Back to top

Együttműködik a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Takarékbank

A HNT szaktudásával segíti a Takarék Csoportot, hogy a gazdálkodók számára speciális és kedvező pénzügyi termékeket, szolgáltatásokat alakítson ki. Az együttműködés célja a közel 40 ezer család megélhetését biztosító szőlészeti-borászati szektor gazdasági helyzetének és versenyképességének javítása.

Az ágazat sikeres működésének alapfeltétele, hogy a benne működő vállalkozások gazdasági szempontból is fenntarthatóan működjenek, és pénzügyileg is sikeresek legyenek. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Takarékbank a következő hónapokban kiemelt figyelmet fordít a hazai szőlőtermesztés és borgazdálkodás ösztönzését segítő programok megvalósítására.

Negyvenezer család lehet kedvezményezettje a testre szabott banki szolgáltatásnak
Fotó: viniczai

Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója szerint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával kötött megállapodás szervesen illeszkedik a Takarék Csoport idén júniusban – 100 százalékos támogatottsággal elfogadott – üzleti stratégiájába. Ennek megfelelően a takarékszövetkezetek érdemben növelni kívánják részesedésüket az agrárhitel piacon, és középtávon az agrárium és az élelmiszeripar egyik vezető piaci szereplőjévé kívánnak válni mind a finanszírozás, mind az ügyfélszám tekintetében.

A szakember kiemelte, a hazai borvidékeket nézve bármely gazda 20 kilométeres körzetben megtalálhatja a maga takarékszövetkezetét. A takarékok szőlész-borász szakma iránti elhivatottságát mutatja az is, hogy idén immár tizennyolcadik alkalommal rendezték meg az Országos Takarékszövetkezeti Borversenyt, amelyre 91 borász összesen 181 bortételt nevezett be. A versenyen 139 érmet osztottak ki, a nagyarany mellett 41 aranyat, 55 ezüstöt és 42 bronzot.

„Anyagi stabilitás nélkül nehéz lenne elképzelni ezt a tőkeigényes ágazatot”- jelentette ki Légli Ottó, a HNT elnöke.

A létrejött megállapodás nyomán kézzelfoghatóvá válik az, amit a szakmaközi szervezet ágazati stratégiájában meghirdetett: a fenntartható szőlő- és bortermelés segítése. A fenntarthatóság egyik alapja a pénzügyi feltételrendszer megteremtése. Az együttműködéssel azt kívánják segíteni, hogy a legfontosabb és a legtöbb szereplőt érintő folyamatok finanszírozására olyan banki termékek és szolgáltatások váljanak elérhetővé, amelyek figyelembe veszik az ágazat speciális jellegét.

A színvonalas termeléshez állandó feltételek szükségesek, ezt pénzügyi biztonságra alapozva lehet megteremteni. Az ágazatot jellegénél fogva időt és magas finanszírozást igénylő munkafolyamatok jellemzik. Ahhoz, hogy a termelő például optimális érleltségi állapotban tudja értékesíteni borait, vagy az új szőlőültetvények termőre forduljanak, időre, ebből adódóan finanszírozási forrásra van szükség. Ennek biztosítása speciális hitelkonstrukciókat igényel.

A vidékfejlesztési forrással megvalósuló beruházások kivitelezésekor szintén előnyt jelenthetnek a szektor vállalkozásainak a számukra kidolgozott hitelek. A megállapodás eredményeként a reprezentatív szakmai szervezet és egy tőkeerős pénzügyi csoport együttműködése valósulhat meg az egész borászati ágazat további dinamikus fejlődésének elősegítése érdekében. Míg a 42 ezres tagságú HNT a szőlő- és bortermelőket fogja össze a 22 hazai borvidéken, addig a takarékok évtizedek óta a vidék, a mezőgazdaság, benne a szőlészek és borászok meghatározó finanszírozói.

Légli Ottó (balról) és Vida József egyaránt fontosnak ítéli az együttműködést
Fotó: viniczai

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Korán indul a szüret Tokajban

A megszokottnál jóval korábban, már augusztusban megkezdődhet a hagyományos szőlőfajták szüretelése Tokaj-Hegyalján - közölte Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke kedden az MTI-vel.

Aranyat érő CARASSIA a Szilágyságból

Megismételte és felülmúlta a tavalyi sikert a magyarországi érdekeltségű, észak-erdélyi Kárászteleki Pezsgőpincészet. Az idei Nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC 2018) egy CARASSIA tétel aranyérmes, egy másik pedig ezüstérmes lett.

Nincs lemaradásban a szőlő Vas megyében

A szőlő nagy része a megelőző védekezésnek köszönhetően egészséges. Érési stádiumba lép, nincs lemaradásban a gyümölcs Vas megyében.

Drágult a bor, szűkült a piac, pedig a minőséggel nincs gond

A belföldi borfogyasztás jelentős visszaesése miatt a borkivitel bővítését sürgette a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az Országgyűlés mezőgazdasági bizottság szőlő-, bor-, pálinka albizottságának csütörtöki ülésén.

A furmintnak is jár a flanc

Számít-e, hogy milyen pohárból isszuk a bort? A borszakértők erre határozott igennel válaszolnak, ezért létezik komoly borvidékeknek, és a kiemelt fontosságú fajtáknak saját pohara.

Tolnában már augusztus közepén indulhat a szüret

Várhatóan augusztus közepén elkezdődik a szüret Tolna megye két borvidékén. A termelők azt mondják, ilyen korai betakarításra nem is emlékeznek. Már színesedik az oportó, a Néró és egy-egy színes szemet már a később érő fajtákon is lehet találni. A termés szépnek ígérkezik, legalábbis ott, ahol a szőlőt meg tudták védeni a lisztharmattól.

Egyedi palack készül az Egri borvidék csúcsminőségű borai számára

Egyedi palack készül az Egri borvidék csúcsminőségű borai számára - tájékoztatta Eger és térsége országgyűlési képviselője az MTI-t.

Kéthetes előnyben a szőlő Villányban

Esős júniuson vagyunk túl, a párás, esős, meleg idő fokozott figyelmet igényel a gazdáktól. Oda kell figyelni, hogy szellős legyen a lombfelület és a növényvédő szereket kellő időben kijuttatni, abszolút kézben tartható. A Villányi Borvidéken minden rendben, a minőség továbbra is jó és a mennyiséggel is elégedettek lehetnek a gazdák.

Idén e borok lettek az ország büszkeségei

Átadták a 2018. évi Országos Borverseny díjait. A hazai szőlő-bor ágazat legszélesebb merítésű, egyben legismertebb bormustrája idén mind a versenyre nevező termelők száma, mind a nevezett tételek tekintetében rekordot döntött. A nevező 223 pincészet 770 mintájából három bornak nagy aranyérmet, 119-nek arany-, 112-nek pedig ezüstérmet ítéltek.

Tényleg a talaj adja a bor ízét?

Egyre népszerűbb és elfogadottabb az a nézet, hogy a szőlőültetvény talaja adja a bor ízét – bár kérdéses, hogy van-e bármilyen tudományos alapja a kijelentésnek.