Back to top

Az Irma évekig hat majd az amerikai élelmiszerárakra

Amerika történetében az egyik legpusztítóbb hurrikán az Irma, a hurrikán nem kínéli a partvidékek mezőgazdasági területeit sem. Floridában közel 1,2 milliárd dolláros kárt okozhat, főleg a friss paradicsomot, a narancsot, a zöldbabot, az uborkát, a cukkinit és a cukornádat fenyegeti, és ha a szárazföld felé folytatja útját, elérheti Georgia-t és a két Karolina államot is.

Az Irma hurrikán, ami a valaha volt egyik legpusztítóbb vihar az Egyesült Államok történetében megsemmisítheti Florida teljes gyümölcs- és zöldségtermelését. A bekövetkező károk több éves hatást gyakorolhatnak az amerikai élelmiszerárakra, és a gazdák pénzügyi helyzetére egyaránt. A közép- és dél-floridai gyümölcs és zöldség termesztők sebezhetőek a természeti károkkal szemben, így a szél és az intenzív eső nagy károkat okozhat.  

Az Irma hurrikán közel 1,2 milliárd dolláros termelési értéket fenyeget Floridában, főleg a friss paradicsomot, a narancsot, a zöldbabot, az uborkát, a cukkinit és a cukornádat. 

A gazdaság Floridában erősen diverzifikált, mégis nagy hatással van a termeléskiesés az amerikai boltok ellátottságára, kínálatára, hiszen a floridai gazdálkodók a második legnagyobb kertészeti termékelőállítók Kalifornia után. 

A gazdálkodók nem tudnak mit tenni a katasztrófa ellen, csak a jelentős károkra készülhetnek fel. Például a szamóca védelmére telepített szerkezeteket a viharos szél és az eső megbontja, valószínűleg jövőre már nem lesz jó a termés, hiszen az egyedi szerkezetek legyártása sok időt vesz igénybe. A hurrikán sok gazdaságot és gazdálkodót megbéníthat hosszú időre.  

A vihar hatása már érezhető a cukor árának emelkedésén és a narancsitalok gyártásában is.  

A narancslé és a cukor ára a New York-i tőzsdén már a héten az idei nyári szezon legmagasabb értékére emelkedett. Ha a hurrikán a szárazföldön halad tovább elérheti Georgia és Karolina államokat, itt károkat okozhat a betakarításra váró kukoricában, szójababban, gyapotban és a földimogyoró földeken is.

A károkat csökkentheti az, hogy Floridában még nem helyezték el az üvegházakban a paradicsompalántákat.

 

Forrás: 
bloomberg.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

NAK: milliárdok tájékoztatásra

A falugazdász hálózatot nevezte Győrffy Balázs a NAK legfontosabb szolgáltatásának, hiszen a rendszer tavaly 120 ezer kérelem beadásában segédkezett. Az agrárkamara idén 7,8 milliárdot fordít a hálózat fenntartására, valamint tájékoztatásra.

Fejlettebb vízgazdálkodással biztosított hozamok

A szokatlanul meleg januári időjárás aggodalommal tölti el a gazdákat, mert nagyobb a veszélye a kártevők elszaporodásának. A csapadék mennyisége ugyanakkor nem indokolja a belvíz kialakulását. Az öntözőrendszer fejlesztése viszont szükségszerű: a cél az, hogy a jelenlegi 80 ezer helyett félmillió hektáron öntözzenek, amivel a szélsőséges időjárás okozta károk is csökkenthetők.

A méheknek sem tett jót az enyhe idő

Az utóbbi hetek enyhe időjárása becsapta a természetet, így a méheket is. A plusz fokokban kiröpültek a kaptárakból, elkezdtek dolgozni, tisztulni. A lehűlés az állomány egy részének pusztulásához vezethet, ilyen időben az atkák kártételének esélye is megnő – tudta meg a szoljon.hu Buczkó Endre tószegi méhésztől.

Szépség a szőlőhegyen: Gere Attila pincészete

Neves borász és világhírű kertészmérnök közös elgondolásából született egy különös kert Villányban. Gere Attila pincészetét, borházát foglalja kéthektárnyi díszes keretbe a Mőcsényi Mihály tájépítész professzor tervei alapján telepített park. Titkait, történetét a házigazda osztja meg velünk.

A cifraszűr becsülete

„Édesapám érettségi után egy kapával és néhány jótanáccsal indított útnak” – emlékezett vissza a több mint három évtizedes kezdésre Rózsa Péter. A balmazújvárosi kertész nem volt könnyű helyzetben, hiszen csak akkor lehetett volna egyéni gazda, ha földdel rendelkezik, földhöz jutni pedig – az elővásárlások miatt – bajosan lehetett.

Nem tett jót az enyhe tél a tűzifa kereskedelemnek

Piaci körképünkben erdőgazdaságokat és tüzépeket kérdeztünk meg arról, hogy az időjárási viszonyok miatt hogyan alakult a termelés, a kereslet és az árak. Az erdészetek országszerte küzdenek az enyhe idő miatti kisebb-nagyobb kitermelési lemaradásokkal, de igyekeznek tartani a vállalásokat. A tavalyi kétszeri áremelkedés óta stagnál a tüzifa ára, igaz, az enyhe tél visszavetette a keresletet is.

Somogyban is aggódnak a tavaszias tél miatt

A somogyi gazdák is attól tartanak, hogy a mostani tavaszias meleg után egy nagyobb lehűlés komoly kárt okozhat a termésben.

Kell-e aggódni az enyhe tél miatt?

Szokatlanul meleg a december és a január, aminek következtében sok helyen kikelt már a hóvirág is, nyíló aranyvesszőt is találni, a füves területek pedig újra zöldellni kezdtek. De vajon hogyan hat ez az idő a mezőgazdasági vetésekre, gyümölcsösökre, kertekre? Kell-e aggódniuk a gazdáknak?

Tornádó rombolta le az almériai fóliákat

Tornádóhullám söpört végig a dél-spanyol Alméria egyik emblematikus fóliás központjaként ismert El Ejido településen, és hatalmas károkat hagyott maga után. Az első becslések szerint akár 40 millió eurós kárt is okozhatott a szélvihar.

Felpörög a magyar klímakutatás

Cselekvő zöldpolitikára, ezen belül olyan szemléletformáló fejlesztésekre van szükség, mint a KlimAdat projekt, amely az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezését szolgálja - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a projekt nyitórendezvényén.