Back to top

Nehéz helyzetben a sütőipar

Fejlesztések, béremelések és munkaerő kellene a sütőiparba. Az ágazati szereplők szerint az áfacsökkentés jótékony hatású lenne.

A sütőipari ágazatból nagyjából 3 ezer pék, összességében mintegy 6 ezer munkavállaló hiányzik - hangzott el azon a konferencián, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Pékszövetség rendezett. Septe József, a Pékszövetség elnöke kifejtette:

a sütőipar a lehetőségei végén van, a cégek nyereségessége nem megfelelő.

Ez nem elég a tartós működésre, a fejlesztésre, a technikai előrelépésre pedig különösen nem. Mindez az eredmény nem ad teret a mára elengedhetetlenül szükségessé váló bérfejlesztésekre sem, hiszen erre ma nincs fedezet.

kenyer.jpg

kenyér
kenyér
Fotó: stock

A nyersanyagárak nagyon alacsonyak, márpedig a búza ára a világpiacon a nyersanyagárakkal mozog együtt – jelentette ki a konferencián megtartott előadásában Petőházi Tamás. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnökhelyettese kifejtette:

nyomott árak miatt Magyarországról gyakorlatilag nem visznek ki jelenleg búzát.

A megfelelő exporthoz ráadásul gynegébb forint kellene. Jelenleg túl erős a forint is, a gabonatermesztőknek 313-315 forintos euró-árfolyam lenne a megfelelő szint.

Az élelmiszeripar mintegy 5 ezer vállalkozásának hozzávetőleg negyede olyan vállalkozás, amely a sütőiparban tevékenykedik, a 90 ezer élelmiszeriparban foglalkoztatott 20 százaléka a sütőiparban dolgozik. Magyarországon évente kenyérből mintegy 37 kilogramm, péksüteményből pedig mintegy 15 kilogramm a fejenkénti átlagos fogyasztás – jelentette ki a konferencián Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezetője, aki a a 20 pontos élelmiszerbiztonsági akcióterv lényegét ismertette.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vegán, vagy vegetáriánus?

A fogyasztók magas szintű egészségvédelmének megvalósítása mellett uniós jogszabály biztosítja, hogy a fogyasztók megfelelő tájékoztatást kapjanak, ami alapján élelmiszereket választanak vásárlásra és fogyasztásra.

Közös érdek az élelmiszerkönyv aktualizálása

Egyeztetés zajlott a Szent István Egyetem és a Magyar Húsiparosok Szövetsége között az élelmiszerkönyv lehetséges módosításáról.

Húst hússal esznek a magyarok

Mi magyarok még mindig nem figyelünk eléggé magunkra, húst eszünk hússal, keveset sportolunk, nem fogyasztunk elég zöldséget és gyümölcsöt - derül ki a Philadelphia legfrissebb reprezentatív kutatásából.

Díjazták a különleges rágcsálnivalót Dubajban is

Dubajban és Párizsban is rangos díjat nyert a Caramoon, a Mogyi saját fejlesztésű, karamell bevonatú pattogatott kukoricája.

Görögszéna magból fejlesztenek gyógyélelmiszert

A cukorbetegség megelőzésében és kiegészítő terápiájában lehet hasznos az a speciális gyógyélelmiszer, amelyet a Debreceni Egyetem ipari szereplőkkel közösen fejleszt. A kutatási projekt három évig tart, gyártást is terveznek.

Természet- és tájhű borok a Millenárison

Tizenegy borvidék csaknem 30 termelőjének több mint 100 természethű bora lesz kóstolható az 7. Mitiszol fesztiválon szombaton a Millenáris parkban, ahol számos, organikus alapanyagokat használó gasztrokiállító is várja a látogatókat.

Inkább csokit nassolunk, mint csipszet

Nem igazán tartják egészségesnek az édesipari termékeket a fogyasztók – derül ki a TÉT Platform reprezentatív felméréséből. A fiatalabbak azonban meglepően sokat áldoznak a cukorkákra, csokira a zsebpénzükből.

Európai szintű innováció a TájGazda minőségtanúsítási rendszer

Nemzetközi pályázaton indulhat egy magyar innováció, a TájGazda minőségtanúsítási rendszer. Ennek lényege, hogy a program képes tanúsítani a tájgazdálkodást, azaz a termék előállításánál a gazdák a táj adottságainak megfelelő módon termeltek és tartották az állataikat. Ez segíti a termőföld minőségének megőrzését, nem beszélve a kiváló beltartalmi értékekről.

A nemzeti parki termékek is hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez

A nemzeti parki védjegyprogram a magyar minőséget, a vidék értékeit fejezi ki, az értékek bővülése támogatja a gazdasági növekedést - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a nemzeti parki termékvédjegy-körút szarvasi állomásán.

Francia piacra készül majd a vajazott éticsiga Kisvárdán

Száz százalékban exportra fog termelni az a 6,5 milliárd forintból felépülő, élő éticsigát feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzem, amelynek alapkövét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán tették le pénteken.