Back to top

Még lehet a kisüzemek fejlesztésére pályázni

A Vidékfejlesztési Program intézkedései közül nyitva van a még a „Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése” című felhívás, amelynek keretében 15.000 eurónak megfelelő forint összegű vissza nem térítendő támogatásra tudnak pályázni a legkisebb üzemméretű gazdálkodók.

A Vidékfejlesztési Program pályázati felhívásainak többségét már lezárták, akad azonban még pályázható forrás, amit érdemes lenne kihasználni. Nem valószínű, hogy a jövőben sok ilyen lehetőség adódik majd a gazdálkodók számára - figyelmeztet Weisz Miklós, az Agrion Vállalkozásfejlesztő Iroda vezetője.

 

A pályázható források egyikét a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére hirdették meg, amelynek keretében tizenötezer eurónak megfelelő forintot lehet elnyerni, vissza nem térítendő támogatásként.

 

Kérelmet azok tudnak beadni (őstermelőként vagy egyéni vállalkozóként), akiknek az életvitelszerű tartózkodási helye vidéki térségben van és főállásban gazdálkodnak. A vidéki térség ebben az esetben 10 ezer fő alatti települést jelent, vagy 10 ezer fő feletti lakossággal rendelkező tanyás települések külterületét.

 

További feltétel, hogy a kérelmezőnek a megelőző naptári évben 3 és 6 ezer euró között legyen az üzemmérete (STÉ), vagy a nettó árbevétele (mezőgazdasági termelésből, illetve mezőgazdasági termék feldolgozásból). Árbevétel esetén az előző három év átlagával is lehet teljesíteni ezt a feltételt.

A kívánt üzemméretet  el lehet érni annak, aki például 5-9 hektáron búzát termeszt, vagy 2-3 hektáron szőlőt, esetleg 14-26 db hízót nevel (éves átlagban).

 

A pályázatban vállalni kell, hogy legfeljebb négy éves időszak elteltével az üzemméret, vagy a mezőgazdasági termelésből, feldolgozásból származó értékesítés nettó árbevétele meghaladja a 6 ezer eurót.

A kérelmeket folyamatosan be lehet adni, van még rendelkezésre álló forrás. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy aki a jogosultsági feltételeknek megfelel, szinte biztosan tud nyerni is - mondta Weisz Miklós.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Továbbra is előnyben a természetes erdők

Már ipari faültetvények telepítésére is igényelhető támogatás a Vidékfejlesztési Programból. Továbbra is előnyt élvez azonban a természetes erdők telepítése. Az 50,32 milliárd forintos keretösszegből az ipari célú fás szárú ültetvények támogatására elkülönített 5 milliárd forint elsősorban arra szolgál, hogy az ipari fa iránt megnőtt keresletet azokból elégítsük ki - mondta Mezei Dávid az OMÉK-on.

Alapítványi kezességgel a vidék fejlődéséért

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a mezőgazdasági vállalkozások finanszírozásában. Az alapítvány stratégiájáról, féléves eredményeiről és a jövő kihívásairól Herczegh András ügyvezető igazgatót kérdeztük.

Exporttámogatási pályázatot indítottak a víziparnak

A kormány a magyar vízipar külpiaci tevékenységét előmozdító pályázati program indításáról döntött - közölte a lebonyolítást koordináló Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). A program jelenlegi felhívásában 90 millió forint áll rendelkezésre.

Döntöttek a harmadik zártkert megújítási pályázatról

Idén már harmadik alkalommal hirdette meg a Földművelésügyi Minisztérium a Zártkerti Revitalizációs Programot, így 34 település mintaprogramja valósulhat meg 300 millió forintos támogatásból – mondta a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a 2017. évi Zártkerti Revitalizációs Program pályázatának eredményéről tartott sajtótájékoztatón, Nagymaroson.

Ugrásszerű fejlődést hozhatnak az élelmiszeripari pályázatok

Háromszázmilliárd forintnyi uniós forrás érkezhet meg az élelmiszeripar szereplőihez az elkövetkezendő egy-két évben - mondta Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke, aki az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöki posztját is betölti.

Megkezdődött az önkormányzatok előlegkérelmeinek kifizetése

Szeptember első hetében már 182 millió forint előleget kézhez is kaptak azok az önkormányzatok, akik előleg kifizetési kérelmet nyújtottak be a Vidékfejlesztési Program településképet meghatározó épületek felújítását támogató nyertes pályázatuk után. Az előlegigénylések elbírálása folyamatos, az önkormányzatok bankgarancia nélkül juthatnak forráshoz.

Könnyítés a vízgazdálkodási pályázatnál

Módosult a „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” című felhívás és annak dokumentációja. A változás a fejlesztéssel érintett ingatlanra vonatkozó feltételeket és a támogatási kérelemhez csatolandó mellékletek listáját, és a fiatal mezőgazdasági termelő fogalmát érinti. Már nem kell minden tulajdonos írásos nyilatkozata, ha osztatlan közös tulajdont érint a fejlesztés.

Így kell felgyorsítani a kifizetéseket Lázár János szerint

Tömegével indulhat el a kertészeti beruházások megvalósítása, a Miniszterelnökség a minap 27,66 milliárd forintot ítélt oda a nyertes pályázóknak. A tárca és az államkincstár is több körben ellenőrzi, hogy a pályázati dokumentációban szereplő költségek megfelelnek-e a piaci áraknak. Lázár János tanácsokat adott a forráslehívás meggyorsítására is.

Érkeznek az uniós pénzek: ősztől robbanásszerű fejlődés a kertészetben

Első körben összesen 27,66 milliárd forint szolgálja a kertészeti ágazat beruházásainak megvalósítását. A Miniszterelnökség három vidékfejlesztési pályázat esetében, 366 darab kérelem támogatásáról döntött - adta hírül a tárca.

Újabb élelmiszeripari fejlesztéseket támogatnak

A Miniszterelnökség folytatva a vidékfejlesztési felhívások elbírálását, újabb 251 darab élelmiszeripari pályázatot részesített pozitív döntésben, 48,6 milliárd forint értékben. Ezzel együtt már több mint 90 milliárd forint sorsáról született döntés ez idáig, amely az ágazati fejlesztéseket hivatott támogatni.