Back to top

Nehéz helyzetben a sütőipar

Fejlesztések, béremelések és munkaerő kellene a sütőiparba. Az ágazati szereplők szerint az áfacsökkentés jótékony hatású lenne.

A sütőipari ágazatból nagyjából 3 ezer pék, összességében mintegy 6 ezer munkavállaló hiányzik - hangzott el azon a konferencián, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Pékszövetség rendezett. Septe József, a Pékszövetség elnöke kifejtette:

a sütőipar a lehetőségei végén van, a cégek nyereségessége nem megfelelő.

Ez nem elég a tartós működésre, a fejlesztésre, a technikai előrelépésre pedig különösen nem. Mindez az eredmény nem ad teret a mára elengedhetetlenül szükségessé váló bérfejlesztésekre sem, hiszen erre ma nincs fedezet.

kenyér
kenyér
Fotó: stock

A nyersanyagárak nagyon alacsonyak, márpedig a búza ára a világpiacon a nyersanyagárakkal mozog együtt – jelentette ki a konferencián megtartott előadásában Petőházi Tamás. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnökhelyettese kifejtette:

nyomott árak miatt Magyarországról gyakorlatilag nem visznek ki jelenleg búzát.

A megfelelő exporthoz ráadásul gynegébb forint kellene. Jelenleg túl erős a forint is, a gabonatermesztőknek 313-315 forintos euró-árfolyam lenne a megfelelő szint.

Az élelmiszeripar mintegy 5 ezer vállalkozásának hozzávetőleg negyede olyan vállalkozás, amely a sütőiparban tevékenykedik, a 90 ezer élelmiszeriparban foglalkoztatott 20 százaléka a sütőiparban dolgozik. Magyarországon évente kenyérből mintegy 37 kilogramm, péksüteményből pedig mintegy 15 kilogramm a fejenkénti átlagos fogyasztás – jelentette ki a konferencián Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezetője, aki a a 20 pontos élelmiszerbiztonsági akcióterv lényegét ismertette.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sokan akarnak felmondani: növelni kell a munkavállalói élményt

A havi fizetés és a juttatások mellett a munkakörnyezet minősége és a kiszámíthatóság számít leginkább a fizikai munkavállalóknak, mégis sokan az elvártnál alacsonyabb fizetések ellenére sem feltétlenül váltanak munkahelyet.

Jól tejelnek a szarvasmarhák Somogyban

Ahogy az egész országban, úgy Somogyban is nőtt a szarvasmarha állomány. A helyi gazdaságok bizakodnak, további növekedésre számítanak a következő években – ennek érdekében a beruházások sem maradhatnak el.

Oroszország meghosszabbította a mezőgazdasági termékekre kivetett embargót

Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt héten meghosszabbította a nyugatról származó élelmiszerekre kivetett embargót egészen 2019 végéig.

Az Opus kizárólagos tulajdont szerez egy tiszapüspöki gabona-feldolgozó és izocukor üzemben

Az Opus Global Nyrt. újabb 25 százalékos üzletrész apportjával, a társaságnál jelenleg zajló tőkeemelésekkel együtt, kizárólagos tulajdonosa lesz Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb folyékony cukrokat, valamint egyéb élelmiszer-, gyógyszeripari-, és állati takarmány alapanyagokat előállítójának, a Kall Ingredients Kft.-nek - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden.

Egyre népszerűbb ez az egészséges gyümölcs

Napjainkban az áfonya iránti kereslet folyamatosan növekszik, hiszen a gyümölcs amellett, hogy finom, egészséges is, jól illik az egészségtudatos táplálkozás alapanyagai közé. Jó tudni azonban, hogy hazánkban kevés helyen terem meg. A vásárlók megtévesztésének megakadályozása érdekében a Nébih fokozottan ellenőrzi a hazai boltokban és piacokon eladásra kínált áfonya származását.

Zöldségek és gyümölcsök lekövethetősége

A hazai zöldség-gyümölcs ágazat innovatív fejlesztését, versenyképességének növelését tűzte ki célul a Szent István Egyetem. A pályázati forrásokból megvalósuló K+F projekt fókuszában a kertészeti termékek eredetiségvizsgálata, tárolhatóságának javítása, illetve a hozzáadott érték növelése áll, különös tekintettel az élelmiszer-biztonságra.

A malajziai világdöntőben fehérvári szakácsok remekeltek

Kiválóan szerepeltek a magyar szakácsok és cukrászok a malajziai világdöntőben. Szakácsaink a 10. helyen végeztek egy olyan mezőnyben, melyben a 6–12. helyezett csapatok között csak minimális különbségek voltak.

Lisztéria a kolbászban is

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal arról tájékoztatja a fogyasztókat, hogy az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztálya a tiszafüredi a Hegedűs Hús Bt. által gyártott és a Körösmarket Kft. által forgalmazott kolbász forgalomból való kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek azonnali visszahívását rendelte el.

Feltörőben a kézműves sör

A nyári meleg és az oroszországi labdarúgó világbajnokság bizonyára egyaránt jó hatással lesznek a hazai sörgyárak 2018-as teljesítményére, de az elmúlt 3 év adatait vizsgálva sem panaszkodhatnak a magyarországi főzdék – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.

10 tonna hal 15 ezer liter vízben főzve: újra hódít a halászlé Baján

Hivatalosan is megkezdődött a Bajai Halfőző Fesztivál szombaton kora este, amikor mintegy ezerötszáz bogrács alatt gyújtották meg a tüzet a Bács-Kiskun megyei városban. Nagy István agrárminiszter az eseményen célként jelölte meg, hogy emelkedjen az országos halfogyasztás átlaga.