0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Belföldön fogy inkább a magyar bor

Idén eddig nőtt a hazai borfogyasztás, a borászok arra számítanak, hogy kiváló minőségű bor készülhet az ez évi szőlőtermésből – derül ki a Világgazdaság összeállításából.

Várhatóan mintegy 410 ezer tonna szőlőt szüretelnek idén a termelők, amelyből mintegy 2,9 millió hektoliter seprős újbor kerülhet a pincékbe – tudatta az agrártárca várakozásait Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára néhány napja egy sajtótájékoztatón. Ugyanitt a borászok képviselője is elárulta, hogy  minőség is várhatóan jobb lesz a tavalyinál.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a földrajzi jelzés nélküli és az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok belföldön értékesített mennyisége 18 százalékkal nőtt 2017. január–július között az előző év azonos időszakához viszonyítva. A fehérborok iránt csaknem 17 százalékkal, a vörös- és rozéborok iránt 20 százalékkal nőtt a kereslet a megfigyelt időszakban.

A belföldön termelt borok feldolgozói értékesítési ára 7 százalékkal, hektoliterenként 27 961 forintra emelkedett az idei év első hét hónapjában az egy évvel korábbihoz képest. A fehérborok ára 10 százalékkal, hektoliterenként 26 644 forintra, a vörös- és rozéboroké ennél alacsonyabb mértékben, 4 százalékkal, 29 612 forintra nőtt.

Ugyanebben az időszakban a gyöngyöző bor és pezsgő nélkül számított magyar borkülkereskedelmi egyenleg mennyiségben és értékben egyaránt pozitív volt; mennyiségben 2 százalékkal nőtt, ugyanakkor értékben 12 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A borexport 266 ezer hektoliter volt, ami 6 százalékos csökkenés, értékben ennél is erőteljesebben, csaknem 9 százalékkal, 9 milliárd forintra csökkent a tavalyi év első öt hónapjához képest.

Az export 51 százaléka palackos bor volt. Ebben a kategóriában 6 százalékkal csökkent a kivitel, ami így 136 ezer hektoliter volt, értékben a 3 százalékos visszaesés 6,6 milliárd forint bevételt jelentett. A lédig borok exportmennyisége 5 százalékkal, 130 ezer hektoliterre, a kivitel értéke 21 százalékkal, 2,5 milliárd forintra csökkent a vizsgált időszakban. A kivitelen belül a fehérborok aránya elérte a 71 százalékot.

A borimport 19 százalékkal, 81 ezer hektoliterre csökkent 2017 első öt hónapjában. Az import 68 százaléka lédig, a többi palackos kiszerelésű volt. A palackozott borok behozatala 17 százalékkal, 26 ezer hektoliterre emelkedett, a lédig boroké 30 százalékkal 55 ezer hektoliterre csökkent az idei első öt hónapban.

Forrás: vg.hu/nak.hu