Back to top

Miért nem virágzik továbbra is a hazai vetőmagágazat?

Messze nyúló hagyományai vannak a hazai zöldség- és virágvetőmag-termesztésnek, mára azonban a termőterület a töredékére szűkült. Az okokat és lehetőségeket Pavelka Árpád, a Vetőmag Szövetség és Terméktanács zöldség szekciójának elnöke foglalta össze a Kertészet és Szőlészet 37. számának Szaporítóanyag mellékletében.

A kedvező klimatikus viszonyok alapjaiban nem változtak, és szigetszerűen, de a szaktudás is rendelkezésre áll, a betakarításhoz, az állományok gyommentesen tartásához, kézi beporzásához , szelekciójához szükséges kézimunkaerő hiánya azonban gátja vetőmag-termelésnek - hangsúlyozta Pavelka Árpád. De nem csak kevés, drága is a kézi munka, főként a legnagyobb versenytársakkal, Kínával, Thaifölddel, Indiával összehasonlítva. Nem kedvez a vetőmag-termeltetésnek az alapjaiban átalakult birtokszerkezet sem, kevés a jó kultúrállapotban lévő, kellően izolált, 1-2 hektáros terület. 

A zöldségfajok többségénél előtérbe került hibridizáció a vetőmag-termeltetés technológiáját is átalakította. A kézi beporzáshoz még több kézimunkaerőre lenne szükség, és a művelet sokkal több figyelmet, energiát igényel, mint a szabadelvirágzású fajtáknál. Nem utolsósorban az életforma és a jövedelemigények is gyökeresen változtak.

Jelenleg a borsó szinte egyetlen állandó szereplője a hazai vetőmag-termelésnek. Nem lebecsülendő a hagymavetőmag-termelése sem, és az utóbbi évtizedben lendületesen fejlődött a csemegekukoricáé is. 

A paprikahibridekből termelünk még vetőmagot, és talán e téren a legnagyobb a lehetőségünk a bővülésre.

A kertészeti árutermesztés helyzetének változása akár kedvezhet is a zöldségvetőmag-termelésnek. 

A kiskereskedelem koncentrációjával ugyanis várhatóan egyre több, mindössze 2-3 fóliában, pár ezer négyzetméteren például paprikát, paradicsomot hajtató kertész szorul ki a piacról. Ők az árutermelés helyett, néhány családtag összefogásával, a fajtatulajdonostól kapott naprakész technológiai ismeretekkel felvértezve, és persze kellő gondossággal termeszthetnének vetőmagot.

A szerződésből adódóan nincs értékesítési  kockázat, és nagyobb beruházásra sincs szükség.

Nagy kézimunkaerő-igényéből adódóan a zöldségvetőmag-termelés fontos szerepet játszhat a vidéki foglalkoztatásban, így megérdemelt helyet kaphatna az országos kertészeti stratégiában is - hangsúlyozta Pavelka Árpád.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A márciusi fagy nem kímélte a gyümölcsösöket

Kevesebb és drágább kajszi- és őszibarack, valamint cseresznye teremhet idén. A zöldségféléket sincsenek biztonságban, ott a belvíz okozhat gondot.

Extrém drágulás és árcsökkenés lassítja a termelői árak emelkedését

Januárban tovább lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése, ezA termelői árak 2,1 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbiakhoz képest a növényi termékek árának 2,6 és az élő állatok és állati termékek árának 1,4 százalékos növekedéséből eredően - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Együttműködő kertészeteket keres az Élelmiszerbank

Az Élelmiszerbank másodszüretek szervezéséhez, illetve mezőgazdaságban keletkező élelmiszer-feleslegek megmentéséhez keres partnereket. A megmentett feleslegeket az Élelmiszerbank rászorulókhoz juttatja el.

Zöldség-gyümölcsben erősít a Lidl

A Lidl német élelmiszerdiszkont-lánc tavaly Hollandiában már hatodik alkalommal nyerte el a legjobb zöldség-gyümölcs részlegnek járó elismerést, amit idei marketingkampányában már felhasznál. Napjainkban immár a Lidl is számottevő marketingbüdzsével rendelkezik, és versenytársaihoz hasonlóan többféle akciót szervez.

Nem halogatható a zöldségek, gyümölcsök áfacsökkentése

Nemcsak az ágazat versenyképességét javítaná, hanem élelmiszerbiztonsági, és népegészségügyi szempontból is előnyös lenne, ha a zöldségek és gyümölcsök áfáját 5 százalékra csökkentenék. Ráadásul az ebből eredő bevételkiesés 20-30 százaléka valószínűleg visszaszivárogna az államháztartásba, mert a kisebb áfának köszönhető megtakarításaikat a fogyasztók előreláthatóan újabb vásárlásokra költenék.

Újra elfagy a mediterrán zöldség?

Olaszországban akár 60 százalékos terméskiesést is okozhat a február végi, március eleji szibériai hideghullám. A hó kevésbé aggasztja a gazdálkodókat, annál inkább a rendkívüli hideg, ami egy sor növénykultúrát már előrehaladott állapotban talált.

Robotok a káposztaföldön

Forradalmasíthatják a szántóföldi zöldségtermesztést a szedőrobotok, amelyek nem leváltják, hanem kiegészítik az élő munkaerőt. A Plymouth Egyetem és az Agri-Tech Cornwall cég az Automatizált Káposztabetakarítás Cornwallban projekt keretében zajló korszakalkotó fejlesztése jelentősen megkönnyítheti a zöldség- és gyümölcstermelők munkáját a betakarítás során.

Tíz éven belül átrendezi az online-boom a zöldség-gyümölcs kereskedelmet

A webáruházak folyamatos térnyerése a zöldség-gyümölcs kereskedelmet is átrendezi, a technológiai fejlődés teljesen megváltoztatja az áruk elérhetőségét és a terjesztés módját. A blokklánc technológia úttörő alkalmazása itt is segíthet. Igaz, a termesztők saját bevallása szerint egyelőre csak a termés negyede alkalmas rá, hogy fenntartások nélkül be merjenek vele szállni az online kereskedelembe.

Változások 2018

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Változások 2018 címmel rendez évnyitó konferenciát március 2-án a Szent István Egyetem aulájában.

Biotermesztés és hibridvetőmag – kizárják egymást vagy jó barátok?

A mainstream biofelfogással szemben a holland zöldségnemesítő Bejo azon a nézeten van, hogy a korszerű hibridek nagyon is jól illenek az ökológiai gazdálkodásba. A szerdán, február 14-én nyitó nürnbergi Biofach kiállításon pedig mini-szimpózium keretében mutatják be a cég szakemberei, miként nemesítenek kifejezetten biotermesztésre szánt fajtákat, és hogyan zajlik náluk a biovetőmag-előállítás.