Back to top

Még lehet a kisüzemek fejlesztésére pályázni

A Vidékfejlesztési Program intézkedései közül nyitva van a még a „Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése” című felhívás, amelynek keretében 15.000 eurónak megfelelő forint összegű vissza nem térítendő támogatásra tudnak pályázni a legkisebb üzemméretű gazdálkodók.

A Vidékfejlesztési Program pályázati felhívásainak többségét már lezárták, akad azonban még pályázható forrás, amit érdemes lenne kihasználni. Nem valószínű, hogy a jövőben sok ilyen lehetőség adódik majd a gazdálkodók számára - figyelmeztet Weisz Miklós, az Agrion Vállalkozásfejlesztő Iroda vezetője.

 

A pályázható források egyikét a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére hirdették meg, amelynek keretében tizenötezer eurónak megfelelő forintot lehet elnyerni, vissza nem térítendő támogatásként.

 

Kérelmet azok tudnak beadni (őstermelőként vagy egyéni vállalkozóként), akiknek az életvitelszerű tartózkodási helye vidéki térségben van és főállásban gazdálkodnak. A vidéki térség ebben az esetben 10 ezer fő alatti települést jelent, vagy 10 ezer fő feletti lakossággal rendelkező tanyás települések külterületét.

 

További feltétel, hogy a kérelmezőnek a megelőző naptári évben 3 és 6 ezer euró között legyen az üzemmérete (STÉ), vagy a nettó árbevétele (mezőgazdasági termelésből, illetve mezőgazdasági termék feldolgozásból). Árbevétel esetén az előző három év átlagával is lehet teljesíteni ezt a feltételt.

A kívánt üzemméretet  el lehet érni annak, aki például 5-9 hektáron búzát termeszt, vagy 2-3 hektáron szőlőt, esetleg 14-26 db hízót nevel (éves átlagban).

 

A pályázatban vállalni kell, hogy legfeljebb négy éves időszak elteltével az üzemméret, vagy a mezőgazdasági termelésből, feldolgozásból származó értékesítés nettó árbevétele meghaladja a 6 ezer eurót.

A kérelmeket folyamatosan be lehet adni, van még rendelkezésre álló forrás. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy aki a jogosultsági feltételeknek megfelel, szinte biztosan tud nyerni is - mondta Weisz Miklós.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elérhetők a LEADER pályázati felhívások

Megjelent a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárságának felhívása a LEADER pályázatokról.(VP6-19.2.1-17 LEADER)

Támogatás amerikai kutatási együttműködésekhez

Egy amerikai program révén lehetőség nyílik kutatással, fejlesztéssel és innovációval foglalkozó szakemberek hálózatának kiépítésre. Ehhez Magyarországról is lehet csatlakozni, pályázni november 20-ig lehet.

Idén még két pályázat várható

Társadalmi vitára bocsátották a borszőlőültetvények telepítését, illetve a mezőgazdasági és feldolgozó üzemek energiahatékonysági pályázatait – írja a Világgazdaság.

Élelmiszer- és faipari kkv-k figyelem: elérhető egy innovációs pályázat

Megjelent ,,A kkv-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén című" felhívás, amelyre többek között élelmiszeripari vállalkozások is jelentkezhetnek.

Több támogatásra pályázhatnak a tanyán élők

A tanyás térségekben élőket érintő ügyfélbarát módosításcsomagról döntött a Miniszterelnökség, melynek köszönhetően a tanyán élők még nagyobb arányban részesülhetnek a Vidékfejlesztési Program tanyafejlesztési forrásából. Például csökkentették a magánszemélyek által elnyerhető támogatáshoz szükséges önerőt.

Megjelentek a LEADER Helyi Akciócsoportok pályázatai

A napokban folyamatosan jelennek meg a LEADER Helyi Akciócsoportok első, többségében gazdaságfejlesztésű pályázatai.

Jönnek a borászati pályázati döntések

Megkezdődött az eredményhirdetés a borászatok termékfejlesztését és hatékonyságnövelését célzó uniós pályázaton, ahol projektenként kétszázmillió forintos támogatást is lehet nyerni.

Pályázat: Az öntözéses gazdálkodás lehetőségei és korlátai Magyarországon

A Bognár József Közgazdaság-kutató Alapítvány 2017. évi pályázati felhívása.

Október végéig módosítható a jogszerű földhasználat az akg pályázaton

Módosult az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés című (VP4-10.1.1-16 kódszámú és a VP4-10.1.1-15 kódszámú) felhívások dokumentációja.

Keretemelés a baromfitartó-telep korszerűsítési pályázatoknál is

A Miniszterelnökség 207 baromfitartó kérelmét támogatta, akik most 22,6 milliárd forint értékben valósíthatják meg állattartó telepük korszerűsítését. A Vidékfejlesztési Program keretében beérkezett kérelmek elbírálása folyamatos, így a támogatott projektek száma és a támogatás összege tovább növekszik majd a napokban.