Back to top

Miért nem virágzik továbbra is a hazai vetőmagágazat?

Messze nyúló hagyományai vannak a hazai zöldség- és virágvetőmag-termesztésnek, mára azonban a termőterület a töredékére szűkült. Az okokat és lehetőségeket Pavelka Árpád, a Vetőmag Szövetség és Terméktanács zöldség szekciójának elnöke foglalta össze a Kertészet és Szőlészet 37. számának Szaporítóanyag mellékletében.

A kedvező klimatikus viszonyok alapjaiban nem változtak, és szigetszerűen, de a szaktudás is rendelkezésre áll, a betakarításhoz, az állományok gyommentesen tartásához, kézi beporzásához , szelekciójához szükséges kézimunkaerő hiánya azonban gátja vetőmag-termelésnek - hangsúlyozta Pavelka Árpád. De nem csak kevés, drága is a kézi munka, főként a legnagyobb versenytársakkal, Kínával, Thaifölddel, Indiával összehasonlítva. Nem kedvez a vetőmag-termeltetésnek az alapjaiban átalakult birtokszerkezet sem, kevés a jó kultúrállapotban lévő, kellően izolált, 1-2 hektáros terület. 

A zöldségfajok többségénél előtérbe került hibridizáció a vetőmag-termeltetés technológiáját is átalakította. A kézi beporzáshoz még több kézimunkaerőre lenne szükség, és a művelet sokkal több figyelmet, energiát igényel, mint a szabadelvirágzású fajtáknál. Nem utolsósorban az életforma és a jövedelemigények is gyökeresen változtak.

Jelenleg a borsó szinte egyetlen állandó szereplője a hazai vetőmag-termelésnek. Nem lebecsülendő a hagymavetőmag-termelése sem, és az utóbbi évtizedben lendületesen fejlődött a csemegekukoricáé is. 

A paprikahibridekből termelünk még vetőmagot, és talán e téren a legnagyobb a lehetőségünk a bővülésre.

A kertészeti árutermesztés helyzetének változása akár kedvezhet is a zöldségvetőmag-termelésnek. 

A kiskereskedelem koncentrációjával ugyanis várhatóan egyre több, mindössze 2-3 fóliában, pár ezer négyzetméteren például paprikát, paradicsomot hajtató kertész szorul ki a piacról. Ők az árutermelés helyett, néhány családtag összefogásával, a fajtatulajdonostól kapott naprakész technológiai ismeretekkel felvértezve, és persze kellő gondossággal termeszthetnének vetőmagot.

A szerződésből adódóan nincs értékesítési  kockázat, és nagyobb beruházásra sincs szükség.

Nagy kézimunkaerő-igényéből adódóan a zöldségvetőmag-termelés fontos szerepet játszhat a vidéki foglalkoztatásban, így megérdemelt helyet kaphatna az országos kertészeti stratégiában is - hangsúlyozta Pavelka Árpád.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Oroszország bevásárolt burgonyából, de a fő európai termesztők kimaradtak az üzletből

Az idén nagyon megugrott, a tavalyihoz képest gyakorlatilag duplájára nőtt Oroszország burgonyaimportja, de nem Európából vásároltak.

Akadozó brokkoliellátás

A nyáriasan meleg őszi napok felborították a tervezett betakarítási ütemet, ezért némi hiány várható a spanyolországi brokkoliból az áruházláncokban.

A Hanság-Fertőmenti Szövetkezetnél épülhet meg a Vidékfejlesztési Program első hűtőháza

A Vidékfejlesztési Program kertészeti fejlesztéseket célzó pályázatai közül a gombaházak és hűtőházak építését és korszerűsítését célzó pályázaton elnyert támogatással a Hanság-Fertőmenti Tész csornai telephelyén épülhet meg az országban az első hűtőház. Az alapkőletételt szombaton tartották, Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárának közreműködésével.

Szeptemberi rend

Szeptember piacán találkozik a nyár az ősz szemérmetlen bőkezűségével: még halmokban állnak a zöldek, sárgállanak a körték, tökök, pasztellszínekbe öltöznek a hamvas szőlők, a szilvák, pirosan nevetnek az almák, a kövér paradicsomok. Minden nap nehéz a választás: miből legyen leves, főzelék, vagy sokféléből egy tarka egyveleg, mert habzsolnánk mindet.

A cikória

Nálunk a levélcikóriát alig ismerik, míg más európai országokban gyakran fogyasztott, kedvenc zöldségnövénynek számít. Ismerkedjünk meg vele!

Hatékonyabban, de kisebb területen termelünk hajtatott zöldségeket

Jelentősen, 15 százalékkal nőtt a hajtatott zöldségek termésmennyisége az elmúlt években, miközben a hajtató terület nagysága csökkent – mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. Leginkább a káposztafélék és a paradicsom termőterülete csökkent, a paprikaféléké és az uborkáé nem változott, míg a salátaféléké jelentősen nőtt.

Tároló-, tisztító- és létszámhiány gátolja az önellátást

A sárgarépa behozatalának visszaszorítása, a piacok megtartása érdekében nem odázható el a tárolókapacitások bővítése, az áruvá készítés fejlesztése. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai napját ezért is szervezték a termesztésben, posztharveszt technológiákban, valamint a tárolásban élen járó szabadszállási Róna Szövetkezetnél és Róna Ker-Tész Kft.-nél.

Kutyával a növényházi kártevők ellen

Az Ohio állambeli NatureFresh Farms üvegházi zöldségkertészet kiképzett kutyát vetett be paprikaormányos (Anthonomus eugenii) elleni védekezésbe, amely tavaly ősszel súlyos károkat okozott a blocky paprika-állományokban.

Még többet költöttünk zöldségre és gyümölcsre

Évente 330 milliárd forintot költünk zöldségre és gyümölcsre egy kutatás szerint. A széles választék, a jó minőség és kedvező ár a legfontosabb szempontok a vásárlásnál.

Új jogszabállyal mérsékelnék a termelők kiszolgáltatottságát

Az agrártárca újabb törvényi szabályozást tervez az élelmiszerlánc legkiszolgáltatottabb szereplői, a mezőgazdasági termelők érdekeinek védelmében -mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Szentesen, a Délalföldi Kertészek Szövetkezete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös szakmai nyílt napján.