Back to top

Eredményesen zárult a XI. Kaposvári Állattenyésztési Napok

A házigazda Kaposvári Egyetem és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. immár 11. alkalommal rendezte meg a Kaposvári Állattenyésztési Napokat. Idén Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitotta meg a kiállítást, és felavatták Kozma Ferenc szobrát is. A XI. Kaposvári Állattenyésztési Napok legfontosabb számai: 200 kiállító, 20 ezer látogató, ezer tenyészállat és négy szakmai konferencia.

Minden év szeptemberében a magyar állattenyésztés színe-java Kaposvárra érkezik. Az elmúlt években folyamatosan fejlődő kiállítás már bebizonyította, hogy nemcsak a Dunántúlon, hanem országosan is meghatározó állattenyésztési rendezvény. A számos szakmai és közönségprogram idén több mint 20 ezer látogatót vonzott a Pannon Lovasakadémia területére, ahol több infrastrukturális fejlesztés történt: megújult a tejelőpavilon, új, fedett bokszokban helyezhették el a lovakat, és új helyszínre került a vadas bemutató is.

A Kaposvári Állattenyésztési Napok keretében tartották a Húsmarha-tenyésztési Fórumot, a XXIV. Szent Mihály-napi Juhtenyésztési Fórumot és az Állattartás Gépesítése című konferenciát. Idén is várták Kaposváron a takarmányozási szakembereket, hiszen ismét megrendezték a 25 éves jubileumát ünneplő Nemzetközi Takarmányozási Szimpóziumot, amelynek témája ezúttal „Az alternatív fehérjeforrások felhasználási lehetősége és azok kockázatai az intenzív takarmányozásban” volt.

E szakmai rendezvényeken több, mint 500 szakember regisztrált.

A kiállítás nyitónapján került sor a Felsőoktatási Intézmények gazdászversenyének döntőjére. Az abszolút győztes a Debreceni Egyetem csapata lett, amelynek tagjai Balogh Tamás, Czoller Rebeka és Mészáros Barna Péter voltak. Így ők vihették el a Földművelésügyi Minisztérium fődíját, egy külföldi kiállításon való részvétel lehetőségét.

Már nyolcadszor volt a kiállítás társrendezvénye a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napok, amely minden évben egyedi színfoltja az eseménynek. Neszményi Zsolt kormánymegbízott Somogy megye vadászati értékeit hangsúlyozta megnyitójában, a résztvevők pedig a lőtt vad tiszteletére tartott Hubertus-misén is részt vehettek. Kemény Dénes, a főzőverseny zsűrijének elnöke értékelésében a verseny dinamikus fejlődéséről és a gasztronómiai kultúrában betöltött szerepéről beszélt. A 13 főzőcsapat közül idén a Somogy Megyei Vadász Szövetség Tökös Ötös csapata győzött, a különdíjat pedig a Somogy Megyei Vadászhölgyek Klubja kapta.

Idén először illesztették a II. Magyar Lótenyésztési Napokat is a Kaposvári Állattenyésztési Napok keretei közé. A történelmi lófajtáink népszerűsítésére szolgáló rendezvényen több mint 200 ló és közel 500 lovas vett részt.

Az MLOSZ-kupa kettes fogathajtó versenyének 32 fogata közül Szabó Rolandé lett a győztes. A 130 centiméteres magyar ló kupa kétfordulós versenyszám volt, és a két pálya eredménye alapján, gyors és dupla nullás, hibabiztos lovaglással Kotroczó Róbert győzött. Ő bizonyult a legjobbnak a természetes akadályokkal tarkított 120 centiméteres derby versenyszámban is. A fiatal lovas kategóriában a díjugratást Szőlősi Gréta nyerte, a fiatal ló kategóriában pedig Gulyás Benedek remekelt Furioso-27 Mendel lovával.

A fedeles lovardában tartott közönségprogramok között volt ménparádé, magyar hidegvérű lovak fogatbemutatója, huculpóló, rönkhúzási bemutató és lovastorna is. Ugyanitt Kappel Edit szabadon idomító és az állami ménesek fogatkarusszel-bemutatóját is élvezhették a nézők.

A kiállítás közönségprogramjában idén is látható volt a több mint százéves tradícióval rendelkező, rendkívül látványos Stihl® Timbersports® Series fakitermelő bemutató.

A gyerekek nagy örömére idén is volt Gazdaudvar, ahol krumplit ültethettek, veteményezhettek, állatokat etethettek, és kis időre belemerülhettek a vidéki életbe. A nyuszisimogató, a pónis lovagoltatás, a játszóház és a családi nap is élvezetes időtöltést nyújtott a kicsiknek.

A XI. Kaposvári Állattenyésztési Napokon a kulturális programok részeként fellépett a Somogy Néptáncegyüttes, a Juhos együttes, a Zselic Táncegyüttes és a Somogyi Aprók. A Kaposvári Egyetem diákjai saját művészeti előadással szórakoztatták a közönséget, a pedagógiai kar pedig tehetség-tanácsadást is adott a színes családi nap keretében.

Egy állattenyésztési kiállításon nem maradhattak el a tenyészállat-show-bírálatok, a fajtabemutatók, a fejési és nyírási bemutatók vagy a felvezetők ügyességi versenye sem. Ez utóbbin 16-an álltak rajthoz, és az első helyezett Kollár Károly lett, a Borjádi Mezőgazdasági Zrt. műszakvezetője.

A gyerekek tejfogyasztásának ösztönzésére a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács különleges tejkamiont hozott a kiállításra, amelyben az érdeklődő gyerekek megtudhatták, hogyan termelik és kezelik és dolgozzák fel a tejet, valamint megtudhatták, hogy mi fán teremnek a tej beltartalmi és egészségügyi értékei. Az akció célja az volt, hogy a fiatalok megismerjék a kiváló magyar tejtermékeket, és felnőttként is azokat keressék.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kaposváron is népszerűek voltak a magyar óriásnyulak

Idén hagyományteremtő szándékkal magyar óriásnyúl showbírálatot láthattunk a Kaposvári Állattenyésztési Napokon (KÁN), ahová 16 nyúllal neveztek hazánk több kiemelkedő tenyészetéből is.

Elismert tenyésztők

A XI. Kaposvári Állattenyésztési Napok második napján, szombaton adták át a bemutatott húsmarhákért és lovakért járó tenyésztési díjakat, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. különdíját.

Országos tanévnyitó – a KÁN „égisze” alatt

Nem kell félteni az ágazat jövőjét, amíg ilyen iskolái, elkötelezett tanárai és tenni akaró diákjai vannak – hangoztatta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Agrárszakképző Iskolák Országos Tanévnyitó ünnepségén, melynek a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola adott otthont.

Tehetség-tanácsadással bővült a családi nap

Immár hagyomány, hogy családi nap keretében játszóház működik a Kaposvári Állattenyésztési Napokon. Ezt idén is a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának dolgozói és hallgatói működtették vasárnap, ahová nemcsak a gyerekeket, hanem a szülőket is nagy szeretettel várták. Sőt, idén tehetség-tanácsadással bővült a program.

„Divatfrizurás” tehenek a KÁN-on

Nem múlnak el úgy Kaposvári Állattenyésztési Napok, hogy ne lehetnének az érdeklődők részesei holstein fríz nyírási és fejési bemutatóknak. Így idén is láthattuk, s még a kulisszatitkokba is bepillantást nyerhettünk, hogyan is készítik föl a showbírálatokra a derék tejelő marhákat.

A Kaposvári Egyetem hosszú távon számol a KÁN-nal

Nagy jelentőséget tulajdonít a Kaposvári Állattenyésztési Napoknak Borbás Zoltán, a Kaposvári Egyetem kancellárja. Mint kiemelte, az intézményről olyan pozitív képet mutat, amire másként nem lenne módjuk. Az egyetem révén rendelkezésre áll a páratlan infrastruktúra, fedett csarnokrendszer, nagy fedeles lovarda, ami bármilyen időjárási viszonyok között is lehetővé teszi a zavartalan lebonyolítást.

Eredményesebb az oktatás szövetségben a gyakorlattal

„Napjainkban a szakközépiskolákból kikerülő diákok szakmai alapképzettsége magasabb, míg általános alapképzettségükkel a gimnáziumokból érkezők rendelkeznek előnnyel a felsőoktatásban”- fogalmazta meg véleményét Torma Sándor, a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatója.

A favágás gigászai Kaposváron (videóval)

Kiváló hangulat, szurkolók ezrei, a fejszék csattogása és motorfűrészek zúgása. Ez a STIHL Timbersports bemutató, amelyet – akárcsak Kaposváron – a világ minden szegletében nagy figyelem kísér. Nem más, mint a nemzetközi fakitermelő versenysorozat elnevezése, a sportág elitosztálya, nem indokolatlanul: a versenyeken a legjobbak mérik össze tudásukat.

Idén is páratlan finomságok születtek a vadfőzőversenyen

Nagy sikerrel, rengeteg látogató érdeklődése mellett zajlott le a 8. Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Nap, amelyet a XI. Kaposvári Állattenyésztési Napok keretében rendeztek meg.

A jó patkolókovács ismérve

A Kaposvári Állattenyésztési Napok alkalmával a Pannon Lovasakadémia kovácsai tartottak részletes és látványos bemutatót a lópatkolásról. A patkolás folyamatát Gedővári Ferenc kovácsmester mutatta be Fülöp Dávid segítségével.