Back to top

Megnehezíti a klímaváltozás a pontytenyésztők életét

Az évszázad végére a tengerek és óceánok hőmérséklete 2-4 Celsius fokkal emelkedik a Nemzetközi Klímaváltozási Panel legborúlátóbb előrejelzése szerint. Hogyan hat ez a magas kereskedelmi értékű kagylókra, rákokra, halakra?

A Ceres nevű uniós kutatási projekt azt vizsgálja, hogyan hat majd a klímaváltozás az európai akvakultúrára, a hal-, kagyló- és ráktenyésztésre, illetve hogyan tud alkalmazkodni az iparág a változásokhoz.

- Meg tudjuk jósolni, milyen gyorsan fognak nőni a halak, mi fog történni egyes fajok állományával, de készítünk gazdasági modelleket is, amelyekből kiolvasható, hogyan hatnak ezek a folyamatok a halászok és a haltenyésztők életére – mondta Myron Peck, a projekt koordinátora.

A kutatók egy fűthető vizű lengyelországi halastóban azt vizsgálják, hogyan alkalmazkodnak a pontyok a meleg vízhez. Az eredmények azt mutatják, hogy lesznek leküzdendő akadályok.

- Minél melegebb a víz, annál jobban megterheli ponty szervezetét, így sokkal könnyebben megfertőződnek akár vírussal, akár baktériummal – mondta a halak takarmányozásának szakértője, Jacek Sadowski.

A tóból évente huszonöt tonna pontyot, sügért, compót és csukát értékesítenek. A működtetők szerint a kutatások segítségével csökkenthetik a termelési kockázatokat, és kiaknázhatják a klímaváltozásban rejlő esetleges előnyöket.

- Tudjuk, hogy a melegebb vízben másként növekszik a hal - mondta Mateusz Gzyl, a Rybactwa Centrum halbiológusa. – Csakhogy az ügyfeleink nagy, két-két és fél kilós pontyokat kérnek. A klímaváltozás mintázatainak megértése segíthet abban hogy megfelelő takarmányozási stratégiát alakíthassunk ki a pontyaink számára.

A Ceres projekt keretében a tengerbiológusok azt is kutatják, hogy a tenger hőmérsékletének, sótartalmának és PH-értékének változása hogyan hat a benne élő osztrigák testfelépítésére. Az első eredmények meglehetősen aggasztóak az osztriga-tenyésztők számára.

- Meleg vízben az osztriga drámaian felgyorsítja az anyagcseréjét, egyre több vizet szűr át, hogy lehűtse magát – magyarázta Domitila Matias tengerbiológus. – Ez rengeteg energiáját leköti, ami kihat a növekedésére. A mészváza rövidebb lesz, a testtömege pedig kisebb.

A mintákat a laborba viszik további vizsgálatok céljából. A kutatók azt is megnézik, hogyan hat a víz melegedése hosszú távon az osztriga szaporodási ciklusára.

- A nővekvő vízhőmérséklet hatását tanulmányozzuk a faj reprodukciós folyamataira – folytatta a tengerbiológus. – Később azt is megnézzük, hogy a meleg vízben lerakott peték mennyiben lesznek később életképesek.

Forrás: 
Euronews

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felpörög a magyar klímakutatás

Cselekvő zöldpolitikára, ezen belül olyan szemléletformáló fejlesztésekre van szükség, mint a KlimAdat projekt, amely az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezését szolgálja - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a projekt nyitórendezvényén.

Befagyott itatók, beteg tehenek: ezzel küzd most az amerikai mezőgazdaság

A tehenek maguk jelzik a gazdáknak, ha befagyott az itató a Ferme Racine farmon, az Ontario állambeli Casselmanban.

Klímaváltozás, szélsőséges időjárás: a mezőgazdaság sokat veszíthet

A globális felmelegedés következtében a szélsőséges időjárási jelenségek fel fognak erősödni, azt viszont nem lehet hosszú távra előre jelezni, hogy mikor, hogyan következnek be - erről Juhász Árpád geológus beszélt az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

A zöldforradalom se tudja ellensúlyozni az átlaghőmérséklet változás negatív hatásait

Két magyar kutató elemzése szerint a korábbinál magasabb átlaghőmérsékleteknek jelentős szerepük van abban, hogy stagnálnak az árpa, a búza, a kukorica és a rozs termésátlagai Magyarországon és az egész régióban - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

Halfilét a szeszüzemből

Nem újkeletű gondolat, hogy bizonyos tevékenységek után visszamaradt hulladékot etessenek fel a tenyésztett halakkal. Ez tulajdonképpen a körforgásos mezőgazdaság alapja. Az akvakultúra – a halgazdaság modernebb neve – többféleképpen is kombinálható más tevékenységekkel.

Hoz-e árcsökkenést az áfaváltozás?

Akár újévi találós kérdés lehetne, hogy mennyi a hal, a sertésbelsőségek és vágási melléktermékek, valamint az internet közös nevezője. A helyes megoldás az öt, ugyanis január elsejétől azonos áfakulcs alá tartoznak. A feldolgozók alapvetően örülnek, bár a kiskereskedelmi hatásokkal kapcsolatban szkeptikusak, ahogy az egyszeri fogyasztó is - derül ki a haon.hu összefoglalójából.

Hogyan alkalmazkodjunk a klímaváltozáshoz a kukoricatermesztésben?

A klímaváltozás hatásainak kivédése és a precíziós művelésben rejlő lehetőségek álltak a Kaposvári Egyetemen rendezett második Kukorica és búza konferenciasorozat középpontjában. A Magro.hu által szervezett tanácskozáson a tizenöt előadó hasznos ismeretekkel szolgált a kultúrák teljes technológiájáról, beleértve a fajtákat, a talajművelést, a növényvédelmet, a tápanyag-utánpótlást és a tárolást.

Mostantól védjegy garantálja a magyar hal minőségét

Új védjegyet vezet be a Földművelésügyi Minisztérium (FM), illetve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet a magyar hal minőségének garantálására - jelentette be Fazekas Sándor. A tanúsítványt élő halra, és feldolgozottnak nem minősülő haltermékekre, halhúsra lehet használni, halkonzervre még nem.

Inog a ponty trónja

Az értékesebb halakat keresik a magyarok idén karácsonykor. Míg korábban a ponty volt az igazi sláger, a fizetőképes kereslet erősödésével egyre többen választják a drágább növényevő, illetve ragadozó halakat.

A kaliforniai erdőtüzek okai

A bozóttűz Kaliforniában szinte mindennapos jelenség, az idén Ventura és Los Angeles megyéken végigsöprő pusztító erdőtüzekre azonban emberemlékezet óta nem volt példa. A szakemberek szerint a mostani kaliforniai tűzvész egyértelműen a klímaváltozás, illetve az arra adott rossz válaszok következménye, és a további fölmelegedés miatt az elkövetkező évtizedekben gyakrabban lehetnek erdőtüzek.