Back to top

70 éves a mesterséges termékenyítés

2017. szeptember 5.
Budapest VII. István u. 2.
Állatorvostudományi Egyetem, aula

A Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal,  mint az elmúlt évtizedek során a művi szaporítási feladatokat ellátó állattenyésztés szervezési szolgáltató és szakhatósági Intézmények jogutódja az Állatorvostudományi Egyetem feltételeket megteremtő együttműködésével az állattenyésztésben forradalmi innovációt jelentő tenyésztéstechnikai és biotechnikai módszerek  – mesterséges termékenyítés hetven éves, az embrióátültetés negyven éves  – jubileuma kapcsán 2017 szeptember 5.-én az Állatorvostudományi Egyetem Aulájában szakmai emlékülést tart.

A ló és a szarvasmarha fajban 1947-ben elindult intézményes biotechnikai eljárások ma már nélkülözhetetlenek a tenyésztési előrehaladás, a tenyésztés biztonság és az állategészségügyi kockázatok minimalizálása szempontjából. A szaporító anyagok mélyhűtéses  konzervációja megteremtette a nemzetközi tenyésztési integrációk alapjait , a szaporítóanyag donorok térben és időben történő függetlenítésével megszületett utódaiktól. A módszerek térhódítása során korábban ismeretlen szakmák, hívatások jöttek létre , mint az inszeminátor és embrióátültető ,szakszerű lelkiismeretes munkájuk  révén nagy biztonsággal kalkulálható az elvárható  szaporulat.  A mára kialakult a művi szaporítási létesítmények  által termelt szaporítóanyag minden vonatkozásban megfelel  az Uniós követelményeknek. A technológia fejlesztések döntő hányada állatorvosok nevéhez fűződik. Az emlékülés alkotó munkájuk előtt is tiszteleg.

 

Szervezők: NÉBIH Állattenyésztési igazgatóság, Dr. Péntek István, dr. Flink Ferenc

Program:

Megnyitó
Dr. Oravecz Márton elnök, 
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

10:00 Köszöntő
          A magyar állatorvosképzés múltja és jövője
          Prof. Dr. Sótonyi Péter rektor

10:30 A művi szaporítás szerepe az egészséges utódállomány létrehozásában
          Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos

11:00 Az emberiség állatifehérje ellátása a genetikai előrehaladás és a mesterséges termékenyítés tükrében
          Prof. Dr. Horn Péter akadémikus

11:30 A biotechnológia, szaporodásbiológia fegyvertára a szaporulat növelése érdekében
          Prof. Dr. Solti László akadémikus

12:00 Emlékplakettek kiosztása

12:30 Fogadás

 

A rendezvényre – a témák interdiszciplináris jellege miatt – állattenyésztők, állatorvosok, inszeminátorok, biotechnológusok jelentkezését várjuk.

Optimista és pesszimista borjak

Néhány borjú eredendően pesszimista vagy optimista, ahogy ez az embereknél is előfordul, derült ki egy British Columbiai Egyetemen (University of British Columbia, UBC) készült tanulmányból.

Lassult az áremelkedés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2018. első hónapjában az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 2,1 százalékkal nőtt. Ezen belül a növénytermesztési és a kertészeti termékek ára 2,6 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 1,4 százalékkal emelkedett.

Új fogalom a tejtermék piacon: etikus sajt

Skóciából indult az etikus sajt mozgalom. A tehenészet, mely az új technológiával előállt reméli, hogy több követője is akad majd, mivel ez az állatok jólétében ez egy fontos előrelépés.

Intelligens és hosszú életű társállat

A sárgabóbitás kakaduk tenyésztése igen nagy szakértelmet és türelmet igényel, mivel e faj fiataljai a harmadik-tizenötödik életévük között válnak ivaréretté. Ráadásul nem elég egy-egy megfelelő korú madarat összezárni egy röpdében, s várni, hogy egy szép napon megjelenjenek az odú alján a tojások, mivel ezek az állatok párválasztók.

Állattartás az internetről - először tájékozódjunk!

Nagy divat és nem is rossz ötlet, hogy az állattartók az internet adta lehetőséget kihasználva próbálják bővíteni ismereteiket. De vajon elegendő-e az a tudás, amit az egyes weboldalakról begyűjthető? Ki tudják-e választani a töménytelen információból a valóban hasznosat – kérdeztük egy tapasztalt tenyésztőtől, aki az internetes fórumokat is szinte naprakészen követi.

A flamand ló a tengerentúlon is népszerű

A flamand ló a hidegvérű lófajták közé tartozik, mely Flandriában – Belgium és Hollandia egyes területein – honos. Rendkívül megbízható karakterével, kiemelkedő küllemével egyedülálló szabadidős és munkaló. Akár igáslóként, hátaslóként vagy fogatban tűnik fel, nyugodt, ugyanakkor temperamentumos fellépésével minden lószerető ember szívét megdobogtatja.

Egy szigorú tekintetű díszbaromfi

Az orloff baromfinak Oroszország európai része és Perzsia tekinthető eredeti hazájának, elnevezéséhez valószínűleg köze lehet Orlov városának, de elképzelhető, hogy az ügetőlovairól híressé vált Orlov grófra is utalhat a neve. Az orloff ősei között vannak az orosz pavlova szakállas tyúkok, valamint a malájok.

Büdös állat a kecske?

Előző cikkemben kicsit elgondolkodtam arról, mi lenne, ha a kecske társállatként is bevonulna a köztudatba. Szinte azonnal jöttek is a reakciók, elsősorban a kecske szagával kapcsolatban…

A kakasok megsüketülhetnének a saját kukorékolásuktól, de…

képesek egy különleges mechanizmus segítségével megvédeni dobhártyájukat. A kakas kukorékolása ugyanis annyira hangos, hogyha túl közel állna hozzá egy ember, megsüketülne.

A csüdsömör

A csüdsömör kifejezés bőrreakciók széles körét takarja, kiváltója alapvetően a Dermatophilus congolensis nevű baktérium. Ez a kórokozó rendkívül jól szaporodik saras, nedves közegben, ezért a csüdsömör előfordulása nagyon gyakori az őszi, téli időszakban. A fertőzés megbújhat alvó állapotban és akkor aktivizálódik, amikor a bőr természetes védőrétege legyengül.

Új kalauz a sertéspestis elleni védekezéshez

Egységes szerkezetben, új intézkedésekkel is kiegészítve foglalja össze az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védekezési feladatokat az Országos Főállatorvos 2018. március 8-án megjelent 1/2018-as határozata. A dokumentumban meghatározták a magas-, a közepes- és az alacsony kockázatú területeket és az azokon szükséges intézkedéseket.

Díszgalamb, húsgalamb és dajkagalamb egyben

Bár a magyar díszpostagalamb kitenyésztését az 1930-as években kezdték meg, önálló fajtaként csak 2005-ben ismerték el, igaz, akkor nyomban őshonossá is nyilvánították. Népszerűségét hármas hasznosításának köszönheti.

Egy megvesztegethetetlen őr Erdélyből

Erdélyben valaha általánosan elterjedt típus volt a kuvasz mellett a kalibakutya is, de a történelmi és gazdasági események jelentős változásokat hoztak. A kalibakutyák sorsa, jelene és lehetséges jövője azonban újra és újra előkerül, foglalkoztatja az embereket.

Teknősügyek: Haspáncélfotó és mikrocsip

Amikor a friss tulajdonosok megtudják a karácsonyra nagy számban vásárolt szárazföldi teknősökről, hogy az új kedvencek tartása papírmunkával is jár, megijednek. A teknősökkel kapcsolatos hivatalos tennivalók azonban nem olyan ördögiek, mint amilyennek első hallásra tűnnek.

Hatvan év után újra gidrán csikó Mezőhegyesen

Megszületett a 2018-as év első gidrán csikója a fajta bölcsőjében, Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-ben.

Drónokkal egyszerűsítenék a juhászok mindennapjait

A tengerentúlon a dróntechnológia juhokra gyakorolt hatásait vizsgálták. A kutatók szerint a modern technológia hatalmas segítséget jelenthet akár a kisebb gazdaságoknak is.

Egyre keresettebbek a díszes nappali gekkók

A díszes nappali gekkók Mauritiuson és annak környékén található szigeteken honosak. Egyik fajuk, a díszes nappali gekkó (Phelsuma ornata) viszonylag jól szaporodik fogságban, ezért időnként beszerezhető hazánkban is. Ezek a 6-8 cm-re megnövő, színpompás állatkák valósággal úgy festenek, mintha apró ékszerek lennének.

Tollas „sáska” Ázsiából

A bajkál-, más néven formosa- vagy cifraréce sokak szerint a világ legszebb kacsája, ezzel is magyarázható, hogy tartása Nyugat-Európában már közel két évszázados múltra tekint vissza. Hazánkba viszont jelentősebb számban csak az elmúlt évtizedben került.

Mobil fejrögzítő szarvasmarhák kezeléséhez

A szarvasmarhák megfelelő rögzítése nélkül bizonyos kezelések nehezen vagy egyáltalán nem lennének elvégezhetők. A fejük rögzítése nélkül például a gyógyszer beadása szinte lehetetlen lenne nekik, mert bizony ennek a legtöbbször ellenszegülnek.

A lófej bírálata

A ló esetében vannak olyan testtájak, testrészek, amelyek optimális alakulása erősen függ a fajtától, mint a fej, és vannak, amelyek szinte minden fajta esetében, ha nem is azonos, de hasonló módon ítéltetnek meg, mint például a lábszerkezet. A fej az a testrész, amelyik nagyon jellemző a legtöbb fajtára.

Ön szerint hány ujja van egy lónak?

A világ lovastudósai mind azt válaszolják erre: a lovaknak minden lábán egyetlen ujja van. Azonban egy új tanulmány szerint, mely a több millió éves evolúciójukat kutatja, öt ujjuk van.

Hamarosan korlátlanul lőhetők a vaddisznók

Berlinben el akarják törölni a vaddisznók vadászati idényét, így a vadászok bármikor lőhetik a vadakat. A kormány azt reméli, hogy így megakadályozható a sertéspestis átterjedése Németországba, ami katasztrofális következményekkel járna a házisertés állományra.

Kecskét menhelyre?

Tavasszal, nyár elején, amikor dömping van a kiskecskéből, nehezen lehet vevőt találni rájuk. A tejet termelők azonban szabadulnának ezektől a fiatal állatoktól. Ilyenkor aztán az internetes fórumokon megjelennek a "befogadó szülőket" kereső bejegyzések, várják azok jelentkezését, akik haza viszik, szeretik és pátyolgatják majd a kicsi gidákat. És el is jutottunk a húsvéti nyúl esetéhez...

Keresett a shire a világpiacon

A gigantikus méretű shire ló jövője kedveltsége és elterjedtsége miatt valószínűleg biztonságban tudható. Egyes források szerint Hollandiában és Németországban összesen mintegy 1500 példány él, és Csehországban is egyre népszerűbb. Az utóbbi tíz évben világszerte jelentősen megnőtt irántuk a kereslet.

Hasznos tyúk a ködös Albionból

Nehéz megmondani, hogy a dorking hogyan jött létre. Egy biztos: ősi angol fajtáról van szó. Már a rómaiak korából ismerünk leírásokat, amelyek egész pontosan illenek a dorkingokra, sőt már időszámításunk előtt ’59-ben tartottak a római katonák és telepesek a dorkinghoz nagyon hasonló tyúkokat a mai Anglia területén.

Házinyúl mezei nyúl fizimiskával

Mintegy tíz évvel ezelőtt hazánkban újra feltűntek a mezei nyúlhoz hasonló megjelenésű belga vitás nyulak, de úgy tűnik, nálunk a fajta többszöri próbálkozás ellenére sem tudott meghonosodni, pedig különös megjelenésével nemcsak a laikusokat, hanem a tenyésztőket is megigézi évszázadok óta.

A hőstressz hatása

A nyári meleg időszakban fellépő termelés-visszaesés egyre jelentősebb az utóbbi években fokozódó kánikulák miatt. A nagy genetikai képességű gazdasági haszonállatok ugyanis igen erősen reagálnak a tartósan magas környezeti hőmérsékletre. Az intenzíven tejelő tehenek esetében a nyári hónapokban a hőstressz következtében csökken a napi tejtermelés, illetve romlanak a szaporodásbiológiai mutatók is.

Többet költünk állateledelekre

Dinamikusan nőtt az állateledelek piaca, 2017. február és 2018. január között kutyaeledelre 7 százalékkal, míg macskaeledelre 10 százalékkal többet költöttek a magyarok - derül ki a Nielsen legfrissebb felméréséből.

Hideg, meleg ellen védi a borjakat az iglu

Ma már sokaknak elképzelni is nehéz, de 20 évvel ezelőtt még nem létezett általánosan elterjedt, profi megoldás a borjak nagyobb csoportjainak kültéri elhelyezésére. Az áttörést egy német cég Igloo néven bemutatott borjúházai hozták el, melyek akár 15 borjú elhelyezésére is alkalmasak és szinte elpusztíthatatlanok.

Gyöngytyúkunk őse a fekete kontinensen

A sisakos gyöngytyúkról, mint házi gyöngytyúkunk őséről viszonylag gyakrabban olvashatunk különféle szakkönyvekben – az elmúlt években több kutatás is irányult vadonbéli viselkedésének megfigyelésére. Ezek eredményei alapján ma már könnyebben érthetjük meg gyöngytyúkjaink viselkedését, ami a gazdaságos termelés egyik alapja is.

Miért mondjuk: „iszik, mint a gödény”?

A rózsás gödény mintegy másfél méteres testhosszával, hatalmas, jellegzetes csőrével lenyűgözi a madárbarátokat. Csőrét lényegében egy hatalmas halfogó eszköznek is tekinthetjük. Felső kávája kampós, míg az alsón egy terjedelmes, torokra is kiterjedő bőrzacskó található.

Könnyű észrevenni, nehéz ellopni

Az utóbbi évtizedekben Európában is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a tinker, ír cob, vagy gypsy vanner neveken elhíresült lófajta különleges, magával ragadó képviselői, melyek hosszú és dús sörényükkel, farokszőrzetükkel, valamint bokaszőrzetükkel egyre keresettebbek a magyar lótartók körében is.

Galambtenyésztő gazdaság - Hazai idegenkedés, exportlehetőség

Egykor majd minden háznál tartottak galambot, népélelmezési cikk volt a galambhús. Mára jelentéktelenné vált, pedig kiváló biológiai értékű élelmiszerről van szó. Újra éleszthető a húsgalamb tenyésztése? A vidéki gazdaság egyik kitörési pontjává tehetjük?

Lassult a mezőgazdasági termékek drágulása decemberben

Tavaly decemberben a mezőgazdasági termelői árak 5,1 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérve a novemberi 7,7 százalék után. A növényi termékek 6,0, az élő állatok, állati termékek 3,8 százalékkal drágultak. A tavalyi egész év átlagában a mezőgazdasági termelői árak 5,6, százalékkal voltak magasabbak, mint 2016-ban - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Megállíthatatlan a sertésállomány zsugorodása

Az elmúlt egy évben 18 ezerrel nőtt a szarvasmarha-, 6 ezerrel a juhállomány, ugyanakkor a sertések száma 37 ezerrel, a tyúkoké pedig 183 ezerrel csökkent - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Milyen a jó kantár alapanyaga?

A bőr a lovaglás kellékeinek klasszikus anyaga. Mellette azonban időről időre megjelennek a piacon más, általában szintetikus variációk is. Leginkább a natural horsemanship (természetes lókiképzés) világméretű térhódításával, újrafelfedezésével váltak népszerűvé a zsinórból készült kötőfékek és kötelek.

Pereg, hullik, romlik

A takarmány- és terménytárolás jelentős beruházást igényel. Ha elővigyázatosak vagyunk a betárolt takarmány minősége megóvható, de már a siló, vagy a takarmánybála megbontásakor is komolyan károsodhat. A szakszerűtlenség akár az egész bála tartalmát tönkreteheti.

Jövőnk színpompás gazdasági madara(?)

A keselyűfejű gyöngytyúk, melyet nálunk ma még csak díszmadárként tartanak, de a világ több pontján már félvadon is tenyésztik, vadgazdálkodási szempontból figyelemreméltó, emellett húsa is ízletes csemege. Viszonylag nagytestű a vadonélő gyöngytyúkfajok között, sokak szerint egyben a legszebbek közé is sorolható.

A következő évtizedek társállata?

Kisebb testű növényevő, igen szociális, képes az emberrel is kapcsolatot teremteni. Kutatások bizonyítják, hogy terápiás állatnak is kitűnő, és még hasznot is hajthat - vajon melyik állat lehet az?

Visszatérés a gyökerekhez: az aszályban is zöldellő legelő titka

Hogyan maradnak fenn a texasi marhatartók aszály idején? 2011-ben rekord forróság és aszály sújtotta Texast, a gyepek kiszáradtak és az állatok kezdtek kifogyni az élelemből. A marhák megmentése érdekében a gazdák kénytelenek voltak átszállítani az állatokat olyan legelőre, ahol még egészséges fű nőtt.

Március végéig tehető meg a nitrát adatszolgáltatás

A nitrát adatszolgáltatás már megtehető, 2018. március 31-ig kell teljesíteni. Ebben a kamara is segíti a gazdálkodókat egy online gazdálkodási naplóval.

Legyen malacod!

Vásárolj egy malacot és mi felneveljük neked – javasolják a cégénydányádiak a vidéki ízek kedvelőinek. A Szamos parti település egyedi ötlettel állt elő: bárki megvásárolhat és felnevelhet anélkül egy hízót, hogy valós dolga lenne vele. Az ólakat bekamerázzák, így a tulajdonosok amikor csak akarják, követhetik a jószágaik fejlődését.

No pasa nada!

Spanyolországban van valami, ami az emberbe költözik, valami megmagyarázhatatlan varázslat, nyugalom és béke. A néhány alkalommal – melyek közül az egyik közel egy évig tartott –, amikor beléptem ebbe a világba, valahogy mindig leszállt a teher, feledésbe merült a hajtás, a stressz, és átértékeltem, mi az, ami az életben igazán fontos.

Kóstolja meg a chocolitzát a Mangalica Fesztiválon!

Mangalicatenyésztők és termékkészítők hazai és helyben készült friss ételei, főzőverseny és kistermelők piactere is várja a közönséget február 9. és 11. között a budapesti Szabadság téren.

Veszélyben a magyar fodros tollú galamb

A fodros tollú galambok a tollalakzatos galambok közé tartoznak. Jellemzőjük, hogy fedőtollaik külső harmada a tollgerinc egyenlőtlen növekedése következtében dugóhúzószerűen megcsavarodik, s ezért a tollazat jellegzetes fodros kinézetet nyer. A magyar fodros galambok sorsa a múlt század utolsó évtizedeiben szomorú, de reméljük, nem végzetes fordulatot vett.

Ne feledkezzünk meg kérődzőink nátrium-kiegészítéséről!

Köztudott, hogy a takarmányok még szélsőségesen nagy nátriumtartalom esetén sem fedezik az állatok szükségletét, továbbá, hogy a nátrium hiányánál csökken az állatok testsúlya, a termelt tej mennyisége és zsírtartalma; valamint a nátrium hiánya vagy a nem megfelelő kálium-nátrium arány növelheti a tej szomatikus sejtszámát, könnyen beláthatjuk, hogy a nátrium-kiegészítésére szükség van.

Túlélésért zsírfarok

Az ezredforduló óta egyre több nálunk ismeretlennek számító haszonállatfajta érkezett hazánkba, melyeket a gazdasági cél mellett különös megjelenésük, vagy éppen kedves lényük miatt importáltak. A karakül juh is ezek sorába tartozik, mely csak mintegy tizenöt éve tűnt föl Magyarországon.

Lombikborjak, donortehenek és –üszők

Az állattenyésztési technológiák forradalmát éljük. A Kaposvári Egyetem oktatói, kutatói igyekeznek lépést tartani a változásokkal. Két éve olyan embrióátültető központ fejlesztésébe kezdtek, amelyikben a világ legkorszerűbb eszközeit alkalmazzák a szarvasmarhatenyésztés genetikai előrehaladása érdekében.

Március 20-ig igényelhető az anyajuhtartási támogatás

A korábbi évekhez hasonlóan, az idén is február 1. és március 20. között nyújthatják be anyajuhtartás támogatási kérelmeiket a juhtenyésztők és juhtartók, akik három jogcímen igényelhetik a kifizetést.

Nem kell a marhahús Európának

Csökkenhet idén az Európai Unióban a marhahústermelés – írta friss jelentésében az Agrárgazdasági Kutató Intézet. Magyarország nettó exportőr volt élő szarvasmarhából és marhahúsból 2016. és 2017. január-októbere között.

Lovasok a városban

Urbanizált világunkban a lakott települések határa egyre jobban kitolódik a szabad természeti környezetbe. A gyorsforgalmi utakon való átkelés sokszor nem lehetséges, vagy veszélyes. A lovasok ilyen körülmények között gyakran kényszerülnek a városi aszfaltra.

Egyre fogynak a juhok és a juhászok is

Egykor a juhászat egyik legnagyobb fellegvárának számított Túrkeve, mára azonban igencsak megcsappant az állomány. Egyre kevesebben foglalkoznak juhtartással, valójában már nem éri meg a birkanyájjal vesződni.

A Nemzeti Vágtától Ománig jutott az ifjú zsoké

Útlevele sem volt az újkígyósi zsokéjelöltnek, amikor felkérték az ománi versenyre. Gyorsított eljárásban végül napok alatt elkészült az okmány, így Makoviczki Ákos kiutazhatott az arab telivérek világsorozatára, a HH Sheikh Mansoor Festivalra, ahol harmadik helyezett lett az apprentice (zsokéjelölt) versenyben.

Elkezdték a törzskönyvezésre váró magyar kutyafajták DNS ellenőrzését

Megkezdi a 2018. január 1-jét követően, hazánk területén megszületett, törzskönyvezésre szánt magyar ebfajták egyedeinek kötelező, DNS alapú származásellenőrzését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az apa- és az anyaállat, valamint az utód DNS profiljának összehasonlítása a szülői származás kétséget kizáró megerősítésére szolgál.

Száműzi a SPAR a ketreces tartásból származó tojásokat a polcairól

A SPAR Ausztria csoporthoz tartozó szlovén, horvát, olasz és magyar szervezetek legkésőbb 2025-től nem árulnak majd ketreces tartásból származó tojásokat. Ezzel egyidejűleg pedig bővítik a szabad tartásból és biotartásból származó tojások választékát. Ausztriában a SPAR már 2004 óta nem forgalmaz ketreces tartásból származó tojásokat.

Különleges intézkedések a sertéspestis ellen

A sertéspestis magyar határhoz közeli újbóli felbukkanása különös aktualitást adott annak a néhány nappal ezelőtti szakmai tanácskozásnak, amelyet éppen a betegség hazai vonatkozásaival kapcsolatban tartott a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztő Egyesület.

Importnyomás alatt a sertés termelői ára

Visszaesett Magyarország élősertés-kivitele 2017 első tíz hónapjában az egy évvel korábban exportált mennyiséghez képest, míg az élősertés-import ugyanebben az időszakban 45 százalékkal nőtt. Emellett az élősertés termelői ára is jelentősen csökkent.

Nyúlgyógyászat dióhéjban

Mostanában egyre többen kezdenek ház körüli nyúltartásba, melynek során némi nyúlgyógyászati alapismeretekre is szükségük lehet. Nem árt tisztában lenni a leggyakoribb betegségekkel, melyek akár komoly vámszedői is lehetnek az állatoknak. Essen szó a megelőzés fontosságáról is!

Az állati termékek jövőjéről tanácskoztak a világ legnagyobb agrárminiszter-találkozóján

A berlini Zöld Hét egyben a világ legnagyobb agrárdiplomáciai eseménye is. A kiállítás pénteki nyitónapját követően, szombaton 69 ország agrárminisztere tanácskozott zárt ajtók mögött: az idén az állattartás jövőjét járták körül.

Folyamatosan fejlesztik az ANAS nyúltenyésztő telepét

A nyúlágazat nagyon kis szelete az agráriumnak, amely az elmúlt években teljesen átalakult. Mára csak a nagyobb telepek maradtak életképesek, háztáji körülmények között saját fogyasztásra és a termelői piacokon való értékesítésre, esetleg hobbiból tartanak nyulakat. A nyúltartásnak magasak a költségei: sokba kerül a takarmány, és az állatjóléti eszközök is jelentős összeget tesznek ki.

A tehenek helyett a mandulát fejnék az amerikai gazdák

Az egyre látványosabban csökkenő amerikai tejtermék fogyasztás helyébe a növényi alapú termékek lépnek, ezért mind több, korábban tejtermelő farmer igyekszik meglovagolni az új trendet. Egyre többen telepítenek mandulaültetvényeket, aminek eredményeként a mandulatermelés várhatóan triplájára nő 2021-re.

Megreformálnák a hazai struccágazatot

A Debreceni Egyetem Állattenyésztéstani Tanszéke több tenyésztő és az Országos Strucctenyésztők Egyesülete kezdeményezésére idén felméri a hazai struccállományt, annak genetikai hátterét, és az ágazat egyéb, a professzionális termeléshez, tenyésztésszervezéshez szükséges jellemzőit.

Minden, amit az állattenyésztési pályázatok kifizetéséről tudni kell

Az elmúlt hónapokban a Magyar Államkincstár (MÁK) megküldte a támogatói okiratokat a támogatásban részesülő pályázóknak, továbbá közzétett egy felhasználói kézikönyvet.

Egy mintaértékű húsmarha állomány

A most bemutatott húshasznú szarvasmarhát tenyésztő gazdaság méretét és termelési színvonalát alapvetően meghatározza a rendelkezésre álló gyepterület mérete és minősége. Tartástechnológiáját alkalmasnak tartjuk szélesebb körű alkalmazásra, a gazdaság mintául szolgálhat a kisebb állományú húsmarhát tartó vállalkozások számára.

Keletről is kopogtat a sertéspestis

A magyar-román határtól alig több mint 7 km-re afrikai sertéspestist (ASP) regisztrált egy háztáji állományban a Román Állategészségügyi Szolgálat. A betegség tényét múlt hét csütörtökön a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették. A helyi hatóságok minden szükséges intézkedést haladéktalanul megtettek az ASP terjedésének megakadályozása érdekében.

Galambmustra Rákospalotán

Még 1912-ben történt, hogy 51 galambtenyésztő megalakította Rákospalotán a galambtenyésztők helyi egyesületét, mely ma is működik B.15. Testvériség Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület néven. A szervezet évente kiállítást is rendez.

A cifraszűr becsülete

„Édesapám érettségi után egy kapával és néhány jótanáccsal indított útnak” – emlékezett vissza a több mint három évtizedes kezdésre Rózsa Péter. A balmazújvárosi kertész nem volt könnyű helyzetben, hiszen csak akkor lehetett volna egyéni gazda, ha földdel rendelkezik, földhöz jutni pedig – az elővásárlások miatt – bajosan lehetett.

Tehenek a kifutón…

Gumi csíkokkal védi a szarvasmarhák lábát egy francia találmány. Az istállók padlója ma többnyire beton, ami segíti a patakoptatást, ám terheli az ízületeket, a sérült, idős, beteg állatoknak pedig komoly fájdalmat okozhat a kemény járófelület. A betonpadló-specialista francia Vermont Rainurage cég újítása viszont valóságos rekreáció a jószágnak.

Változás az állatjóléti felelős bizonyítványoknál

Megszűnt az állatjóléti felelősök bizonyítványának öt évenkénti megújítási kötelezettsége, a korábban kiállított igazolásokat pedig ezentúl határozatlan időre kiadottnak kell tekinteni - adta hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Génszerkesztéssel készül a csak hím utódot nemző tenyészbika

Ez a húsmarha tenyésztésben előnyös lenne, hiszen a hímek gyorsabban nőnek és nagyobb a húskihozataluk. A technológia egyelőre csak elméletben létezik, és a jogi szabályozása sem tisztázott még.

Közepes évet zárt az agrárium Bács-Kiskunban

Gáspár Ferenc Bács-Kiskun megyei agrárkamarai elnök szerint a 2017-es évet közepesnek lehet elkönyvelni a megyében - derült ki a baon.hu interjújából. Az állattenyésztést eléggé megviselte az elmúlt év.

Veszteség után nullszaldós lehet a gyapjúexport

Tavaly megközelítőleg 10 százalékkal emelkedett a gyapjú ára, hosszú évek után először jutott az önköltség közelébe. Mi várható az idén – kérdeztük Jávor Andrást, a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökét.

Borjú hármas ikrek születtek Csabacsűdön

Három borjú érkezett egyszerre, egy tehéntől az év második napján, óriási örömöt okozva ezzel Kerek Mihály csabacsűdi gazdának. A hármasikrek egészségesek, jól vannak, szépen fejlődnek anyjuk mellett.

Tovább terjed a sertéspestis Csehországban

A villanypásztorral bekerített területen kívül már hét fertőzött vaddisznót találtak. Zlin régió kormányzója szerint ez még nem olyan súlyos probléma, más országokban sokkal gyorsabban terjed a kór.

Befagyott itatók, beteg tehenek: ezzel küzd most az amerikai mezőgazdaság

A tehenek maguk jelzik a gazdáknak, ha befagyott az itató a Ferme Racine farmon, az Ontario állambeli Casselmanban.

Igazán sokszínű madár a rozella papagáj

A madárkedvelők széles táborában nagy közkedveltségnek örvend a közönséges vagy más néven keleti rozella papagáj. Ez utóbbi elnevezés elterjedési területére utal, ugyanis Ausztrália délkeleti partvidékén, illetve Tasmaniában fordul elő a vadonban.

Egy könyv, melyre évtizedeket vártunk: A magyar hidegvérű ló

„A sok ismeretlen dunántúli parasztember emlékének, akik fél évszázadon át csendes harcot vívtak a gazdasági ló terjedéséért. Küzdelmük eredménye, hogy pár évtizede a hidegvérű ló tenyésztése általános tenyésztési szabadságot kapott.” Ezzel az ajánlással jelent meg idén Mihók Sándor szerkesztésében A magyar hidegvérű ló című összefoglaló mű.

Rossz vége lett a disznóvágásnak

A több sertést tartó család disznóvágást szándékozott tartani. A családfő ehhez böllért hívott, de pont a vágáskor még nem tartózkodott otthon. Így történt, hogy a böllér nem az előre kiszemelt herélt kandisznót ölte le, hanem egy kocát. Amikor a családfő megérkezett, teljesen el volt képedve… Vajon ilyenkor jogilag ki a felelős?

Hogyan szállítsuk hüllőinket?

Amikor lelkes, ám kevésbé hozzáértő hüllőbarátok állatorvosi kezelésre, vagy eladásra szállítják állataikat, a célállomásra érkezve gyakran tárják fel a jó szándékkal berendezett, de az időjárásnak nem feltétlenül ellenálló cipősdobozokat. Ezekben nemritkán az útravalóra szánt elemózsiában fetrengő állatok láthatók. A szállítási alapszabályok egyike, hogy ezek az állatok nem igényelnek tízóráit.

Nyugdíjasként szerzett vadgazdálkodási diplomát

A tősgyökeres táti sváb család gyermekeként hatvanöt évvel ezelőtt született Szakmári Jánost Duna-parti városunkban (is) sokan ismerik természetbarátként, vadászként, díszmadarakat tartóként és egy sikeres papíripari vállalkozás vezetőjeként is. Őt kereste fel a kemma.hu újságírója főutcai otthonuk egyik gazdag gyűjteményű, természettudományi múzeumot idéző szobájában.

A kitartó munka gyümölcse: a fiatal felvezetők világversenyén indulhat a karcagi lány

Karcagi siker született a minap Budapesten, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége által rendezett Junior Handler Gálán.

„Bizakodó vagyok a jövőt illetően”

Elégedett a tavalyi év növénytermesztési eredményeivel Fazekas Sándor, aki biztatónak tartja, hogy az időjárási szélsőségek közepette is évről évre nő a szektor kibocsátása. A földművelésügyi miniszter ugyanakkor elismeri: főként külső okok miatt az állattenyésztés több ágazata is komoly válságokat élt meg tavaly.

Megosztott malacszoptatás: esélyteremtés az alomban

Nem minden malac jut elegendő mennyiségű anyatejhez a születést követően. Az erősebb malacok kiszorítják anyjuktól a gyengébb alomtestvéreiket, ami különösen a malacok életének első néhány napjában, a föcstej felvételének időszakában lehet kritikus. Ez később behozhatatlan fejlődésbeli különbségekhez vezethet. Egy francia cég automatizált megoldást talált a problémára.

Napóleon is ezekért a lovakért rajongott

A Spanyol Királyi Lovasiskola állatainak legszebb példányaival tartottak káprázatos bemutatót 2017 decemberében a Papp László Sportarénában, Andalúz fiesta címmel. Az esemény több volt egy egyszerű lovas bemutatónál. A rendezvény kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy közelebbről is megismerjük a spanyol, vagy más néven andalúz lovat.

A rómaiak öröksége: a fácán

A fácán hazánkban a zárt erdőségek kivételével szinte mindenhol előfordul, bár országrészenként nagyon eltér az állománysűrűsége. Kirándulásaink során szinte természetesnek vesszük a színpompás kakasok és a lényegesen szerényebb, jól rejtő színű tyúkok jelenlétét. Nem is gondolunk arra, hogy ezen madarak ősei még a római korban emberi segédlettel érkeztek a Kárpát-medencébe.

Európai farkas-mese: mi lesz a happy end?

A farkasok visszatértek Európába, hála a komoly törvényi védelemnek. Azonban ennek nem mindenki örül, és a politikusok nehezen lavíroznak a természetvédelem és az állattenyésztők érdekeinek védelme között.

Jelentősen átalakult az ország agrárszerkezete 2010 óta

Folytatódott az egyéni gazdaságok ezredforduló óta tartó csökkenése, közben nőtt a mezőgazdasággal foglalkozó gazdasági szervezetek száma – állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a hazai mezőgazdaság regionális különbségeiről készült kiadványában.

A kecskegének titkai

Sok hirdetésben lehet olvasni: F1-es, F2-es, R3-as gidákról – de miről is van szó, és miért fontos ezekkel a kifejezésekkel tisztában lenni? A következőkben egy kis állattenyésztési gyorstalpaló következik.

Bukók a királyok városából

A székesfehérvári bukógalambok nevét hallva óhatatlanul felmerül a kérdés, miért bukónak nevezik ezeket a tollasokat. Ez az elnevezés röpstílusukra utal, mely genetikailag kódolt a galambokban, hosszú évszázadok szelekciós munkájának eredménye.

Távoli vidékek éjjeli ragadozói

Nem múlnak el Kaposvári Állattenyésztési Napok úgy, hogy ne látnánk valami olyan különlegességet, melyre hosszú esztendők múlva is visszaemlékezhetünk. Idén különösen a ritka, távoli földrészek madarainak szerelmesei örülhettek, hiszen Lóki György fősolymász jóvoltából például különféle egzotikus baglyokkal is megismerkedhettünk.

A szarka, ami galamb

Köztudott, hogy hazánk egyik legnagyobb galambászfellegvára Törökszentmiklós, ahol ma is sok magyar és globalizált fajtát tenyésztenek, azt viszont kevesen tudják, hogy a magyar szarkagalamb bölcsője is itt ringott.

Ilyen tojásárak mellett ismét megéri a háztáji?

Az elmúlt években sokan azért hagytak fel a háztáji baromfitartással, mert a bolti áraknál magasabban kellett volna adniuk a tojást ahhoz, hogy legyen értelme vesződni az egésszel. Ez a tétel most kezd borulni, a mai és a jövőre várható árszintek mellett talán újra megéri belevágni.

Miért „buga” a bugagalamb?

Az alföldi bugagalamb eredetét a mai napig homály fedi, bár több feltételezés is napvilágot látott már az elmúlt évtizedekben. De legalább ilyen nyitott kérdés az is, miért is nevezik bugának ezt az alföldi galambok közül sokak által legszebbnek tartott fajtát.

A kiállítás kedvet ad a tartáshoz

Kiskőrös városa adott otthont a hazai hobbinyúl-tenyésztés legnagyobb seregszemléjének. A jó hangulatú rendezvény közönségsikert hozott, emellett pedig nemzetközi érdeklődést is keltett, hiszen osztrák, szlovák, ukrán, bolgár és, szerb érdeklődők is voltak, akik magyar vérvonalú egyedekkel szerették volna frissíteni saját állományukat.

Precíziós hizlalás 3D kamerás súlybecsléssel

Egy fénykép – egy mérés. Akár egy telefonnal is követhetjük már, hogy mennyit gyarapodott a jószág. Az okos kamera az állatok mozgatása, zaklatása nélkül is segít megállapítani a hízók testtömegét, nagyban megkönnyítve ezzel a vágások előtti válogatást.

Kétezer galambbal ünnepelték a jubileumot

December második hétvégéjén rendezték meg a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségének (MGKSZ) Nemzeti Galamb- és Díszmadár Kiállítását, mely a szövetség 135 éves fennállása alkalmából szervezett jubileumi ünnepségsorozatának záróakkordja volt.

Tehéntrágyát igényel a Toyota új autója

A kaliforniai szarvasmarhatelepek trágyáját, pontosabban az abból felszabaduló metánt felhasználó, áramot és hidrogént előállító erőművel tervezi ellátni az amerikai piacra szánt hidrogénes járművei energiaellátását a Toyota - derült ki a Los Angeles-i Auto Show-n.

Jelentős átalakulást várnak az erdélyi földpiacon

Az erdélyi földtulajdonosi struktúra jelentős közeljövőbeli átalakulását prognosztizálja Kerezsi Miklós. A UBM Feed Románia Kft. kisebbségi tulajdonosának számító East Csoport vezetője szerint „érdemes észnél lenni”, mivel várhatóan nagy területek cserélnek majd gazdát.

Hogyan neveljünk tokó tukánt?

A tokó tukánt manapság már sokan ismerik, hiszen gyakori szereplője a Dél-Amerikáról szóló természetfilmeknek. Nálunk, bár a tokó tukán elnevezés igen elterjedt, nevezik még közönséges és óriás tukánnak is. Bár képernyőről ismerhetjük a fajt, mégis keveseknek adatik meg, hogy saját szemükkel is lássák.

Tenyészszemle Füzesgyarmaton

Az utóbbi hónapok a kiállítások, tenyészszemlék időszaka volt, s ezen események között az egyik legkiemelkedőbb kétségkívül a Füzesgyarmaton Galambos János, Varga István és családjaik, barátaik jóvoltából megrendezett kisbéri félvér, nóniusz és magyar félvér tenyészszemle volt.

A megfelelő lószerszám kiválasztása

A hámoknak és igáknak – hívják még járomnak is – számos változata van. Mindegyiknek vannak előnyös és hátrányos tulajdonságaik egyaránt. Miért fontosak ezek a szerszámok annyira? A válasz egyszerű: az igák segítségével vagyunk képesek a ló, vagy más igás állat izomerejét szolgálatunkba állítani.

A juh és kecsketartás nagyon fontos a vidék szempontjából

A magyar juh- és kecsketartók javaslatait, egyebek mellett a kisállattartók egyösszegű átalánytámogatását, az állatjóléti nemzeti támogatások kiterjesztését és a zöldítésbe vonható legelőterületek bővítését is be kell építeni az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának az ágazatról készülő jelentésébe Erdős Norbert, a Fidesz EP-képviselője szerint.

Túlzottan sebezhető és leszakadóban az agrárium a GKI szerint

Az elmúlt 14 évben a magyar agrárgazdasági termelés volt a leginkább kitéve az időjárás változásainak a régióból. Szinte csak a gabonatermelés növekedett hazánkban, de ez csak még sebezhetőbbé tette a szektort. Ahogy csökkennek a lehívható uniós források, úgy eshet vissza a magyar agrárium - derül ki a GKI Zrt. négy kormányzati ciklust átfogó gazdasági elemzéséből.

Kezdenek profitot hozni a japán kékúszójú tonhalfarmok

Több kékúszójú tonhalfarm is hatalmas mennyiségű, zárt ciklusban tenyésztett tonhalat készül a piacra dobni, melyeknek a teljes szaporodási ciklusa fogságban zajlott le. Ez azért jelentős, mert bár ez a faj szerepel a vándorló tengeri halakat védelmező 1982-es ENSZ Tengerjogi Egyezmény első függelékében, mégis ipari méretben halásszák, és kihalás fenyegeti.

A galamb trágyája is érték

Galambot sokféle céllal, és ennek megfelelően sokféle fajtát tarthat az ember: vannak dísz-, sport- és haszonfajták is. Az már kérdésesebb, hogy mi lesz a tartás során keletkező melléktermék sorsa. A Közel-Kelet több országában a mai napig galambtrágyát használnak a kisgazdaságokban a dinnye, az uborka és újabban a paradicsom termesztéséhez is.

Kuriózum a kék barátpapagáj Magyarországon

A barátpapagáj a viszonylag könnyen tenyészthető papagájfajok közé tartozik, mégis csak ritkán tartják ezeket a bájos kis madarakat. Pedig e dél-amerikai tollasok viselkedésének megfigyelése igen nagy élményt nyújthat gondozóiknak. Nálunk szinte csak a vad, azaz a zöld színű egyedeket tartják, bár most, a kiállítási szezonban Budapesten kék színváltozatút is bemutattak.

Gyorsan változik a nyúldivat

2017-ben lendületet kapott hazánkban a háztáji nyúltartás, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy az őszi-téli kiállítási szezonban több nagy sikerű kiállítást rendeztek hazánkban. Volt olyan hétvége, amikor csak a fővárosban két kiállításon is megmérettethették nyulaikat a tenyésztők.

Tyúktoll adja az otthon melegét

Ahol emberek vannak, ott csirkéket is találunk. A hatalmas csirkepopuláció egyik következménye az óriási mennyiségű tyúktoll, amit általában elégetnek vagy hulladéklerakókban helyeznek el, ezzel szennyezve a környezetet. A világ egyik legkihasználatlanabb mellékterméke, a baromfitelepekről származó toll, a jövőben házak szigetelésében lehet segítségünkre.

Mégsem a klónozás okozta Dolly vesztét

Dolly, a klónbirka korai ízületi gyulladását nem az okozta, hogy klónozással jött világra – erre a megállapításra jutottak a 2003-ban elpusztult állat csontvázának ismételt vizsgálatával a brit Nottinghami Egyetem kutatói.

Gyönyörű díszbaromfik, ritka galambok éves seregszeméje

Az ismertebb, és a hazai tenyésztésben is gyakoribb fajták kiváló példányai mellett igazi különlegességeket, ritka magyar galambfajtákat, egyéb díszbaromfifélék különleges színváltozatú egyedeit is láthattak a madárbarát érdeklődők a hétvégén a Rákosmenti Kisállattenyésztő Egyesület hagyományos éves kiállításán.

Elkapkodták a ritka gekkókat a Terra-Akván

Idén második alkalommal rendezték meg a Terra-Akva kiállítás és vásárt, a hazai akvarisztika és terrarisztika egyik legrangosabb eseményét. Szárazföldi teknősből kevesebbet, a különféle gekkókból, törpehörcsögből, egérből, patkányból, sőt, tartástechnológiai eszközökből is többet vettek Dinamikusan növekszik az ízeltlábúak kínálata is: jelentős az élő, ám preparátumnak szánt lények forgalma is.

Hatszáz macska a Lurdy Házban

Igen nagy élményben volt része azoknak a macskabarátoknak, akik november 3. hétvégéjén ellátogattak a budapesti Lurdy Házba, Közép-Európa egyik legrangosabb macskás kiállítására. Több különleges, ritkább fajtát - mint a hagyományos és kanadai szfinx, a skót lógófülű, vagy az orosz kék macska - is testközelből szemlélhettek meg az érdeklődők.

Egészséges bak

A Kistermelők Lapja szeptemberi számában a bakok kiválasztásáról írtam, arról, hogy milyennek kell lennie egy egészséges baknak, amikor belép a fedeztetési szezonba. Eszik, iszik, külső és belső élősködőktől mentes, élénk, szőre csillog, kondíciója jó. De milyen legyen ugyan ez a bak, amikor vége a fedeztetési szezonnak?

Vak tyúk is tojik tojást - sőt, még többet is!

Kutatók többször tapasztalták, hogy látó társaikhoz képest a vak csirkéknek nemcsak a reprodukciós aktivitásuk kezdődik előbb, de ciklusonként több tojást is termelnek. A kanadai Guelph Egyetem egyik munkatársa azt vizsgálja, hogy mi befolyásolja a vak madarakban ezt a jelenséget.

Napi egymillió termék készül a büki állateledel gyárban

Húszmilliárd forintos saját erős beruházással bővítette büki gyárát a Nestlé Hungária Kft., amely a fejlesztéssel Európa egyik legnagyobb állateledel gyártó központjává vált.

Látogatás a kingek birodalmában

Vokány Baranya megyében, Siklóstól északkeletre, a Villányi-hegység északi lejtője alatt fekvő takaros település. Itt él Eibel István, a méltán európai hírű kingtenyésztő, a kétszeres aranykoszorús mestertenyésztő. A tőle származó galambok fogalomnak számítanak határainkon innen és túl.

A törpe lakenfeldi tyúk tojástermelése is kiváló

A lakenfeldi tyúk eredetéről több történet is kering. Az egyik elgondolás szerint a 18. század elején Hollandiában alakult ki. A másik szerint Németországban, Vesztfáliában, a holland tenyésztéssel párhuzamosan jelent meg. Nevét a lakenfeldi szarvasmarhákról, azok színvilágához való hasonlósága okán kapta.

Tőlünk tanulják a madárvédelmet

Hazánk világviszonylatban is kiemelkedő szerepet játszik a különféle madárvédelmi eszközök fejlesztésében, különösen az áramütések és légkábelekkel való ütközések okozta elhullások csökkentésében járunk az élen - derült ki a VIII. Nemzetközi Madárvédelmi Konferencián Budapesten. Jelentős külföldi érdeklődés mutatkozott a rendezvény iránt, Európán túlról is érkeztek résztvevők.

Kisbéri félvér tenyészszemle: sikeresek Roven xx leszármazottai

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Mátészalkától délre, Fábiánházán található a térség egyik meghatározó lovas objektuma, az Ecsed Ménes. Nagyjából egy évtizeddel ezelőtt alapították a ménest, ahol a kisbéri félvér fajta tenyésztése a cél, mégpedig olyan állomány kialakítása, amely alkalmas a díjugratás magasabb szintű feladataira is.

„Antilop parfüm” a legyek ellen

A vérszívó és az álomkórt terjesztő cecelegyek Afrikában mindenfelé megtalálhatók. Egy nemzetközi kutatócsoport új elképzeléssel állt elő az álomkór elleni védekezésre.

Hazatér Mezőhegyesre a gidrán ménes

Hatvan év hányattatás után minden bizonnyal végre végleg visszatérhet a gidrán ménes Mezőhegyesre. A fajtával a XX. század történelme igencsak mostohán bánt: még 1957-ben egy akkori kormányrendelet értelmében Mezőhegyesről elhelyezték a törzsállományt Dalmandra, majd onnan Szántópusztára. Később Marócpusztára telepítették a törzsállományt.

„Gulyás” - az okos telepirányító

Szükség lenne arra, hogy a tenyésztés, a vállalatirányítás, a döntésmegalapozás egységes rendszert alkosson a mezőgazdasági vállalkozásoknál, így a húsmarhatenyésztésben is, hasonlóan bármilyen más, ipari, kereskedelmi vagy szolgáltató cégekhez – mondta el Török Márton, a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének tenyésztésvezetője, amikor bemutatta egyesületük új szakmai irányítási rendszerét.

Van-e legjobb fajta?

Az intenzív tenyésztésben is van vagy tucatnyi húsmarha fajta. Még egy olyan nagy húsmarhatenyésztő múlttal rendelkező országban is, mint Franciaország nehéz döntés a fajtaválasztás – hallottuk Damien Blanc francia tenyésztésvezetőtől.

Skóciában és Angliában is kimutatták a kéknyelv-betegség vírusát

A walesi gazdáknak is azt tanácsolják, hogy figyeljenek a kéknyelv-betegség tüneteire az állatállományaikban.

Fókuszban a sovány és a kövér nyulak

Az idei Nyúltenyésztési Tudományos Napon Kaposvárott érdekes előadásokat hallhattunk az úgynevezett sovány és kövér nyulak termelésével, szaporodásával kapcsolatos vizsgálatok témakörében mind a hazai, mind a külföldi előadóktól.

Szinte megállíthatatlan az afrikai sertéspestis

Álnok vírus, amely ugyan csak az állatok 10 százalékát betegíti meg, de olyan gyorsan öl, hogy szinte lehetetlen időben azonosítani. Évente 50-100 kilométert halad a betegség nyugat felé, idén szeptemberben már csupán 3 kilométerre járt a magyar határtól.

Színes hétköznapok a Bakonyban

Az agrármérnök és történelemtanár házaspár a semmiből kezdte a gazdálkodást Németbányán. Életformájuk lett a természetközeli állattartás, szinte minden munkát kézzel végeznek. A cél az önellátás megteremtése volt, de ma már jut egy kis felesleg a vendégeknek is. Vidéki idillről azonban szó sincs.

Miniszteri elismerés a magyar óriásnyúl tenyésztéséért

Október 23. alkalmából miniszteri elismerő oklevéllel tüntették ki a csepeli magyar óriásnyúl tenyésztőt, Csicskár Jánost. János bácsi már kora gyerekkorában vonzódott a földhöz, a mezőgazdasághoz, de az 1950-es évek légkörében esztergályosnak kellett tanulnia.

Messziről érkeztek az első embriók

Nemzetközi elismerésben részesült a Kaposvári Egyetem a Murray Grey fajta hazai meghonosítása érdekében tett innovációs és kutatás-fejlesztési tevékenységéért. A kanadai Rio Alto szervezet díját a 78. OMÉK-on vette át Borbás Zoltán kancellár. A Kaposvári Egyetem Tangazdaságába 2015-ben kerültek az első Murray Grey embriók, amelyekből öt nő- és öt hímivarú egyed született.

Tisztelet a hortobágyi pásztoroknak

A Szent Dömötör-napi behajtási ünnep és a néhány éve útjára indított darufesztivál évről évre egyre több látogatót vonz a Hortobágyra. A népszokás szerint a hideg idő beálltával a pásztorok az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre. Ezt a hagyományt elevenítette föl a Hortobágyi Nonprofit Kft. és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága a hét végén a Kilenclyukú hídnál.

Keretemelés a baromfitartó-telep korszerűsítési pályázatoknál is

A Miniszterelnökség 207 baromfitartó kérelmét támogatta, akik most 22,6 milliárd forint értékben valósíthatják meg állattartó telepük korszerűsítését. A Vidékfejlesztési Program keretében beérkezett kérelmek elbírálása folyamatos, így a támogatott projektek száma és a támogatás összege tovább növekszik majd a napokban.

Amilyen a takarmány olyan a sajt?

„Ahány szem árpát adsz a lovadnak, annyi bűnöd bocsáttatik meg” egy részlet a Koránból, a mohamedánok szent könyvéből. Vajon a kecsketartók hogy vannak ezzel? Adnak egyáltalán árpát, zabot a kecskének? Mindkét takarmány nyersrostban gazdagabb, mint a kukorica, vagyis alkalmasabb a kecskék takarmányozására. Mégis főleg kukoricát kapnak a kecskék.

Invazív teknősök hazánkban

Az invazív fajok problémaköréről nehéz objektíven nyilatkozni. Sajnos sok a témával kapcsolatos „sajtókacsa”, továbbá az ezzel kapcsolatos hivatalos intézkedések is olykor eléggé „íróasztalszagúak”. Mi lehet a megoldás?

Utalják az előleget, számolja ki mennyit várhat!

Megjelent a földművelésügyi miniszter rendelete az egyes agrártámogatások 2017. évi összegeiről. Az egységes területalapú támogatás október 16-tól kifizethető előlege hektáronként legfeljebb 32 110 forint lehet.

Tojásszövetség: növelni kell a belföldi tojásfogyasztást és az önellátottságot

Növelni kell a magyarországi tojástermelést, hogy a nagyüzemi tojás-önellátottsági szint a mostani mintegy 50 százalékról 75 százalékra emelkedjen - ezt a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség, MTTSz) alelnöke mondta a tojás világnapja alkalmából Budaörsön.

Augusztusban szinte minden drágult

Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 3,2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét, ami a növényi termékek árának 0,6 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek árának 7,4 százalékos növekedéséből tevődik össze - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Három kivételével minden megyében csökkent a sertéslétszám

A nyár eleji állatszámlálás adatai szerint országosan a legnagyobb mértékben, 7,8 százalékkal a sertésállomány fogyott – derül ki a KSH féléves tájékoztató kiadványából. Minden második megyében csökkent a juhok száma is. A szarvasmarha-állomány emelkedett.

A támogatások így nem segítik a versenyképesség javulását

Szent Mihály napja a juhászoknak a számadás, a behajtás ünnepe, ettől kezdve a karácsonyra készülnek. Nyereséges lesz-e az idei évük – kérdeztük Jávor Andrást a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökét.

Egy ritka fácánfaj hazánkban - A cabot tragopán tenyésztése

Jelenleg Ázsia himalájai területein öt tragopánfajt ismerünk. Ebből négy megtalálható európai és amerikai tenyésztőknél. A western tragopán rendkívül veszélyeztetett.

Sok nyúl, sok macska a Lurdy Házban

Lassan hagyománnyá válik, hogy a Magyar Macskamánia Egyesület macskakiállítását nyúlkiállítással együtt tartják, ahol a hazánkban fellelhető nyúlfajták legtöbbjét felvonultatják a tenyésztők. Így volt ez az október első hétvégéjén megrendezett seregszemlén is.

Kezdődnek a helyszíni ellenőrzések

Az anyatehéntartás-támogatások esetében előírás az állatok birtokon tartási kötelezettsége, valamint a kieséspótlás és a bejelentési kötelezettség is. A birtokon tartási kötelezettség időszaka hamarosan véget ér. Ehhez kapcsolódva rövidesen kezdődnek a Magyar Államkincstár helyszíni ellenőrzései.

A szépséges itáliai hasznot is hajt

A német tenyésztők felfigyeltek az Észak-Olaszországból származó livornói tyúkra, és 1870. táján tenyészteni kezdték. Ebből az állományból lett az a fajta, amit ma itáliaiként ismerünk.

Több pénz jut állatvédelemre

Jövőre 54 millió forintra emelkedik az állatvédelemre szánt összeg, amelyből szemléletformáló és ivartalanító programok indulhatnak, valamint korszerűsödhetnek a menhelyek és az ebrendészeti telepek - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán

Milliókat érő díszmadarak

Még mielőtt bárkit is fellelkesítenénk a gyászkakaduk tartására, jó tudni, hogy igen kockázatos vállalkozásról van szó, komoly gondoskodást igényel, ráadásul egy ilyen madár értéke akár több tízezer euróban is mérhető. Hazánkban állatkertben ez idáig nem tartották, így viszonylag kevés madárbarát láthatott élőben ilyen ritkaságot.

„Kutyakötelességünk” a felelős állattartás

A kormány célja, hogy a lakosság minél szélesebb körében teret nyerjen a felelős állattartás szemlélete. Az elmúlt években nagy erőfeszítéseket tettünk ennek érdekében – mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a „Kutyakötelesség” című kiadvány bemutató sajtótájékoztatóján.

Automatizálás az állattartásban

A Dairy-Dáv Kft. 1992-ben kezdte meg működését, a rendszerváltozás miatt ekkorra a Debreceni Állattenyésztő Vállalat (DÁV) már nem tudta biztosítani számukra a foglalkoztatást. Kezdetben csak fejőberendezésekkel foglalkoztak, ám az évek során folyamatosan szélesedett a kínálatuk. Ma már a kérődző állatfajok tartásához szükséges teljes vertikummal – fejés, hűtés, tartástechnológia - rendelkeznek.

Nem zsákutca a kettős hasznosítás

A kettős hasznosítású szarvasmarhafajtákat sokan egyfajta kövületnek tartják, de az elmúlt évek tejválsága bizonyította, hogy a választás lehetősége, a rugalmasság még ma is aranyat ér. Tízezer literes rekordok nincsenek közöttük, ám genetikai potenciáljukban még van tartalék: 2016-ban az ország legnagyobb termelésű magyartarka-állományában a laktációs tejtermelés átlépte a 8000 kilogrammot.

Az „American Cream Draft” - Egy különleges színű hidegvérű fajta

Az amerikai cream draft az egyetlen olyan hidegvérű lófajta, melyet az Egyesült Államokban nemesítettek ki, és még ma is létezik. Színre tenyésztett fajta: világos krém színéről könnyen felismerhető, mely egy maréknyi tenyésztő összefogásának és kitartásának köszönheti fennmaradását.

A legjobbak ünnepe

A 78. Oszágos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár szeptember 22-ei, pénteki napján adták át a tenyésztési díjakat. Az elismeréseket Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Farkas Sándor a MÁSZ elnöke adták át.

Alapos ellenőrzésekre számíthatnak a baromfitartók a közeljövőben

Nagyszabású járványvédelmi auditokra számíthatnak a közeljövőben a baromfitartók. A hatósági vizsgálatok célja a madárinfluenza megelőzése, melynek felbukkanására az őszi-téli vadmadárvonulások idején ismét nagyobb az esély.

A világhírű magyar csincsilla

Mindenekelőtt tisztázzuk: a csincsilla nem nyúl. A tévedés onnan származik, hogy van egy házinyúl fajtánk, amely szőrének színe hasonlít a csincsilláéra, de a két állatnak semmi köze egymáshoz. A csincsilla Dél-Amerikában az Andok magas kopár hegyein őshonos, és – bármily furcsa – a legnagyobb tenyésztője Magyarország.

A madárinfluenza járvány elleni védekezésben dolgozókat tüntettek ki

A madárinfluenza járvány elleni védekezésben nyújtott áldozatos munkájuk elismeréseként huszonhatan vehettek át Miniszteri Elismerő Oklevelet Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől és Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkártól a Földművelésügyi Minisztériumban rendezett ünnepségen.

Tiszavirág életűek és matuzsálemek - a hüllők élettartama

Amikor hüllőket szerzünk be, az állatok különböző igényei mellett érdemes tájékozódni azok várható élettartamáról is. Kellemetlen meglepetés érhet bennünket, ha nem tudjuk előre, hogy az állat értékének akár többszörösét kitevő felszerelést csupán két évre vásároltuk.

Kettős jubileum alkalmából rendezett emlékülést az Állatorvostudományi Egyetem és a NÉBIH

Szeptember 5-én, Budapesten emlékezett meg az Állatorvostudományi Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a haszonállatok mesterséges termékenyítésének 70 éves, valamint az embrió-átültetés 40 éves jubileumáról. Az egyetem campusán tartott emlékülésen mintegy 180 szakember tisztelgett az állattenyésztésben forradalmi változásokat jelentő biotechnikák eredményei előtt.

A Prototheca és a tőgygyulladás

A protothecák régóta ismertek a tudomány számára. Első alkalommal 1880-ban látták mikroszkóp alatt az algát. Tőgygyulladásos esetből tejmintában először 1952-ben tudta kimutatni Lerche. Sokáig nem volt komoly tőgyegészségügyi jelentősége a mikroorganizmusnak, egyike volt a sok egzotikus tőgypatogén kórokozónak, amelyek szórványos esetekben képesek tőgyfertőzést okozni.

Bivaly a kisgazdaságban

Kiváló igavonó, a teje és a húsa nagyon ízletes, amit a konyhaművészet legmagasabb szintjén is elismernek. A bivaly tenyésztése és feldolgozása jelenti a megélhetést és a jövőt a Zala megyei Pákán, ahol a fiatal családoknak emellett az is a céljuk, hogy gyerekeiket helyben tartsák, ezért a vidéki életet idejében megszerettessék velük. Nem véletlen, hogy az országnak ebben a részében van a legtöbb bivalytenyésztő.

Felértékelődő takarmánynövények

Ma még csak beszélnek róla, de az állattenyésztők, a növénytermesztők és az egészségvédők közül már sokan tudják, hogy nemsokára felértékelődik ennek a növénynek a szerepe. A lenmag a kukorica és a búza egyeduralma miatt nem kerülhetett a figyelem középpontjába, viszont az alternatív növények lassú, de fokozatos térnyerésével folyamatosan szerez magának piacot.

A pézsmarécék nem hápognak, színesek és nagy szívük van

Kisgyermekként már pézsmarécéket nevelgetett a baromfiudvarban Csókás Dávid. Komoly szervezetek tartják őt számon tenyésztőként, állatorvosnak készül a gimnazista.

A világ mudiai Nyíregyházán

Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban rendezik meg szeptember 7-10. között az I. Mudi Világtalálkozót. A rendezvényen a mudit, az egyik legritkább és legkevésbé ismert magyar pásztorkutyafajtát népszerűsítik. A szakmai világtalálkozó megnyitóján a Földművelésügyi Minisztérium nevében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a megjelenteket.

Van-e még zárt piac?

Augusztus végén visszanyerte madárinfluenza-mentes besorolását Magyarország. Ezután harmadik országokba is indulhatnak szállítmányok, ám ez távolról sem automatikus. Van-e még zárt piac – kérdeztük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (NÉBIH).

„Divatfrizurás” tehenek a KÁN-on

Nem múlnak el úgy Kaposvári Állattenyésztési Napok, hogy ne lehetnének az érdeklődők részesei holstein fríz nyírási és fejési bemutatóknak. Így idén is láthattuk, s még a kulisszatitkokba is bepillantást nyerhettünk, hogyan is készítik föl a showbírálatokra a derék tejelő marhákat.

Az európai fácánfélék helyzetéről tanácskozott a Fácán Világszövetség Soponyán

Különösen nagy megtiszteltetés érte a magyar állattenyésztőket, természetvédőket, vadászokat és nem utolsó sorban az állami erdőgazdaságokat: idén augusztusban a VADEX Zrt. Soponyai Ökocentruma adott helyet Magyarországon a Fácán Világszövetség (WPA) gyűlésének, ahol a szövetség csúcsvezetői is megjelentek. A Fácán Világszövetséget mintegy négy évtizeddel ezelőtt Angliában alapították.

Már a klímaváltozás is befolyásolja a fajtaválasztást

Bármennyire sikerágazat a húsmarhatartás, komoly elemzést igényel, hogy milyen fajtát tartsunk. Ehhez a döntéshez igyekszik segítséget adni a XI. KÁN húsmarha bemutatója, ahol a különböző fajták tenyésztői bemutatják az általuk tartott fajtát, beszámolnak a tapasztalataikról.

Ismét Kaposváron az agrárszakma

További erőfeszítések és források szükségesek az állattenyésztés teljesítményének növelésére - hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Kaposváron. Kiemelt érdeklődés mellett nyitották meg péntek reggel a mára az ország egyik legjelentősebb agrárrendezvényé nőtt XI. Kaposvári Állattenyésztési Napokat (KÁN), a rendezvény mintegy 200 kiállítót és 30 ezer látogatót vonz.

Kozma Ferenc-emlékek a múzeumban

Estók János történésszel, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatójával beszélgettünk annak kapcsán, hogy a Kaposvári Állattenyésztési Napok keretében avatják fel Kozma Ferenc, kora meghatározó lovas szakemberének szobrát, amelynek gipsz változatát a múzeum bocsátotta a szoborállítók rendelkezésére.

Teljes körű higiéniai megoldás - ECOLAB

Újabb mérföldkő érkezett el Cégünk történetében. Most már nem csak a szarvasmarha ágazatot erősítjük termékpalettánkkal és tudásunkkal, hanem a juhtenyésztést is.

AGROBOX borjúházak az Agroplast Kft-től

A vidéket járó ember egyre több helyen a borjútartás különös formájára lehet figyelmes: a kisborjúk az istállón kívül egy rácsos rekeszben állnak, amelyhez egy kis műanyag ház/kunyhó csatlakozik. Ezek a borjúházak az ún. AGROBOX borjúházak melyek védik az állatokat az istállón kívüli időjárás viszontagságaitól, valamint a közös nagy és zárt istállókban élősködő baktériumokkal szemben védelmet nyújtanak.

Amit érdemes tudni a FarmLine villanypásztor rendszerekről

Hosszas termékfejlesztés eredményeként, a Déli-Farm Kft. megalkotta a FarmLine villanypásztor termékcsaládját. A termékek fő jellemzője, hogy teljes mértékben a magyarországi felhasználási területekre lettek optimalizálva. A termékcsalád tartalmaz minden olyan alapvető eszközt, amely egy korszerű elektromos kerítésrendszer telepítésénél nélkülözhetetlen.

Szarvasmarha és sertés tartástechnológiák az EcoFarmTech Kft.-től

Az EcoFarmTech Kft. alaptevékenysége a szarvasmarha és sertés tartástechnológiák forgalmazása, amit teljeskörű szaktanácsadással és a megvásárolt berendezések, eszközök helyszíni telepítésével is segít.

Probiotika – egy új megközelítés a borjak hasmenésének kezelésében

Egy hallgatói kutatási projekt keretében a müncheni LMU állatorvosi szak hallgatói vizsgálták a borjak számára gyártott nátrium-bikarbonát-tabletta hatását. A kérdés így hangzott: valóban pozitívan hatnak-e a nátrium-bikarbonát-tabletta probiotikumai a borjak hasmenésére?

A jövő takarmánya a békalencse lesz?

Egy fiatal magyar kutató szerint a takarmánytárolás- és kiosztás újragondolásával, valamint az alternatív tápanyagok takarmányként való felhasználásával jelentősen növelhető lenne az állattenyésztés hatékonysága. A jövőt az állat igényeire szabott, egyedi chipes etetés jelentheti, a takarmány pedig lucerna helyett a tizedannyi területen szaporítható békalencse lehet.

Mi kell a fenntartható hamburgerhez? Rengeteg légy

A rovarok egyszerre csökkenthetik az élelmiszerhulladék mennyiségét, és takarmányként is hasznosíthatóak az állattartásban.

Jó terápiás állatnak is - Turistacsalogatók lehetnek a lámák

Dél-Amerikából, egészen pontosan Chiléből származó lámákat tartanak a hetési településen. A nálunk szokatlan állatokkal a szomszédos Ausztriában, illetve Németországban és Svájcban is több helyen találkozhatunk.

Izmos, szőke és francia - Húsmarhák váltották a tejelő állományt

A tejtermelő ágazatot felszámolta és a megüresedő istállókba húsmarhákat helyezett el az egyazon cégcsoporthoz tartozó Fűzvölgyi Agrár Zrt. és a kiskanizsai Alkotmány Agro Zrt.

Gyöngytyúkatyafiak

Bár mi magyarok leginkább a háziasított gyöngytyúkot ismerjük, mára hazánkban is tartanak leginkább hobbicélból más gyöngytyúkfajokat. Ezek közül a keselyűfejű gyöngytyúk ma már szintén a háziasítás útján halad, de a bóbitás gyöngytyúk állománya is szépen gyarapszik Európában.

Biozöldséggel és -gyümölccsel lehetne kitörni

Bár a húsz évvel ezelőtti előrejelzéseknél jóval mérsékeltebb piaci növekedést értek el a biotermékek, azért a területen bőven vannak olyan lehetőségek, amelyeket a magyar gazdálkodók is ki tudnának használni.

Kunfakó Ünnep Kiskunfélegyházán

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal rendezték meg a kiskunfélegyházi Parkerdőben Eördögh András kezdeményezésére a kunfakó lovak kedvelőinek, tenyésztőinek és tulajdonosainak találkozóját, a Kunfakó Ünnepet. Péntek délután több mint 30 kunfakó látványos, vándormuzsikusokkal színesített felvonulásával vette kezdetét a rendezvény Kiskunfélegyháza főutcáin.

Levelibéka Ausztráliából

A különböző kétéltűfajok terráriumi tartása során – az utóbbi napok kánikulájának idején különösen – sarkalatos kérdés a megfelelően alacsony hőmérséklet biztosítása. Akik lakóhelyük adottságai miatt nem tudják ezt a problémát leküzdeni, kiváló választás lehet az ausztrál levelibékák beszerzése.

Sok évszázados múlt, jelenkori népszerűség

A magyar óriásgalamb a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségének címerállata, s akit kicsit is érdekelnek a galambok, ismeri a fajtát. Azt viszont kevesen tudják, hogy milyen sokszínű, évszázados múltja van ezeknek a hozzávetőlegesen fél méter hosszú góliátoknak.

Egy kisemlős-különlegesség: elefántcickány a terráriumban

A külföldi börzéken időnként találkozhatunk egy rendkívül bájos, különleges fizimiskájú kisemlőssel, a rövidfülű elefántcickánnyal. Ára egyelőre még borsos, ám aki megteheti, annak mégis érdemes foglalkozni tartásával. Egy szépen berendezett terráriumban tartott elefántcickány ugyanis Afrika üzenetét hozza el otthonunkba.

Dingóból hobbiállat?

Nem csekély azoknak a száma, akik szívesen tartanának otthonukban valamilyen „egzotikus” ebet. A dingó is lehetne a kiválasztott, csak kérdés, érdemes-e ezt az ausztráliai elvadult kutyát választani. Európában többen próbálkoztak a dingó megszelídítésével, illetve más kutyafajtákkal történő keresztezésével.

Felújítják a Duna-Dráva Nemzeti Park állattartó telepeit

Megkezdődik a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNP) három állattartó telepének megújítása, a 446 millió forintos fejlesztésbe tartozó barcs-drávaszentesi telepmodernizáció alapkőletételét szerdán tartották a barcsi Dráva Kapu Bemutatóközpontban.

Feltérképezik a magyar óriásnyúl genetikai állományát

A Kaposvári Egyetem és a Magyar Óriásnyúl Tenyésztők Országos Egyesülete közös együttműködésbe kezdett nemrégiben. Céljuk az, hogy feltérképezzék a magyar óriásnyúl genetikai állományát.

Októberre állhat vissza eredeti szintjére a termelés a baromfiágazatban

A madárinfluenza miatti, csaknem 10 százalékos baromfiállomány-csökkenés után októberre állhat vissza eredeti szintjére a termelés - mondta a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke.

Pettyes szarvasok Bőszénfán

A szarvasok a világ számos táján meghatározó élelemforrásként szolgáltak hosszú évezredeken keresztül, majd a sportvadászok egyik legkedveltebb zsákmányállataivá váltak. Az elmúlt évtizedekben kezdtük azonban igazán felismerni és kutatni a szarvasokat a maguk valójában, immár gyakorta válnak az etológiai kutatások alanyaivá is, miközben zárttéri tartásuk is virágzik.

25-30 százalékkal is kevesebb lehet az idei szénatermés

Az országban sok helyen megkésett a lucerna első kaszálása az aszály miatt. A június végi esők hatására azonban kizöldültek a rétek, magukhoz tértek a legelők és a lucernások. Lesz-e elég szénatermés, van-e mit legelni a jószágnak – kérdeztük Márton Istvánt, a Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatóját.

Nyaralni mehetnek az új-skóciai állattartók, hála egy új szolgáltatásnak

Kylynne Sheffield „farm-szitter” vállalkozást indított. Ennek lényege, hogy átveszi az állatgondozási feladatokat a gazdáktól és felügyeli a gazdaságaikat, amíg ők szabadságra mennek.

Változik az egzotikus állatok tartásáról szóló kormányrendelet

A Magyar Közlönyben hétfőn megjelent egy módosítás a kedvtelésből tartott állatokról szóló kormányrendelethez. A változások madarakat és kétéltűeket érintenek.

Több a szarvasmarha, de kevesebb a sertés és a juh

Az elmúlt egy évben 22 ezerrel nőtt a szarvasmarha-állomány, ugyanakkor a sertések száma 219 ezerrel, a juhoké pedig 36 ezerrel csökkent - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az állatállomány 2017. június 1-jei adatait.

Önellátásra törekvő települések

Kunmadarason az önkormányzat beindította mentorprogramját, melynek keretében őshonos baromfikat helyez ki lakosokhoz. Karcagon a városgondnokság a közétkeztető konyhák részére több száz mázsa zöldséget termel meg éves szinten. Mindkét település törekszik a teljes önellátásra.

Fogtechnikusból családi gazdálkodó

Hertlik Máté párjával, Kiss Zitával két éve tért haza Írországból, ahol fogtechnikusként dolgoztak. Úgy gondolták, hogy addigi biztos megélhetésüket közös szenvedélyükre cserélik, és a jövőben családi gazdálkodók lesznek. Kecsketenyésztésre, kézműves sajtok készítésére adták a fejüket, de tartanak nyulakat, kacsákat, libákat, pulykákat is, és mézet is lehet vásárolni náluk, az Apis-Farmon.

Óriások között Bőszénfán

Immár második alkalommal rendezték meg a magyar hidegvérű ménes nyílt napot a bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpontban, hogy megismertethessék az érdeklődőkkel a fajta sokoldalú használhatóságát, hogy bemutassák a bőszénfai ménesben végzett munka céljait, törekvéseit. Nemcsak lóóriásokról volt szó, hanem egyetlen őshonos nyúlfajtánkról, a magyar óriásnyúlról is.

Reneszánszát éli a magyar pávagalamb

Régészeti leletek egyértelműen bizonyítják, hogy Asszíriában már Kr. előtt a 3. évezredben tenyésztettek pávagalambot. E különös megjelenésű tollasoknak azonban igazi virágkora a XIX. század 2. felében, illetve a XX. század első felében volt. Kevesen tudják, hogy mi magyarok is büszkélkedhetünk saját pávagalambfajtával.

Fácánszerű tyúkfajta a Távol-Keletről

A jokohama keveset és kicsit tojik, a kakasok súlya 1,75-2 kg, a tyúkoké 1-1,5 kilogramm. Előnyük viszont, hogy jól és könnyen kotlanak, illetve nevelnek. A kakasok hosszú faroktollaik miatt különleges elhelyezést igényelnek.

Az ádáz piaci verseny kikényszeríti a leghatékonyabb megoldásokat

A tojáspiacon nagyon nehéz hatékony marketing-tevékenységet végezni. Leegyszerűsítve a helyzetet: a vevőnek egyik tojás olyan, mint a másik. Némi vásárlásösztönző hatása van a jól megválasztott dobozformának vagy színnek, és természetesen elengedhetetlen az is, hogy tiszta, törésmentes tojás kerüljön a dobozba. Piaci rést találni nehéz.

Egy könnyen tenyészthető madárritkaság

A bali seregély ára – ritkaságához mérten – nem is horribilis, párjáért általában 1000-1200 eurót kérnek. Ám sokáig úgy tűnt, hogy e csodálatos, fehér színű, kék szemgyűrűjű, kackiás bóbitát viselő madárnak búcsút kell intenünk.

Hasonló keretek, azonos támogatottsági szint

Magyarország nem támogatja az uniós agrárpolitika radikális átalakítását- mondta Czerván György a Földművelésügy Minisztérium államtitkára a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének szakmai napján. Az érdekegyeztetés már elkezdődött, keressük a szövetségeseket - közölte a szaktárca államtitkára, aki a támogatási rendszerrel kapcsolatos előzetes magyar álláspontot is megosztotta a gazdákkal.

A küllemtől a génekig…

A régi parasztemberek, ha ránéztek egy állatra, tudtak olvasni a külső jelekből. A szarvélet, a nyakat vagy a farkat fedő szőr durvaságából, göndörségéből, vagy a farokrépa vastagságából arról is következtetni lehet, hogy az állat mennyi hormont termel, rendben van-e a spermatermelési képessége, vagy hogy mennyi tejet adnak az utódok.

Hőségriadó idején az állatokra is jobban oda kell figyelni

A NÉBIH kiemelten ellenőrzi az állatok szállítását a nyári nagy melegben. Szigorú előírásoknak kell megfelelni, többek között biztosítani kell a folyamatos ivóvíz-ellátást, és hosszabb utazásoknál pihenőt is kell tartania az állatok érdekében.

Hőstressz és tejtermelés

Idén többek között a hőstressz és tejtermelés közötti kapcsolat legújabb tudományos eredményeiről, illetve a hőstressz okozta károk mérséklésének módjairól szólt a Holstein Genetika Kft. hagyományos székesfehérvári tanácskozása.

Áttörés az antibiotikum használat visszaszorításáért

Baktériumölő vírusokkal a jövőben helyettesíteni lehet az állatok antibiotikumos kezelését, számol be a leicesteri egyetem tanulmánya. Az egyetem közelmúltban, sertések vizsgálata alapján készített tanulmánya kimutatta, hogy úgynevezett bakteriofág (baktériumfaló) vírusok segítségével nagyrészt helyettesíteni lehet az állatok antibiotikumos kezelését.

Széles távlatokat nyit a Kaposvári Egyetem kutatása

Három évvel ezelőtt országosan is egyedülálló kutatás indult a Kaposvári Egyetemen, melynek eredményeiről kiderült: széles távlatokat nyithatnak az állatok humán célokra történő felhasználásában.

Megéri a háztáji gazdálkodás

A mai viszonyok közt is megvan a létjogosultsága a háztáji gazdálkodásnak – ez derült ki egy friss kutatásból. A kertben termesztett zöldségek és a ház körül nevelt állatok havonta 18 ezer forinttal is javíthatják egy-egy segélyen élő személy anyagi helyzetét, mégis egyre kevesebben választják a keresetkiegészítésnek ezt a módját. Tavaly négyszázezer egyéni gazdaság működött idehaza.

Bikavásár Lajosmizsén

Idén második alkalommal rendezett bikavásárt lajosmizsei telephelyén a Charolais Kft. Ezúttal huszonhárom, többségében 15-18 hónap közötti, illetve néhány kétéves tenyészbikára lehetett leadni az érdeklődőnek a vásárlási igényüket.

Teljes termékpályás áfacsökkentés után a termelőkön a sor

A sertésárakat a világpiac mozgatja, ezért a magyar termelők az önköltség lejjebb szorításával tudnak jobb versenypozícióba jutni – mondta Czerván György, az agrártárca államtitkára.

Elindult a nyúlhús-népszerűsítési kampány

Viszonylag kevesen tudják, hogy hazánk nemcsak Európában, hanem világviszonylatban is a nyúlhústermelésben exportnagyhatalomnak számít. Míg a magyar nyúlhústermékek kontinensünk számos üzletébe eljutnak, s még a távoli Japánban is nagy előszeretettel vásárolják a kiváló minőségű magyar nyúltermékeket, addig Magyarországon csak ritkán kerül a vevők kosarába ez az áru.

Az olasz máltai

A máltai egy igazi olasz galamb, ha neve alapján azt is hihetnénk, hogy Málta szigetéről származik. Már 1603-ban egy Aldrovandi nevű szakíró megemlíti ezt az akkor már nagy múlttal rendelkező galambfajtát. A XXI. század Magyarországán szinte nincs olyan jelentősebb galambkiállítás, melyen ezek a különleges megjelenésű tollasok ne képviseltetnék magukat.

Tollgombóc

A törpe kokinok kétségkívül két lábon járó tollgombócnak látszanak, s úgy tűnik, népszerűségük már több mint egy évszázada töretlen kontinensünkön. Az utóbbi években soha nem látott szín- és rajzváltozatú példányai jelentek meg a magyar gazdák portáin is.

A csinos florentini galamb

Nem egy galambfajta népszerűségét kiváló hústermelő képességének, mások elegáns megjelenésüknek, vagy éppen igen jó ellenálló képességüknek köszönhetik. Az utóbbi években nálunk is szép számban kezdenek foglalkozni a galambászok olyan fajtákkal, melyek az esztétikai élmény mellett gazdasági hasznot is hajtanak, ilyen a magyar galambászok között egyre jobban terjedő florentini galamb.

A betegek étke volt

A magyar csirkegalamb pontos származási helye nem ismeretes, de mindig is az Alföldön volt különösen kedvelt. Sajnos hazánkban immár a galambhúsfogyasztás minimális, de néhány évtizeddel ezelőtt szinte mindenhol bevált gyakorlat volt, hogy a nagybetegeket galambhússal etették.

A húsmarha húzza fel az állatlétszámot

Szembementek az általános trenddel a szarvasmarha- és a lúdtartók, ugyanis a tavaly decemberi állatszámlálás adatai szerint a főbb haszonállatok közül csupán e két faj állománya nem csökkent az egy évvel korábbihoz képest – áll a Központi Statisztikai Hivatal tavalyi évet elemző kiadványában.

A nyugalom megtestesítője a törpe wyandotte

A törpe wyandotte egy igazi amerikai fajta, hiszen kialakulása az USA-ban történt, s innen jutott el Európába a XIX. század végén. Mára igazi globalizált fajta lett, s az állomány egységesülni látszik.

Tyúktarka galambunk szép is, hasznos is

Mind többen vállalkoznak manapság tyúktarka galambok tenyésztésére. E faj nemcsak díszgalambként, hanem gazdasági célból is kitűnően hasznosítható. A fajta kialakulásának helye lényegében az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területe, ezért az I. világháborút követően komoly vita forrása lett, hogy mely nemzet mondhatja magáénak ezt a dekoratív fajtát.

A világ egyik legkisebb törpetyúkja az antwerpeni szakállas

Az utóbbi időben különösen nagy divatja van a díszbaromfitartásnak. Ma már hazánkban is széles a kínálat törpefajtákból, nem kell külföldre menni egy-egy igazi törpetyúkocskáért, -kakasért. Az egyik legkeresettebb fajta az antwerpeni szakállas törpetyúk.

A selymek törpéje Hollandiából

Nem egy házityúkfajtából a nemesítés során kihalt a kotlási ösztön, így tavasszal, nyár elején igen keresettekké válnak azok a fajták, melyekre rá lehet bízni más fajták vagy más madárfajok tojásait is. A törpe selyemtyúk is kiváló erre a feladatra.

Évi közel 50 milliárddal ösztönzik az állattartást

Pozitív hatások várhatóak a baromfi, tojás, és friss tej áfa csökkentések eredményeként - mondta Feldman Zsolt, az FM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Visegrádon. Évente mintegy 40 milliárd forintot fordítanak a termeléshez kötött támogatásokon keresztül állatlétszámuk alapján az állattartók, és további több mint 8 milliárd forintot a fehérjetakarmányok termesztésének támogatására.

Feloldották a madárinfluenza miatti korlátozásokat Magyarországon

A belföldi és az unióba irányuló baromfiszállítások is zavartalanul folyhatnak országszerte, miután az állategészségügyi hatóság május 24-én feloldotta az utolsó, magas patogenitású madárinfluenza miatt elrendelt Bács-Kiskun megyei korlátozást. Az országos főállatorvos május 29-i határozata alapján megszűnt a baromfik zárt tartásának kötelezettsége is, azonban a zártan etetés és itatás a jövőben is kötelező.

Gyerekek a tehenészetben

Másodszor tárták ki a Mezőfalvi Zrt. világospusztai tehenészeti telepének kapuit a környező falvak óvodásai, iskolásai és családjaik számára. Két napig több száz gyerek és kísérőik járták be a gazdaságot, 20-30 fős csoportokban, hogy megismerjék, honnan és hogyan kerül a reggeli tej, kakaó az asztalukra. Mert a tejet már a falun élő kicsik többsége is csak dobozba zárva ismeri.

Nem változik a juh- és kecske ágazat támogatása

Megmaradhat 2020 után is a közös európai agrárpolitika rendszere, de kérdéses, hogy mekkora lesz a torta ránk eső része - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség küldöttgyűlésén. Ismertette, hogy a 2016-os 7,9 milliárd forintoshoz hasonló lesz a 2017-es, valamint a 2018-as támogatási keret is az ágazatban.

Törvényben erősített állatvédelem

Akár már az ősszel a parlament elé terjeszthetik az állatvédelem megerősítését szolgáló törvénymódosításokat – mondta Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

A felvezetést sokat kell gyakorolni

Hódmezővásárhelyre mindannyian szívesen jövünk, lehetőség ez nekünk, hogy bemutatkozzunk, megmérettessük a tenyészállatainkat, illetve a munkánkat. Ez a kiállítás a charolais tenyésztőknek egy nagy ünnep, és fontos a kapcsolattartás szempontjából is. Itt biztos, hogy találkozunk egymással, a barátokkal, tenyésztőtársainkkal, leendő vásárlóinkkal. A mienk nagyon jó közösség.

Az állattartás hagyományait mutatják be Zalaegerszegen a Göcseji Falumúzeumban

Az egykori állatvásárok hangulatát, a paraszti világ állattartó hagyományait idézik meg a Nálatok laknak-e állatok? című rendezvényen, szombaton és vasárnap a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban.

Megugrott a sertéshús kivitele

Megugrott a kivitel a magyar sertéspiacon, az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) szerint az év első két hónapjában 19 százalékkal több sertéshús és 42 százalékkal több élő sertés hagyta el az országot.

A nemzeti kincsek eredeti állapotban történő megőrzése nemzeti érdek és állami feladat

A hagyományos, rég honosult állatfajtáink kiemelt tájvédelmi jelentőséggel bírnak, részét képezik a magyar tájnak, néprajzi hagyományok kötődnek hozzájuk, nemzeti identitásunk részei és Magyarország szimbólumai – jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a IV. Kapolcsi Állat- és Gépbemutatón.

A rex nyulak közel 100 évesek

Még két esztendő, és a rex nyúlfajta 100 éves lesz. Hogy valóban egy fajtáról vagy fajtacsoportról van-e szó, igencsak megosztja a szakemberek táborát.

Kaliforniai nyulak immár fél évszázada Magyarországon

Kereken ötven évvel ezelőtt történt, hogy a magyar állam néhány kaliforniai nyulat importált. A kezdeti sikerek pedig arra ösztönözték a szakembereket, hogy a gödöllői Kisállattenyésztési Kutatóintézet nagyobb állományt vásároljon Angliából és Dániából.

Őriszentpéteren zárult a génmegőrzési stratégia társadalmi egyeztetése

Őriszentpéteren, zárult pénteken a Földművelésügyi Minisztérium szakmai irányításával készített génmegőrzési stratégia társadalmi egyeztetése. A szakmai fórumon azok a helyi gazdálkodók és természetvédelmi szakemberek vettek részt, akik bekapcsolódtak az Őrségi Nemzeti Parkban indított, az őshonos állatfajták megőrzése érdekében indított helyi programokba.

Fel! vezetők

„Nem az állatok vizsgáznak, hanem a felvezetők”- szögezte le Sebők Tamás az idei Ifjú Holstein-tenyésztők XX. Országos Felvezető Versenyének elején. A nemzetközi show-bíró a- akinek segítségére volt Szabics István küllemi bíráló - hozzátette, bár kicsi ország vagyunk, nagy figyelmet kell fordítani a felvezető utánpótlásra.

Izgalmas percek a baromfiárverésen

Nem mindennapi élményben volt része annak, aki a 24. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, május 6-án Hódmezővásárhelyen, a baromfi-bemutató térben megrendezett árverésen részt vehetett. A szervezők 36 tételt alakítottak ki, melyekkel egy, de akár egyszerre 25 állatot is meg lehetett szerezni.

Nyúlritkaság Hódmezővásárhelyen

Már szinte hagyomány, hogy az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda napokon kiállítanak 1-1 ritka fajtát is. Az idén sem volt ez másképp, sokunk számára először adatott meg, hogy például marburgi mókusnyúlban gyönyörködhettünk. A háztáji nyúltenyésztés hazánkban – már úgy tűnik – lassú növekedésnek indult.

Jól felkészített állatokat hoztak a kiállítók

Egyértelműen látható a genetikai előrehaladás a sertésbíráló bizottság elnöke szerint, és a tenyészállatok felkészítésében is jól vizsgáztak a kiállítók.

Az FM kezdeményezte az állatvédelmi törvényjavaslat visszavonását

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) kezdeményezte állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény módosítására beadott javaslat visszavonását átdolgozásra - közölte a szaktárca csütörtökön.

Grúziai küldöttséget fogadott az FM államtitkára

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kérdéseiről, az élőállat-szállítás feltételeinek könnyítéséről tárgyalt Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára Revaz Asatiani grúziai mezőgazdasági miniszterhelyettessel Budapesten - közölte az agrártárca csütörtökön.

Jelenleg a hazai nyúlfajták a legkeresettebbek a kistermelők körében

Idén tavasszal a szokásosnál nagyságrendileg többen kerestek tenyésznyulakat olyan gazdák portáin, akik ilyen állatok előállításával, illetve értékesítésével foglalkoznak. A legnagyobb igény a magyar fajtákra mutatkozik. Háztáji önellátásra és árutermelő állományhoz is egyre népszerűbbek ezek a fajták.

Tisztújításra készül a Juh Terméktanács

A Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet július 10-én tartja tisztújító küldöttgyűlését. A küldöttválasztó regionális értkezleteket pedig júniusban tartják Debrecenben és Várpalotán - adta hírül a terméktanács.

A csákvári őshonos gidrán őrzője elismerésben részesült

A híres csákvári gidrán ménes alapítójának özvegye fontos szakmai elismerésben részesült. Horváth Józsefné aranykoszorús tenyésztői címet kapott kiemelkedő munkájáért.

Két hét alatt közel 30 milliárdot utalnak

Jelentős összegű támogatásokat fizetett ki a Magyar Államkincstár a napokban: pénzhez jutottak az anyajuhtartók, az akg- és ökoprogramokban részt vevők, a biztosítási díjtámogatást és zöldítési dotációt igénylők. Ezn a héten újabb 10 milliárdnyi támogatást fizetnek ki a gazdáknak.

A méhészkedés jelentősége megkérdőjelezhetetlen

A méhészet a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 1 százalékát adja, de a megporzáson keresztül az ökológiai egyensúly fenntartásában, a biológiai sokféleség megőrzésében is megkérdőjelezhetetlen - mondta Nagy István az agrártárca parlamenti államtitkára a Klímabarát Fenntarthatósági Fesztivál Mézédes Napján, Budapesten. Tovább erősítenék a vásárlói bizalmat is.

Bivalytejből készül a mozzarella Gyomaendrődön

Május első hetétől már Magyarországon is készülnek bivalymozzarella sajtok a szombaton átadott gyomaendrődi sajtüzemben. A valamikor szegények eledelének számított termék mára a világ legkeresettebb prémium sajtjai közé tartozik, amiből nem tudnak annyit gyártani, amennyit el ne lehetne adni a világpiacon.

Előremenekül az agrárium: megugrott a beruházások összege tavaly

Tavaly közel 9 százalékkal nőtt az agrárberuházásokra fordított összeg, még úgy is, hogy a legtöbb vidékfejlesztési pályázat elbírálására és kifizetésére még ­várniuk kell a gazdáknak, több ágazat pedig piaci nehézségekkel küzdött.

Tavaly kevesebb támogatást kaptak az állattenyésztők

A kisebb támogatási összegek miatt csökkentek tavaly az agrártámogatási programokra fizetett pénzek, a termelői támogatások viszont nőttek.

Állatalapú támogatás igénylése csak május közepéig szankciómentes

Állatalapú támogatás esetén nincs lehetőség szankciómentes egységeskérelem-módosításra 2017. május 15. után - hívja fel a gazdálkodók figyelmét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Azokat a kérelmezett állatokat, amelyeknél határidőtúllépésre kerül sor, kizárják a támogatásból.

Újra rangos díjakat adtak át Hódmezővásárhelyen

Ismét átadták szerdán az Alföldi Állattenyésztési Napokhoz kapcsolódó termékdíjakat Hódmezővásárhelyen. A nagyszabású szakkiállításhoz társuló termékpályázat mára hagyományosnak számít.

Ismét szállíthatunk marhahúst és –húskészítményeket Szaúd-Arábiába

A magyar állategészségügyi hatóság munkájának eredményeként 16 év után ismét lehetővé vált, hogy marhahúst és –húskészítményeket szállítsunk Szaúd-Arábiába. A közel-keleti ország március végétől nyitotta meg kapuit a magyar termékek előtt. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) már be is nyújtotta a három, szaúdi hatóság által végzett auditon 2016-ban részt vett vállalkozás adatait az arab monarchia hatóságának.

Már a genetika határozza meg a takarmányozást is

A GMO-mentes és a genetika specifikus takarmányozás gyakorlati megvalósítási lehetőségeit járta körbe a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. a sertés ágazati szakmai napján. Meghívott vendégként vett részt a rendezvényen a dán állatorvos, Dr. Dan Bysted, aki szerint számos lehetőség van megfelelő takarmányozási technológia mellett arra is, hogy gyógyszermentes körülmények között tartsuk az állatainkat.

Megint nem tenyésztőké a haszon

Az idén sem lesz hiány a kiváló minőségű magyar bárányból a külpiacokon és a hazai boltokban. Bár a kereslet valóban nagy, a tenyésztők mégsem lehetnek elégedettek, hiszen a haszon jó részét a felvásárlók és a kereskedők hálózata fölözi le. Ráadásul az idén még a tavalyinál is olcsóbban veszik át a jószágokat a gazdáktól. A szakmai szervezet szerint változás csupán az állattartók összefogásával érhető el.

Három bárány árából feljavítható az állomány

Tenyészkosok és tenyészbakok tenyésztésbe állításának támogatására április végéig nyújható be támogatási kérelem. A gazdáknak ugyan meg kell hitelezni a tenyészállat beszerzést, de a támogatással a vásárlási árnak maximum a 75 százalékát visszaigényelhetik. Vagyis egy jelenleg 80-150 ezer forintba kerülő tenyészkost így 30-40 ezer forintért is megszerezhetnek - mondta lapunknak Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója

Feloldották a madárinfluenza miatti korlátozásokat

Március 30-án feloldották a két utolsó, Jász-Nagykun-Szolnok megyei gazdaságok körüli korlátozást, amit az állategészségügyi hatóság magas patogenitású madárinfluenza baromfiban való előfordulása miatt rendelt el. Mostantól a belföldi, és az unióba irányuló szállítások zavartalanul folyhatnak az ország teljes területéről. A vonuló madarak miatti fertőzésveszély okán azonban továbbra is indokolt a fokozott óvatosság az állattartók részéről!

Várja a tenyészkoca támogatás kifizetési kérelmeket a kincstár

Ugyan szabály szerint áprilisban adható be a 2016 utolsó negyedéves tenyészkoca állatjóléti támogatás kifizetési kérelme, de mivel a hó végén munkaszüneti napok vannak, május másodikán még postázható a kérelem - hívta fel a figyelmet honlapján a Magyar Államkincstár.

Több mint félmilliárdból kutatják a pulykaelhullás ellenszerét

Csaknem 560 millió forintból pulykatakarmányozással kapcsolatos kutatás-fejlesztésbe kezd a sásdi központú Y Takarmányipari Kft. - közölte a baromfitáp-előállítással foglalkozó cég. A hízópulyka állományokban előforduló aorta- és veseartéria repedés miatt bekövetkező elhullás rontja a pulykahús-termelés gazdaságosságát, okai pedig nem teljes körűen ismertek.

Már fizetik a 2016 utolsó negyedéves állatjólétit

Megkezdődött a 2016. negyedik negyedéves baromfi és sertés állatjóléti támogatások kifizetése - adta hírül a Magyar Államkincstár. A nemzeti forrásból finanszírozott állatjóléti támogatások célja, hogy megtérítsék azon állattartók többletkiadásait, akik az előírtaknál jobb tartási, szállítási körülményeket biztosítanak az állatok számára.

Takarmányfehérje program a GMO kiváltására

Nemzeti takarmányfehérje programon dolgozik a Földművelésügy Minisztérium, amelynek célja az import GMO-s takarmány kiváltása – mondta Fazekas Sándor miniszter. Mint fogalmazott, a vásárlók többsége Magyarországon is elutasítja a GMO-s élelmiszereket, ezért az a cél, hogy az élelmiszerek után belátható időn belül az állatok takarmányozása is teljes egészében GMO-mentes legyen.

Új időszámítás kezdődik

A végéhez közeledik a Magyar Tejtermelői Szervezet Kft. által lefolytatott tárgyalások sorozata a hazai tejfeldolgozókkal. Az utolsó egyeztetéseknél tartanak, s ha ezek is sikerrel zárulnak, akkor már új feltételek mellett köthetik meg szerződéseiket a hozzájuk csatlakozott tejtermelők.