Back to top

Megnehezíti a klímaváltozás a pontytenyésztők életét

Az évszázad végére a tengerek és óceánok hőmérséklete 2-4 Celsius fokkal emelkedik a Nemzetközi Klímaváltozási Panel legborúlátóbb előrejelzése szerint. Hogyan hat ez a magas kereskedelmi értékű kagylókra, rákokra, halakra?

A Ceres nevű uniós kutatási projekt azt vizsgálja, hogyan hat majd a klímaváltozás az európai akvakultúrára, a hal-, kagyló- és ráktenyésztésre, illetve hogyan tud alkalmazkodni az iparág a változásokhoz.

- Meg tudjuk jósolni, milyen gyorsan fognak nőni a halak, mi fog történni egyes fajok állományával, de készítünk gazdasági modelleket is, amelyekből kiolvasható, hogyan hatnak ezek a folyamatok a halászok és a haltenyésztők életére – mondta Myron Peck, a projekt koordinátora.

A kutatók egy fűthető vizű lengyelországi halastóban azt vizsgálják, hogyan alkalmazkodnak a pontyok a meleg vízhez. Az eredmények azt mutatják, hogy lesznek leküzdendő akadályok.

- Minél melegebb a víz, annál jobban megterheli ponty szervezetét, így sokkal könnyebben megfertőződnek akár vírussal, akár baktériummal – mondta a halak takarmányozásának szakértője, Jacek Sadowski.

A tóból évente huszonöt tonna pontyot, sügért, compót és csukát értékesítenek. A működtetők szerint a kutatások segítségével csökkenthetik a termelési kockázatokat, és kiaknázhatják a klímaváltozásban rejlő esetleges előnyöket.

- Tudjuk, hogy a melegebb vízben másként növekszik a hal - mondta Mateusz Gzyl, a Rybactwa Centrum halbiológusa. – Csakhogy az ügyfeleink nagy, két-két és fél kilós pontyokat kérnek. A klímaváltozás mintázatainak megértése segíthet abban hogy megfelelő takarmányozási stratégiát alakíthassunk ki a pontyaink számára.

A Ceres projekt keretében a tengerbiológusok azt is kutatják, hogy a tenger hőmérsékletének, sótartalmának és PH-értékének változása hogyan hat a benne élő osztrigák testfelépítésére. Az első eredmények meglehetősen aggasztóak az osztriga-tenyésztők számára.

- Meleg vízben az osztriga drámaian felgyorsítja az anyagcseréjét, egyre több vizet szűr át, hogy lehűtse magát – magyarázta Domitila Matias tengerbiológus. – Ez rengeteg energiáját leköti, ami kihat a növekedésére. A mészváza rövidebb lesz, a testtömege pedig kisebb.

A mintákat a laborba viszik további vizsgálatok céljából. A kutatók azt is megnézik, hogyan hat a víz melegedése hosszú távon az osztriga szaporodási ciklusára.

- A nővekvő vízhőmérséklet hatását tanulmányozzuk a faj reprodukciós folyamataira – folytatta a tengerbiológus. – Később azt is megnézzük, hogy a meleg vízben lerakott peték mennyiben lesznek később életképesek.

Forrás: 
Euronews

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Négy ezrelék szénnel a termőföldért

Világszerte egyre népszerűbbek a természetkímélő mezőgazdasági módszerek - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az MTI-nek Bonnban, ahol az ENSZ klmíakonferenciájához kapcsolódva magyar közreműködéssel rendeztek tanácskozást arról, hogy miként járulhat hozzá a klímavédelmi vállalások teljesítéséhez egy új mezőgazdasági szemléletmód, az agroökológiai megközelítés.

Átalakulóban a magyar erdők: eltűnnek a fenyők és a bükkök

A Dendroctonus ponderosae egy észak-amerikai szúfaj, egy példánya nagyjából akkora, mint egy rizsszem. Alapesetben hasznos szerepet tölt be a fenyőerdők ökoszisztémájában: a leggyengült, öreg fákat támadja meg, így gyorsabban tudnak fejlődni a fiatalabbak. Az elmúlt évtizedek forróbb és szárazabb nyarai miatt azonban tömegesen elszaporodott, és támadta meg a melegedés miatt kiszáradt fenyőerdőket.

Harmadával csökkenhetnek a termésátlagok a klímaváltozás miatt

Az EU mezőgazdasága összességében jó évet zárt, de a globális éghajlatváltozásból fakadó egyre szeszélyesebb időjárás miatt egyre nagyobb az eltérés a tagállamok között. Magyarország két legfontosabb mezőgazdasági terménye, a búza és a kukorica is a kiszolgáltatottabbak közé tartozik az éghajlatváltozás szempontjából. Termésátlaguk 30 százalékkal csökkenhet a század végére több tanulmány szerint.

Több a horgász, mint a hely a Balatonnál

Egyre többen horgásznak a Balatonnál, ahol jövőre sem nő a horgászjegyek ára - hangzott el a IV. Balatoni Horgászkonferencián Balatonfüreden. Ahogy az is, hogy a part menti horgászhelyek gyakorlatilag beteltek, ezért célszerű lenne csónakkikötőket építeni. Földrajzi oltalom alá kerülhet a balatoni hal.

Izraelben etetik a vonuló pelikánokat

Idén is eteti az izraeli állam azt a több tízezer vonuló madarat, amely Dél-Európából Közép-Afrikába tartva megpihen az ország területén.

Klímaváltozás: elhúzódó virágzásnál éheznek a méhek

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem tudósai egy furcsa paradoxonba botlottak, miközben a Sziklás-hegység magasabb területein élő méheik életét kutatták.

Több tonna invazív haltól szabadult meg a Tisza-tó

Miközben a parti horgászhelyek rendbetétele és karbantartása zajlik a Tisza-tavon, a tározó üzemeltetője és a kikötők a téli üzemre készülnek. Elkezdődött az invazív fajok gyérítése is a tározó teljes területén.

Jelentősen mérsékelnék az üvegházhatású gázok kibocsátását

A tagállamok illetékes miniszterei az EU 2021 és 2030 közötti klímapolitikájának fő elemeit tartalmazó jogszabálytervezeteket vitattak meg és fogadtak el az Európai Tanács Környezetvédelmi Tanácsa luxembourgi ülésén. Ez többek között érinti az erdőket is. Cél, hogy a légkörbe bocsátott üvegházhatású gázok mennyisége 2030-ig együttesen 30 százalékkal csökkenjen a 2005-ös szinthez képest.

Felperzseli a klíma a hazai karfioltermő területeket

Elbúcsúzhatunk a hazai karfioltól, brokkolitól és kelkáposztától. A klimatikus viszonyok változása miatt jó minőségű árut csak nagy nehézségek árán tudnak piac­ra vinni a gazdák, ezért az elmúlt években mintegy 40 százalékkal csökkent a termőterület. A szakma szerint a visszaesés tovább folytatódhat, így egyre nagyobb szerep juthat az importnak.

Halas- és horgásztavak létesítése

Az utóbbi időben gyakran hallani, hogy a magyar lakosság nem fogyaszt elegendő halat, és – már csak az egészségesebb táplálkozási szokások meghonosítása érdekében is – szükséges lenne ezen változtatni. Annak ellenére, hogy a statisztikák szerint nem fogyasztunk kellő mennyiségű halat, hazánkban a szabadidő eltöltésének egyik igen népszerű formája a horgászat.