Back to top

Még a techszektor is tanulhat a méhektől

A méhek, a lábukon található sajátos sűrű szőrzetének köszönhetően rendkívül hatékonyan képesek megtisztogatni testüket a ráragadt virágportól. A közelmúltban publikált kutatási eredmény segíthet a mikrocsipek, mikroszenzorok, vagy egyéb apró felületek tisztán tartásában.

Kora tavasztól késő őszig érdemes megállni a kaptárak előtt. Nem kevés információhoz juthatunk a röpdeszka megfigyeléséből. Ám az információgyűjtésen túl gyönyörködésre is lehetőségünk nyílik. Ezt persze minden méhész tudja és gyakorolja is, ha teheti. Egyszerűen csak figyeljük a ki-, beszálló méheket, vagy akár egy teleobjektív segítségével közelebbről is szemügyre vehetjük a szorgos rovarokat, amint különböző színű és árnyalatú virágporokat visznek be hátsó lábaikon a kaptárba..

 

gyüjtőméh pitypangon
Fotó: Hevesi Mihály

Az adott terület és a méhlegelő adottságaitól függően egész évben, vagy annak egy szakaszában láthatunk teljesen virágporos méheket visszaszállni a kaptárba. Közelről ezek a méhek szinte felismerhetetlenek, annyira belepi őket a virágpor. A képen látható méhecskét koratavasszal kaptam lencsevégre egy pitypangon, amikor  a méheknek a fiasítás neveléséhez nagy mennyiségben van szükségük méhkenyérre, amit virágpor és méz összekeverésével állítanak elő.

A virágpor egyébként a körülötte található kemény maghéj miatt önmagában emészthetetlen számukra (az ember számára is!), Azért keverik, illetve tárolják mézzel, rétegekben, hogy a tejsavbaktériumok megbontsák a számukra oly fontos fehérjeforrást.

Néha megfigyelhetjük, hogy a méhek hogyan fésülik át a testüket és gyűjtik csomóba a rajtuk lévő virágport, hogy a hátsó lábukon lévő „szőrtáskácskákba” gyömöszöljék. A továbbrepülés szempontjából különösen fontos, hogy szemüket hatékonyan megtisztítsák a rárakodó virágportól. Az igazi tisztítómunkára azonban a kaptáron belül kerül sor, közvetlenül a sejtekbe való betárolás előtt.

A méhek meglepően hatékonyan képesek magukat megtisztítani a virágportól. A Georgiai Technológiai Intézet kutatócsapata ezt most egy magas felbontású videón örökítette meg, melyet alaposan áttanulmányozott.

A méhek testük teljes felületét 2 perc alatt megtisztították, és nagyjából 15 000 virágporszemcsét távolítottak el magukról.

A lábak sűrű szőrzete olyan hatékonyan dolgozott, hogy a méheknek nem kellett kétszer végigseperniük ugyanazon a testfelületen. Lényeges megfigyelés, hogy a lábak szőrzetmintája különbözik pl. a szemek szőrzetmintájától. A szemeken nagyobb a távolság a szőrök között. A jelenség olyan, mintha egy sűrű fésű segítségével egy ritkább szálú hajkefét tisztogatnánk. Az eredményt a kutatók a Bioinspiration and Biomimetics című folyóiratban hozták nyilvánosságra.

A módszer, ahogy a méhek megtisztítják magukat a virágportól abban segíthet, hogy apró felületeket, mint amilyenek a mikrocsipeken, vagy mikroszenzorokon találhatóak, tisztán tudjunk tartani.

A videót itt lehet megnézni!

Forrás: 
Deutsches Bienenjorunal 9/2017 alapján

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhek, propolisz, egértetem

A propolisz fontos a méhek egészségének megőrzése szempontjából. Amikor egy potenciális fertőző góc, egy egértetem kerül a kaptárba, rögtön hozzálátnak a semlegesítéséhez. A kaptárba került tetemeket először "szőrtelenítik", majd bevonják propolisszal. De vajon elég-e a tetem szaga ahhoz, hogy kiváltsa ezt a viselkedést, vagy tapintaniuk is kell azt?

A méhek imádják a lusta kerttulajdonosokat

Mint szorgalmas beporzók, a méhek létfontosságúak az egészséges ökológiai rendszerek fenntartásához. A számuk azonban világszerte csökken a mezőgazdaság és a városok fejlődésének következtében. Most azonban a tudósok felfedezték, hogy akik lusták füvet nyírni - olyan emberek, akik csak kéthetente vágják a füvet - több méhet vonzanak a kertjükbe, mint akik hetente rendbe teszik a gyepet.

Egészséges és környezettudatos is medúzacsipszet ropogtatni

Nem könnyű elképzelni, hogy a puha, zselészerű medúzából ropogós csipsz készülhet. Azonban ez a fogás az ázsiai konyhában régóta jelen van. Amellett, hogy egészséges, még környezetbarát is a fogyasztása, mivel a túlhalászás következtében a halállományok csökkennek, ellenben a medúzák elszaporodtak.

A giliszták kedvelik a marsi talajt

Két fiatal földigiliszta az első bizonyíték arra, hogy a faj képes szaporodni a Marsról származó földben. Egy biológus fedezte fel őket egy marsi talaj szimuláció során. Ezek a kísérletek kritikus fontosságúak, mivel annak a lehetőségét vizsgálják, hogy képes lenne-e az emberiség életben maradni a vörös bolygón úgy, hogy megtermeli a saját élelmiszerét a marsi talajon.

A kakasok megsüketülhetnének a saját kukorékolásuktól, de…

képesek egy különleges mechanizmus segítségével megvédeni dobhártyájukat. A kakas kukorékolása ugyanis annyira hangos, hogyha túl közel állna hozzá egy ember, megsüketülne.

A gyümölcskutatás finanszírozása itthon és Nyugat-Európában

A gyümölcstermesztés és a hajtató zöldségtermesztés közt óriási szakadék tátong, kevés használható külföldi tudás érkezik a gyümölcsösökbe, és a támogatási rendszer olyanok fennmaradását is garantálja, amelyeknek már nem kellene működniük. A fejlődéshez alapvetően fontos lenne a hatékony, gyakorlatorientált kutatás - hangzott el a Zsendülés 2018 konferencián.

Már gyerekkora óta zümmögnek körülötte a méhek

Mindig jó érzés, ha olyan emberrel találkozunk, aki szakmáját hivatásának tekinti, s olyan szeretettel és szakértelemmel beszél munkájáról, mint Koklács Pál, aki körül már gyerekkora óta zümmögnek a méhek.

Drónokkal egyszerűsítenék a juhászok mindennapjait

A tengerentúlon a dróntechnológia juhokra gyakorolt hatásait vizsgálták. A kutatók szerint a modern technológia hatalmas segítséget jelenthet akár a kisebb gazdaságoknak is.

Akadémiai elismerés az agrártudományok kiváló kutatóinak

A nemzetközi nőnapon adták át a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat azon kutatónőknek, akik amellett, hogy kiemelkedő teljesítményt mutatnak fel szakterületükön, a hazai tudományos élet tevékeny részesei is. Idén a díjakat az agrártudományok, az információs technológia, és a műszaki tudományok kategóriájában osztotta ki a Nők a Tudományban Egyesület és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

Az őszi búza tápanyagigénye

Az őszi búza a hazai növénytermesztés egyik meghatározó növénye. Az évente mintegy 1 millió hektáron termesztett búza termésmennyisége, minősége és főleg a piaci értékesíthetősége alapvetően meghatározza a különböző nagyságú gazdaságok növénytermesztési ágazatának az eredményességét.