Back to top

Mentették az értékes palackokat

Kivételes óvintézkedések mellett és gyorsasággal közel ötmillió dollárt érő mintegy 20 ezer palack muzeális értékű bort mentett ki a különleges borok szállítására, tárolására és biztosítására szakosodott Xpeditr vállalat sürgősségi bormentő egysége a floridai villák bortrezorjaiból az Irma hurrikán elől.

Adam Gungle, az Xpeditr Inc. vezérigazgatója a nem mindennapi küldetésről a Reuters hírügynökségnek nyilatkozott. Elmondta, hogy a kimenekített palackok között voltak első világháború előtti évjáratok is.

A vezérigazgató szerint a borgyűjtők tanultak a korábbi természeti csapások okozta károkból, ezért hívták segítségül az Xpeditr "különleges mentőalakulatát". 2012-ben a Sandy hurrikán nyomán több millió dolláros borkészletek vesztek oda, miután a manhattani villanegyed borospincéit elöntötte a tenger. Az Xpeditr is ezt követően vette föl szolgáltatási közé a sürgősségi bormentést.

bortrezor2.jpg

Ötmillió dollár értékben mentettek ki különlegesen értékes borokat a floridai bortrezorokból
Ötmillió dollár értékben mentettek ki különlegesen értékes borokat a floridai bortrezorokból

A halálos áldozatokat is követelő, 4-es erősségű Irma hurrikán soha nem látott pusztítást végzett a Karib-tenger térségében és Florida állam déli részén. Richard Branson, közismert brit milliárdos, a Virgin Records lemezkiadó vállalat alapítója betonból épített borospincéjében vészelte át a természeti csapást a Brit Virgin-szigetekhez tartozó Necker szigetén. A milliárdos a közösségi csevegőoldalon és a lemezkiadó honlapján tett közzé képeket a pusztításról, és saját alapítványán keresztül adománygyűjtésre szólított föl.

Forrás: 
decanter.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Eltűnőben a három szent növény Csongrádból

Az importnyomás, a fogyasztói szokások változása, de főleg a munkaerő-költségszintje és a magas áfakulcsok szorongatják a gazdákat a Dél-Alföldön. Olyannyira, hogy mára az egykor messze földön híres Szatymaz környéki szőlőknek, fűszerpaprika és őszibarack ültetvényeknek csak a töredéke maradt meg- derült ki a településen rendezett hagyományos bor és fűszerpaprika verseny utáni konferencián.

Zarándokhely borkedvelőknek Badacsonyban

„Kiváló borok, méltó helyen”- ezzel a mondattal köszöntötte a résztvevőket Gyuricza Csaba, a NAIK elnöke a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Kutató Állomás újonnan kialakított vinotékája megnyitóján.

Természet- és tájhű borok a Millenárison

Tizenegy borvidék csaknem 30 termelőjének több mint 100 természethű bora lesz kóstolható az 7. Mitiszol fesztiválon szombaton a Millenáris parkban, ahol számos, organikus alapanyagokat használó gasztrokiállító is várja a látogatókat.

Milyen bort iszunk?

Tavaly 2,2 millió hektoliter bort engedtünk le a torkunkon, mintegy 315 milliárd forint értékben. Ebből a habzóborok piaca mennyiségileg 6,4 százalékkal, értékben pedig 9,5 százalékkal részesedik. De az is kiderült a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által végeztetett belföldi piackutatásból, hogy több a női borfogyasztó, ám a férfiak isznak többet éves szinten a hegy levéből.

Bemutatkoztak az illatos, gyümölcsös dél-balatoni újborok

Sokfelől hallhattuk már, hogy az idei különösen jó évjárat volt a szőlészek-borászok számára. Dél-balatoni borászatok budapesti kóstolón mutatták be 2017 első újborait, hordómintáit, ugyancsak a kiváló évjárat ígéretével. A szüreti jelentésen részt vevő borászatok képviselői szerint a Chardonnay, az Irsai Olivér és a Zöld veltelíni nagyon jól érezte magát az idén.

Drasztikus áremelés felezte meg az olcsóbb borok forgalmát

Az év első tíz hónapjában több mint 11 százalékkal nőtt a boreladás itthon, miközben a gyengébb minőségű – földrajzi jelzés nélküli – borok forgalma alig több, mint a felére esett.

Márkaépítés felsőfokon: a Villányi Franc

Idén már harmadik éve rendezik meg Villányban a Franc and Franc fórumot és kóstolónapot november 24-én. Most a gasztronómia mellett azokat a lehetőségeket járják körbe, amit a magyar borpiac tartogat a Cabernet franc termelőinek, kedvelőinek.

Jó évjárat és jó árak kedveznek a szőlősgazdáknak

Az utóbbi évek legjobb szőlő- és bortermése várható az idén – mondta el az agrárgazdaságért felelős államtitkár egy soltvadkerti szüreti rendezvényen. Czerván György hozzátette, az ágazat támogatására 145,5 millió euró jut öt év alatt, ennyi pénz a rendszerváltás óta nem állt rendelkezésre.

Narancspálinka és paradicsombor

Hagyományőrzés és akár extrémnek is nevezhető újítások mellett szívélyes vendéglátás jellemzi Palik László peszekteregnyei biotermelő pincészetét, ahova a Magyar Borszakírók Körének tagjaival együtt jutott el e cikk szerzője. A történelmi Eszterházy pincében bioborokat, különleges gyümölcsborokat és párlatokat kóstoltak a szakírók.

Két évig vizsgálják a muzeális borokat

Elindult a Nemzeti Borkincstár Program, ezzel a magyar borászat történetében egyedülálló értékmegőrzési folyamat kezdődik - tájékoztatott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván. A kormány másfél milliárd forintot biztosít a 2019 végéig tartó programra.