Back to top

Újdonság az INTERAT-nál… Agrex mobil terményszárítók!

Az olaszországi Agrex cég nagy választékban gyárt mobil terményszárítókat. A jól ismert műtrágyaszórók és malomipari berendezések mellett a belföldi igényeken túl, főleg orosz és román piacra szállít nagy mennyiségben.

Az olasz AGREX cég által gyártott mobil szárítóberendezések kis és közepes gazdaságokban jól használhatók. Megrendelhetők traktor erőleadó tengelyéről üzemeltetett M változatokban és 400 Volt elektromos hálózatról működtetett ME változatokban. Kerekeken vontatható vázszerkezettel rendelkeznek, így könnyen áttelepíthetők. Az FE változatok pedig stabilan telepített szárítóberendezések.

A szakaszos üzemű Agrex mobil terményszárító, klasszikus hengeres kialakítású, megbízható.

Az alap kivitel olaj égőfejjel van ellátva. Rendelhető olaj/biodízel, vagy gáz/biogáz égővel, vagy számítógépes vezérlésű apríték tüzelésű kazánnal is.

A szárító tartályának térfogata 10-52 m3.

A berendezés magába foglalja a teljes technológiát, a fogadó garattól a kitárolást végző csigáig. A garatba ürített termény egy kis lejtésszögű csigán keresztül jut a függőlegesen álló töltő csigára.

Ez utóbbi végzi a szárítás közbeni terményforgatást és ürítést is. Az oldalába épített „rosta” végzi a törtszem és idegen anyag leválasztását. A termény, egy felülnyitott, az oldalán perforált hengeres silóba jut, aminek az alján keverő lapát biztosítósítja a forgatással együtt az egyenletes száradást. A szárítási ciklust (1,5-2 óra) követően az ürítési ciklus alkalmas a termény visszahűtésére.

Kezelése egyszerű, a szárítási hőmérséklet és a vészleoldási hőfokok beállíthatók.

A mechanikus elemek hajtása elektromos motorral történik, egy áramkimaradás esetén pedig a generátor biztosítja a tápfeszültséget, traktor/kardán hajtás segítségével.

Teljesítményük 24 órás üzemből visszaszámolva 1,5-6 t/h.

 

Megj.: Fontos tudni, hogy az elektromos vagy gázellátáshoz kötött terményszárító telepítése építési engedélyhez kötött. Ezt a területileg illetékes MKEH (Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal) Mérésügyi felügyeletén lehet egy egyszerűsített eljárás keretében kezdeményezni.

 

AGREX PRT250ME dízelüzemű mobil terményszárító

Az ME változat 400V elektromos hálózatról működtethető, de traktor TLT-ről kardán meghajtással is üzemel.

Technikai adatok:

 • Tartálytérfogata: 31 (m3) / 25 tonnás
 • Égőfej teljesítménye: 900 000 (Kcal/óra)
 • Ventilátor légszállítása: 53 000 (m3/óra)
 • Elektromos teljesítmény: 54 (kW)
 • Fűtőolaj tartály térfogata: 530 (liter)
 • Fűtőolaj felhasználás 30%-os terménynél: 1,35 (l/100kg)
 • Szárítási teljesítmény kukorica 30%-ról 14%-ra: 107 t/nap
 • Szárítási teljesítmény búza 20%-ról 14%-ra: 147 t/nap
 • Szárítási teljesítmény napraforgó 17%-ról 7%-ra: 84 t/nap
 • Vízelvonás óránként kukoricában: 3,8-6 (%/óra)
 • Perforált lemez furatmérete: 2.5 mm
 • Hőcserélővel szerelt, indirekt változat

Előnyök:

 • Nincs szükség különleges engedélyekre
 • A mobil modellek teljesen önállóak, és nem igényelnek építési munkálatokat
 • Minden mechanikus és elektronikus biztonsági berendezések megfelelnek az európai és amerikai szabványoknak
 • A teljes rendszer, valamint az összes mechanikus alkatrészek tervezése segítségével kiváló minőségű anyagok készültek
 • Egyszerű karbantartás
 • Alacsony fogyasztás
 • Lehetőség van alternatív üzemanyagok használatára
 • Könnyen szállítható nyerges járművekkel

A hőcserélő előnyei:

 • Garantálható, hogy a szemek CO2-től és szennyeződéstől, égésterméktől mentesek lesznek, ami elengedhetetlen az élelmiszeriparban.
 • Kizárható bárminemű gyulladás kockázata amelyet máskülönben a közvetlen láng és a por elő tudna idézni, ezért a hőcserélővel biztonságosabb az üzemeltetés.
 • A hőcsere folyamata kiegyensúlyozottabb, a szárítás és a hőeloszlás homogénebb.
 • Hőcserélő nélkül a szárítási folyamat ugyan gyorsabb, de szárított szemek minősége leginkább takarmányozáshoz felel meg, élelmiszeripari minősítéshez nem.
Forrás: 
Interat Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Képes géptelenségek

A szervezők kitettek magukért, a mezőgazdaság működéséhez szükséges teljes gépesítési gépkínálatot sikerült felvonultatni a fedett és szabadtéri területen.

Gigászok és pléhkutyák a Fendt-től

Akkumlátoros elektromos erőgépet, kukoricavetést segítő robotokat és rekorddöntögető új kombájnt mutatott be a Fendt szeptember eleji nemzetközi sajtótájékoztatóján Marktoberdorfban.

Egyre fontosabbak a jó silózók

Az idei, XI. Kaposvári állattenyésztési Napok kísérőrendezvénye volt a VI. Állattartás Gépesítése Konferencia, amelyen a hallgatóság a kukoricaszilázs készítésének és felhasználásának korszerű gépesítésével kapcsolatos újításokat vehette számba.

Gabonák minőségének megőrzése a tárolás során vegyszermentesen!

Nincs gázosítószer maradvány, kevesebbe kerül, mint a gázosítószer! A hűtőgép nyáron az állatoknál is felhasználható! Ne csak magadra gondolj, hanem az állatokra is!

Ipari és mezőgazdasági gépek a DM-KER Kft.-től

A DM-KER Kft. közel tíz éves múltra tekint vissza. A dinamikusan fejlődő vállalat mára meghatározó piaci szereplő az agrár- és építőipari gépek forgalmazása és szervizelése terén. Vezető üzletágai közé sorolható továbbá az az alkatrész-forgalmazás és a bérgépszolgáltatás is.

Bemutatkozik a FARKAS SZERVIZTECHNIKA Kft.

A 2004-ben alakult Farkas Szerviztechnika Kft. tulajdonosi körének több mint 30 éves gépészeti tapasztalatát és szakértelmét hasznosítja a javítástechnológiai eszközök értékesítése és karbantartása területén.

KISKORPÁD GÉPKER KFT.

Cégünk, a KISKORPÁD GÉPKER KFT. mezőgazdasági erő- és munkagépek forgalmazásával foglalkozó családi vállalkozás. Telephelyünk somogy megyében, Kaposvártól 15 km.-re a 61. főútvonalon, Kiskorpád határán található.

Wirax-Hungária Kft.

Mezőgazdasági munkaeszközök és alkatrészek kis és nagykereskedelme!

Gépesítésre ítélt zöldségágazat

Bár egyes zöldség- és gyümölcskultúrákban elengedhetetlen az élő munkaerő alkalmazása, a munkavállaló-hiány inkább a gépesítést hozza magával. E folyamat pedig behatárolja, hogy a jövőben mit is érdemes és jövedelmező termeszteni.

Fontos kérdésben állnak bukásra a magyar cégek

A cégek több mint fele teljesen védtelen a kibertámadások ellen - derül ki egy informatikai biztonságra szakosodott cég felméréséből. Nemes Dániel, a Thycotic magyarországi képviselője szerint minél kisebb egy vállalat, annál felkészületlenebb, de legjobban védett vállalatoknak is van lemaradása.