0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megnehezíti a klímaváltozás a pontytenyésztők életét

Az évszázad végére a tengerek és óceánok hőmérséklete 2-4 Celsius fokkal emelkedik a Nemzetközi Klímaváltozási Panel legborúlátóbb előrejelzése szerint. Hogyan hat ez a magas kereskedelmi értékű kagylókra, rákokra, halakra?

A Ceres nevű uniós kutatási projekt azt vizsgálja, hogyan hat majd a klímaváltozás az európai akvakultúrára, a hal-, kagyló- és ráktenyésztésre, illetve hogyan tud alkalmazkodni az iparág a változásokhoz.

– Meg tudjuk jósolni, milyen gyorsan fognak nőni a halak, mi fog történni egyes fajok állományával, de készítünk gazdasági modelleket is, amelyekből kiolvasható, hogyan hatnak ezek a folyamatok a halászok és a haltenyésztők életére – mondta Myron Peck, a projekt koordinátora.

A kutatók egy fűthető vizű lengyelországi halastóban azt vizsgálják, hogyan alkalmazkodnak a pontyok a meleg vízhez. Az eredmények azt mutatják, hogy lesznek leküzdendő akadályok.

– Minél melegebb a víz, annál jobban megterheli ponty szervezetét, így sokkal könnyebben megfertőződnek akár vírussal, akár baktériummal – mondta a halak takarmányozásának szakértője, Jacek Sadowski.

A tóból évente huszonöt tonna pontyot, sügért, compót és csukát értékesítenek. A működtetők szerint a kutatások segítségével csökkenthetik a termelési kockázatokat, és kiaknázhatják a klímaváltozásban rejlő esetleges előnyöket.

– Tudjuk, hogy a melegebb vízben másként növekszik a hal – mondta Mateusz Gzyl, a Rybactwa Centrum halbiológusa. – Csakhogy az ügyfeleink nagy, két-két és fél kilós pontyokat kérnek. A klímaváltozás mintázatainak megértése segíthet abban hogy megfelelő takarmányozási stratégiát alakíthassunk ki a pontyaink számára.

A Ceres projekt keretében a tengerbiológusok azt is kutatják, hogy a tenger hőmérsékletének, sótartalmának és PH-értékének változása hogyan hat a benne élő osztrigák testfelépítésére. Az első eredmények meglehetősen aggasztóak az osztriga-tenyésztők számára.

– Meleg vízben az osztriga drámaian felgyorsítja az anyagcseréjét, egyre több vizet szűr át, hogy lehűtse magát – magyarázta Domitila Matias tengerbiológus. – Ez rengeteg energiáját leköti, ami kihat a növekedésére. A mészváza rövidebb lesz, a testtömege pedig kisebb.

A mintákat a laborba viszik további vizsgálatok céljából. A kutatók azt is megnézik, hogyan hat a víz melegedése hosszú távon az osztriga szaporodási ciklusára.

– A nővekvő vízhőmérséklet hatását tanulmányozzuk a faj reprodukciós folyamataira – folytatta a tengerbiológus. – Később azt is megnézzük, hogy a meleg vízben lerakott peték mennyiben lesznek később életképesek.

Forrás: Euronews