Back to top

Elrajtolt a 12. Coop Rally

Idén 9 állomást látogat végig a Coop Rally közel 300 résztvevője, és 735 kilométert tesznek meg a magyar élelmiszer-feldolgozást népszerűsítő rendezvényen. A Coop Rallyt már a 12. alkalommal rendezik meg, a cél a magyar élelmiszeripar bemutatása.

Csaknem 300 versenyző kilenc állomást látogat meg az idei rendezvényen, ezzel mintegy 735 kilométert tesznek meg a résztvevők – mondta el az eseményen Pekó László. A CO-OP Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke hozzátette: a több mint egy évtizede tartó összefogás és a COOP, valamint partnerei, beszállítói közös munkájának eredménye az is, hogy 2017-ben a Coop Rally, mint a hazai élelmiszer-előállítás legnagyobb közös ünnepe, kiérdemelhette a Magyar Termék Nagydíjat.

A Coop üzletlánc mára hagyományosnak számító éves szakmai programja a minőségi magyar termékekre kívánja felhívni a figyelmet azzal, hogy a verseny résztvevői 2 nap alatt több, a Cooppal kapcsolatban álló gyártót, feldolgozót látogatnak meg az országban. A rendezvény a hazai élelmiszertermékek középpontba állításán túl, a kereskedelem, a feldolgozás, valamint a termelők együttműködését is hangsúlyozza.

coop.jpg

Coop Rally sajtótájékoztató
Coop Rally sajtótájékoztató
Fotó: BL

Tóth Géza, a CO-OP Hungary Zrt. vezérigazgatója az eseményen elmondta: a Coop Gazdasági Csoport egy rendkívül erős versenyben tartja piaci pozícióját. Stabil részesedésének egyik komoly összetevője az, hogy mindig is nagy figyelmet fordított a magyar termékekre.

Feldman Zsolt utalt rá, hogy a Földművelésügyi Minisztérium és a Coop között évekre visszatekintő kapcsolatnak immáron hagyománya van. A Coop – a kormány és az agrártárca elveivel összhangban - itthon előállított élelmiszert akar forgalmazni: ehhez megfelelő minőségű, választékú, mennyiségű, versenyképes termékekre van szüksége, ami a mezőgazdaság és a feldolgozóipar felelőssége, feladata és közös érdeke.

A kormány stratégiájával is egybevág a Coop Rally célja: felhívni a figyelmet a minőségi magyar termékekre – emelte ki Zsigó Róbert. A Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára hozzátette: a kormány az élelmiszeripart stratégiailag kiemelt ágazattá nyilvánította, és számos intézkedést hozott a minőség javítására.

Az eseményen elhangzott: a Coop minden lehetőséget megragad, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar gyártók képesek kiváló minőségű termékek előállítására, és létezik egy stabilan, magas színvonalon működő élelmiszeripari gyártóbázis, amely egyaránt merít a magyar élelmiszeripar legjobb hagyományaiból, és fektet hangsúlyt az innovációra.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új üzemet épít a Spar Üllőn

Több mint 1,2 milliárd forintos beruházással új üzemet épít a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. a vállalat üllői logisztikai központjának területén, a létesítményben majonézes saláták és szendvicsek összeállítását végzik majd.

A húspép, a mákos kalács és a Könyv esete

A hús- és sütőipari vállalkozásokat fél éves előkészítés után is meglepte a Magyar Élelmiszerkönyv új rendelkezéseinek hatályba lépése - derült ki az élelmiszeripar aktualitásainak szentelt konferencián. A húspép-tartalom méréséről, és a védett sütőipari megnevezésekről is bővebben hallhattak az érdeklődők.

Vasbor a bácskai Tisza-partról

Délvidéken, a bácskai Tisza-part mellett fekvő Ada község határában, folyó egykori árterében termeszt feketeszedret és készít termékeket a Török család, közel harminc éve. Török Árpád és felesége, Törökné Dancsó Katalin a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének keretében mutatkozott be az OMÉK-on.

Jövedelmező, biztonságos és fenntartható

Eredményes a magyar GMO-stratégia – derült az OMÉK szakmai tanácskozásán, ahol bemutatták a GMO-mentes védjegyet. Magyarországon 2011 óta rögzíti az Alaptörvény a genetikailag módosított növények és állatok termesztésének, tenyésztésének tilalmát, s bár a szabályozást a politika és lobbi szervezetek folyamatosan támadják, a piac is a jogalkotókat igazolta.

Világexportban már jók vagyunk, de itthon még kevés nyúlhús fogy

Megérkezett az OMÉK-ra is az FM, az Agrármarketing Centrum és a Nyúl Terméktanács nyúltermékeket népszerűsítő programsorozata. Az érdeklődők különböző nyúlhúsból készült ételeket kóstolhattak meg. Megtudhatták azt is, hogy a nyúl élvezeti értéke kiemelkedő, igen változatosan elkészíthető.

Bővülő agrárkapcsolatok a Fülöp-szigetekkel

Új szakaszba léptek az agrárkapcsolatok Magyarország és a Fülöp-szigetek között – jelentette ki Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár, aki az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) tárgyalt Emmanuel F. Piñol, Fülöp-szigeteki agrárminiszterrel.

Mire jó az eredetvédelem?

A minisztérium által indított eredetvédelmi program célja, hogy minél több fölrajzi árujelzős termék legyen hazánkban, és a termelők élvezhessék az általa elérhető értékesítési biztonságot és magasabb árakat - hangzott el az OMÉK Eredetvédelem a termelők szolgálatában című tanácskozásán. Az oltalmazott termékekkel előnyt élveznek a termelők az elővásárlás és az előhaszonbérlet estében.

A Magyar Államkincstár megkezdi a 2016. évi pénzügyi fegyelem alkalmazásából eredő visszatérítések kifizetését

Felhívjuk a termelők figyelmét, hogy az ügyfél-nyilvántartásban szereplő bankszámlaszámuk és egyéb, a kifizetéshez szükséges adataik helyességét ellenőrizzék! Amennyiben az adataikban bekövetkező változásról nem tették meg a jogszabályban előírt bejelentést, azt haladéktalanul tegyék meg, különben október 15. után elveszítik jogosultságukat a kifizetésre.

Az újraiparosításnál az élelmiszerágazat is fontos

Az elmúlt egy-két évben javult az élelmiszeripar helyzete, azonban a hatékonysági problémák egyre élesebben jelentkeznek – derült ki az ágazat helyezetét értékelő előadásból a 78. OMÉK élelmiszeripari aktualitásoknak szentelt konferenciáján. Nemzeti forrásból eddig 66 milliárd forint jutott a szektor beruházásainak, de még zajlik két operatív program élelmiszeripari pályázatai értékelése.

Mérlegen a mezőgazdaság

Ugyan a Metripond Plus Mérlegtechnikai Kft. rendszeresen részt vesz az OMÉK-on, ám a cég ügyvezetője, Molnár Sándor elmondta, nehéz pontosan kiszámolni, milyen termékkel is jelenjenek meg. Nem tisztán élelmiszeripari vagy mezőgazdasági rendezvényről van szó. Ezért igyekeznek az egyszerűbb mérlegeiket bemutatni, a mezőgazdaság számára a különböző kiszerelésekre alkalmas eszközeiket felvonultatni.