Back to top

Nehéz helyzetben a sütőipar

Fejlesztések, béremelések és munkaerő kellene a sütőiparba. Az ágazati szereplők szerint az áfacsökkentés jótékony hatású lenne.

A sütőipari ágazatból nagyjából 3 ezer pék, összességében mintegy 6 ezer munkavállaló hiányzik - hangzott el azon a konferencián, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Pékszövetség rendezett. Septe József, a Pékszövetség elnöke kifejtette:

a sütőipar a lehetőségei végén van, a cégek nyereségessége nem megfelelő.

Ez nem elég a tartós működésre, a fejlesztésre, a technikai előrelépésre pedig különösen nem. Mindez az eredmény nem ad teret a mára elengedhetetlenül szükségessé váló bérfejlesztésekre sem, hiszen erre ma nincs fedezet.

kenyer.jpg

kenyér
kenyér
Fotó: stock

A nyersanyagárak nagyon alacsonyak, márpedig a búza ára a világpiacon a nyersanyagárakkal mozog együtt – jelentette ki a konferencián megtartott előadásában Petőházi Tamás. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnökhelyettese kifejtette:

nyomott árak miatt Magyarországról gyakorlatilag nem visznek ki jelenleg búzát.

A megfelelő exporthoz ráadásul gynegébb forint kellene. Jelenleg túl erős a forint is, a gabonatermesztőknek 313-315 forintos euró-árfolyam lenne a megfelelő szint.

Az élelmiszeripar mintegy 5 ezer vállalkozásának hozzávetőleg negyede olyan vállalkozás, amely a sütőiparban tevékenykedik, a 90 ezer élelmiszeriparban foglalkoztatott 20 százaléka a sütőiparban dolgozik. Magyarországon évente kenyérből mintegy 37 kilogramm, péksüteményből pedig mintegy 15 kilogramm a fejenkénti átlagos fogyasztás – jelentette ki a konferencián Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezetője, aki a a 20 pontos élelmiszerbiztonsági akcióterv lényegét ismertette.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új üzemet épít a Spar Üllőn

Több mint 1,2 milliárd forintos beruházással új üzemet épít a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. a vállalat üllői logisztikai központjának területén, a létesítményben majonézes saláták és szendvicsek összeállítását végzik majd.

Vendéglátásból jeles

A saját termelésből származó élelmiszerekre épített vendéglátásban hisz Hancsik József, dobronaki gazdálkodó. Mintegy negyven hektár szántóföldön gazdálkodik, ezt egészíti ki tizennyolcezer tőke szőlő, s a falusi vendéglátás. Melegkonyhával, muraközi ízekkel várják vendégeiket, amelyekből az OMÉK látogatói is ízelítőt kaphattak.

Kicsi, egészséges és eladható

A japán császárok tuberkulózis ellen ették, Kínában pedig ma is gyógyszerként használják – vagy inkább fogyasztják. Az antioxidánsban gazdag aprócska fürjtojás ötször annyi foszfort, hétszer annyi vasat, tízszer több B-vitamin komplexet tartalmaz, mint a tyúktojás – fele annyi koleszterin mellett.

Székelygyümölcs az OMÉK-on

A székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány a székely zöldség és gyümölcstermelők friss és feldolgozott termékeinek egész sorát vonultatta föl a 78. OMÉK-on, a Kárpát-medencei közösségi standon. Az idén 25 éves alapítvány egyik projektje a Székelygyümölcs Program, amely 2009-ben indult székelyföldi gyümölcs tájfajták összegyűjtésével és termesztésbe vonásával.

Vasbor a bácskai Tisza-partról

Délvidéken, a bácskai Tisza-part mellett fekvő Ada község határában, folyó egykori árterében termeszt feketeszedret és készít termékeket a Török család, közel harminc éve. Török Árpád és felesége, Törökné Dancsó Katalin a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének keretében mutatkozott be az OMÉK-on.

Ínyencségek vidékről

Bodzabogyó lekvár, Bogárzó juhgomolya, Galántai-féle vecsési savanyúkáposzta, kevi birkapörkölt és kevi lakodalmas perec... Mindez csak töredéke annak a 159 terméknek, amely az elmúlt években elnyerte a HÍR – Hagyományok-Ízek-Régiók – védjegyet.

Bővült a Szingapúrba szállítható magyar termékek köre

2017 júliusában a szingapúri Agrár-Élelmiszer és Állategészségügyi Hatóság (AVA) három szakembere tartott egyhetes ellenőrzést hazánkban. A sikeres auditot követően immár nyúlhús, szarvasmarha és bivalyhús, illetve ezekből származó készítmények termékcsoportjaiban is lehetősége nyílik a magyar vállalkozásoknak a kiszállításra.

Megállapodás a fehérjefüggőség oldására

Az OMÉK-on két, a hazai agrárgazdaság importfehérje függőség enyhítését célzó stratégiai együttműködési megállapodást is aláírtak. A partnerség célja, hogy a szója- és egyéb fehérjenövények magyarországi termesztésének terjedését elősegítsék és a gyakorlati ismereteket és innovációs eredményeket az agrárgazdasági kutatásokhoz még hatékonyabban használják fel.

Aranyat érő cseppek

A Birkás Pálinkafőzde széles szortimenttel jelent meg az OMÉK-on, s bár szinte minden termékcsaládjukból hoztak mutatóba, mégsem tudják az összes terméküket bemutatni a látogatóknak. Így is 23 féle terméket kínálnak. Hoztak a mézesekből, az ágyaspálinkákból, a 40, a 48 százalékos és az 56 fokos párlatokból. „Emellett különlegességként itt van a sárgarépa párlatunk is”- hívta fel a figyelmet Birkás István cégtulajdonos.

Fejlesztés nélkül nincsen fejlődés

A magyar mezőgazdaság versenyképességének, jövőjének biztosításához szükséges a kutatás-fejlesztés és az innováció – jelentette ki Feldmann Zsolt. Az FM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az OMÉK „Az innovációs gyakorlatok a mezőgazdaságban” című konferenciáján kiemelte a „hálózatosodást”, ami más országokban már bevett gyakorlat.