Back to top

Az Irma évekig hat majd az amerikai élelmiszerárakra

Amerika történetében az egyik legpusztítóbb hurrikán az Irma, a hurrikán nem kínéli a partvidékek mezőgazdasági területeit sem. Floridában közel 1,2 milliárd dolláros kárt okozhat, főleg a friss paradicsomot, a narancsot, a zöldbabot, az uborkát, a cukkinit és a cukornádat fenyegeti, és ha a szárazföld felé folytatja útját, elérheti Georgia-t és a két Karolina államot is.

Az Irma hurrikán, ami a valaha volt egyik legpusztítóbb vihar az Egyesült Államok történetében megsemmisítheti Florida teljes gyümölcs- és zöldségtermelését. A bekövetkező károk több éves hatást gyakorolhatnak az amerikai élelmiszerárakra, és a gazdák pénzügyi helyzetére egyaránt. A közép- és dél-floridai gyümölcs és zöldség termesztők sebezhetőek a természeti károkkal szemben, így a szél és az intenzív eső nagy károkat okozhat.  

Az Irma hurrikán közel 1,2 milliárd dolláros termelési értéket fenyeget Floridában, főleg a friss paradicsomot, a narancsot, a zöldbabot, az uborkát, a cukkinit és a cukornádat. 

A gazdaság Floridában erősen diverzifikált, mégis nagy hatással van a termeléskiesés az amerikai boltok ellátottságára, kínálatára, hiszen a floridai gazdálkodók a második legnagyobb kertészeti termékelőállítók Kalifornia után. 

A gazdálkodók nem tudnak mit tenni a katasztrófa ellen, csak a jelentős károkra készülhetnek fel. Például a szamóca védelmére telepített szerkezeteket a viharos szél és az eső megbontja, valószínűleg jövőre már nem lesz jó a termés, hiszen az egyedi szerkezetek legyártása sok időt vesz igénybe. A hurrikán sok gazdaságot és gazdálkodót megbéníthat hosszú időre.  

A vihar hatása már érezhető a cukor árának emelkedésén és a narancsitalok gyártásában is.  

A narancslé és a cukor ára a New York-i tőzsdén már a héten az idei nyári szezon legmagasabb értékére emelkedett. Ha a hurrikán a szárazföldön halad tovább elérheti Georgia és Karolina államokat, itt károkat okozhat a betakarításra váró kukoricában, szójababban, gyapotban és a földimogyoró földeken is.

A károkat csökkentheti az, hogy Floridában még nem helyezték el az üvegházakban a paradicsompalántákat.

 

Forrás: 
bloomberg.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Eltűnőben a három szent növény Csongrádból

Az importnyomás, a fogyasztói szokások változása, de főleg a munkaerő-költségszintje és a magas áfakulcsok szorongatják a gazdákat a Dél-Alföldön. Olyannyira, hogy mára az egykor messze földön híres Szatymaz környéki szőlőknek, fűszerpaprika és őszibarack ültetvényeknek csak a töredéke maradt meg- derült ki a településen rendezett hagyományos bor és fűszerpaprika verseny utáni konferencián.

Rendkívüli támogatást kér a NAK a kiskertészeknek

Az október végi vihar országszerte súlyos károkat okozott a fóliasátrakban, ezzel csődközeli helyzetbe sodorva számos kistermelőt. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a kormányhoz fordult, hogy biztosítson rendkívüli támogatást a károsult gazdálkodóknak a fóliasátrak újjáépítéséhez, beszerzéséhez.

Támogatás amerikai kutatási együttműködésekhez

Egy amerikai program révén lehetőség nyílik kutatással, fejlesztéssel és innovációval foglalkozó szakemberek hálózatának kiépítésre. Ehhez Magyarországról is lehet csatlakozni, pályázni november 20-ig lehet.

Mire elég az agrárnyugdíj?

Mostanában érik el a nyugdíjkorhatárt Ratkó-gyerekek, köztük több százezer őstermelő, közmunkás és napszámos. Most szembesülnek azzal, hogy fillérekből kell majd tengődniük nyugdíjaséveikben.

A Hanság-Fertőmenti Szövetkezetnél épülhet meg a Vidékfejlesztési Program első hűtőháza

A Vidékfejlesztési Program kertészeti fejlesztéseket célzó pályázatai közül a gombaházak és hűtőházak építését és korszerűsítését célzó pályázaton elnyert támogatással a Hanság-Fertőmenti Tész csornai telephelyén épülhet meg az országban az első hűtőház. Az alapkőletételt szombaton tartották, Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárának közreműködésével.

Kertészek és kertbarátok tanácskoztak Budapesten

Magyarország Kormányának alapvető célkitűzése, hogy a magyarlakta tájak, falvak és kistérségek versenyképessé váljanak, a vidék a nemzet motorja legyen – jelentette ki Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége rendezvényén. Szorosabb együttműködési lehetőséget ajánlott a szövetségnek.

Természet ihlette vízgyűjtő

A jövőben nagy gondot jelenthet a városi népesség rohamos növekedése, ellátásukhoz fenntartható helyi, akár városi élelmiszer-előállítási rendszerre van szükség. A termesztéshez szükséges fontos természeti erőforrás a víz, gyűjtéséhez és továbbításához innovatív, új rendszerrel állt elő egy New York-i csapat.

Téli szintjére állítják be a Tisza-tavat

 A biztonságos üzemeltetés és az árvízvédelem miatt a téli időszakra csökkenti a Tisza-tó szintjét a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig). A síkvidéki tározó szintjének egy centiméterrel való csökkentéséhez egymillió köbméter vizet kell leengedni, ezért a végleges szintbeállításig több millió köbméterrel csökken a tárolt vízmennyiség.

Főszerepben a csónakorchideák

Az őszi kiállításon a Magyar Orchidea Társaság idén a Cymbidiumokat szeretné közelebb hozni a látogatókhoz. A négynapos (november 9–11) kiállítás során a több száz virágzó, sokszínű, illatos orchidea mellett a szakértők bemutatják a Cymbidiumok azaz csónakorchideák hibridjeit, valamint több, lakásban is tartható és virágoztatható, kistermetű, csüngő virágzatú új nemesítését is.

Ráérősen nevelt növények

A cserepes növényeket termesztő belga Fikona kertészet a minőségi növények mellett tette le a voksát. Nancy és Koen Peeters, a Fikona kertészet tulajdonosai arra törekszenek, hogy kifogástalan minőségű növényeket neveljenek, hagyjnak elég időt nekik a kifejlődéshez. A cserepes zöld növények iránti növekvő kereslet lehetőséget ad számukra, hogy ne a tömegtermelésre való áttérés legyen a jövő útja.