Back to top

Együttműködik a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Takarékbank

A HNT szaktudásával segíti a Takarék Csoportot, hogy a gazdálkodók számára speciális és kedvező pénzügyi termékeket, szolgáltatásokat alakítson ki. Az együttműködés célja a közel 40 ezer család megélhetését biztosító szőlészeti-borászati szektor gazdasági helyzetének és versenyképességének javítása.

Az ágazat sikeres működésének alapfeltétele, hogy a benne működő vállalkozások gazdasági szempontból is fenntarthatóan működjenek, és pénzügyileg is sikeresek legyenek. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Takarékbank a következő hónapokban kiemelt figyelmet fordít a hazai szőlőtermesztés és borgazdálkodás ösztönzését segítő programok megvalósítására.

hnt_2.jpg

Negyvenezer család lehet kedvezményezettje a testre szabott banki szolgáltatásnak
Fotó: viniczai

Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója szerint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával kötött megállapodás szervesen illeszkedik a Takarék Csoport idén júniusban – 100 százalékos támogatottsággal elfogadott – üzleti stratégiájába. Ennek megfelelően a takarékszövetkezetek érdemben növelni kívánják részesedésüket az agrárhitel piacon, és középtávon az agrárium és az élelmiszeripar egyik vezető piaci szereplőjévé kívánnak válni mind a finanszírozás, mind az ügyfélszám tekintetében.

A szakember kiemelte, a hazai borvidékeket nézve bármely gazda 20 kilométeres körzetben megtalálhatja a maga takarékszövetkezetét. A takarékok szőlész-borász szakma iránti elhivatottságát mutatja az is, hogy idén immár tizennyolcadik alkalommal rendezték meg az Országos Takarékszövetkezeti Borversenyt, amelyre 91 borász összesen 181 bortételt nevezett be. A versenyen 139 érmet osztottak ki, a nagyarany mellett 41 aranyat, 55 ezüstöt és 42 bronzot.

„Anyagi stabilitás nélkül nehéz lenne elképzelni ezt a tőkeigényes ágazatot”- jelentette ki Légli Ottó, a HNT elnöke.

A létrejött megállapodás nyomán kézzelfoghatóvá válik az, amit a szakmaközi szervezet ágazati stratégiájában meghirdetett: a fenntartható szőlő- és bortermelés segítése. A fenntarthatóság egyik alapja a pénzügyi feltételrendszer megteremtése. Az együttműködéssel azt kívánják segíteni, hogy a legfontosabb és a legtöbb szereplőt érintő folyamatok finanszírozására olyan banki termékek és szolgáltatások váljanak elérhetővé, amelyek figyelembe veszik az ágazat speciális jellegét.

A színvonalas termeléshez állandó feltételek szükségesek, ezt pénzügyi biztonságra alapozva lehet megteremteni. Az ágazatot jellegénél fogva időt és magas finanszírozást igénylő munkafolyamatok jellemzik. Ahhoz, hogy a termelő például optimális érleltségi állapotban tudja értékesíteni borait, vagy az új szőlőültetvények termőre forduljanak, időre, ebből adódóan finanszírozási forrásra van szükség. Ennek biztosítása speciális hitelkonstrukciókat igényel.

A vidékfejlesztési forrással megvalósuló beruházások kivitelezésekor szintén előnyt jelenthetnek a szektor vállalkozásainak a számukra kidolgozott hitelek. A megállapodás eredményeként a reprezentatív szakmai szervezet és egy tőkeerős pénzügyi csoport együttműködése valósulhat meg az egész borászati ágazat további dinamikus fejlődésének elősegítése érdekében. Míg a 42 ezres tagságú HNT a szőlő- és bortermelőket fogja össze a 22 hazai borvidéken, addig a takarékok évtizedek óta a vidék, a mezőgazdaság, benne a szőlészek és borászok meghatározó finanszírozói.

hnt_1.jpg

Légli Ottó (balról) és Vida József egyaránt fontosnak ítéli az együttműködést
Fotó: viniczai

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vendéglátásból jeles

A saját termelésből származó élelmiszerekre épített vendéglátásban hisz Hancsik József, dobronaki gazdálkodó. Mintegy negyven hektár szántóföldön gazdálkodik, ezt egészíti ki tizennyolcezer tőke szőlő, s a falusi vendéglátás. Melegkonyhával, muraközi ízekkel várják vendégeiket, amelyekből az OMÉK látogatói is ízelítőt kaphattak.

Helyi összefogás nélkül nem megy a borászoknak sem

A borágazatban a helyi szakmai összefogások erősítésére hívta fel a figyelmet Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa szombaton, a másodszor megrendezett Somlói Juhfark Ünnepen. Szerinte minden borvidék termelőinek a saját adottságaiknak, borválasztékjuknak megfelelően kellene kialakítaniuk a stratégiájukat, marketing koncepciójukat.

Különlegesség ínyenceknek

Dús fantáziára vall borfűszerkeverékeket összeállítani, mint tette azt a Fűszerparadicsom Kft.

Vasbor a bácskai Tisza-partról

Délvidéken, a bácskai Tisza-part mellett fekvő Ada község határában, folyó egykori árterében termeszt feketeszedret és készít termékeket a Török család, közel harminc éve. Török Árpád és felesége, Törökné Dancsó Katalin a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének keretében mutatkozott be az OMÉK-on.

Kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén

A tavalyi 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén Magyarországon - mondta a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa.

NAK: Sok helyen indokolatlanul alacsonyak a szőlőárak

A tavalyi 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén Magyarországon – mondta a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa pénteken Szekszárdon.

Mentették az értékes palackokat

Kivételes óvintézkedések mellett és gyorsasággal közel ötmillió dollárt érő mintegy 20 ezer palack muzeális értékű bort mentett ki a különleges borok szállítására, tárolására és biztosítására szakosodott Xpeditr vállalat sürgősségi bormentő egysége a floridai villák bortrezorjaiból az Irma hurrikán elől.

Kiszűri a szulfitot a borból

A kén-dioxid, azaz a szulfit fontos szerepet játszik a frissesség és a kedvező szín és ízhatások megőrzésében, ugyanakkor az arra érzékenyeknél kellemetlen fejfájást okoz. James Kornacki chicagói vegyész pHD hallgató egy tervezőcég bevonásával kifejlesztett egy egyszerű eszközt, amit közvetlenül fogyasztás előtt a borospohárra helyezve, és a bort azon keresztül a betöltve, kiszűri a szulfitot.

Szintetikus anyagokból készítenének minőségi vörösbort

Egy San Franciscó-i cég megelégelte, hogy a világ legdrágább borai több millió forintnyi valutába kerülnek, ezért úgy döntött, hogy megpróbálja mesterséges úton előállítani ugyanazokat a nedűket.

Már elkészült az idei szüret első bora

Megjelent a szakboltok polcain a 2017-es termelői év első hazai bora, amely egy kiemelkedően jó évjárat hírnöke lehet a borszakértők szerint.