Back to top

Miért nem virágzik továbbra is a hazai vetőmagágazat?

Messze nyúló hagyományai vannak a hazai zöldség- és virágvetőmag-termesztésnek, mára azonban a termőterület a töredékére szűkült. Az okokat és lehetőségeket Pavelka Árpád, a Vetőmag Szövetség és Terméktanács zöldség szekciójának elnöke foglalta össze a Kertészet és Szőlészet 37. számának Szaporítóanyag mellékletében.

A kedvező klimatikus viszonyok alapjaiban nem változtak, és szigetszerűen, de a szaktudás is rendelkezésre áll, a betakarításhoz, az állományok gyommentesen tartásához, kézi beporzásához , szelekciójához szükséges kézimunkaerő hiánya azonban gátja vetőmag-termelésnek - hangsúlyozta Pavelka Árpád. De nem csak kevés, drága is a kézi munka, főként a legnagyobb versenytársakkal, Kínával, Thaifölddel, Indiával összehasonlítva. Nem kedvez a vetőmag-termeltetésnek az alapjaiban átalakult birtokszerkezet sem, kevés a jó kultúrállapotban lévő, kellően izolált, 1-2 hektáros terület. 

A zöldségfajok többségénél előtérbe került hibridizáció a vetőmag-termeltetés technológiáját is átalakította. A kézi beporzáshoz még több kézimunkaerőre lenne szükség, és a művelet sokkal több figyelmet, energiát igényel, mint a szabadelvirágzású fajtáknál. Nem utolsósorban az életforma és a jövedelemigények is gyökeresen változtak.

Jelenleg a borsó szinte egyetlen állandó szereplője a hazai vetőmag-termelésnek. Nem lebecsülendő a hagymavetőmag-termelése sem, és az utóbbi évtizedben lendületesen fejlődött a csemegekukoricáé is. 

A paprikahibridekből termelünk még vetőmagot, és talán e téren a legnagyobb a lehetőségünk a bővülésre.

A kertészeti árutermesztés helyzetének változása akár kedvezhet is a zöldségvetőmag-termelésnek. 

A kiskereskedelem koncentrációjával ugyanis várhatóan egyre több, mindössze 2-3 fóliában, pár ezer négyzetméteren például paprikát, paradicsomot hajtató kertész szorul ki a piacról. Ők az árutermelés helyett, néhány családtag összefogásával, a fajtatulajdonostól kapott naprakész technológiai ismeretekkel felvértezve, és persze kellő gondossággal termeszthetnének vetőmagot.

A szerződésből adódóan nincs értékesítési  kockázat, és nagyobb beruházásra sincs szükség.

Nagy kézimunkaerő-igényéből adódóan a zöldségvetőmag-termelés fontos szerepet játszhat a vidéki foglalkoztatásban, így megérdemelt helyet kaphatna az országos kertészeti stratégiában is - hangsúlyozta Pavelka Árpád.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Érces hagyma, mosolygós alma a Hanságból

Az alma és a vöröshagyma a vezérterméke a 14 éve működő Hanság Fertőmenti Szövetkezet Tész-nek. Minden alkalommal részt vesznek az OMÉK-on. Családi János elnök elmondta, hogy az OMÉK olyan seregszemle, ahol szinte kötelező részt vennie annak, aki a mezőgazdaságban valamilyen értéket előállít, és azt meg akarja mutatni a vevőknek és a beszállítóknak.

Egészséges nassolnivaló

Az idei OMÉK-on kisvállalkozás által előállított termék kategóriában nyert díjat a szabadszállási székhelyű Róna Mezőgazdasági Szövetkezet zöldség mix chipse. A sárgarépa-, paszternák- és céklakarikákból álló ropogtatnivaló só- és adalékanyag-mentes, egészséges, magas tápértékkel rendelkező, finom csemege.

A láncoknak a legnagyobb sem számít

Egyedül nem megy a zöldség-gyümölcságazatban sem, a szövetkezésnek 100-150 éves hagyományai vannak Nyugat-Európában. Az Európai Unió a támogatás alapegységének tekinti a termelői értékesítési szervezeteket. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tanácskozása arra kereste a választ, hogy miért halad ilyen vontatottan a szövetkezések szerveződése Magyarországon és mivel lehetne gyorsítani a folyamatot.

Barokk kert a barokk téren - terményáldás Győrben

Évtizedek óta elmaradhatatlan programja a szeptembernek a győri Terményáldás, amit a Győri Művészeti és Fesztiválközpont rendez Győr belvárosában, impozáns barokk környezetben, a Széchenyi téren.

Indiától Brazíliáig vetik a Syngenta ócsai zöldségféléit

Harminc esztendővel ezelőtt, 1987-ben nyitotta meg a Syngenta jogelődje, a Sandoz Seeds 2,5 hektáron a vállalat ócsai zöldségkutató intézetét, ahol ma már csaknem tízszer ekkora területen - összesen 12 növényfaj nemesítésén - dolgoznak a szakemberek. Az Ócsán nemesített zöldségféléket napjainkban a világ számos pontján termesztik nagy sikerrel a gazdálkodók.

Augusztusban is drágult az élet

A fogyasztói árak átlagosan 2,6 százalékkal magasabbak voltak augusztusban, mint egy évvel korábban, júliushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 2,8 százalékosra emelkedett a júliusi 2,6 százalékról. Agy év alatt az élelmiszerek ára 3,2 százalékkal emelkedett.

Biozöldséggel és -gyümölccsel lehetne kitörni

Bár a húsz évvel ezelőtti előrejelzéseknél jóval mérsékeltebb piaci növekedést értek el a biotermékek, azért a területen bőven vannak olyan lehetőségek, amelyeket a magyar gazdálkodók is ki tudnának használni.

Cukrot, zamatot lopott a száraz nyár

Elszökött a cukor, a zamatot adó anyagok jelentős része az öntözetlen fákon termő gyümölcsökből. Bács-­Kiskun megyében a gyümölcsösöknek körülbelül fele nem kapott többletvizet.

Jócskán megdrágultak az állati termékek, gyümölcsök is

Júniusban a mezőgazdasági termelői árak 2,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, a májusi 4,5 százalékos emelkedés után. A növényi termékek ára az előző havinál nagyobb mértékben, 3,1 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékek felvásárlási ára a májusi 15,0 százaléknál lassabban, 12,7 százalékkal emelkedett - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Számoljunk, mielőtt lépünk!

Ha a kápiahajtatásból július végéig elérik a bevétel 75 százalékát, hátradőlhetnek a kertészek, mert a további értékesítés már a hasznot gyarapítja. De aki augusztusban szedi a termés zömét, az a négyzetméterenként 4-5 kilogrammos talajos hozammal szinte biztos, hogy veszteséget termel - mondta Ledó Ferenc elnök Szentesen, a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet kápia szakmai napján.