0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Kiszűri a szulfitot a borból

A kén-dioxid, azaz a szulfit fontos szerepet játszik a frissesség és a kedvező szín és ízhatások megőrzésében, ugyanakkor az arra érzékenyeknél kellemetlen fejfájást okoz. James Kornacki chicagói vegyész pHD hallgató egy tervezőcég bevonásával kifejlesztett egy egyszerű eszközt, amit közvetlenül fogyasztás előtt a borospohárra helyezve, és a bort azon keresztül a betöltve, kiszűri a szulfitot.

A fiatal feltaláló a fejlesztéshez szükséges anyagi forrást a New York-i székhelyű, kreatív projekteket finanszírozó Kickstarter adománygyűjtő platform segítségével, közösségi finanszírozással, több mint 2000 befektető bevonásával gyűjtötte össze.

 

 

Az Üllo névre hallgató, A Minimal dizájnstúdió által formatervezett eszköz lelke az élelmiszernek minősülő polimer alapanyagú cserélhető szűrőbetét, aminek segítségével az átszűrt bor visszanyeri természetes jellegét és ízét. A szulfit mellett az üledéket is kivonja a borból, spirális kialakítású szilikonból készült kifolyónyílásának köszönhetően pedig át is szellőzteti a bort, így kellemes ivású italt eredményez az első kortytól az utolsóig.

Az Üllo borszűrő, négy szűrőbetéttel és tartóval jelenleg 80 dollárba kerül. Egyedi kialakításának köszönhetően használaton kívül is mutatós dísze a borpultnak.

A szulfit használata a borászati technológiában örök vitatéma a borászok között világszerte.

Egyesek szerint létfontosságú az oxidáció megelőzése, a bor frissességének megőrzése érdekében. Ugyanakkor a szulfit allergénnek minősül, éppen ezért az Európai Unióban kötelező feltüntetni a címkén, hogy a bor „szulfitot tartalmaz”, ha a vörösborban több mint 150 mg/l, a fehér és rozé borokban 200 mg/l mennyiségben van jelen. Az USA-ban azonban csak 350 mg/l fölötti mennyiségnél kötelező a szulfittartalom föltüntetése. Több gyártó igyekszik mellőzni a szulfitot, mások pedig a lehető legkisebb szintre csökkenteni.

Forrás: decanter.com