Back to top

Erős versenytársat kapott a magyar agrárexport

Körülbelül 500 millió fős piachoz férhet hozzá Ukrajna, az unió üzleti vállalkozásainak pedig egy 45 milliós új piachoz való könnyebb hozzáférést ígér a két fél által megkötött és immár teljeskörűen hatályba lépett, átfogó szabadkereskedelmi megállapodás, amely a vámok nagy részének megszüntetéséről is rendelkezik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint.

Az elmúlt években az ukrán mezőgazdaság nagyon sokat fejlődött, ráadásul még mindig rengeteg növekedési potenciállal rendelkezik. A már meglévő hatalmas birtokok mellett is sok még a szabad terület, ráadásul ott található a világ legjobb termőföldjeinek (csernozjom) jelentős része – válaszolta a Világgazdaság megkeresésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A NAK szerint igaz, hogy az ukrajnai gazdaságok hektáronkénti árbevétele 10-20 százalékkal alacsonyabb, mint a magyarországiaké, viszont a termelési költségük csak 40-50 százaléka az itteninek, mert kevesebb az inputanyag-felhasználás, és olcsóbb a munkaerő. Ha versenyképesebb fajtákat, hatásosabb vegyszereket és újabb gépeket vezetnének be, akkor a terméshozamuk egyes becslések szerint 50-60 százalékkal is nőhet. Ez még a költségek növekedése mellett is jelentős versenyelőnyt biztosítana számukra.

Márpedig Ukrajna már most is 16-18 millió tonna búzát és 18-20 millió tonna kukoricát exportál, a teljes gabonaexportja pedig évente körülbelül 40 millió tonna.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy Oroszországé is 35-38 millió tonna, akkor kiderül, hogy ez a két ország külön-külön annyit exportál, amennyit az Európai Unió 28 tagországa összesen – világított rá a kamara. Ez – tették hozzá – már csak azért is fontos, mivel az EU tagállamaihoz hasonlóan 2016-tól Ukrajna sem exportálhat mezőgazdasági terméket és élelmiszert Oroszországba. Magyarország helyzetét külön rontja, hogy – hozzá hasonlóan – Ukrajna két legnagyobb mezőgazdasági exportcikke a búza és a kukorica.

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium 2017. március végi adatai szerint Ukrajnában 6 millió hektáron vetettek őszi búzát, míg a NAK adatai szerint a magyarok 958 ezer hektáron.

Az említettek mellett például az olajos magvak, árpa, tej, feldolgozott paradicsom, alkoholos italok és étolaj esetében is jelentős versenyre számíthatunk.

Az étolaj literenkénti ára a vevőhöz leszállítva is alacsonyabb, mint a hazai előállítási költség. Ebből adódóan a hazai feldolgozóiparnak is változásokat hozhat a megállapodás.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a gazdálkodók számára az együttműködés erősítése, a versenyképesebb termelési technológiák bevezetése és a feldolgozottsági szint növelése lehet a kiút. Emellett folytatni kell az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését is, hogy a feketegazdaságnak még csak lehetősége se nyíljon az új partnerállam bevonásával.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bővült a Szingapúrba szállítható magyar termékek köre

2017 júliusában a szingapúri Agrár-Élelmiszer és Állategészségügyi Hatóság (AVA) három szakembere tartott egyhetes ellenőrzést hazánkban. A sikeres auditot követően immár nyúlhús, szarvasmarha és bivalyhús, illetve ezekből származó készítmények termékcsoportjaiban is lehetősége nyílik a magyar vállalkozásoknak a kiszállításra.

Bővülő agrárkapcsolatok a Fülöp-szigetekkel

Új szakaszba léptek az agrárkapcsolatok Magyarország és a Fülöp-szigetek között – jelentette ki Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár, aki az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) tárgyalt Emmanuel F. Piñol, Fülöp-szigeteki agrárminiszterrel.

Több baromfihúst importálunk

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet szokásos havi elemzése szerint kevesebb csirkét vágtak le belföldön, mint tavaly, és emelkedett a baromfihús-behozatal is. Az élősertés exportja pedig csökkent.

Fontos, hogy fennmaradjon az uniós támogatás

Jól teljesít a mezőgazdaság, de sok múlik a 2020 utáni támogatási rendszer részletein, amelyek ma még nem ismertek. Annyi biztos, hogy a zöld szempontok erősödnek, szigorúbb környezetvédelmi előírásokra kell számítani már 2018-tól.

Indul a tengelysúlymérő rendszer automatikus üzeme - egyelőre csak figyelmeztet

Keddtől küldhet figyelmeztetést a szabálysértő fuvarozóknak a nemzeti tengelysúlymérő rendszer, miután elindul az objektív felelősség elve alapján funkcionáló automatikus üzemmódja - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden.

Ukrajna korlátozná a húsexportot a belföldi árak letörésére

Az ukrán kormány korlátozná a húsexportot, mert szerintük a túlzottan nagy kivitel vezetett a belföldi húsár jelentős emelkedéséhez. Ukrajnában 43 százalékkal emelkedett a sertéshús, 26 százalékkal a marhahús és 31 százalékkal a baromfihús ára az idei első nyolc hónapban.

Exporttámogatási pályázatot indítottak a víziparnak

A kormány a magyar vízipar külpiaci tevékenységét előmozdító pályázati program indításáról döntött - közölte a lebonyolítást koordináló Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). A program jelenlegi felhívásában 90 millió forint áll rendelkezésre.

Ló és repül, mégsem Pegazus, mi az?

Sok munka és előkészítés után eljött a pillanat, hogy a történelem során először Budapesten szállt repülőre 14 ló; frízek, Shagya-arabok és lipicaiak. A Liszt Ferenc repülőtéren állatorvosi felügyelet mellett rakták őket speciális, lovak számára kialakított légi szállítókonténerekbe. Ezután egy teherszállító gép gyomrában Luxemburgon keresztül egészen Pekingig repültek.

Fazekas: ne a közvetlen támogatásokból fizessünk kárenyhítést 2020 után

A közös agrárpolitikának (kap) kiemelten kell kezelnie a mezőgazdasági termelők jövedelembiztonságát 2020 után is - fejtette ki Fazekas Sándor a tallinni uniós szakminiszteri találkozón. A kölcsönös kockázatkezelési alapok létrehozása nehézkes, és alig alkalmazzák. Nálunk állami alapként működik hatékonyan, de a KAP az önkéntesen szerveződő kölcsönös kockázatkezelési alapokat részesíti előnyben.

Csökkenhet a cukor ára

Árcsökkenés jöhet a következő hónapokban a szakértők szerint, miután szeptember végén uniószerte kivezetik a hazai piacot is alakító, öt évtizedig érvényben lévő kvótarendszert. Az utóbbi két évben több mint ötven százalékkal emelkedett a cukor fogyasztói ára, a Takarék Agrár Központ arra számít, hogy eljött a csökkentés ideje.