Back to top

Tovább erősítenénk a kínai kapcsolatokat

Kína a magyar agrárexport-termékek 10. legnagyobb piaca, amely pozíción tovább szándékozunk javítani - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszer, miután kétoldalú tárgyalásokat folytatott kínai kollégájával Pekingben.

Magyarország számára rendkívül fontos a Kínával és a térséggel kiépített kiváló kapcsolat s a magas szintű egyeztetések, amelyek esélyt jelentenek arra, hogy Magyarország legyen az egyik logisztikai kedvezményezettje a régió és az Európai Unió közötti növekvő áruforgalomnak - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Pekingben, a Han Cahngfu kínai mezőgazdasági miniszterrel folytatott egyeztetésén.

Kínai látogatásán a földművelésügyi miniszter mezőgazdasági feldolgozóipari együttműködési lehetőségekről tárgyalt Wang Tie-vel, Henan tartomány mezőgazdasági ügyekért felelős kormányzó-helyettesével. Fazekas Sándor kiemelte, hogy a magyar fél készen áll megismertetni a 100 millós lélekszámú tartomány kutatóintézeteivel a nagy múlttal rendelkező magyar gyümölcsfajtákat, valamint a termesztés-technológiai újításokat.

A kínai élelmiszer feldolgozás egyik központjaként működő tartomány, amely egyben a legnagyobb búzatermesztő régiók közé tartozik a világ legnépesebb országában, nyitott a magyar élelmiszeripari techológiák és a jó minőségű, GMO-mentes magyar élelmiszerek, valamint a magyar vetőmag iránt - mondta a magyar tárcavezető. Fazekas Sándor egyeztetett a kínai mélyhűtött húskészítmények egyik legfontosabb előállítójával, a Zhengzhou Sanquan Foods vezetőjével. Kína a magyar agrárexport-termékek 10. legnagyobb piaca, amely pozíción tovább szándékozunk javítani - húzta alá a miniszter.

Forrás: 
FM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az ország legjobb pálinkái az OMÉK-on is bemutatkoztak

„A magyar pálinkák évről évre jobb eredményeket érnek el”- kezdte megnyitóját Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter a Pálinkakiválóságok Könyve bemutatóján kiemelte, egyedi termékről van szó, amely szemünk láttára fejlődik. A tárcavezető hozzátette, a konyakok, a viszkik és a vodkák a röviditalok robosztus képviselői, míg a pálnikák adják a finomságot, a sokszínűséget.

A legjobbak ünnepe

A 78. Oszágos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár szeptember 22-ei, pénteki napján adták át a tenyésztési díjakat. Az elismeréseket Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Farkas Sándor a MÁSZ elnöke adták át.

Kezdetét vette az agrár- és élelmiszergazdaság 78. ünnepe

A Kárpát-medence értékeit, a magyar gazdák munkájának eredményét mutatja be a kiállítás. A szervező partnerország, Japán a saját tradicionális élelmiszertermékeit hozta a rendezvényre.

„Aki jó magot vet, jó aratást vár”

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár hazánk patinásan nagyszabású agrárgazdasági rendezvénye. Évszázados tradíció ez, ahol a magyar gazdák bemutatkozhatnak ország-világ előtt. Nagy hozzáértés és komoly szakmai tudás birtokában érkeznek az idei rendezvényre is.

Szakmai nappal indul az OMÉK

Szakértőknek szóló előadásokkal és konferenciákkal nyílt meg az OMÉK nulladik napján a szakmai nap, ahol a mezőgazdaságban és élelmiszertermelésben tevékenykedő szereplők egymással is tárgyalhatnak.

Hagyományos gazdálkodásról tanácskoztak Pekingben

A biológiai sokszínűség, a tradicionális gazdálkodási módszerek megőrzésével kapcsolatos feladatokról tanácskoznak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által szervezett konferenciasorozaton és tapasztalatcserén Kínában.

Megvan a hitel, fejleszthet a BorsodChem

A kínai Wan Hua Industrial Group Co. Ltd.-hez tartozó BorsodChem Zrt. és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) vezetői ünnepélyes keretek között 79 millió euró értékű hitel-megállapodást írtak alá Kazincbarcikán, 2017. szeptember 8-án. Így megvalósulhat egy, a jelenleg elérhető legmodernebb technikájú, és igen környezetbarát klórüzem építése.

Horvátország jó piacunk

Horvátország a magyar mezőgazdasági termékek egyik legígéretesebb és leggyorsabban növekvő piaca volt az elmúlt években, főleg amióta az ország 2013-ban csatlakozott az Európai Unióhoz - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, miután részt vett a horvátországi Bjelováron tartott vásáron. Emellett kétoldalú megbeszélést folytatott Tomislav Tolusic horvát mezőgazdasági miniszterrel is.

Szigorítani kellene az uniós állategészségügyi rendszert is

Elrendeltük az import baromfihús fokozott ellenőrzését annak érdekében, hogy a magyar fogyasztókat megvédjék a szennyezett import árutól - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában. Fazekas Sándor az uniós szakminisztereknek is hangoztatta, hogy az állategészségügyi hatóságoknak megfelelő hatásköröket és forrást kell biztosítani.

Fazekas: ne a közvetlen támogatásokból fizessünk kárenyhítést 2020 után

A közös agrárpolitikának (kap) kiemelten kell kezelnie a mezőgazdasági termelők jövedelembiztonságát 2020 után is - fejtette ki Fazekas Sándor a tallinni uniós szakminiszteri találkozón. A kölcsönös kockázatkezelési alapok létrehozása nehézkes, és alig alkalmazzák. Nálunk állami alapként működik hatékonyan, de a KAP az önkéntesen szerveződő kölcsönös kockázatkezelési alapokat részesíti előnyben.