ám ez távolról sem automatikus. Van-e még zárt piac – kérdeztük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (NÉBIH).

„Divatfrizurás” tehenek a KÁN-on

Nem múlnak el úgy Kaposvári Állattenyésztési Napok, hogy ne lehetnének az érdeklődők részesei holstein fríz nyírási és fejési bemutatóknak. Így idén is láthattuk, s még a kulisszatitkokba is bepillantást nyerhettünk, hogyan is készítik föl a showbírálatokra a derék tejelő marhákat.

Az európai fácánfélék helyzetéről tanácskozott a Fácán Világszövetség Soponyán

Különösen nagy megtiszteltetés érte a magyar állattenyésztőket, természetvédőket, vadászokat és nem utolsó sorban az állami erdőgazdaságokat: idén augusztusban a VADEX Zrt. Soponyai Ökocentruma adott helyet Magyarországon a Fácán Világszövetség (WPA) gyűlésének, ahol a szövetség csúcsvezetői is megjelentek. A Fácán Világszövetséget mintegy négy évtizeddel ezelőtt Angliában alapították.

Már a klímaváltozás is befolyásolja a fajtaválasztást

Bármennyire sikerágazat a húsmarhatartás, komoly elemzést igényel, hogy milyen fajtát tartsunk. Ehhez a döntéshez igyekszik segítséget adni a XI. KÁN húsmarha bemutatója, ahol a különböző fajták tenyésztői bemutatják az általuk tartott fajtát, beszámolnak a tapasztalataikról.

Ismét Kaposváron az agrárszakma

További erőfeszítések és források szükségesek az állattenyésztés teljesítményének növelésére - hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Kaposváron. Kiemelt érdeklődés mellett nyitották meg péntek reggel a mára az ország egyik legjelentősebb agrárrendezvényé nőtt XI. Kaposvári Állattenyésztési Napokat (KÁN), a rendezvény mintegy 200 kiállítót és 30 ezer látogatót vonz.

Kozma Ferenc-emlékek a múzeumban

Estók János történésszel, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatójával beszélgettünk annak kapcsán, hogy a Kaposvári Állattenyésztési Napok keretében avatják fel Kozma Ferenc, kora meghatározó lovas szakemberének szobrát, amelynek gipsz változatát a múzeum bocsátotta a szoborállítók rendelkezésére.

Teljes körű higiéniai megoldás - ECOLAB

Újabb mérföldkő érkezett el Cégünk történetében. Most már nem csak a szarvasmarha ágazatot erősítjük termékpalettánkkal és tudásunkkal, hanem a juhtenyésztést is.

AGROBOX borjúházak az Agroplast Kft-től

A vidéket járó ember egyre több helyen a borjútartás különös formájára lehet figyelmes: a kisborjúk az istállón kívül egy rácsos rekeszben állnak, amelyhez egy kis műanyag ház/kunyhó csatlakozik. Ezek a borjúházak az ún. AGROBOX borjúházak melyek védik az állatokat az istállón kívüli időjárás viszontagságaitól, valamint a közös nagy és zárt istállókban élősködő baktériumokkal szemben védelmet nyújtanak.

Amit érdemes tudni a FarmLine villanypásztor rendszerekről

Hosszas termékfejlesztés eredményeként, a Déli-Farm Kft. megalkotta a FarmLine villanypásztor termékcsaládját. A termékek fő jellemzője, hogy teljes mértékben a magyarországi felhasználási területekre lettek optimalizálva. A termékcsalád tartalmaz minden olyan alapvető eszközt, amely egy korszerű elektromos kerítésrendszer telepítésénél nélkülözhetetlen.

Szarvasmarha és sertés tartástechnológiák az EcoFarmTech Kft.-től

Az EcoFarmTech Kft. alaptevékenysége a szarvasmarha és sertés tartástechnológiák forgalmazása, amit teljeskörű szaktanácsadással és a megvásárolt berendezések, eszközök helyszíni telepítésével is segít.

Probiotika – egy új megközelítés a borjak hasmenésének kezelésében

Egy hallgatói kutatási projekt keretében a müncheni LMU állatorvosi szak hallgatói vizsgálták a borjak számára gyártott nátrium-bikarbonát-tabletta hatását. A kérdés így hangzott: valóban pozitívan hatnak-e a nátrium-bikarbonát-tabletta probiotikumai a borjak hasmenésére?

A jövő takarmánya a békalencse lesz?

Egy fiatal magyar kutató szerint a takarmánytárolás- és kiosztás újragondolásával, valamint az alternatív tápanyagok takarmányként való felhasználásával jelentősen növelhető lenne az állattenyésztés hatékonysága. A jövőt az állat igényeire szabott, egyedi chipes etetés jelentheti, a takarmány pedig lucerna helyett a tizedannyi területen szaporítható békalencse lehet.

Mi kell a fenntartható hamburgerhez? Rengeteg légy

A rovarok egyszerre csökkenthetik az élelmiszerhulladék mennyiségét, és takarmányként is hasznosíthatóak az állattartásban.

Jó terápiás állatnak is - Turistacsalogatók lehetnek a lámák

Dél-Amerikából, egészen pontosan Chiléből származó lámákat tartanak a hetési településen. A nálunk szokatlan állatokkal a szomszédos Ausztriában, illetve Németországban és Svájcban is több helyen találkozhatunk.

Izmos, szőke és francia - Húsmarhák váltották a tejelő állományt

A tejtermelő ágazatot felszámolta és a megüresedő istállókba húsmarhákat helyezett el az egyazon cégcsoporthoz tartozó Fűzvölgyi Agrár Zrt. és a kiskanizsai Alkotmány Agro Zrt.

Gyöngytyúkatyafiak

Bár mi magyarok leginkább a háziasított gyöngytyúkot ismerjük, mára hazánkban is tartanak leginkább hobbicélból más gyöngytyúkfajokat. Ezek közül a keselyűfejű gyöngytyúk ma már szintén a háziasítás útján halad, de a bóbitás gyöngytyúk állománya is szépen gyarapszik Európában.

Biozöldséggel és -gyümölccsel lehetne kitörni

Bár a húsz évvel ezelőtti előrejelzéseknél jóval mérsékeltebb piaci növekedést értek el a biotermékek, azért a területen bőven vannak olyan lehetőségek, amelyeket a magyar gazdálkodók is ki tudnának használni.

Kunfakó Ünnep Kiskunfélegyházán

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal rendezték meg a kiskunfélegyházi Parkerdőben Eördögh András kezdeményezésére a kunfakó lovak kedvelőinek, tenyésztőinek és tulajdonosainak találkozóját, a Kunfakó Ünnepet. Péntek délután több mint 30 kunfakó látványos, vándormuzsikusokkal színesített felvonulásával vette kezdetét a rendezvény Kiskunfélegyháza főutcáin.

Levelibéka Ausztráliából

A különböző kétéltűfajok terráriumi tartása során – az utóbbi napok kánikulájának idején különösen – sarkalatos kérdés a megfelelően alacsony hőmérséklet biztosítása. Akik lakóhelyük adottságai miatt nem tudják ezt a problémát leküzdeni, kiváló választás lehet az ausztrál levelibékák beszerzése.

Sok évszázados múlt, jelenkori népszerűség

A magyar óriásgalamb a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségének címerállata, s akit kicsit is érdekelnek a galambok, ismeri a fajtát. Azt viszont kevesen tudják, hogy milyen sokszínű, évszázados múltja van ezeknek a hozzávetőlegesen fél méter hosszú góliátoknak.

Egy kisemlős-különlegesség: elefántcickány a terráriumban

A külföldi börzéken időnként találkozhatunk egy rendkívül bájos, különleges fizimiskájú kisemlőssel, a rövidfülű elefántcickánnyal. Ára egyelőre még borsos, ám aki megteheti, annak mégis érdemes foglalkozni tartásával. Egy szépen berendezett terráriumban tartott elefántcickány ugyanis Afrika üzenetét hozza el otthonunkba.

Dingóból hobbiállat?

Nem csekély azoknak a száma, akik szívesen tartanának otthonukban valamilyen „egzotikus” ebet. A dingó is lehetne a kiválasztott, csak kérdés, érdemes-e ezt az ausztráliai elvadult kutyát választani. Európában többen próbálkoztak a dingó megszelídítésével, illetve más kutyafajtákkal történő keresztezésével.

Felújítják a Duna-Dráva Nemzeti Park állattartó telepeit

Megkezdődik a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNP) három állattartó telepének megújítása, a 446 millió forintos fejlesztésbe tartozó barcs-drávaszentesi telepmodernizáció alapkőletételét szerdán tartották a barcsi Dráva Kapu Bemutatóközpontban.

Feltérképezik a magyar óriásnyúl genetikai állományát

A Kaposvári Egyetem és a Magyar Óriásnyúl Tenyésztők Országos Egyesülete közös együttműködésbe kezdett nemrégiben. Céljuk az, hogy feltérképezzék a magyar óriásnyúl genetikai állományát.

Októberre állhat vissza eredeti szintjére a termelés a baromfiágazatban

A madárinfluenza miatti, csaknem 10 százalékos baromfiállomány-csökkenés után októberre állhat vissza eredeti szintjére a termelés - mondta a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke.

Pettyes szarvasok Bőszénfán

A szarvasok a világ számos táján meghatározó élelemforrásként szolgáltak hosszú évezredeken keresztül, majd a sportvadászok egyik legkedveltebb zsákmányállataivá váltak. Az elmúlt évtizedekben kezdtük azonban igazán felismerni és kutatni a szarvasokat a maguk valójában, immár gyakorta válnak az etológiai kutatások alanyaivá is, miközben zárttéri tartásuk is virágzik.

25-30 százalékkal is kevesebb lehet az idei szénatermés

Az országban sok helyen megkésett a lucerna első kaszálása az aszály miatt. A június végi esők hatására azonban kizöldültek a rétek, magukhoz tértek a legelők és a lucernások. Lesz-e elég szénatermés, van-e mit legelni a jószágnak – kérdeztük Márton Istvánt, a Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatóját.

Nyaralni mehetnek az új-skóciai állattartók, hála egy új szolgáltatásnak

Kylynne Sheffield „farm-szitter” vállalkozást indított. Ennek lényege, hogy átveszi az állatgondozási feladatokat a gazdáktól és felügyeli a gazdaságaikat, amíg ők szabadságra mennek.

Változik az egzotikus állatok tartásáról szóló kormányrendelet

A Magyar Közlönyben hétfőn megjelent egy módosítás a kedvtelésből tartott állatokról szóló kormányrendelethez. A változások madarakat és kétéltűeket érintenek.

Több a szarvasmarha, de kevesebb a sertés és a juh

Az elmúlt egy évben 22 ezerrel nőtt a szarvasmarha-állomány, ugyanakkor a sertések száma 219 ezerrel, a juhoké pedig 36 ezerrel csökkent - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az állatállomány 2017. június 1-jei adatait.

Önellátásra törekvő települések

Kunmadarason az önkormányzat beindította mentorprogramját, melynek keretében őshonos baromfikat helyez ki lakosokhoz. Karcagon a városgondnokság a közétkeztető konyhák részére több száz mázsa zöldséget termel meg éves szinten. Mindkét település törekszik a teljes önellátásra.

Fogtechnikusból családi gazdálkodó

Hertlik Máté párjával, Kiss Zitával két éve tért haza Írországból, ahol fogtechnikusként dolgoztak. Úgy gondolták, hogy addigi biztos megélhetésüket közös szenvedélyükre cserélik, és a jövőben családi gazdálkodók lesznek. Kecsketenyésztésre, kézműves sajtok készítésére adták a fejüket, de tartanak nyulakat, kacsákat, libákat, pulykákat is, és mézet is lehet vásárolni náluk, az Apis-Farmon.

Óriások között Bőszénfán

Immár második alkalommal rendezték meg a magyar hidegvérű ménes nyílt napot a bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpontban, hogy megismertethessék az érdeklődőkkel a fajta sokoldalú használhatóságát, hogy bemutassák a bőszénfai ménesben végzett munka céljait, törekvéseit. Nemcsak lóóriásokról volt szó, hanem egyetlen őshonos nyúlfajtánkról, a magyar óriásnyúlról is.

Reneszánszát éli a magyar pávagalamb

Régészeti leletek egyértelműen bizonyítják, hogy Asszíriában már Kr. előtt a 3. évezredben tenyésztettek pávagalambot. E különös megjelenésű tollasoknak azonban igazi virágkora a XIX. század 2. felében, illetve a XX. század első felében volt. Kevesen tudják, hogy mi magyarok is büszkélkedhetünk saját pávagalambfajtával.

Fácánszerű tyúkfajta a Távol-Keletről

A jokohama keveset és kicsit tojik, a kakasok súlya 1,75-2 kg, a tyúkoké 1-1,5 kilogramm. Előnyük viszont, hogy jól és könnyen kotlanak, illetve nevelnek. A kakasok hosszú faroktollaik miatt különleges elhelyezést igényelnek.

Az ádáz piaci verseny kikényszeríti a leghatékonyabb megoldásokat

A tojáspiacon nagyon nehéz hatékony marketing-tevékenységet végezni. Leegyszerűsítve a helyzetet: a vevőnek egyik tojás olyan, mint a másik. Némi vásárlásösztönző hatása van a jól megválasztott dobozformának vagy színnek, és természetesen elengedhetetlen az is, hogy tiszta, törésmentes tojás kerüljön a dobozba. Piaci rést találni nehéz.

Egy könnyen tenyészthető madárritkaság

A bali seregély ára – ritkaságához mérten – nem is horribilis, párjáért általában 1000-1200 eurót kérnek. Ám sokáig úgy tűnt, hogy e csodálatos, fehér színű, kék szemgyűrűjű, kackiás bóbitát viselő madárnak búcsút kell intenünk.

Hasonló keretek, azonos támogatottsági szint

Magyarország nem támogatja az uniós agrárpolitika radikális átalakítását- mondta Czerván György a Földművelésügy Minisztérium államtitkára a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének szakmai napján. Az érdekegyeztetés már elkezdődött, keressük a szövetségeseket - közölte a szaktárca államtitkára, aki a támogatási rendszerrel kapcsolatos előzetes magyar álláspontot is megosztotta a gazdákkal.

A küllemtől a génekig…

A régi parasztemberek, ha ránéztek egy állatra, tudtak olvasni a külső jelekből. A szarvélet, a nyakat vagy a farkat fedő szőr durvaságából, göndörségéből, vagy a farokrépa vastagságából arról is következtetni lehet, hogy az állat mennyi hormont termel, rendben van-e a spermatermelési képessége, vagy hogy mennyi tejet adnak az utódok.

Hőségriadó idején az állatokra is jobban oda kell figyelni

A NÉBIH kiemelten ellenőrzi az állatok szállítását a nyári nagy melegben. Szigorú előírásoknak kell megfelelni, többek között biztosítani kell a folyamatos ivóvíz-ellátást, és hosszabb utazásoknál pihenőt is kell tartania az állatok érdekében.

Hőstressz és tejtermelés

Idén többek között a hőstressz és tejtermelés közötti kapcsolat legújabb tudományos eredményeiről, illetve a hőstressz okozta károk mérséklésének módjairól szólt a Holstein Genetika Kft. hagyományos székesfehérvári tanácskozása.

Áttörés az antibiotikum használat visszaszorításáért

Baktériumölő vírusokkal a jövőben helyettesíteni lehet az állatok antibiotikumos kezelését, számol be a leicesteri egyetem tanulmánya. Az egyetem közelmúltban, sertések vizsgálata alapján készített tanulmánya kimutatta, hogy úgynevezett bakteriofág (baktériumfaló) vírusok segítségével nagyrészt helyettesíteni lehet az állatok antibiotikumos kezelését.

Széles távlatokat nyit a Kaposvári Egyetem kutatása

Három évvel ezelőtt országosan is egyedülálló kutatás indult a Kaposvári Egyetemen, melynek eredményeiről kiderült: széles távlatokat nyithatnak az állatok humán célokra történő felhasználásában.

Megéri a háztáji gazdálkodás

A mai viszonyok közt is megvan a létjogosultsága a háztáji gazdálkodásnak – ez derült ki egy friss kutatásból. A kertben termesztett zöldségek és a ház körül nevelt állatok havonta 18 ezer forinttal is javíthatják egy-egy segélyen élő személy anyagi helyzetét, mégis egyre kevesebben választják a keresetkiegészítésnek ezt a módját. Tavaly négyszázezer egyéni gazdaság működött idehaza.

Bikavásár Lajosmizsén

Idén második alkalommal rendezett bikavásárt lajosmizsei telephelyén a Charolais Kft. Ezúttal huszonhárom, többségében 15-18 hónap közötti, illetve néhány kétéves tenyészbikára lehetett leadni az érdeklődőnek a vásárlási igényüket.

Teljes termékpályás áfacsökkentés után a termelőkön a sor

A sertésárakat a világpiac mozgatja, ezért a magyar termelők az önköltség lejjebb szorításával tudnak jobb versenypozícióba jutni – mondta Czerván György, az agrártárca államtitkára.

Elindult a nyúlhús-népszerűsítési kampány

Viszonylag kevesen tudják, hogy hazánk nemcsak Európában, hanem világviszonylatban is a nyúlhústermelésben exportnagyhatalomnak számít. Míg a magyar nyúlhústermékek kontinensünk számos üzletébe eljutnak, s még a távoli Japánban is nagy előszeretettel vásárolják a kiváló minőségű magyar nyúltermékeket, addig Magyarországon csak ritkán kerül a vevők kosarába ez az áru.

Az olasz máltai

A máltai egy igazi olasz galamb, ha neve alapján azt is hihetnénk, hogy Málta szigetéről származik. Már 1603-ban egy Aldrovandi nevű szakíró megemlíti ezt az akkor már nagy múlttal rendelkező galambfajtát. A XXI. század Magyarországán szinte nincs olyan jelentősebb galambkiállítás, melyen ezek a különleges megjelenésű tollasok ne képviseltetnék magukat.

Tollgombóc

A törpe kokinok kétségkívül két lábon járó tollgombócnak látszanak, s úgy tűnik, népszerűségük már több mint egy évszázada töretlen kontinensünkön. Az utóbbi években soha nem látott szín- és rajzváltozatú példányai jelentek meg a magyar gazdák portáin is.

A csinos florentini galamb

Nem egy galambfajta népszerűségét kiváló hústermelő képességének, mások elegáns megjelenésüknek, vagy éppen igen jó ellenálló képességüknek köszönhetik. Az utóbbi években nálunk is szép számban kezdenek foglalkozni a galambászok olyan fajtákkal, melyek az esztétikai élmény mellett gazdasági hasznot is hajtanak, ilyen a magyar galambászok között egyre jobban terjedő florentini galamb.

A betegek étke volt

A magyar csirkegalamb pontos származási helye nem ismeretes, de mindig is az Alföldön volt különösen kedvelt. Sajnos hazánkban immár a galambhúsfogyasztás minimális, de néhány évtizeddel ezelőtt szinte mindenhol bevált gyakorlat volt, hogy a nagybetegeket galambhússal etették.

A húsmarha húzza fel az állatlétszámot

Szembementek az általános trenddel a szarvasmarha- és a lúdtartók, ugyanis a tavaly decemberi állatszámlálás adatai szerint a főbb haszonállatok közül csupán e két faj állománya nem csökkent az egy évvel korábbihoz képest – áll a Központi Statisztikai Hivatal tavalyi évet elemző kiadványában.

A nyugalom megtestesítője a törpe wyandotte

A törpe wyandotte egy igazi amerikai fajta, hiszen kialakulása az USA-ban történt, s innen jutott el Európába a XIX. század végén. Mára igazi globalizált fajta lett, s az állomány egységesülni látszik.

Tyúktarka galambunk szép is, hasznos is

Mind többen vállalkoznak manapság tyúktarka galambok tenyésztésére. E faj nemcsak díszgalambként, hanem gazdasági célból is kitűnően hasznosítható. A fajta kialakulásának helye lényegében az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területe, ezért az I. világháborút követően komoly vita forrása lett, hogy mely nemzet mondhatja magáénak ezt a dekoratív fajtát.

A világ egyik legkisebb törpetyúkja az antwerpeni szakállas

Az utóbbi időben különösen nagy divatja van a díszbaromfitartásnak. Ma már hazánkban is széles a kínálat törpefajtákból, nem kell külföldre menni egy-egy igazi törpetyúkocskáért, -kakasért. Az egyik legkeresettebb fajta az antwerpeni szakállas törpetyúk.

A selymek törpéje Hollandiából

Nem egy házityúkfajtából a nemesítés során kihalt a kotlási ösztön, így tavasszal, nyár elején igen keresettekké válnak azok a fajták, melyekre rá lehet bízni más fajták vagy más madárfajok tojásait is. A törpe selyemtyúk is kiváló erre a feladatra.

Évi közel 50 milliárddal ösztönzik az állattartást

Pozitív hatások várhatóak a baromfi, tojás, és friss tej áfa csökkentések eredményeként - mondta Feldman Zsolt, az FM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Visegrádon. Évente mintegy 40 milliárd forintot fordítanak a termeléshez kötött támogatásokon keresztül állatlétszámuk alapján az állattartók, és további több mint 8 milliárd forintot a fehérjetakarmányok termesztésének támogatására.

Feloldották a madárinfluenza miatti korlátozásokat Magyarországon

A belföldi és az unióba irányuló baromfiszállítások is zavartalanul folyhatnak országszerte, miután az állategészségügyi hatóság május 24-én feloldotta az utolsó, magas patogenitású madárinfluenza miatt elrendelt Bács-Kiskun megyei korlátozást. Az országos főállatorvos május 29-i határozata alapján megszűnt a baromfik zárt tartásának kötelezettsége is, azonban a zártan etetés és itatás a jövőben is kötelező.

Gyerekek a tehenészetben

Másodszor tárták ki a Mezőfalvi Zrt. világospusztai tehenészeti telepének kapuit a környező falvak óvodásai, iskolásai és családjaik számára. Két napig több száz gyerek és kísérőik járták be a gazdaságot, 20-30 fős csoportokban, hogy megismerjék, honnan és hogyan kerül a reggeli tej, kakaó az asztalukra. Mert a tejet már a falun élő kicsik többsége is csak dobozba zárva ismeri.

Nem változik a juh- és kecske ágazat támogatása

Megmaradhat 2020 után is a közös európai agrárpolitika rendszere, de kérdéses, hogy mekkora lesz a torta ránk eső része - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség küldöttgyűlésén. Ismertette, hogy a 2016-os 7,9 milliárd forintoshoz hasonló lesz a 2017-es, valamint a 2018-as támogatási keret is az ágazatban.

Törvényben erősített állatvédelem

Akár már az ősszel a parlament elé terjeszthetik az állatvédelem megerősítését szolgáló törvénymódosításokat – mondta Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

A felvezetést sokat kell gyakorolni

Hódmezővásárhelyre mindannyian szívesen jövünk, lehetőség ez nekünk, hogy bemutatkozzunk, megmérettessük a tenyészállatainkat, illetve a munkánkat. Ez a kiállítás a charolais tenyésztőknek egy nagy ünnep, és fontos a kapcsolattartás szempontjából is. Itt biztos, hogy találkozunk egymással, a barátokkal, tenyésztőtársainkkal, leendő vásárlóinkkal. A mienk nagyon jó közösség.

Az állattartás hagyományait mutatják be Zalaegerszegen a Göcseji Falumúzeumban

Az egykori állatvásárok hangulatát, a paraszti világ állattartó hagyományait idézik meg a Nálatok laknak-e állatok? című rendezvényen, szombaton és vasárnap a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban.

Megugrott a sertéshús kivitele

Megugrott a kivitel a magyar sertéspiacon, az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) szerint az év első két hónapjában 19 százalékkal több sertéshús és 42 százalékkal több élő sertés hagyta el az országot.

A nemzeti kincsek eredeti állapotban történő megőrzése nemzeti érdek és állami feladat

A hagyományos, rég honosult állatfajtáink kiemelt tájvédelmi jelentőséggel bírnak, részét képezik a magyar tájnak, néprajzi hagyományok kötődnek hozzájuk, nemzeti identitásunk részei és Magyarország szimbólumai – jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a IV. Kapolcsi Állat- és Gépbemutatón.

A rex nyulak közel 100 évesek

Még két esztendő, és a rex nyúlfajta 100 éves lesz. Hogy valóban egy fajtáról vagy fajtacsoportról van-e szó, igencsak megosztja a szakemberek táborát.

Kaliforniai nyulak immár fél évszázada Magyarországon

Kereken ötven évvel ezelőtt történt, hogy a magyar állam néhány kaliforniai nyulat importált. A kezdeti sikerek pedig arra ösztönözték a szakembereket, hogy a gödöllői Kisállattenyésztési Kutatóintézet nagyobb állományt vásároljon Angliából és Dániából.

Őriszentpéteren zárult a génmegőrzési stratégia társadalmi egyeztetése

Őriszentpéteren, zárult pénteken a Földművelésügyi Minisztérium szakmai irányításával készített génmegőrzési stratégia társadalmi egyeztetése. A szakmai fórumon azok a helyi gazdálkodók és természetvédelmi szakemberek vettek részt, akik bekapcsolódtak az Őrségi Nemzeti Parkban indított, az őshonos állatfajták megőrzése érdekében indított helyi programokba.

Fel! vezetők

„Nem az állatok vizsgáznak, hanem a felvezetők”- szögezte le Sebők Tamás az idei Ifjú Holstein-tenyésztők XX. Országos Felvezető Versenyének elején. A nemzetközi show-bíró a- akinek segítségére volt Szabics István küllemi bíráló - hozzátette, bár kicsi ország vagyunk, nagy figyelmet kell fordítani a felvezető utánpótlásra.

Izgalmas percek a baromfiárverésen

Nem mindennapi élményben volt része annak, aki a 24. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, május 6-án Hódmezővásárhelyen, a baromfi-bemutató térben megrendezett árverésen részt vehetett. A szervezők 36 tételt alakítottak ki, melyekkel egy, de akár egyszerre 25 állatot is meg lehetett szerezni.

Nyúlritkaság Hódmezővásárhelyen

Már szinte hagyomány, hogy az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda napokon kiállítanak 1-1 ritka fajtát is. Az idén sem volt ez másképp, sokunk számára először adatott meg, hogy például marburgi mókusnyúlban gyönyörködhettünk. A háztáji nyúltenyésztés hazánkban – már úgy tűnik – lassú növekedésnek indult.

Jól felkészített állatokat hoztak a kiállítók

Egyértelműen látható a genetikai előrehaladás a sertésbíráló bizottság elnöke szerint, és a tenyészállatok felkészítésében is jól vizsgáztak a kiállítók.

Az FM kezdeményezte az állatvédelmi törvényjavaslat visszavonását

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) kezdeményezte állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény módosítására beadott javaslat visszavonását átdolgozásra - közölte a szaktárca csütörtökön.

Grúziai küldöttséget fogadott az FM államtitkára

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kérdéseiről, az élőállat-szállítás feltételeinek könnyítéséről tárgyalt Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára Revaz Asatiani grúziai mezőgazdasági miniszterhelyettessel Budapesten - közölte az agrártárca csütörtökön.

Jelenleg a hazai nyúlfajták a legkeresettebbek a kistermelők körében

Idén tavasszal a szokásosnál nagyságrendileg többen kerestek tenyésznyulakat olyan gazdák portáin, akik ilyen állatok előállításával, illetve értékesítésével foglalkoznak. A legnagyobb igény a magyar fajtákra mutatkozik. Háztáji önellátásra és árutermelő állományhoz is egyre népszerűbbek ezek a fajták.

Tisztújításra készül a Juh Terméktanács

A Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet július 10-én tartja tisztújító küldöttgyűlését. A küldöttválasztó regionális értkezleteket pedig júniusban tartják Debrecenben és Várpalotán - adta hírül a terméktanács.

A csákvári őshonos gidrán őrzője elismerésben részesült

A híres csákvári gidrán ménes alapítójának özvegye fontos szakmai elismerésben részesült. Horváth Józsefné aranykoszorús tenyésztői címet kapott kiemelkedő munkájáért.

Két hét alatt közel 30 milliárdot utalnak

Jelentős összegű támogatásokat fizetett ki a Magyar Államkincstár a napokban: pénzhez jutottak az anyajuhtartók, az akg- és ökoprogramokban részt vevők, a biztosítási díjtámogatást és zöldítési dotációt igénylők. Ezn a héten újabb 10 milliárdnyi támogatást fizetnek ki a gazdáknak.

A méhészkedés jelentősége megkérdőjelezhetetlen

A méhészet a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 1 százalékát adja, de a megporzáson keresztül az ökológiai egyensúly fenntartásában, a biológiai sokféleség megőrzésében is megkérdőjelezhetetlen - mondta Nagy István az agrártárca parlamenti államtitkára a Klímabarát Fenntarthatósági Fesztivál Mézédes Napján, Budapesten. Tovább erősítenék a vásárlói bizalmat is.

Bivalytejből készül a mozzarella Gyomaendrődön

Május első hetétől már Magyarországon is készülnek bivalymozzarella sajtok a szombaton átadott gyomaendrődi sajtüzemben. A valamikor szegények eledelének számított termék mára a világ legkeresettebb prémium sajtjai közé tartozik, amiből nem tudnak annyit gyártani, amennyit el ne lehetne adni a világpiacon.

Előremenekül az agrárium: megugrott a beruházások összege tavaly

Tavaly közel 9 százalékkal nőtt az agrárberuházásokra fordított összeg, még úgy is, hogy a legtöbb vidékfejlesztési pályázat elbírálására és kifizetésére még ­várniuk kell a gazdáknak, több ágazat pedig piaci nehézségekkel küzdött.

Tavaly kevesebb támogatást kaptak az állattenyésztők

A kisebb támogatási összegek miatt csökkentek tavaly az agrártámogatási programokra fizetett pénzek, a termelői támogatások viszont nőttek.

Állatalapú támogatás igénylése csak május közepéig szankciómentes

Állatalapú támogatás esetén nincs lehetőség szankciómentes egységeskérelem-módosításra 2017. május 15. után - hívja fel a gazdálkodók figyelmét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Azokat a kérelmezett állatokat, amelyeknél határidőtúllépésre kerül sor, kizárják a támogatásból.

Újra rangos díjakat adtak át Hódmezővásárhelyen

Ismét átadták szerdán az Alföldi Állattenyésztési Napokhoz kapcsolódó termékdíjakat Hódmezővásárhelyen. A nagyszabású szakkiállításhoz társuló termékpályázat mára hagyományosnak számít.

Ismét szállíthatunk marhahúst és –húskészítményeket Szaúd-Arábiába

A magyar állategészségügyi hatóság munkájának eredményeként 16 év után ismét lehetővé vált, hogy marhahúst és –húskészítményeket szállítsunk Szaúd-Arábiába. A közel-keleti ország március végétől nyitotta meg kapuit a magyar termékek előtt. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) már be is nyújtotta a három, szaúdi hatóság által végzett auditon 2016-ban részt vett vállalkozás adatait az arab monarchia hatóságának.

Már a genetika határozza meg a takarmányozást is

A GMO-mentes és a genetika specifikus takarmányozás gyakorlati megvalósítási lehetőségeit járta körbe a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. a sertés ágazati szakmai napján. Meghívott vendégként vett részt a rendezvényen a dán állatorvos, Dr. Dan Bysted, aki szerint számos lehetőség van megfelelő takarmányozási technológia mellett arra is, hogy gyógyszermentes körülmények között tartsuk az állatainkat.

Megint nem tenyésztőké a haszon

Az idén sem lesz hiány a kiváló minőségű magyar bárányból a külpiacokon és a hazai boltokban. Bár a kereslet valóban nagy, a tenyésztők mégsem lehetnek elégedettek, hiszen a haszon jó részét a felvásárlók és a kereskedők hálózata fölözi le. Ráadásul az idén még a tavalyinál is olcsóbban veszik át a jószágokat a gazdáktól. A szakmai szervezet szerint változás csupán az állattartók összefogásával érhető el.

Három bárány árából feljavítható az állomány

Tenyészkosok és tenyészbakok tenyésztésbe állításának támogatására április végéig nyújható be támogatási kérelem. A gazdáknak ugyan meg kell hitelezni a tenyészállat beszerzést, de a támogatással a vásárlási árnak maximum a 75 százalékát visszaigényelhetik. Vagyis egy jelenleg 80-150 ezer forintba kerülő tenyészkost így 30-40 ezer forintért is megszerezhetnek - mondta lapunknak Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója

Feloldották a madárinfluenza miatti korlátozásokat

Március 30-án feloldották a két utolsó, Jász-Nagykun-Szolnok megyei gazdaságok körüli korlátozást, amit az állategészségügyi hatóság magas patogenitású madárinfluenza baromfiban való előfordulása miatt rendelt el. Mostantól a belföldi, és az unióba irányuló szállítások zavartalanul folyhatnak az ország teljes területéről. A vonuló madarak miatti fertőzésveszély okán azonban továbbra is indokolt a fokozott óvatosság az állattartók részéről!

Várja a tenyészkoca támogatás kifizetési kérelmeket a kincstár

Ugyan szabály szerint áprilisban adható be a 2016 utolsó negyedéves tenyészkoca állatjóléti támogatás kifizetési kérelme, de mivel a hó végén munkaszüneti napok vannak, május másodikán még postázható a kérelem - hívta fel a figyelmet honlapján a Magyar Államkincstár.

Több mint félmilliárdból kutatják a pulykaelhullás ellenszerét

Csaknem 560 millió forintból pulykatakarmányozással kapcsolatos kutatás-fejlesztésbe kezd a sásdi központú Y Takarmányipari Kft. - közölte a baromfitáp-előállítással foglalkozó cég. A hízópulyka állományokban előforduló aorta- és veseartéria repedés miatt bekövetkező elhullás rontja a pulykahús-termelés gazdaságosságát, okai pedig nem teljes körűen ismertek.

Már fizetik a 2016 utolsó negyedéves állatjólétit

Megkezdődött a 2016. negyedik negyedéves baromfi és sertés állatjóléti támogatások kifizetése - adta hírül a Magyar Államkincstár. A nemzeti forrásból finanszírozott állatjóléti támogatások célja, hogy megtérítsék azon állattartók többletkiadásait, akik az előírtaknál jobb tartási, szállítási körülményeket biztosítanak az állatok számára.

Takarmányfehérje program a GMO kiváltására

Nemzeti takarmányfehérje programon dolgozik a Földművelésügy Minisztérium, amelynek célja az import GMO-s takarmány kiváltása – mondta Fazekas Sándor miniszter. Mint fogalmazott, a vásárlók többsége Magyarországon is elutasítja a GMO-s élelmiszereket, ezért az a cél, hogy az élelmiszerek után belátható időn belül az állatok takarmányozása is teljes egészében GMO-mentes legyen.

Új időszámítás kezdődik

A végéhez közeledik a Magyar Tejtermelői Szervezet Kft. által lefolytatott tárgyalások sorozata a hazai tejfeldolgozókkal. Az utolsó egyeztetéseknél tartanak, s ha ezek is sikerrel zárulnak, akkor már új feltételek mellett köthetik meg szerződéseiket a hozzájuk csatlakozott tejtermelők.