Back to top

Mentették az értékes palackokat

Kivételes óvintézkedések mellett és gyorsasággal közel ötmillió dollárt érő mintegy 20 ezer palack muzeális értékű bort mentett ki a különleges borok szállítására, tárolására és biztosítására szakosodott Xpeditr vállalat sürgősségi bormentő egysége a floridai villák bortrezorjaiból az Irma hurrikán elől.

Adam Gungle, az Xpeditr Inc. vezérigazgatója a nem mindennapi küldetésről a Reuters hírügynökségnek nyilatkozott. Elmondta, hogy a kimenekített palackok között voltak első világháború előtti évjáratok is.

A vezérigazgató szerint a borgyűjtők tanultak a korábbi természeti csapások okozta károkból, ezért hívták segítségül az Xpeditr "különleges mentőalakulatát". 2012-ben a Sandy hurrikán nyomán több millió dolláros borkészletek vesztek oda, miután a manhattani villanegyed borospincéit elöntötte a tenger. Az Xpeditr is ezt követően vette föl szolgáltatási közé a sürgősségi bormentést.

bortrezor2.jpg

Ötmillió dollár értékben mentettek ki különlegesen értékes borokat a floridai bortrezorokból
Ötmillió dollár értékben mentettek ki különlegesen értékes borokat a floridai bortrezorokból

A halálos áldozatokat is követelő, 4-es erősségű Irma hurrikán soha nem látott pusztítást végzett a Karib-tenger térségében és Florida állam déli részén. Richard Branson, közismert brit milliárdos, a Virgin Records lemezkiadó vállalat alapítója betonból épített borospincéjében vészelte át a természeti csapást a Brit Virgin-szigetekhez tartozó Necker szigetén. A milliárdos a közösségi csevegőoldalon és a lemezkiadó honlapján tett közzé képeket a pusztításról, és saját alapítványán keresztül adománygyűjtésre szólított föl.

Forrás: 
decanter.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vendéglátásból jeles

A saját termelésből származó élelmiszerekre épített vendéglátásban hisz Hancsik József, dobronaki gazdálkodó. Mintegy negyven hektár szántóföldön gazdálkodik, ezt egészíti ki tizennyolcezer tőke szőlő, s a falusi vendéglátás. Melegkonyhával, muraközi ízekkel várják vendégeiket, amelyekből az OMÉK látogatói is ízelítőt kaphattak.

Helyi összefogás nélkül nem megy a borászoknak sem

A borágazatban a helyi szakmai összefogások erősítésére hívta fel a figyelmet Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa szombaton, a másodszor megrendezett Somlói Juhfark Ünnepen. Szerinte minden borvidék termelőinek a saját adottságaiknak, borválasztékjuknak megfelelően kellene kialakítaniuk a stratégiájukat, marketing koncepciójukat.

Különlegesség ínyenceknek

Dús fantáziára vall borfűszerkeverékeket összeállítani, mint tette azt a Fűszerparadicsom Kft.

Vasbor a bácskai Tisza-partról

Délvidéken, a bácskai Tisza-part mellett fekvő Ada község határában, folyó egykori árterében termeszt feketeszedret és készít termékeket a Török család, közel harminc éve. Török Árpád és felesége, Törökné Dancsó Katalin a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének keretében mutatkozott be az OMÉK-on.

Légtüneménytan az okosfarmokon

Meteorológia az agrárium szolgálatában címmel rendezett konferenciát az Országos Meteorológiai Szolgálat az OMÉK második napján. A konferencia célja az volt, hogy megismertessék a magyar mezőgazdaság szereplőivel az jelenlegi és még kidolgozás alatt lévő szolgáltatásaikat, termékeiket. Az OMSZ standján az érdeklődők megismerkedhettek egy meteorológiai állomás csúcstechnológiájú eszközeivel.

Kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén

A tavalyi 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén Magyarországon - mondta a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa.

NAK: Sok helyen indokolatlanul alacsonyak a szőlőárak

A tavalyi 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén Magyarországon – mondta a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa pénteken Szekszárdon.

A pálinkafőzdék járnak jól a mátrai szőlővel

Heves megye mindkét borvidékén, az egrin és a mátrain korábban kezdődött a megszokottnál a szüret, a gazdák jó minőségű szőlőtermésre számíthatnak. Ugyanakkor egyes tájakon a felvásárlási ár okoz gondot.

Az Irma évekig hat majd az amerikai élelmiszerárakra

Amerika történetében az egyik legpusztítóbb hurrikán az Irma, a hurrikán nem kínéli a partvidékek mezőgazdasági területeit sem. Floridában közel 1,2 milliárd dolláros kárt okozhat, főleg a friss paradicsomot, a narancsot, a zöldbabot, az uborkát, a cukkinit és a cukornádat fenyegeti, és ha a szárazföld felé folytatja útját, elérheti Georgia-t és a két Karolina államot is.

Kiszűri a szulfitot a borból

A kén-dioxid, azaz a szulfit fontos szerepet játszik a frissesség és a kedvező szín és ízhatások megőrzésében, ugyanakkor az arra érzékenyeknél kellemetlen fejfájást okoz. James Kornacki chicagói vegyész pHD hallgató egy tervezőcég bevonásával kifejlesztett egy egyszerű eszközt, amit közvetlenül fogyasztás előtt a borospohárra helyezve, és a bort azon keresztül a betöltve, kiszűri a szulfitot.