Back to top

Az Irma évekig hat majd az amerikai élelmiszerárakra

Amerika történetében az egyik legpusztítóbb hurrikán az Irma, a hurrikán nem kínéli a partvidékek mezőgazdasági területeit sem. Floridában közel 1,2 milliárd dolláros kárt okozhat, főleg a friss paradicsomot, a narancsot, a zöldbabot, az uborkát, a cukkinit és a cukornádat fenyegeti, és ha a szárazföld felé folytatja útját, elérheti Georgia-t és a két Karolina államot is.

Az Irma hurrikán, ami a valaha volt egyik legpusztítóbb vihar az Egyesült Államok történetében megsemmisítheti Florida teljes gyümölcs- és zöldségtermelését. A bekövetkező károk több éves hatást gyakorolhatnak az amerikai élelmiszerárakra, és a gazdák pénzügyi helyzetére egyaránt. A közép- és dél-floridai gyümölcs és zöldség termesztők sebezhetőek a természeti károkkal szemben, így a szél és az intenzív eső nagy károkat okozhat.  

Az Irma hurrikán közel 1,2 milliárd dolláros termelési értéket fenyeget Floridában, főleg a friss paradicsomot, a narancsot, a zöldbabot, az uborkát, a cukkinit és a cukornádat. 

A gazdaság Floridában erősen diverzifikált, mégis nagy hatással van a termeléskiesés az amerikai boltok ellátottságára, kínálatára, hiszen a floridai gazdálkodók a második legnagyobb kertészeti termékelőállítók Kalifornia után. 

A gazdálkodók nem tudnak mit tenni a katasztrófa ellen, csak a jelentős károkra készülhetnek fel. Például a szamóca védelmére telepített szerkezeteket a viharos szél és az eső megbontja, valószínűleg jövőre már nem lesz jó a termés, hiszen az egyedi szerkezetek legyártása sok időt vesz igénybe. A hurrikán sok gazdaságot és gazdálkodót megbéníthat hosszú időre.  

A vihar hatása már érezhető a cukor árának emelkedésén és a narancsitalok gyártásában is.  

A narancslé és a cukor ára a New York-i tőzsdén már a héten az idei nyári szezon legmagasabb értékére emelkedett. Ha a hurrikán a szárazföldön halad tovább elérheti Georgia és Karolina államokat, itt károkat okozhat a betakarításra váró kukoricában, szójababban, gyapotban és a földimogyoró földeken is.

A károkat csökkentheti az, hogy Floridában még nem helyezték el az üvegházakban a paradicsompalántákat.

 

Forrás: 
bloomberg.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mindig zöld a kertem, akár az esőerdő

Miután Lengyel Ferenc „Dönci” „A legszebb konyhakertek” első helyezettje lett a Vajdaságban, a Temerini Kertbarátkör benevezte a hazai versenyre is, ahol szintén a dobogó legfelső fokára került. A korábban kamionosként dolgozó kertbarát keresztül-kasul járta Európát, ami igazán stresszes munkának bizonyult. Mindig is arról ábrándozott, hogy kertész legyen.

Sokszínű gomba

Termesztett csiperkéből és laskából készített változatos, izgalmas ételekből kóstoltat a friss gombaféléket termesztő Bio-Fungi Kft. az OMÉK-on. A legközismertebb fehér és barna csiperke, valamint laska mellett bemutatják a sárga laskagombát, shi-taket és a déli tőkegombát is.

Vidám paradicsom a Csallóközből

Figyelemfelkeltő, fiatalos, világoskék színű csomagolásban, látványos standon mutatta be és kóstoltatta paradicsomtermékeit a csallóközi üvegházi paradicsom-termesztők közös értékesítését szervező GreenCoop szövetkezet. A fürtös koktél- és cseresznyeparadicsomot, valamint poharas terméket Vidám Csallóközi Paradicsom márkanéven forgalmazzák Szlovákiában és Magyarországon.

Egészséges nassolnivaló

Az idei OMÉK-on kisvállalkozás által előállított termék kategóriában nyert díjat a szabadszállási székhelyű Róna Mezőgazdasági Szövetkezet zöldség mix chipse. A sárgarépa-, paszternák- és céklakarikákból álló ropogtatnivaló só- és adalékanyag-mentes, egészséges, magas tápértékkel rendelkező, finom csemege.

Hogyan védjük meg a növényeinket?

A kertészetnek szentelt D pavilon közösségi standján a hobbikertészek mellett a profik is kaphatnak hasznos tanácsokat. Az OMÉK ideje alatt számos hasznos és látványos program várja a látogatókat.

A láncoknak a legnagyobb sem számít

Egyedül nem megy a zöldség-gyümölcságazatban sem, a szövetkezésnek 100-150 éves hagyományai vannak Nyugat-Európában. Az Európai Unió a támogatás alapegységének tekinti a termelői értékesítési szervezeteket. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tanácskozása arra kereste a választ, hogy miért halad ilyen vontatottan a szövetkezések szerveződése Magyarországon és mivel lehetne gyorsítani a folyamatot.

Légtüneménytan az okosfarmokon

Meteorológia az agrárium szolgálatában címmel rendezett konferenciát az Országos Meteorológiai Szolgálat az OMÉK második napján. A konferencia célja az volt, hogy megismertessék a magyar mezőgazdaság szereplőivel az jelenlegi és még kidolgozás alatt lévő szolgáltatásaikat, termékeiket. Az OMSZ standján az érdeklődők megismerkedhettek egy meteorológiai állomás csúcstechnológiájú eszközeivel.

Nyitottan a kertészetről

Az OMÉK szakmai napján délután a mezőgazdasági ágazatok szakemberei az 1. Magyar nyitott tér agrár workshop keretében külön-külön beszélhették meg az üzleti környezet, a szabályozás és az erőforrások szerepét a munkájukban és az ágazatok fejlődésében. Öntözésfejlesztést, megfontoltabb jogalkotást és támogatáspolitikát, és a fogyasztók felé irányuló kommunikáció javítását is sürgették.

Barokk kert a barokk téren - terményáldás Győrben

Évtizedek óta elmaradhatatlan programja a szeptembernek a győri Terményáldás, amit a Győri Művészeti és Fesztiválközpont rendez Győr belvárosában, impozáns barokk környezetben, a Széchenyi téren.

Vízinövények károsítói

Akinek kerti tava vagy dézsatava van, a nyár folyamán gyakran találkozik kár- és kórképekkel a vízinövényeken, elsősorban a legmutatósabb fajon, a tündérrózsán. A soktápnövényű károsítók mellett néhány fajspecifikus kártevőre is számítani lehet. Némelyiknek egészen különleges szokásai vannak.