Back to top

Nehéz helyzetben a sütőipar

Fejlesztések, béremelések és munkaerő kellene a sütőiparba. Az ágazati szereplők szerint az áfacsökkentés jótékony hatású lenne.

A sütőipari ágazatból nagyjából 3 ezer pék, összességében mintegy 6 ezer munkavállaló hiányzik - hangzott el azon a konferencián, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Pékszövetség rendezett. Septe József, a Pékszövetség elnöke kifejtette:

a sütőipar a lehetőségei végén van, a cégek nyereségessége nem megfelelő.

Ez nem elég a tartós működésre, a fejlesztésre, a technikai előrelépésre pedig különösen nem. Mindez az eredmény nem ad teret a mára elengedhetetlenül szükségessé váló bérfejlesztésekre sem, hiszen erre ma nincs fedezet.

kenyer.jpg

kenyér
kenyér
Fotó: stock

A nyersanyagárak nagyon alacsonyak, márpedig a búza ára a világpiacon a nyersanyagárakkal mozog együtt – jelentette ki a konferencián megtartott előadásában Petőházi Tamás. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnökhelyettese kifejtette:

nyomott árak miatt Magyarországról gyakorlatilag nem visznek ki jelenleg búzát.

A megfelelő exporthoz ráadásul gynegébb forint kellene. Jelenleg túl erős a forint is, a gabonatermesztőknek 313-315 forintos euró-árfolyam lenne a megfelelő szint.

Az élelmiszeripar mintegy 5 ezer vállalkozásának hozzávetőleg negyede olyan vállalkozás, amely a sütőiparban tevékenykedik, a 90 ezer élelmiszeriparban foglalkoztatott 20 százaléka a sütőiparban dolgozik. Magyarországon évente kenyérből mintegy 37 kilogramm, péksüteményből pedig mintegy 15 kilogramm a fejenkénti átlagos fogyasztás – jelentette ki a konferencián Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezetője, aki a a 20 pontos élelmiszerbiztonsági akcióterv lényegét ismertette.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szinte lehetetlen megkülönböztetni a hamis mézet az igazitól

A méhészek szerint is nehéz különbséget tenni az eredeti és a hamisított méz között. A hamisítók évről évre egyre ügyesebbek, és könnyen lépre csalják a vevőket cseppet sem minőségi portékáikkal.

Budapesten lesz a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseménye

Budapesten rendezik március 26-án a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseményét: a Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködésében bemutatják a Michelin-kalauz európai éttermeinek friss listáját - közölte Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója egy más témában tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

Új ügyvezető a PEK-SNACK Kft. élén

2017. november 15-től új ügyvezetője van a hazai fagyasztott pékáru szektor egyik vezető vállalatának, a PEK-SNACK Kft.-nek.

Már lehet nevezni a Brillante pálinkaversenyre

2018. április 27. és 30. között, immáron tizenkilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, az évről évre több ezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivál.

200 hentest csábítottak haza a közösségi oldal segítségével

Két hét alatt közel 200 hentest tudtak hazacsábítani külföldről a Facebook-on keresztül, akik most a mohácsi vágóhídon dolgoznak – számolt be szerdán a HRportal. A Bonafarm Csoport a teljes HR folyamatot szeretné digitalizálni, hogy a munkavállalói életciklus teljes hosszában önkiszolgáló rendszereken keresztül férhessenek hozzá a kollégák a szolgáltatásokhoz.

Nem elég menő az iskolatej

„Kóla chips, térerő, ettől leszel nagymenő…”-hangzik a Kormorán együttes slágere. Természetesen a zenekar ironikusan fogalmaz erről a hármas egységről. Tej, szendvics, levegő is lehetne az egészséges hármas, ám a reklámok a feelinges, cukrozott üdítőt, a bulikhoz való rágcsákat, és az elektromos kütyüket állítják az egészséges életmód útjába a fiatalok előtt.

Lesz-e csokoládékatasztrófa?

A klímaváltozás miatt a főbb termelési helyeken visszaszorulhat a kakaóbab termesztése, ami miatt a sajtóban apokaliptikus állapotokat és a növény kihalását jósolták. Az elmúlt időszak híreivel ellentétben a szakértők nem számolnak a növény kihalásával. Afrikában átalakulhat a kakaóbab-piac, globálisan viszont növekedést jósolnak.

Tudja mi 2018 íze?

A Firmenich nevű svájci vállalat a fügét választotta az év ízének 2018-ban, tudósít a Treehugger. Mint a közleményben írják, a mediterrán gyümölcs népszerűsége az elkövetkező 12 hónapban várhatóan robbanásszerűen megnő majd, miután az emberek felfedezik csodálatos állagát, édes ízét, magas tápértékét és figyelemre méltó sokoldalúságát.

A cifraszűr becsülete

„Édesapám érettségi után egy kapával és néhány jótanáccsal indított útnak” – emlékezett vissza a több mint három évtizedes kezdésre Rózsa Péter. A balmazújvárosi kertész nem volt könnyű helyzetben, hiszen csak akkor lehetett volna egyéni gazda, ha földdel rendelkezik, földhöz jutni pedig – az elővásárlások miatt – bajosan lehetett.

Ötéves csúcson az infláció - az élelmiszerek drágulása nyomta meg

2017-ben 2,4 százalékkal drágult az élet Magyarországon, legalábbis a KSH fogyasztói árindexe szerint. Ez öt éve a legmagasabb infláció. Elsősorban a dohánytermékek, a szeszes italok és az élelmiszerek ára emelkedett nagyot, utóbbiak közül a legextrémebb mértékben a tojásé, de a vaj, a hal, a friss gyümölcs és a kenyér ára is felment.