0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Horvátország jó piacunk

Horvátország a magyar mezőgazdasági termékek egyik legígéretesebb és leggyorsabban növekvő piaca volt az elmúlt években, főleg amióta az ország 2013-ban csatlakozott az Európai Unióhoz - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, miután részt vett a horvátországi Bjelováron tartott vásáron. Emellett kétoldalú megbeszélést folytatott Tomislav Tolusic horvát mezőgazdasági miniszterrel is.

A miniszter, aki részt vett az észak-horvátországi bjelovári nemzetközi mezőgazdasági vásáron és kétoldalú megbeszélést folytatott Tomislav Tolusic mezőgazdasági miniszterrel, kifejtette: Magyarország napraforgómagot, takarmányt, tejet és tejtermékeket, sertéshúst, baromfihús, zöldséget, gyümölcsöt, kukoricát,valamint gabonát is szállít Horvátországba.

„Ez év első öt hónapjában 110 millió euró értékben exportáltunk Horvátországba, ami 22 százalékos növekedést jelent a tavalyi év ugyanezen időszakához képest” – magyarázta a miniszter, majd hozzátette: 2016-ban a magyar export elérte a 220 millió eurót, az import pedig 87 millió euró volt.

A horvát miniszterrel folytatott megbeszélés kiemelt témája volt az élelmiszerek kettős minőségének problémája – mondta Fazekas Sándor. Horvátország nemrég közzétette a nagy nemzetközi cégek által Nyugat-Európában és Horvátországban forgalmazott termékek összetételét és minőségét vizsgáló kutatási eredményeket, amely szerint a vizsgált termékek több mint felénél találtak különbséget.

A magyar miniszter ezért meghívta horvát kollégáját a szeptember 20-iki Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra és Vásárra (OMÉK), amelynek keretében a visegrádi négyek, valamint más kelet- és közép-európai országok részvételével (Szlovénia, Románia és Bulgária) konferenciát tartanak, amelyen a kettős minőségű élelmiszerekkel és a tisztességtelen piaci magatartással is foglalkoznak.

A tárcavezető hozzátette: a közös agrárpolitika megújítás előtt áll az EU-ban, és ezen a területen is szükséges az együttműködés a két ország között a magyar és a horvát gazdák, valamint a fogyasztók érdekében. Mint mondta: az a cél, hogy a vásárlók egészséges és jó minőségű élelmiszerekhez jussanak, és a közös agrárpolitika forrásait ténylegesen a termelők kapják meg, hogy sikeresebben és méltányos áron tudjanak élelmiszert termelni és előállítani.

Fazekas Sándor a bjelovári mezőgazdasági nemzetközi vásárról elmondta: Magyarország az egyik legnagyobb kiállító és a vásár díszvendége. Magyarország és Horvátország stratégiai partnerei egymásnak – hangsúlyozta.

Több cég, egyéni vállalkozás mutatja be a termékeit: magyar kézműves élelmiszereket, hústermékeket, édességet, mezőgazdasági gépeket. A gyógyfürdők, a Magyar Nemzeti Kereskedőház, a magyar erdészetek és az agrárkutatással fogalakozó cégek is részt vesznek a kiállításon – mondta a miniszter.

Forrás: MTI-Eco