Back to top

Együttműködik a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Takarékbank

A HNT szaktudásával segíti a Takarék Csoportot, hogy a gazdálkodók számára speciális és kedvező pénzügyi termékeket, szolgáltatásokat alakítson ki. Az együttműködés célja a közel 40 ezer család megélhetését biztosító szőlészeti-borászati szektor gazdasági helyzetének és versenyképességének javítása.

Az ágazat sikeres működésének alapfeltétele, hogy a benne működő vállalkozások gazdasági szempontból is fenntarthatóan működjenek, és pénzügyileg is sikeresek legyenek. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Takarékbank a következő hónapokban kiemelt figyelmet fordít a hazai szőlőtermesztés és borgazdálkodás ösztönzését segítő programok megvalósítására.

hnt_2.jpg

Negyvenezer család lehet kedvezményezettje a testre szabott banki szolgáltatásnak
Fotó: viniczai

Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója szerint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával kötött megállapodás szervesen illeszkedik a Takarék Csoport idén júniusban – 100 százalékos támogatottsággal elfogadott – üzleti stratégiájába. Ennek megfelelően a takarékszövetkezetek érdemben növelni kívánják részesedésüket az agrárhitel piacon, és középtávon az agrárium és az élelmiszeripar egyik vezető piaci szereplőjévé kívánnak válni mind a finanszírozás, mind az ügyfélszám tekintetében.

A szakember kiemelte, a hazai borvidékeket nézve bármely gazda 20 kilométeres körzetben megtalálhatja a maga takarékszövetkezetét. A takarékok szőlész-borász szakma iránti elhivatottságát mutatja az is, hogy idén immár tizennyolcadik alkalommal rendezték meg az Országos Takarékszövetkezeti Borversenyt, amelyre 91 borász összesen 181 bortételt nevezett be. A versenyen 139 érmet osztottak ki, a nagyarany mellett 41 aranyat, 55 ezüstöt és 42 bronzot.

„Anyagi stabilitás nélkül nehéz lenne elképzelni ezt a tőkeigényes ágazatot”- jelentette ki Légli Ottó, a HNT elnöke.

A létrejött megállapodás nyomán kézzelfoghatóvá válik az, amit a szakmaközi szervezet ágazati stratégiájában meghirdetett: a fenntartható szőlő- és bortermelés segítése. A fenntarthatóság egyik alapja a pénzügyi feltételrendszer megteremtése. Az együttműködéssel azt kívánják segíteni, hogy a legfontosabb és a legtöbb szereplőt érintő folyamatok finanszírozására olyan banki termékek és szolgáltatások váljanak elérhetővé, amelyek figyelembe veszik az ágazat speciális jellegét.

A színvonalas termeléshez állandó feltételek szükségesek, ezt pénzügyi biztonságra alapozva lehet megteremteni. Az ágazatot jellegénél fogva időt és magas finanszírozást igénylő munkafolyamatok jellemzik. Ahhoz, hogy a termelő például optimális érleltségi állapotban tudja értékesíteni borait, vagy az új szőlőültetvények termőre forduljanak, időre, ebből adódóan finanszírozási forrásra van szükség. Ennek biztosítása speciális hitelkonstrukciókat igényel.

A vidékfejlesztési forrással megvalósuló beruházások kivitelezésekor szintén előnyt jelenthetnek a szektor vállalkozásainak a számukra kidolgozott hitelek. A megállapodás eredményeként a reprezentatív szakmai szervezet és egy tőkeerős pénzügyi csoport együttműködése valósulhat meg az egész borászati ágazat további dinamikus fejlődésének elősegítése érdekében. Míg a 42 ezres tagságú HNT a szőlő- és bortermelőket fogja össze a 22 hazai borvidéken, addig a takarékok évtizedek óta a vidék, a mezőgazdaság, benne a szőlészek és borászok meghatározó finanszírozói.

hnt_1.jpg

Légli Ottó (balról) és Vida József egyaránt fontosnak ítéli az együttműködést
Fotó: viniczai

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a legjobb borok

Györgykovács Imre 2015-ös Nagy-Somlói Furmintja és Koch Csaba 2012-es Villányi Csanád Cuvée-je nyerte el a Magyar Borszakírók Körének Magyar Bor Nagydíját.

Készül a jégbor: balatoni szüret decemberben

Csaknem egy hektáron szüreteltek cabernet szőlőt az Országh Pincészetnél. Jégbor készül a leszedett fürtökből. A jégbort kuriózumnak szánják, s reménykednek benne, hogy jövő év tavaszára elkészülnek vele.

Bikavér a bazilikában

Szent János apostolra, az evangélistára emlékeztek az egri bazilikában, ahol a hagyományok szerint megszentelték a borokat. Az idén meglehetősen jó, a tavalyinál 10 százalékkal nagyobb termésnek örülhettek a borvidék szőlőtermelői, és kiváló borok érlelődtek a borászok pincéiben.

Akik kíváncsiak a borra

Budapest április 10-12. között először ad otthont a borturizmus legnagyobb presztízzsel bíró nemzetközi eseményének, az International Wine Tourism Conference, Exhibition & Workshop (IWINETC) konferenciasorozat tizedik, jubileumi rendezvényének.

A hagyományosból a minőségi a sláger szilveszterkor

Az áruházlánc éves pezsgő, illetve bor forgalmának 20 százalékát  novemberben és decemberben realizálja, de az év vége adja az Auchannál az éves virsliforgalom ötödét is. A hiedelmek szerint gazdagságot hozó lencse sem hiányozhat a magyarok szilveszteri asztaláról, amit jól mutat, hogy az Auchan áruházakban az éves lencseforgalom felét a szilveszter előtti időszakban értékesítik - közölte a cég.

A borász szakma is elismerte Eperjes Károly színművészt

A nagypresztízsű családi pincészeteket tömörítő Pannon Bormíves Céh, a Corinthia Grand Hotel Royalban rendezett hagyományos karácsonyi ünnepségén idén is átadta a Bussay László Emlékdíjat.

Többet költünk borokra az ünnep közeledtével

Borokra is többet költünk a karácsony közeledtével. Az ünnepi asztalra szánt palackokat, illetve az ajándékba vásárolt borokat egyértelműen a magasabb minőségi kategóriából választják ki a vásárlók.

A "tanninos" Zenit

„Pezsgőtől a késői szüretelésű borig, szinte mindenre alkalmas”- fogalmazta meg véleményét a Zenit fajtáról Katona Ferenc borász, aki Budafokon, a Promontórium Borlovagrend évzáró rendezvényén mutatta be 2017-es és korábbi évjártatú borait.

A jó forralt bor három titka

A forralt borok piaca elég esetleges: a kiváló és elfogadható italok szomszédságában néha agyoncukrozott alkoholos szörpöket mérnek – véli a Borháló szakértője, és egyúttal elárulja, mi a minőség három garanciája.

Dom Perignon csillaga - pezsgőkalauz az ünnepekhez

A francia királyokat a koronázás után is e nemes itallal köszöntötték, s az utóbbi két évszázadban már szinte az egész világon pezsgőt bontanak ünnepélyes alkalmakkor. Pezsgővel koccintanak a politikusok, pezsgővel emelik az ünnep fényét a családban, pezsgőben fürdenek a sportolók a győzelem után. Története mellett a választás, ízlelés és szervírozás praktikus tudnivalóit jártuk körbe.