Back to top

Megnehezíti a klímaváltozás a pontytenyésztők életét

Az évszázad végére a tengerek és óceánok hőmérséklete 2-4 Celsius fokkal emelkedik a Nemzetközi Klímaváltozási Panel legborúlátóbb előrejelzése szerint. Hogyan hat ez a magas kereskedelmi értékű kagylókra, rákokra, halakra?

A Ceres nevű uniós kutatási projekt azt vizsgálja, hogyan hat majd a klímaváltozás az európai akvakultúrára, a hal-, kagyló- és ráktenyésztésre, illetve hogyan tud alkalmazkodni az iparág a változásokhoz.

- Meg tudjuk jósolni, milyen gyorsan fognak nőni a halak, mi fog történni egyes fajok állományával, de készítünk gazdasági modelleket is, amelyekből kiolvasható, hogyan hatnak ezek a folyamatok a halászok és a haltenyésztők életére – mondta Myron Peck, a projekt koordinátora.

A kutatók egy fűthető vizű lengyelországi halastóban azt vizsgálják, hogyan alkalmazkodnak a pontyok a meleg vízhez. Az eredmények azt mutatják, hogy lesznek leküzdendő akadályok.

- Minél melegebb a víz, annál jobban megterheli ponty szervezetét, így sokkal könnyebben megfertőződnek akár vírussal, akár baktériummal – mondta a halak takarmányozásának szakértője, Jacek Sadowski.

A tóból évente huszonöt tonna pontyot, sügért, compót és csukát értékesítenek. A működtetők szerint a kutatások segítségével csökkenthetik a termelési kockázatokat, és kiaknázhatják a klímaváltozásban rejlő esetleges előnyöket.

- Tudjuk, hogy a melegebb vízben másként növekszik a hal - mondta Mateusz Gzyl, a Rybactwa Centrum halbiológusa. – Csakhogy az ügyfeleink nagy, két-két és fél kilós pontyokat kérnek. A klímaváltozás mintázatainak megértése segíthet abban hogy megfelelő takarmányozási stratégiát alakíthassunk ki a pontyaink számára.

A Ceres projekt keretében a tengerbiológusok azt is kutatják, hogy a tenger hőmérsékletének, sótartalmának és PH-értékének változása hogyan hat a benne élő osztrigák testfelépítésére. Az első eredmények meglehetősen aggasztóak az osztriga-tenyésztők számára.

- Meleg vízben az osztriga drámaian felgyorsítja az anyagcseréjét, egyre több vizet szűr át, hogy lehűtse magát – magyarázta Domitila Matias tengerbiológus. – Ez rengeteg energiáját leköti, ami kihat a növekedésére. A mészváza rövidebb lesz, a testtömege pedig kisebb.

A mintákat a laborba viszik további vizsgálatok céljából. A kutatók azt is megnézik, hogyan hat a víz melegedése hosszú távon az osztriga szaporodási ciklusára.

- A nővekvő vízhőmérséklet hatását tanulmányozzuk a faj reprodukciós folyamataira – folytatta a tengerbiológus. – Később azt is megnézzük, hogy a meleg vízben lerakott peték mennyiben lesznek később életképesek.

Forrás: 
Euronews

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Légtüneménytan az okosfarmokon

Meteorológia az agrárium szolgálatában címmel rendezett konferenciát az Országos Meteorológiai Szolgálat az OMÉK második napján. A konferencia célja az volt, hogy megismertessék a magyar mezőgazdaság szereplőivel az jelenlegi és még kidolgozás alatt lévő szolgáltatásaikat, termékeiket. Az OMSZ standján az érdeklődők megismerkedhettek egy meteorológiai állomás csúcstechnológiájú eszközeivel.

Felpörgött a cégalapítás az akvakultúra ágazatban

A magyarországi halgazdálkodás jövedelmezőségére a 16 milliárd forintos uniós támogatás éppúgy jótékony hatással lehet, mint a jövő évi 22 százalékpontos áfacsökkentés. A terület 284 társaságának múlt évi együttes forgalma 14,45 milliárd forint volt.

Felejtsük el az 1200 forintos borjúárakat

Megfelelő fejlesztésekkel, törzskönyvezett fajtatiszta állományokkal a húsmarhatartás hosszú távon is jövedelmező lesz- mondta Márton István, a Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója a XI. KÁN keretében rendezett tanácskozáson. Készülni kell a támogatási rendszer átalakítására és a klímaváltozás hatásaira, mint az aszályos években kiszáradó legelőkre.

Klímakutatással a mezőgazdaságért

A Kaposvári Egyetem hallgatóbarát, modern szolgáltató és kutató egyetemként ismert és elismert hazai és nemzetközi szakmai körökben, amire rá is szolgált az utóbbi évek, évtizedek fejlesztéseivel. Az egyetem, és elsősorban az Agrár- és Környezettudományi Kara volt az elindítója, és kezdettől fogva résztvevője is a mára országossá vált Kaposvári Állattenyésztési Napoknak.

Mi kell a fenntartható hamburgerhez? Rengeteg légy

A rovarok egyszerre csökkenthetik az élelmiszerhulladék mennyiségét, és takarmányként is hasznosíthatóak az állattartásban.

Magyar segítséggel fejlődne a világ második legnagyobb pontytenyésztő országa

Akvakultúra kutatás-fejlesztési együttműködés formálódik Magyarország és Indonézia között. A közelmúltban a távol-keleti országban ülésesett a két ország halászati vegyesbizottsága, és a több napos tanulmányút alatt a magyar fél képet kaphatott a további együttműködés lehetőségeiről.

Világ horgászai, egyesüljetek! – ki kell fogni a szökött lazacokat

Több ezer atlanti lazac jutott ki a Csendes-óceán vizeibe, amikor megsérült egy akvafarm hálórendszere Washington állam partjainál. Vadvédelmi illetékesek felszólították a horgászokat, hogy a lehető legnagyobb mennyiségű halat próbálják meg kifogni.

Alkohol előállításával képes túlélni az aranyhal oxigénhiányos vizekben

Oxigén nélkül az emberek és a legtöbb gerinces állat néhány percen belül elpusztul. Mégis, az aranyhal és annak vad rokona a kárász, napokon, sőt hónapokon át is képes létezni az jéggel borított tavak alján lévő oxigénmentes vízben.

Befellegzik a tavaszi árpának?

Az éghajlatváltozás legnagyobb vesztese a tavaszi árpa, ami idővel el is fog tűnni Magyarországról. Raskó György szerint klímaváltozástól függetlenül is érdemes lenne az egyes régiók talaj- és időjárási adottságaihoz igazítani a termelést. A klímaváltozáshoz való alkalmazkodást 2050-ig szóló előrejelzésekkel segíti az interneten szabadon böngészhető Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer.

Döbbenetes változást okozott 50 év alatt a klímaváltozás Európában

A folyók áradásának időpontját is befolyásolja a klímaváltozás Európa több régiójában - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.