0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nehéz helyzetben a sütőipar

Fejlesztések, béremelések és munkaerő kellene a sütőiparba. Az ágazati szereplők szerint az áfacsökkentés jótékony hatású lenne.

A sütőipari ágazatból nagyjából 3 ezer pék, összességében mintegy 6 ezer munkavállaló hiányzik – hangzott el azon a konferencián, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Pékszövetség rendezett. Septe József, a Pékszövetség elnöke kifejtette:

a sütőipar a lehetőségei végén van, a cégek nyereségessége nem megfelelő.

Ez nem elég a tartós működésre, a fejlesztésre, a technikai előrelépésre pedig különösen nem. Mindez az eredmény nem ad teret a mára elengedhetetlenül szükségessé váló bérfejlesztésekre sem, hiszen erre ma nincs fedezet.

A nyersanyagárak nagyon alacsonyak, márpedig a búza ára a világpiacon a nyersanyagárakkal mozog együtt – jelentette ki a konferencián megtartott előadásában Petőházi Tamás. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnökhelyettese kifejtette:

nyomott árak miatt Magyarországról gyakorlatilag nem visznek ki jelenleg búzát.

A megfelelő exporthoz ráadásul gynegébb forint kellene. Jelenleg túl erős a forint is, a gabonatermesztőknek 313-315 forintos euró-árfolyam lenne a megfelelő szint.

Az élelmiszeripar mintegy 5 ezer vállalkozásának hozzávetőleg negyede olyan vállalkozás, amely a sütőiparban tevékenykedik, a 90 ezer élelmiszeriparban foglalkoztatott 20 százaléka a sütőiparban dolgozik. Magyarországon évente kenyérből mintegy 37 kilogramm, péksüteményből pedig mintegy 15 kilogramm a fejenkénti átlagos fogyasztás – jelentette ki a konferencián Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezetője, aki a a 20 pontos élelmiszerbiztonsági akcióterv lényegét ismertette.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu