0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szigorítani kellene az uniós állategészségügyi rendszert is

Elrendeltük az import baromfihús fokozott ellenőrzését annak érdekében, hogy a magyar fogyasztókat megvédjék a szennyezett import árutól - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában. Fazekas Sándor az uniós szakminisztereknek is hangoztatta, hogy az állategészségügyi hatóságoknak megfelelő hatásköröket és forrást kell biztosítani.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kiemelte: az Európai Unió (EU) 21 országába jutott fipronillal szennyezett tyúktojás, és fennáll a veszélye annak, hogy szennyezett tyúkhús is piacra kerülhetett.

A miniszter szerint az EU élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi rendszerét szorosabbra kell fonni, szigorítani kell az előírásokon, és több ellenőrzésre is szükség van ahhoz, hogy az unió élelmiszertermelésébe vetett bizalom megmaradjon, helyreálljon.

A miniszter elmondta:

Magyarországon valamennyi tételt ellenőrzik, most szennyezett baromfihús és tojás nincs forgalomban.

Fazekas Sándor javasolja, hogy a fogyasztók közvetlenül magyar termelőtől és feldolgozótól vásároljanak baromfihúst, illetve győződjenek meg a termékek magyar eredetéről.

Az uniós mezőgazdasági miniszterek keddi tallinni ülésének napirendjén is szerepelt a fipronillal szennyezett tojások ügye, ahol Fazekas Sándor hozzászólásában kiemelte: az elmúlt hetek történései rávilágítanak arra, hogy az állategészségügyi ellenőrzési kapacitások és hatáskörök nem gyengíthetők annak ellenére, hogy az elsődleges felelősség az élelmiszeripari vállalkozóké.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a tojás mellett szennyezett baromfihús is piacra kerülhetett. Mint fogalmazott, bízik abban, hogy az érintett országok – különösen a botránnyal leginkább érintett Hollandia – hatóságai felelős módon járnak el és nem kerül fipronillal szennyezett hús a piacra.

Az agrártárca vezetője hangsúlyozta: a jelenlegihez hasonló esetek akár több millió ember egészségét is veszélyeztethetik, és súlyos hatással vannak az Európai Unió élelmiszeriparára és a fogyasztói bizalomra is.

A fipronillal szennyezett tojások ügyében szerzett tapasztalatok megerősítik azt a kormányzati szándékot, hogy

központosított, információalapú, független és hatékony élelmiszerlánc felügyeletre és ellenőrzésekre van szükség. Az állategészségügyi hatóságoknak megfelelő hatásköröket és forrást kell biztosítani az illegális tevékenységek elleni fokozott küzdelemre – zárta hozzászólását Fazekas Sándor.

Forrás: