Back to top

Az Irma évekig hat majd az amerikai élelmiszerárakra

Amerika történetében az egyik legpusztítóbb hurrikán az Irma, a hurrikán nem kínéli a partvidékek mezőgazdasági területeit sem. Floridában közel 1,2 milliárd dolláros kárt okozhat, főleg a friss paradicsomot, a narancsot, a zöldbabot, az uborkát, a cukkinit és a cukornádat fenyegeti, és ha a szárazföld felé folytatja útját, elérheti Georgia-t és a két Karolina államot is.

Az Irma hurrikán, ami a valaha volt egyik legpusztítóbb vihar az Egyesült Államok történetében megsemmisítheti Florida teljes gyümölcs- és zöldségtermelését. A bekövetkező károk több éves hatást gyakorolhatnak az amerikai élelmiszerárakra, és a gazdák pénzügyi helyzetére egyaránt. A közép- és dél-floridai gyümölcs és zöldség termesztők sebezhetőek a természeti károkkal szemben, így a szél és az intenzív eső nagy károkat okozhat.  

Az Irma hurrikán közel 1,2 milliárd dolláros termelési értéket fenyeget Floridában, főleg a friss paradicsomot, a narancsot, a zöldbabot, az uborkát, a cukkinit és a cukornádat. 

A gazdaság Floridában erősen diverzifikált, mégis nagy hatással van a termeléskiesés az amerikai boltok ellátottságára, kínálatára, hiszen a floridai gazdálkodók a második legnagyobb kertészeti termékelőállítók Kalifornia után. 

A gazdálkodók nem tudnak mit tenni a katasztrófa ellen, csak a jelentős károkra készülhetnek fel. Például a szamóca védelmére telepített szerkezeteket a viharos szél és az eső megbontja, valószínűleg jövőre már nem lesz jó a termés, hiszen az egyedi szerkezetek legyártása sok időt vesz igénybe. A hurrikán sok gazdaságot és gazdálkodót megbéníthat hosszú időre.  

A vihar hatása már érezhető a cukor árának emelkedésén és a narancsitalok gyártásában is.  

A narancslé és a cukor ára a New York-i tőzsdén már a héten az idei nyári szezon legmagasabb értékére emelkedett. Ha a hurrikán a szárazföldön halad tovább elérheti Georgia és Karolina államokat, itt károkat okozhat a betakarításra váró kukoricában, szójababban, gyapotban és a földimogyoró földeken is.

A károkat csökkentheti az, hogy Floridában még nem helyezték el az üvegházakban a paradicsompalántákat.

 

Forrás: 
bloomberg.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szebb és főleg olcsóbb termények: a bolgárkertészek titka

Az 1800-as évek végén Magyarországra települt, nagyobb, szebb és főleg olcsóbb terményeik miatt sokszor utált bolgár kertészcsaládok sikerének egyik titka az öntözés volt.

Két héttel hamarabb érkezik az őszibarack

Kajszibarackból nagyon gyenge, őszibarackból pedig átlag alatti termés válható idén a kora tavaszi erős fagy miatt - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója, Hunyadi István.

Az idei magyar dinnyeszezon számokban - videó

Idén a görögdinnye várható termésmennyisége 192 ezer tonna lesz, mintegy 5 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Pedig az éves dinnyefogyasztás 10 éve fejenként csak 8-9 kilogramm volt, míg mostanában 13-15 kilogrammot eszünk évente.

Növényvédelmi előrejelzés – jégverés után rezezzünk

Terjed az alma- és körtevarasodás, az almamoly folyamatosan rajzik, erősödött a vértetűfertőzés, az őszibarack pedig lisztharmatosodik. Sajnos jég is volt, az érintett ültetvényekben azonnal kezelni kell a sebeket, mielőtt fertőzés súlyosbítja a bajt.

Rohamosan terjednek a pettyesszárnyú muslicák

Rohamos tempóban terjedt el világszerte, és az idei enyhébb, csapadékosabb nyáron Magyarországon is jelentős károkat okozhat a bogyós gyümölcsökben a pettyesszárnyú muslica.

Mégsem tűnik el a magyar málna

Szomorú hírrel volt tele a magyar sajtó néhány napig: eszerint kiveszőfélben van hazánkból a málna. Venyimen rácáfolnak, ahol Rendkívül finom termést hoznak az új nemesítésű málnafajták.

Nemcsak itthon keresett, külföldön is kedvelt a magyar dinnye

Kiszorította a külföldit a hazai, néhány napja már csak itthon termett dinnye kapható a piacokon és az üzletekben. Napjainkban egyre többen termelnek otthon is dinnyét saját fogyasztásra, amelynek legalább ötszáz fajtája ismert.

Jön az eső a kukoricára

Az előttünk álló héten záporos, zivataros időre kell készülni. Különösen a hét közepén és elsősorban az ország északkeleti felén várható kiadós csapadék, mely a növények számára már jól jön majd. Ekkor ezeken a területeken pár fokot csökken a hőmérséklet, de alapvetően marad a nyári meleg. Nagy forróság azonban továbbra sem várható, viszont gyakran lesz szeles az idő.

Egyre népszerűbb ez az egészséges gyümölcs

Napjainkban az áfonya iránti kereslet folyamatosan növekszik, hiszen a gyümölcs amellett, hogy finom, egészséges is, jól illik az egészségtudatos táplálkozás alapanyagai közé. Jó tudni azonban, hogy hazánkban kevés helyen terem meg. A vásárlók megtévesztésének megakadályozása érdekében a Nébih fokozottan ellenőrzi a hazai boltokban és piacokon eladásra kínált áfonya származását.

Bizonytalan jövő elé néz a sertéságazat

Bár a sertéshús-kibocsátás várhatóan tovább fog nőni az év második felében, több bizonytalanság is nehezíti az ágazat sorsát – áll a Rabobank ágazati jelentésében. Kereskedelempolitika, betegséges és a dráguló takarmány befolyásolhatja kedvezőtlenül a piacokat, amely végül elviheti a nyereséget is.