0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egyre fontosabbak a jó silózók

Az idei, XI. Kaposvári állattenyésztési Napok kísérőrendezvénye volt a VI. Állattartás Gépesítése Konferencia, amelyen a hallgatóság a kukoricaszilázs készítésének és felhasználásának korszerű gépesítésével kapcsolatos újításokat vehette számba.

Dr. Bokor Árpád dékánhelyettes köszöntő szavait követően dr. Orosz Szilvia, az ÁT Kft. takarmányanalitikai igazgatója bevezető előadásában részletesen számba vette azokat a műszaki-technológiai kérdéseket, amelyek a kukorica silózása, illetve a kukoricaszilázs készítése során leginkább befolyásolják a takarmánynak való minőséget. Utalt ezek fontosságára annak tükrében, hogy a takarmányadagok összetételében egyre nagyobb szerepet játszik a korai gabonafélék és a fűszilázsok felhasználása.

A kukoricaszilázs minőségét jelentősen befolyásolja a silózógépek munkája. A betakarítási technológia műszaki követelményei csak korszerű szecskázógépekkel, manapság elsősorban a járvaszecskázókkal teljesíthetők. Ezeknél a fejlesztések a motorteljesítmény növelésére, az erősített járószerkezetek kialakítására, továbbá új szecskázórendszerek bevezetésére irányulnak. Ezeket vette számba dr. Hajdú József a Konstrukciós újdonságok az újabb fejlesztésű önjáró szecskázógépeken című előadásában.

A gyakorlati kérdések között kiemelt helyen áll a hatékony szemroppantó berendezés alkalmazása. E téren a CLAAS újdonsága az USA-ból származó Multi Crop Craker Shredlage intenzív szemroppantó egység, amelyet Mihalovics Tamás, az Axiál Kft. termékmenedzsere mutatott be igen szemléletesen előadásában.

A megtermelt kukoricaszilázst, homogén keverék készítésére és annak hatékony kiosztására alkalmas takarmánykeverő-kiosztó berendezésekkel lehet kijuttatni. A különböző konstrukciós kialakítású önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsik technikai és technológiai jellemzőit a hallgatóság dr. Kelemen Zsolt ábrákban gazdag előadásából ismerhette meg.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu